Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În urmă cu 120 de ani, o fetiță de 8 ani a scris ziarului The Sun și a întrebat: „Moș Crăciun există?” Răspunsul este valabil și astăzi

Moș Crăciun - Profimedia

Foto: Tobias Schwartz/AFP /Profimedia

Acum mai bine de un secol, pentru că a vrut să afle adevărul despre Moș Crăciun, o fetiță din New York, Virginia O'Hanlon, a trimis o scrisoare ziarului „The Sun": „Am opt ani și unii dintre prietenii mei spun că Moș Crăciun nu există. Tata zice că tot ce se scrie în Sun este adevărat. Spuneți-mi, vă rog, Moș Crăciun există?". 

Scrisoarea i s-a părut redactorului șef atât de importantă, încât i-a cerut unui editorialist cu o vastă experiență, Francis P. Church, să răspundă chiar pe prima pagină. 

„Virginia, micii tăi prieteni de joacă nu au dreptate. Mulți copii cred numai ceea ce văd. Ei cred că există numai ceea ce pot pricepe cu mintea lor de copii. Că aparține unui om mare sau unui copil, spiritul uman, în general, e mic. În cosmos s-ar pierde că o insectă măruntă. O minte de furnică nu e de ajuns pentru a cuprinde și a înțelege tot adevărul. Virginia, Moș Crăciun există așa cum există iubirea, dăruirea, cinstea, credință, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Și numai pentru că toate acestea există, viață noastră este frumoasă și senină. Fără Moș Crăciun lumea ar fi atât de tristă! Fără el n-ar mai exista nici o fetiță că Virginia, nici credință, nici poezia! N-ar există nimic din ceea ce ne face viață atât de frumoasă. Abia dacă s-ar mai distinge un licăr de frumusețe. Chiar și lumina copilăriei, cea care face lumea să strălucească, ar păli. Moș Crăciun există! Altfel n-am putea crede în basme. Sigur, în ajun, ai putea cere tatălui tău să pună oameni să-l caute și să-l prindă. Probabil că n-ar reuși să-i dea de urmă. Și? Ce-ar dovedi asta? Nici un om nu-l poate vedea așa de ușor. Asta nu dovedește nimic. 

Lucrurile cele mai importante și mai frumoase sunt adeseori invizibile. Câți oameni au avut norocul să vadă zânele dansând în luminișuri sub razele lunii? Și totuși, ele există! A-ți imagina toate minunile și a le mai și vedea, asta nu poate nici cel mai înțelept om din lume. Indiferent cât vezi, nu vezi niciodată totul. Ai putea să desfaci un caleidoscop și să cauți minunatele figuri ascunse acolo. Vei găsi doar cioburi colorate. De ce? Există mereu un val care acoperă lumea adevărată și pe care nu-l poate destramă nici cea mai mare putere din lume. Numai credința, poezia și iubirea îl pot ridică puțin, atât cât să vedem frumusețea și splendoarea de dincolo. Ai putea să întrebi: "acesta este adevărul gol goluț despre Moș Crăciun?". Virginia, nimic pe lumea asta nu este mai adevărat și mai trainic! Moș Crăciun trăiește și va trăi veșnic! Va există peste zece ani și peste zece mii de ani, pentru a umple de bucurie inimile copiilor că tine și fiecare inima primitoare. 

Crăciun Fericit, Virginia! 

Al tău Francis Church" 

Schimbul de scrisori dintre Virginia și Francis Church datează din anul 1897. Au trecut mai mult de 120 de ani de atunci. A fost reprodus în fiecare an până la încetarea apariției ziarului „Sun", în 1950, de Crăciun, pe prima pagină. Ștafeta a fost preluată de ziarul german "Welt am Sontag". Oamenii de știință zic că dacă Moș Crăciun n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Moș Crăciun induce copiilor și nu doar lor noțiunile de „bine" și de „rău". Ajută la dezvoltarea morală a celor mici și a celor mari. Eu cred cu tărie în explicația ziaristului de la „The Sun". Moș Crăciun există! Există pur și simplu! Și va există atâta vreme cât pe lumea asta vor există copii! 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu vreo 65 de ani în urmă am fost cumplit de dezamăgit când o clasă întreagă a râs de mine auzind cum susțin că un minunat caiețel, cum nu mai văzusem până atunci, mi-a fost adus de Moș Crăciun. E frumos basmul, dar vine un moment în care copilul să vină cu picioarele pe Pământ și uitându-se spre cer să exclame „ce frumos era”!
  • Like 0
 • Bineînțeles, ca există!
  • Like 0
 • "Stafeta" a fost preluată de ziarul german "Die Welt am Sonntag" din anul 1977 - dupa ce Rolf R. Bigler (1930-1978) a preluat ideea.
  • Like 1
 • Cei care contestă sunt (sufletește) infirmi ! Un ”te iubesc” nu e ceva material sau tehnic dar răstoarnă adesea munții ! Tot ceea ce poate contribui la sporirea zestrei sufletești trebuie încurajat și stimulat !
  • Like 3
  • @ Ion Filip
   Cei care "contest" pot fi si cei la care mosul nu a ajuns, desi au fost foarte cuminti.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult