Foto presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un nou apel la respectarea legislației în contextul epidemiei de Covid-19, avertizând că „legea se aplică, se impune, nu se discută”, iar cine nu se conformează va fi amendat.
„Majoritatea românilor au înțeles că legile se respectă. Însă ce se întâmplă cu cei care n-au înțeles sau, mai rău, nu vor să înțeleagă? Ei, aceștia vor fi amendați, pur și simplu. Legea se aplică, se impune, nu se discută. Cine nu se conformează va fi amendat”, a spus președintele Iohannis care a punctat că un aspect foarte special îl reprezintă siguranța și ordinea publică. Aceasta a fost tema discuției cu premierul Orban, cu ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și secretarul de stat Despescu de la Interne.
„E absolut necesar ca toată lumea să respecte legislația, spre protecția voastră și pentru a înlesni munca medicilor”, a spus Iohannis.
Șeful statului a precizat că de la declararea stării de urgență s-au făcut peste 870.000 de controale, iar poliția a aplicat 78.000 de amenzi pentru nerespectarea prevederilor din ordonanțele militare.
Klaus Iohannis a convocat miercuri, la Cotroceni, o nouă ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, la care au participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri. Este a treia întrunire organizată la Cotroceni, săptămâna aceasta, după cele de luni și marți.
Foto presidency.ro
Klaus Iohannis a transmis marți „un gând bun și o încurajare” medicilor români și a promis că în cel mai scurt timp la spitale vor ajunge noi cantități de materiale de protecție.
2.460 de români au fost confirmați cu noul coronavirus, cu 215 cazuri noi în plus în utimele 24 de ore. 57 de persoane sunt internate la terapie intensivă, potrivit datelor transmise miercuri, la ora 13:00, de Grupul de Comunicare Strategică. Numărul de amenzi aplicate de polițiști pentru nerespectarea izolării la domiciliu sau a caratinei a scăzut la jumătate față de datele raportate marți.
Cititi si:
- Ștefan Dragomir: Sprijin şi încredere în mediul de afaceri privat - unica soluţie durabilă pentru revenirea din criza economică declanşată de COVID-19
- Pensiile speciale, impozitate progresiv cu până la 95% - propunere a PNL. Excepție vor face militarii și polițiștii. Proiecte similare au depus USR și UDMR
- Victoria Bulai: Pentru angajații de la privat mai există viață după COVID-19? Câteva soluții pentru angajatori ca să nu dea oamenii afară în timpul crizei
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Precedent legislativ. Constrângerea fizică afost prevăzută în art. 46 alin. (1) C. pen. din 1969, actualul art. 24 având același conținut normativ. Neexistând nicio modificare acondițiilor de existență, rămân valabile doctrina și jurisprudența anterioare.
2. Definiție. Constrângerea fizică (forța majoră) este presiunea pe care o exercită o forță (o energie activă), căreia nu i se poate rezista, asupra energiei fizice a unei persoane în așa fel încât această energie este scoasă de sub acțiunea conștiinței și voinței persoanei constrânse, devenind, sub aspect material, cauza unei fapte ilicite (Explicații I, ed. I, 1969, p. 374). Așadar, persoana constrânsă săvârșește fapta prevăzută de legea penală determinată de intervenția unei forțe care acționează asupra energiei sale fizice, obligându-o să acționeze, chiar dacă legea interzicea o asemenea acțiune sau o obliga să nu acționeze; respectiva forță îi paralizează voința și o lipsește de orice posibilitate de a acționa altfel. În aceste condiții, persoana constrânsă devine doar un instrument care este pus în mișcare sau oprit să acționeze de un factor din afară căruia nu îi poate rezista în niciun fel (Trib. Suprem, decizia penală nr. 2259/1966, în R.R.D nr. 4/1967, p. 166). Este afectată libertatea de acțiune a persoanei constrânse. Forța care constrânge se poate manifesta dinamic, printr-o intervenție activă, sau static, prin rezistența pe care o opune persoanei constrânse. Declanșarea și desfășurarea forței care constrânge nu depind de conștiința sau voința persoanei constrânse. Sursa forței care constrânge poate fi: o energie umană, a altei persoane decât cea constrânsă (de exemplu, o persoană care împinge, dă brânci altei persoane care cade peste alta pe care o rănește), chiar a persoanei constrânse, cu condiția ca aceasta să nu depindă de conștiința și voința acestei persoane (de pildă, un proces fiziologic, cum ar fi un leșin, o criză de epilepsie); o energie non-umană – energia unui mecanism, a unui animal, a unui fenomen natural.