Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În urmă cu 120 de ani, o fetiță de 8 ani a scris ziarului The Sun și a întrebat: „Moș Crăciun există?” Răspunsul este valabil și astăzi

Moș Crăciun - Profimedia

Foto: Tobias Schwartz/AFP /Profimedia

Acum mai bine de un secol, pentru că a vrut să afle adevărul despre Moș Crăciun, o fetiță din New York, Virginia O'Hanlon, a trimis o scrisoare ziarului „The Sun": „Am opt ani și unii dintre prietenii mei spun că Moș Crăciun nu există. Tata zice că tot ce se scrie în Sun este adevărat. Spuneți-mi, vă rog, Moș Crăciun există?"

Scrisoarea i s-a părut redactorului șef atât de importantă, încât i-a cerut unui editorialist cu o vastă experiență, Francis P. Church, să răspundă chiar pe prima pagină. 

„Virginia, micii tăi prieteni de joacă nu au dreptate. Mulți copii cred numai ceea ce văd. Ei cred că există numai ceea ce pot pricepe cu mintea lor de copii. Că aparține unui om mare sau unui copil, spiritul uman, în general, e mic. În cosmos s-ar pierde ca o insectă măruntă. O minte de furnică nu e de ajuns pentru a cuprinde și a înțelege tot adevărul. Virginia, Moș Crăciun există așa cum există iubirea, dăruirea, cinstea, credința, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Și numai pentru că toate acestea există, viața noastră este frumoasă și senină. Fără Moș Crăciun lumea ar fi atât de tristă! Fără el n-ar mai exista nici o fetiță ca Virginia, nici credința, nici poezia! N-ar exista nimic din ceea ce ne face viața atât de frumoasă. Abia dacă s-ar mai distinge un licăr de frumusețe. Chiar și lumina copilăriei, cea care face lumea să strălucească, ar păli. Moș Crăciun există! Altfel n-am putea crede în basme. Sigur, în ajun, ai putea cere tatălui tău să pună oameni să-l caute și să-l prindă. Probabil că n-ar reuși să-i dea de urmă. Și? Ce-ar dovedi asta? Nici un om nu-l poate vedea așa de ușor. Asta nu dovedește nimic. 

Lucrurile cele mai importante și mai frumoase sunt adeseori invizibile. Câți oameni au avut norocul să vadă zânele dansând în luminișuri sub razele lunii? Și totuși, ele există! A-ți imagina toate minunile și a le mai și vedea, asta nu poate nici cel mai înțelept om din lume. Indiferent cât vezi, nu vezi niciodată totul. Ai putea să desfaci un caleidoscop și să cauți minunatele figuri ascunse acolo. Vei găsi doar cioburi colorate. De ce? Există mereu un val care acoperă lumea adevărată și pe care nu-l poate destrăma nici cea mai mare putere din lume. Numai credința, poezia și iubirea îl pot ridica puțin, atât cât să vedem frumusețea și splendoarea de dincolo. Ai putea să întrebi: „Acesta este adevărul gol goluț despre Moș Crăciun?". Virginia, nimic pe lumea asta nu este mai adevărat și mai trainic! Moș Crăciun trăiește și va trăi veșnic! Va exista peste zece ani și peste zece mii de ani, pentru a umple de bucurie inimile copiilor ca tine și fiecare inimă primitoare. 

Crăciun Fericit, Virginia! 

Al tău Francis Church" 

Schimbul de scrisori dintre Virginia și Francis Church datează din anul 1897. Au trecut mai mult de 120 de ani de atunci. A fost reprodus în fiecare an până la încetarea apariției ziarului „Sun", în 1950, de Crăciun, pe prima pagină. Ștafeta a fost preluată de ziarul german „Welt am Sontag". Oamenii de știință zic că dacă Moș Crăciun n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Moș Crăciun induce copiilor și nu doar lor noțiunile de „bine" și de „rău". Ajută la dezvoltarea morală a celor mici și a celor mari. Eu cred cu tărie în explicația ziaristului de la „The Sun". Moș Crăciun există! Există pur și simplu! Și va exista atâta vreme cât pe lumea asta vor exista copii! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce poate să fie mai frumos decât să crezi în Moș Crăciun? Adică să rămâi puțin copil, indiferent de vârstă?
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Poate că e un răspuns bun pentru o fetiță de 8 ani, de acum un secol și ceva:
    "Virginia, Moș Crăciun există așa cum există iubirea, dăruirea, cinstea, credința, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Și numai pentru că toate acestea există, viața noastră este frumoasă și senină." Nu-i așa! Când fetița va fi ajuns la vârsta adultă a lucidității, va fi înțeles, probabil, că viața nu e frumoasă și senină doar pentru că există pe lumea aceasta și oameni buni și onești. Nu e o condiție suficientă. În lumea noastră există și multe rele: războaie, crime, boli necruțătoare, catastrofe naturale, dezamăgiri. nedreptăți, sărăcie, invidie, minciună, trădări, ipocrizie, ură și moarte... Un Moș Crăciun care aduce daruri și o credință în Hristos Mântuitorul nu sunt suficiente pentru a stârpi RĂUL. El e sădit în ADN-ul nostru și va dăinui cât va fi prezentă și specia umană pe această planetă.
    • Like 1
  • Materialismul științitific nou încearcă prin toate căile să atace existența tuturor celor ce fac viața omnului ”suportabilă” și frumoasă : )
    • Like 1
  • Da, da, saturnalii fericite și vouă!
    • Like 3
  • Cu vreo 65 de ani în urmă am fost cumplit de dezamăgit când o clasă întreagă a râs de mine auzind cum susțin că un minunat caiețel, cum nu mai văzusem până atunci, mi-a fost adus de Moș Crăciun. E frumos basmul, dar vine un moment în care copilul să vină cu picioarele pe Pământ și uitându-se spre cer să exclame „ce frumos era”!
    • Like 1
    • @ Mircea Dorin
      Normal că au râs copiii: corect era Moș Gerilă!
      • Like 0
  • Bineînțeles, ca există!
    • Like 1
  • "Stafeta" a fost preluată de ziarul german "Die Welt am Sonntag" din anul 1977 - dupa ce Rolf R. Bigler (1930-1978) a preluat ideea.
    • Like 2
  • Cei care contestă sunt (sufletește) infirmi ! Un ”te iubesc” nu e ceva material sau tehnic dar răstoarnă adesea munții ! Tot ceea ce poate contribui la sporirea zestrei sufletești trebuie încurajat și stimulat !
    • Like 4
    • @ Ion Filip
      Cei care "contest" pot fi si cei la care mosul nu a ajuns, desi au fost foarte cuminti.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult