Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis: Legea se aplică, se impune, nu se discută

Klaus Iohannis - ministri - Cotroceni - Foto presidency.ro

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un nou apel la respectarea legislației în contextul epidemiei de Covid-19, avertizând că „legea se aplică, se impune, nu se discută”, iar cine nu se conformează va fi amendat.

„Majoritatea românilor au înțeles că legile se respectă. Însă ce se întâmplă cu cei care n-au înțeles sau, mai rău, nu vor să înțeleagă? Ei, aceștia vor fi amendați, pur și simplu. Legea se aplică, se impune, nu se discută. Cine nu se conformează va fi amendat”, a spus președintele Iohannis care a punctat că un aspect foarte special îl reprezintă siguranța și ordinea publică. Aceasta a fost tema discuției cu premierul Orban, cu ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și secretarul de stat Despescu de la Interne. 

„E absolut necesar ca toată lumea să respecte legislația, spre protecția voastră și pentru a înlesni munca medicilor”, a spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că de la declararea stării de urgență s-au făcut peste 870.000 de controale, iar poliția a aplicat 78.000 de amenzi pentru nerespectarea prevederilor din ordonanțele militare.

Klaus Iohannis a convocat miercuri, la Cotroceni, o nouă ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, la care au participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri. Este a treia întrunire organizată la Cotroceni, săptămâna aceasta, după cele de luni și marți. 

Foto presidency.ro

Klaus Iohannis a transmis marți „un gând bun și o încurajare” medicilor români și a promis că în cel mai scurt timp la spitale vor ajunge noi cantități de materiale de protecție.

2.460 de români au fost confirmați cu noul coronavirus, cu 215 cazuri noi în plus în utimele 24 de ore. 57 de persoane sunt internate la terapie intensivă, potrivit datelor transmise miercuri, la ora 13:00, de Grupul de Comunicare Strategică. Numărul de amenzi aplicate de polițiști pentru nerespectarea izolării la domiciliu sau a caratinei a scăzut la jumătate față de datele raportate marți. 

Cititi si:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Codul penal. Comentariu pe articole, ediția 2
    1. Precedent legislativ. Constrângerea fizică afost prevăzută în art. 46 alin. (1) C. pen. din 1969, actualul art. 24 având același conținut normativ. Neexistând nicio modificare acondițiilor de existență, rămân valabile doctrina și jurisprudența anterioare.
    2. Definiție. Constrângerea fizică (forța majoră) este presiunea pe care o exercită o forță (o energie activă), căreia nu i se poate rezista, asupra energiei fizice a unei persoane în așa fel încât această energie este scoasă de sub acțiunea conștiinței și voinței persoanei constrânse, devenind, sub aspect material, cauza unei fapte ilicite (Explicații I, ed. I, 1969, p. 374). Așadar, persoana constrânsă săvârșește fapta prevăzută de legea penală determinată de intervenția unei forțe care acționează asupra energiei sale fizice, obligându-o să acționeze, chiar dacă legea interzicea o asemenea acțiune sau o obliga să nu acționeze; respectiva forță îi paralizează voința și o lipsește de orice posibilitate de a acționa altfel. În aceste condiții, persoana constrânsă devine doar un instrument care este pus în mișcare sau oprit să acționeze de un factor din afară căruia nu îi poate rezista în niciun fel (Trib. Suprem, decizia penală nr. 2259/1966, în R.R.D nr. 4/1967, p. 166). Este afectată libertatea de acțiune a persoanei constrânse. Forța care constrânge se poate manifesta dinamic, printr-o intervenție activă, sau static, prin rezistența pe care o opune persoanei constrânse. Declanșarea și desfășurarea forței care constrânge nu depind de conștiința sau voința persoanei constrânse. Sursa forței care constrânge poate fi: o energie umană, a altei persoane decât cea constrânsă (de exemplu, o persoană care împinge, dă brânci altei persoane care cade peste alta pe care o rănește), chiar a persoanei constrânse, cu condiția ca aceasta să nu depindă de conștiința și voința acestei persoane (de pildă, un proces fiziologic, cum ar fi un leșin, o criză de epilepsie); o energie non-umană – energia unui mecanism, a unui animal, a unui fenomen natural.
    • Like 0
  • Leo check icon
    În democrații totul se discută, mai ales legile.
    • Like 0
  • NFane check icon
    Amendăm, amendăm o soluție cu efect întârziat. Dar unde era „STATUL” atunci când la graniță au început să apară venirea concetățenilor noștri, iar unii nu au respectat nimic și ei trebuiau să primească cele mai drastice amenzi? Unde sunt măsurile care ar fi trebuit luate atunci pe moment? Problemele nu au început din interiorul spre exteriorul țării, ele au început cu acele persoane care au revenit sau călătorit din alte țări. Acum metaforic vorbind „te comporți ca ciobanul ăla ( a se citi STAT-GUVERN) care strigă în gura mare că au intrat lupii la oi, în timp ce tu dormeai liniștit și acum asmuți câinii să țină oile în țarc cu tot cu lupi. Acum iese la lumină adevărata față a societății, politizată până la ultimul om cu funcție de conducere. În continuare tot ce se întâmplă este doar din vina politicienilor de 2 bani, acei politruci care cunoșteau tot, ei erau adevărații savanți, ei erau prezenți zi de zi pe toate posturile tv cu idei și ideologii fantasmagorice, tot ei sunt cei care sau testat primii și au primit, tot primii, rezultatele infectării sau ne-infectării, în timp ce medicii sau alții care nu fac parte din clanul lor de șmecherii și ticăloși așteaptă zile bune să afle . În continuare privilegiile lor rămân o prioritate de care nu vor sub nici un chip să renunțe. De ce nu iese nici un politician să declare, de bună voie, că renunță la pensii speciale sau alte forme de venituri (necuvenite pentru noi, cei de rând), nu... ei stau acum ascunși ca șobolani în galeriile-(vilele)-lor pline de bunătăți acumulate cu multă „trudă”, cu personal la discreție, cu monitorizare medicală de urgență, iar prostimea trebuie să tacă din gură și să asculte toate statisticile prezentate zi de zi. Pe mine nu mă ajută deloc să aflu nr. de persoane care au decedat, care sau infectat, etc. Dimpotrivă, eu înțeleg prin acest lucru - pentru voi politicienii -, că noi suntem în continuare niște cifre în realizarea statisticilor. Pe mine, pe noi, ne ajută să aflăm că: fiecare spital a fost dotat cu aparatură de testare, fiecare spital a primit tot ce are nevoie, că fiecare medic, asistent, infirmier este dotat cu tot ce trebuie pentru protecția proprie și a noastră, etc. Restul vorbelor, din partea politicului, sunt doar apă de ploaie și aia contaminată.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult