Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

GENERAȚIA B. Războiul rozelor, la Mureș. „Să nu încetăm să credem în România, să nu încetăm să credem în noi”

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Încercați să vă închipuiți 22.200 de boboci de trandafiri parfumați, culeși înainte să se ridice roua dimineții. În total 222 de kilograme. Este producția pe care a obținut-o în 2015, în chiar primul an de producție, Lucian Ința, un întreprinzător din Chiheru de Jos, o comună din județul Mureș.

Ferma “Chihereana” are mai bine de un hectar, din care 28 de ari sunt plantați cu butași de trandafiri de dulceață, iar restul cu fructe de pădure. Lucian Ința ( 37 ani) și prietenul său din copilărie Gabriel Marcu (38 de ani), ambii tehnicieni silvici, au renunțat la locurile de muncă în străinătate pentru a începe acasă o afacere a lor.

Lucian a lucrat în SUA, Germania și Anglia, iar Gabriel în Spania și Germania „Am ales calea de a ne sacrifica 7-8 ani din viață pentru a face economii, ca să ne putem deschide o afacere în România”, povestește Lucian Ința. Pământul l-a moștenit de la mama sa.

A reușit încă din primul an să „întoarcă” o parte din banii investiți inițial, pentru că trandafirul rodește din primul an. „E clar că atâta timp cât faci ceva cu pasiune, cu suflet, cu răbdare, cu energie și multă muncă nu ai cum să nu reușești”, este convins.

„Ne trăim succesul din ziua unu, adică din primăvara lui 2014, când am înființat prima cultură. 24 de ari de cătină albă, cu 630 de butași din două soiuri românești”, se mândrește întreprinzătorul.

A fost doar scânteia de început. Lucrurile au luat amploare. În octombrie și noiembrie anul trecut a înființat pe 88 de ari alte 3 culturi. În prezent are 1.280 de butași de trandafiri de dulceață din soiul german cățărător Sachsengruss, pe 28 de ari, 1.200 butași de mur fără țepi din trei soiuri americane, 1.000 plante de coacăz negru, două soiuri de origine poloneză, pe 20 de ari. 

Investiția inițială în toate culturile din fermă a fost de 13.000 de euro, iar cu ce a mai investit în acest an, a ajuns la aproape de 15.000 de euro. „La sfârșitul anului trei de cultură – 2017 - vom reuși să recuperăm investiția inițială.

„Să nu încetăm să credem în România, să nu încetăm să credem în noi. Deocamdată suntem încă rătăciți. E un crez total al nostru”

 "Începând cu anul 4-5 de cultură deja estimez că vom intra pe profit”, crede el.

Fonduri europene? Nu vrem să ne creăm obstacole

Intenționează ca la un moment dat să aibă propria fabricuță de procesare, dar deocamdată produsele finale le pregătesc cu forțe proprii. În trei ani estimează că ar putea trece la procesarea omologată. „Nu am vrea să apelăm în primul an la fonduri europene sau la programul Tânărul fermier. Asta ar necesita mult timp și energie. Sunt eforturi mari pe care trebuie să știi să le gestionezi, astfel încât să nu îți creezi propriile obstacole”, spune Lucian Ința.

„Indiscutabil cea mai mare problemă este gestionarea situației în regim de perisabilitate. Noi deocamdată avem preluatori locali cu care avem o bună colaborare, precum și unul din Ilfov, pe parte de vrac. Ei ne preiau 100 de kilograme din cele 222 de kilograme, cât a fost producția acestui an.

„E o luptă contracronometru"

Pentru ca petalele să se mențină în bună stare cât mai mult, culegerea bobocilor înfloriți se face mai ales dimineața, pe rouă, între orele 5:00 și 9:30, sau seara, dacă este răcoare, după ora 18:00. Perioada în care înfloresc trandafirii de dulceață este cuprinsă între 15 iunie și 15 septembrie.

„E o luptă contracronometru, pentru gestionarea super-aurului roz, care are o valoare de-a dreptul inestimabilă”, îi place să spună. 

Din petale prepară acasă sirop, dulceață, trandafirată, oțet și ulei de trandafiri. Nu vorbim de ulei esențial de trandafir, ci ulei preparat în casă, cu triplă macerare în ulei extra virgin de măsline.

Produsele sale au ajuns inclusiv la prieteni și cunoștințe din Germania, Anglia, Franta, Austria, Ungaria și Spania.

Între 50 și 55 de lei pe kilogramul de petale

Cei ce cumpără mai puțin de 10 kilograme de petale de trandafiri de dulceață plătesc 55 de lei pe un kilogram. Cei trei preluatori mari din zona Reghin și Ilfov, ce cumpără peste 10 kilograme, plătesc 50 de lei pe kilogram.

Prețul produselor finite:

Sirop, sticlă de 440 ml - 13 lei

Dulceață, borcan de 315 grame - 10 lei

Oțet de trandafir, sticlă de 200 ml - 8 lei

Ulei în sticluță de 50 ml – 7 lei

Trandafirată, podus ușor alcoolizat, 24-26 grade, sticla la jumătate de litru – 25 de lei, iar sticla de 200 de ml – 15 lei.

Spune că nu îi e frică de concurență. La minimum 20 de ari contezi cu adevărat pe piață. Sub 20 de ari ești mult prea mic pentru a fi băgat în seamă. Din informațiile sale, în România există în jur de opt cultivatori cu plantații de cel puțin 20 de ari.

„Într-un top în funcție de soiul german cățărător Sachsengruss, ales de noi, suntem probabil cei mai mari din țară”, estimează Lucian Ința.

Sfaturi pentru cei ce vor să înceapă o afacere cu trandafiri de dulceață

- Timp de unu-doi ani să viziteze alți producători de același profil;

- Să studieze în amănunt ce înseamnă horticultura, agrotehnica;

- Doar de la o suprafață de 20 de ari în sus vor conta pe piață;

- Să fie pregătiți să investească de două sau de trei ori mai mult față de investiția inițială;

- Muncă titanică de 14-16 ore pe zi. Dacă nu le place ceea ce fac, orice obstacol li se va părea unul insurmontabil;

- „Să nu încetăm să credem în România, să nu încetăm să credem în noi. Deocamdată suntem încă rătăciți. E un crez total al nostru”, îi mai îndeamnă Lucian Ința pe cei ce vor să înceapă o afacere. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult