Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Încă o zi la all inclusive. Turiștii mișună extaziați, cu farfurii doldora de șnițele și cartofi, lângă tochituri, iahnii, pâine, cefe la grătar și copane prăjite, bucăți de pește și coaste de porc

Autoservire all inclusive

Îmi place în concediu la mare. Iubesc nisipul, pescărușii, vocile copiilor în fundal. Aș putea sta ore întregi hipnotizat de muzica valurilor. Hopaa, stai așa: azi au băgat scoici! Au și ceafă de porc și mici! Văd prin geam mormanele maro, cărate de bucătăresele nădușite. Nu mai e de stat aiurea, la plajă! Îi grăbesc pe ăștia mici, care mă încetinesc cu scălămbăielile lor. Ei ar mai vrea la joacă, pe plajă sau măcar la piscină.

În fața mea s-au bulucit alți împătimiți ai valurilor: toți, cu ochii pe capacele de metal sub care se ascund surprize pentru burțile care n-au mai cunoscut foamea de câteva decenii. Ne repezim întâi la coada la ciorbă. 

- Două de pui, două de pește. Pentru noi și pentru copii.

Fac o voltă spre mesele cu felul doi. Mici. Cartofi. Muștar. Pâine.

- Nu ne e foame, tati! Vrem doar ciocolată caldă!

Nu mă supăr. Încep cu ciorbele lor. Apoi a mea. Buune ciorbe. Ieri am mâncat tot două porții, ciorbă de fasole cu afumătură. Cu pâine proaspătă, fac pe loc brutarii niște turte în cuptor cu lemne.

Toți pare că își iau la fel: de mai multe ori, de toate!

"Au și șaorma de vită, dă și trei de persoană", mormăie avid un ditamai ursul cu accent de Brăila. "Ia patru", îi aruncă peste umăr consoarta, care grebla niște ceafă de porc peste o pleașcă uriașă de piure.

Doi sexagenari cărăbănesc lângă mine ciocănele de pui peste scoici cu usturoi. 

La masa alăturată zac în farfurii munți de cefe de porc la grătar. Peste ele se aruncă un cuplu de olteni rumeni, ca niște lupi scăpați într-o turmă de oi.

Doctorul de la etajul 6 duce un mini-platou cu paste carbonara așezate peste câțiva pleșcoi cu cartofi prăjiți.

Chițăind de fericire ca niște șoareci în siloz, câteva fotomodele din Cluj rad câteva farfurii pline cu hamsii peste care varsă cascade de mujdei.

- Unde-s fructele de mare? Cică pregătesc pe loc scoici și creveți, răcnește în urechea mea un durduliu tatuat pe gâtul transpirat de efort. Nu poate ajunge la bucătar. E blocat de o haită de oameni normali la cap, care tăbărâseră pe un palet de cârnați prăjiți, ca niște hiene din Serengeti dezlănțuite la mirosul cadavrului proaspăt.

O lady la vreo sută și ceva de kile, purtând doar un tricou mulat și niște colanți forțați la limita garanției din fabrică, gesticulează către un tip pierdut printre frigăruile de pui.

- Du-te, du-te, ia mai multe, o aud cum țipă.

Abia mă mișc. Mă disprețuiesc. Trebuie să mă apuc de slăbit, dă-o dracului! 

În silă mă îndrept către zona de prăjituri: înșfac câteva baclavale. My wife se încruntă, șocată: "Băi, chiar ai de gând să mănânci 6"? Vrea scandal, cred.

Ies încet pe ușa restaurantului. Arăt și mă simt ca o morsă eșuată în canicula cuptoarelor. Prin geam văd ceilalți turiști: mișună extaziați, cu farfurii doldora de șnițele și cartofi, lângă tochituri de vită, iahnii, felii de pâine, cefe de porc la grătar și copane prăjite, bucăți de pește și coaste de porc, îngrămădite unele peste altele.

Chelnerii, niște studenți care fac și ei un ban greu muncit în vacanță, se închină cu limba în cerul gurii.

All inclusive! Merită să trăiești la mare în concediu!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi-a plăcut articolul. L-am citit cu întârziere. M-a facut sa rad. Nu am fost niciodată la all inclusive si nu am mers niciodată în vacanțe cu vreun grup. Avem prieteni, rude care au mai mers asa si ne-au mai povestit din pățanii.
    Ce imi place aici e ca multi reacționează nervos. Lasă că si altii sunt la fel. E o atitudine tipic romaneasca. Acum eu nu contest ca fiecare nație își are necioplitii săi, dar la noi numarul acestora e copleșitor. Iar raspunsul: lasa ca si altii sunt la fel, pe unii ii face sa se simtă foarte bine. Nu si pe mine. E ca si cum cineva iti demonstrează că ești prost, iar tu foarte multumit spui: ei, lasa, ca mai sunt si altii.
    • Like 2
  • Nu vreau sa-l supar pe autor dar la acest articol cele mai spumoase sunt unele comentarii.
    • Like 1
  • Încà un articol scos de la naftalinà din sezoanele trecute...

    Si ca sà-i linistesc pe simpatrioti, da, am umblat ceva prin lume si la all inclusiv este la fel peste tot, indiferent în ce tarà se aflà hotelul și indiferent de originea turistilor.
    Nu vreti sà stiti cum se manifesta civilizatii, cumpatatii, ponderatii si manieratii turisti din Germania, Elvetia, Tarile Scandinave si alte meleaguri de genul, odata scàpati de rigorile si carcanul normelor de convietuire socialà de la ei din tarà :-(

    • Like 0
  • Da, dar..nu pot sa uit un cuplu de engleJi bogati, amandoi supli si uscativi, care erau in Palma de Mallorca la all inclusive si mancau ceai cu biscuite la micul dejun...
    • Like 1
  • Minunat, felicitari pt "scrieri". Si da, asa-s majoritatea de la all inclusive. Insa "savoarea" povestioarelor fac imaginatia sa zburde, transpunandu-ne in "realitatea" paralela numita "concediu".
    • Like 2
  • autorul, un taranus scapatat care a descoperit all inclusive prin anii 90-2000 devenit intre timp intelectual corporatist 100% cu aplicatie sa fie innobilat de regina
    • Like 1
  • In maxim doua zile te biruie all inclusive-ul. Ziua 3 e doar cu ciorbe usoare si fructe. Nu ai cum sa tii pasul cu acest stil de mancat.
    • Like 0
  • Articolul este exagerat.
    • Like 1
  • Vladov Vladov check icon
    Stiti ce e culmea ?
    A devenit obsesiv -repetitiva expresia "numai la romani vezi asa ceva".

    NU. NU NUMAI LA ROMANI.

    TOTI SUNT ASA, BA CHIAR MAI RAU.

    Va mai aduceti aminte scenele din SUA si Marea Britanie, cand se deschidea un magazin nou sau se faceau reduceri.

    ASA DA.

    ENGLEZII SI AMERICANII STIU SA SE BATA

    CHIAR SI PENTRU POMENI.

    Nu ca amaratii de romani :))))))
    • Like 5
    • @ Vladov
      asa e...defapt la romani vezi prea putine all inclusives...strainezii stau mai mult pe bautura ca aia ii arde pe ei cel mai tare la buzunar
      • Like 1
  • Frumos!Eu zic ca noi romanii, nu suntem chiar asa de diferiti de alte natii, doar ca avem slabiciunea de-a ne ghida dupa principiul,,Daca tot e de ce sa nu fie”Si pentru concetateni sensibili la nepolitetea si primitivismul unora ii rog sa scrie,, Codul bunelor maniere la All Inclusive “ dupa care sa ne ghidam toti din momentul in care plecam in vacanta!Glumesc !Citeodata e chiar penibil.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult