Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Încă o zi la all inclusive. Turiștii mișună extaziați, cu farfurii doldora de șnițele și cartofi, lângă tochituri, iahnii, pâine, cefe la grătar și copane prăjite, bucăți de pește și coaste de porc

Autoservire all inclusive

Îmi place în concediu la mare. Iubesc nisipul, pescărușii, vocile copiilor în fundal. Aș putea sta ore întregi hipnotizat de muzica valurilor. Hopaa, stai așa: azi au băgat scoici! Au și ceafă de porc și mici! Văd prin geam mormanele maro, cărate de bucătăresele nădușite. Nu mai e de stat aiurea, la plajă! Îi grăbesc pe ăștia mici, care mă încetinesc cu scălămbăielile lor. Ei ar mai vrea la joacă, pe plajă sau măcar la piscină.

În fața mea s-au bulucit alți împătimiți ai valurilor: toți, cu ochii pe capacele de metal sub care se ascund surprize pentru burțile care n-au mai cunoscut foamea de câteva decenii. Ne repezim întâi la coada la ciorbă. 

- Două de pui, două de pește. Pentru noi și pentru copii.

Fac o voltă spre mesele cu felul doi. Mici. Cartofi. Muștar. Pâine.

- Nu ne e foame, tati! Vrem doar ciocolată caldă!

Nu mă supăr. Încep cu ciorbele lor. Apoi a mea. Buune ciorbe. Ieri am mâncat tot două porții, ciorbă de fasole cu afumătură. Cu pâine proaspătă, fac pe loc brutarii niște turte în cuptor cu lemne.

Toți pare că își iau la fel: de mai multe ori, de toate!

"Au și șaorma de vită, dă și trei de persoană", mormăie avid un ditamai ursul cu accent de Brăila. "Ia patru", îi aruncă peste umăr consoarta, care grebla niște ceafă de porc peste o pleașcă uriașă de piure.

Doi sexagenari cărăbănesc lângă mine ciocănele de pui peste scoici cu usturoi. 

La masa alăturată zac în farfurii munți de cefe de porc la grătar. Peste ele se aruncă un cuplu de olteni rumeni, ca niște lupi scăpați într-o turmă de oi.

Doctorul de la etajul 6 duce un mini-platou cu paste carbonara așezate peste câțiva pleșcoi cu cartofi prăjiți.

Chițăind de fericire ca niște șoareci în siloz, câteva fotomodele din Cluj rad câteva farfurii pline cu hamsii peste care varsă cascade de mujdei.

- Unde-s fructele de mare? Cică pregătesc pe loc scoici și creveți, răcnește în urechea mea un durduliu tatuat pe gâtul transpirat de efort. Nu poate ajunge la bucătar. E blocat de o haită de oameni normali la cap, care tăbărâseră pe un palet de cârnați prăjiți, ca niște hiene din Serengeti dezlănțuite la mirosul cadavrului proaspăt.

O lady la vreo sută și ceva de kile, purtând doar un tricou mulat și niște colanți forțați la limita garanției din fabrică, gesticulează către un tip pierdut printre frigăruile de pui.

- Du-te, du-te, ia mai multe, o aud cum țipă.

Abia mă mișc. Mă disprețuiesc. Trebuie să mă apuc de slăbit, dă-o dracului! 

În silă mă îndrept către zona de prăjituri: înșfac câteva baclavale. My wife se încruntă, șocată: "Băi, chiar ai de gând să mănânci 6"? Vrea scandal, cred.

Ies încet pe ușa restaurantului. Arăt și mă simt ca o morsă eșuată în canicula cuptoarelor. Prin geam văd ceilalți turiști: mișună extaziați, cu farfurii doldora de șnițele și cartofi, lângă tochituri de vită, iahnii, felii de pâine, cefe de porc la grătar și copane prăjite, bucăți de pește și coaste de porc, îngrămădite unele peste altele.

Chelnerii, niște studenți care fac și ei un ban greu muncit în vacanță, se închină cu limba în cerul gurii.

All inclusive! Merită să trăiești la mare în concediu!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Articolul este exagerat.
  • Like 0
 • Stiti ce e culmea ?
  A devenit obsesiv -repetitiva expresia "numai la romani vezi asa ceva".

  NU. NU NUMAI LA ROMANI.

  TOTI SUNT ASA, BA CHIAR MAI RAU.

  Va mai aduceti aminte scenele din SUA si Marea Britanie, cand se deschidea un magazin nou sau se faceau reduceri.

  ASA DA.

  ENGLEZII SI AMERICANII STIU SA SE BATA

  CHIAR SI PENTRU POMENI.

  Nu ca amaratii de romani :))))))
  • Like 1
 • Frumos!Eu zic ca noi romanii, nu suntem chiar asa de diferiti de alte natii, doar ca avem slabiciunea de-a ne ghida dupa principiul,,Daca tot e de ce sa nu fie”Si pentru concetateni sensibili la nepolitetea si primitivismul unora ii rog sa scrie,, Codul bunelor maniere la All Inclusive “ dupa care sa ne ghidam toti din momentul in care plecam in vacanta!Glumesc !Citeodata e chiar penibil.
  • Like 0
 • Destul de pertinent. Somehow, scriitura - "stai așa: azi au băgat scoici!" - ma trimite la un om cu experienta anterioara anului 1989 (la anumite magazine, "azi bagau"). Sau la un om care si-a ascultat atent parintii. Dar, te rog, autorule, nu te inrai.
  • Like 1
 • Un antipod, abundent si acesta pe litoralul romanesc (alte plaje): pisi de 15-16-17 ani, cu cazane de salate in fata (plante, telemea, branza, putin outz) si, daca se poate, cu putin, da' fooaaaarte putin, piept de pui, de vaca, cu midii pe margine.
  • Like 1
 • Felicitări pentru talentul de scriitor!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Superb si acest articol!
  • Like 0
 • Iubesc călătoriile iubesc munții apele, excursiile, iubesc oamenii care știu sa relateze cu umor dar și cu talent tot ce au văzut in călătoriile lor.. Bravo tinerilor!
  • Like 2
 • Excelent!
  • Like 0
 • Lăsai să mănânce cît pot duce ,că de aceia plătesc biletele acelea scumpe.,De slăbit ,după ce pleacă din concediul!!
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult