Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul Grindeanu demis, moțiunea de cenzură a trecut. Grindeanu: „După ordonanța 13 am vrut să renunț”. LIVE BLOG

Grindeanu 2

Foto: Alexandra Pandrea

Guvernul Grindeanu a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru și 10 împotrivă.

Parlamentarii PSD Cătălin Rădulescu, Nicolae Bănicioiu, Ion Mocioalcă nu au votat. Numărul votanților a fost de 251, iar pentru ca Guvernul să cadă era nevoie de 233 de voturi.

Lia Olguța Vasilescu: Cred că toţi miniştrii or să-şi retragă demisiile pentru a asigura interimatul

După ce și-a dat demisia odată cu ceilalți miniștri ai Cabinetului Grindeanu, Lia Olguța Vasilescu ar vrea să se întoarcă în Guvern, odată ce acesta a căzut prin moțiune de cenzură. „Cred că o să ne retragem toţi demisiile ca să poată fi funcţională activitatea ministerelor până în momentul în care va fi învestit viitorul guvern, să asigurăm conducerea ministerelor ca interimari. Eu mi-am delegat atribuţiile către un secretar de stat, dar alţi colegi ai mei nu au apucată să le delege sau nu au avut posibilitatea să o facă pentru că Ministerul Dezvoltării Regionale, de exemplu, a fost totalmente destructurat în aceste zile pentru că, după demisia lui Sevil Shhaideh au fost demişi în bloc toţi secretarii de stat, secretarii generali şi secretarii generali adjuncţi. Pe 1 iulie trebuie închise nişte condiţionalităţi pe fonduri europene şi nu mai are nimeni drept de semnătură şi atunci va trebui ca doamna Shhaideh să se întoarcă la serviciu”, a declarat ea la RTV, potrivit News.ro.

Susține că acest lucru este posibil, în ciuda faptului că demisiile au fost înregistrate la Secretariatul General al Guvernului. „Până acum demisiile noastre nu au devenit operaţionale pentru că ar fi trebuit ca preşedintele să emită un decret, ceea ce nu s-a întâmplat nici măcar în cazul celor două doamne pentru care au fost trimise la Cotroceni demisiile lor”,

Firea: A fost o decizie de a nu tolera mediocritatea în actul guvernării

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că partidul nu putea tolera mediocritatea în actul guvernării. 

„Nu este un moment ușor, nu pot să spun că ne bucurăm că am trecut printr-o perioadă atât de dificilă, (...) dar a fost, dacă vreți, o decizie pe care am luat-o, aceea de a nu tolera nici măcar pentru colegii noștri mediocritate în actul guvernării, suficiența în a-i trata pe colegii care îți aduc anumite argumente că lucrurile privind treburile Guvernului nu sunt pe făgașul normal și nu țin cont de calendarul de guvernare asumat în fața tuturor românilor" , a declarat Firea la Antena 3, potrivit Agerpres.

C.T. Popescu: Moțiunea a trecut, PSD a pierdut

Cristian Tudor Popescu spune că, în urma moțiunii de cenzură, ceea ce se vede în capitalele occidentale este că, după șase luni de guvernare, partidul de guvernământ dă jos Guvernul, cu prețul afectării cursului, economiei. „Și se înțelege greu cum a fost posibil așa ceva”, a declarat jurnalistul la Digi24.

„Ce poate spune PSD? Cu vie satisfație și nejustificată mândrie, am înfrânt. Sau regele n-a murit, trăiască regele. Domnul Dragnea și-a restabilit autoritatea discreționară în partid pe care i-a știrbit-o dl. Grindeanu. Se poate spune: Moțiunea a trecut, PSD a pierdut. Dar la fel de bine se putea spune: Moțiunea n-a trecut, PSD a pierdut”, a afirmat Cristian Tudor Popescu, remarcând faptul că, prin felul în care a ținut să controleze votul, Liviu Dragnea a dovedit că nu are încredere în propriii parlamentari. 

„PSD nu mai are guvernarea în clipa asta, trebuie să o obțină din nou și trebuie să o obțină de la președintele Iohannis”, spune Cristian Tudor Popescu, care a vorbit despre posibilele soluții pe care le are PSD în ceea ce privește numirea premierului. Pe de-o parte trebuie să numească o persoană care să nu mai producă o supriză gen Grindeanu. Însă această persoană nu trebuie să fie ștearsă, trebuie să aibă o anumită notorietate, și să fie în același timp integră. 

Cristian Tudor Popescu a mai vorbit și despre variantele pe care le are Klaus Iohannis: „Poate accepta candidatul PSD- ALDE. Poate să nu-l accepte şi să ceară altul, ceea ce ar pune în mare dificultate PSD-ALDE şi pe Dragnea. Pentru că dacă îl vor găsi greu pe primul candidat, nu vreau să fiu în pielea lui Dragnea cât de greu îi va fi să găseasca al doilea.

Dacă Iohannis alege o altă posibilitate, să spună PSD-ALDE: nu accept să nominalizez un premier din partea dvs, pentru că v-aţi comportat iresponsabil în aceste zile, în raport cu interesul naţional şi cu România, dincolo de luptele de partid şi să numească pe cineva din afara coaliţiei. Acel cineva putând să obţină o nouă majoritate în Parlament pentru că actuala majoritate e la limită. Preşedintele poate identifica o altă posibilă majoritate. Sau e respins de parlament candidatul propus de Iohannis. Mai propune unul. Dacă e respins, intrăm în anticipate. Chiar dacă PSD ar câştiga anticipatele, sigur n-ar mai face 48,5%. Se va întoarce spre acel 35% standard. Din acel moment, s-a încheiat epoca, sa-i spun epoca Nicolae Ceauşescu în PSD”, a comentat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Varujan Pambuccian: Nici eu nu știu ce am votat la moțiune

Liderul grupului minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian, a făcut o afirmație bizară în condițiile în care votul minorităților a fost decisiv în trecerea moțiunii de cenzură. 

„Am votat nimic, pentru că nu e războiul nostru și nu avem nici o miză. Adică am procedat așa: Era un coleg de la USR care filma cum luăm bilele. L-am rugat să filmeze ce fac și sub privirile lui stupefiate și ușor amuzate, am luat ambele bile într-o palmă, le-am acoperit cu cealaltă, le-am amestecat și le-am aruncat în urne. Deci nici eu nu știu ce am votat. Nu am vrut să mă manifest în nici un fel într-o dispută care nu mă interesează deloc”, a spus, potrivit Digi24, Pambuccin într-un dialog pe Facebook. 


Reacții la cald după moțiune

Sorin Grindeanu: „Sper ca votul de azi din Parlament să nu fie o mare greșeală”, a spus el. „Voi rămâne în PSD care nu trebuia să treacă printr-o asemenea încercare să-și dea jos propriul Guvern pentru că așa vrea un singur om”, a spus Sorin Grindeanu. „Îi mulțumesc lui Victor Ponta că a fost alături de mine în aceste zile Eu am făcut ce am crezut că este bine, am ales calea cea mai grea. Să nu accept funcții, să îmi fac datoria până la capăt într-un mod onest. Aveam și am o datorie față de țara noastră”.

Foto: Alexandra Pandrea

„Toată această nebunie ar putea duce la pierderea Guvernării de către PSD și de coaliție”.

„Erau vreo 5 prim miniștri azi și vreo 50 de miniștri azi în Parlament. Or să vadă adevărul”, a spus Grindeanu, făcând aluzie la promisiuni ale lui Dragnea făcute membrilor PSD pentru a vota la moțiune. 

„Dacă e așa încredere de ce a fost nevoie de votul controlat? Au fost vreo patru rânduri de controale până să ajungi la urna de vot.”

„La Vila Lac 1, m-am întâlnit cu Victor Ponta și cu parlamentari din Caraș, din Timiș, Nicu Bănicioiu, au fost mai mulți”. 

Întrebat de jurnaliști dacă a discutat cu președinte astăzi, după ce Guverul a fost demis prin moțiune de cenzură, Grindeanu a răspuns: „Da”. Grindeanu a spus că el a inițiat contactul, prin sms cu președintele Klaus Iohannis, iar după acest moment a urmat o discuție telefonică.

„După ordonanța 13 am vrut să renunț. M-am dus și le-am spus mai multor colegi”, a spus Sorin Grindeanu. 

Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt Administrația Prezidențială: Președintele Klaus Iohannis a luat act de rezultatul votului și va convoca  luni consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier. Marti seara, șeful statului a declarat la Berlin că va desemna drept prim ministru doar o persoană integră. 

Ludovic Orban, președinte PNL: „Niciun parlamentar al PNL nu a votat în ciuda presiunilor. Astăzi am scăpat de o gașcă din PNL, gașca Ponta Grindeanu. Pentru ca lucrurile să revină la normal trebuie să scăpăm și de gașca Dragnea-Olguța-Firea”. Orban spune că a convocat mâine la 11:00 Biroul Politic pentru a vedea care sunt căile de urmat și că va avea consultări cu baza partidului. 

Victor Ponta: „PSD a pierdut azi, dar poate ne învățăm minte și poate azi va câștiga România”, a declarat fostul premier numit de Sorin Grindeanu secretar general al Guvernului. „Au fost foarte mulți colegi care ne-au spus că vor să facă un PSD mai bun și un PSD modern și care după aia s-a întâmplat ceva și i-au arătat voturile dlui. Dragnea”, a spus Ponta. El a adăugat că s-a votat în cea mai mare presiune pe care a văzut-o în ultimii 14 ani și s-a declarat dezamăgit de bucuria pesediștilor că și-au dat jos propriului Guvern. Mesajul lui Ponta pentru Dragnea: „Are toată puterea, să o folosească mai bine decât a făcut-o”. Fostul premier crede că Sorin Grindeanu are viitor politic și că Dragnea este acum PSD. 

Ponta pune rezultatul votului pe seama faptului că s-a votat controlat, la vedere. „Dacă s-ar fi asigurat votul secret, am fi avut 40-50 de voturi”.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Nu a fost o luptă PSD contra PSD, ci o luptă cu niște colegi care au pus mai presus de România interesul personal. A fost un vot covârșitor, contra unor colegi care au vrut să facă un puci. Vom propune cel puțin 2-3 candidaturi de prim-ministru, ca să nu ne mai păcălim. Va dura foarte puțin”, a declarat Firea pentru Antena3.

Citiți aici și aici desfășurarea crizei politice, de la momentul citirii moțiunii până în prezent.

Dragnea: Am 4 variante de premier

După votul pentru moțiunea de cenzură, președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că are patru variante de premier, dar că va merge cu o singură propunere de premier la consultările de luni de la Cotroceni. Numele celui propus urmează să fie ales de PSD în ședința Comitetului Executiv Național, a spus șeful PSD. În privința profilului acestuia, Dragnea a spus: „Să fie un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier, să aibă capacitatea de implementare a programului de guvernare, un om cinstit".

Foto: Alexandra Pandrea

Coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritatea parlamentară

Din cei 17 parlamentari ai grupului minorităților, la votul pentru moțiune s-au prezentat 15. PSD și ALDE aveau nevoie de 233 de voturi „pentru” ca să-și dea jos propriul Guvern și au primit 241. Dacă reprezentanții minorităților naționale, altele decât cea maghiară, nu ar fi votat, rezultatul votului pentru moțiunea de cenzură ar fi putut fi cu totul altul. 

Din votul astăzi, se poate trage concluzia că PSD și ALDE mai au doar 226 de voturi în Parlament, mai puțin de 50% plus unu, cât ar avea nevoie pentru a atinge majoritatea simplă.

  • Plus: Reacția lui Liviu Dragnea la noua realitate aritmetică din Parlament: „O să-i arătăm președintelui aritmetic (ca avem majoritate, n.n.)”

Cristian Tudor Popescu: Moțiunea fricii

„Scurt și cuprinzător: Moțiunea a trecut, PSD a pierdut. A pierdut tot. Pierde pe toate planurile”, spune Cristian Tudor Popescu. Faptul că s-a dat ordin ca votul să fie cu bilele la vedere, că Dragnea a rămas în sală „arată că acest partid este condus prin frică. Îi putem spune moțiunea fri”cii, este de părere jurnalistul. 

El a comentat și îmbrățișările dintre pesediști de după vot: „Există și îmbrățișările morții, la mafioți, înainte ca unul să fie executat”.

Dragnea către Ponta: „Ești nebun?”

Votul a început. Victor Ponta a dorit să voteze primul și s-a dus să vorbească cu Liviu Dragnea și cu Călin Popescu Tăriceanu. Un microfon uitat deschis a surprins un fragment de dialog. Liviu Dragnea i s-a adresat lui Victor Ponta: „Nu ești membru al Guvernului (...) Ești cu rang de ministru, ești nebun?”. Parlamentarii PSD Cătălin Rădulescu, Nicolae Bănicioiu, Ion Mocioalcă NU au votat.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Glonțul de argint” al lui Dragnea. Replica lui Grindeanu

În discursul său din Parlament, Liviu Dragnea a făcut referire la o serie de întâlniri pe care le-ar fi avut „noaptea” premierul Sorin Grindeanu pentru a-și atrage sprijin.

„Ce s-a discutat la întâlnirile nocturne? Ce s-a negociat cu cei cu care Sorin Grindeanu s-a întâlnit nopțile astea la Vila Lac1?”, a insinuat Liviu Dragnea. Strategia sa seamănă cu cea adoptată de Traian Băsescu în debaterea finală de dinaintea alegerilor prezidențiale pe care le-a câștigat la limită împotriva lui Mircea Geoană. „Ați fost aseară la Vântu”, a fost întrebarea care l-a făcut pe Geoană să piardă alegerile.

Referirea lui Dragnea la presupuse întâlniri avute de Grindeanu „la Vila Lac 1” are rolul de a funcționa ca o sperietoare pentru pesediștii terorizați deja de „pericolul DNA”: Dragnea a sugerat că Grindeanu a negociat noaptea cu Sistemul. De altfel această aluzie a fost plasată într-un fragment de discurs în care Dragnea s-a referit la chemarea la DNA a liderilor PSD și la legătura dintre politic și serviciile secrete. 

Replica lui Sorin Grindeanu: Premierul a urcat din nou la tribuna Parlamentului și i-a replicat lui Liviu Dragnea că nu a avut negocieri cu nimeni împotriva interesului partidului și al României. Ba, mai mult, l-a acuzat pe Dragnea de astfel de practici: „A jucat cineva tenis de aici din sală Sistemul să îl scape de dosare?”

Foto: George Călin/Inquam Photos

„Adoptarea moțiunii înseamnă continuarea Guvernării PSD-ALDE, așa cum au votat românii”, a afirmat el. „Nu a fost totul în regulă, premierul și Guvernul nu au performat așa cum am sperat. Nu a mers rău, a mers binișor, dar binișorul nu e de ajuns. Nici ritmul, nici determinarrea premierului nu au fost ce ne-am așteptat”.

„Am preferat să luăm această decizie grea să punem lucrurile la punct. Nu ne-am așteptat niciodată ca fostul nostru coleg să reacționeze cu atâta îndărătnicie, cu atâta rea credință”, a continuat Dragnea, care l-a menționat apoi și pe fostul premier Victor Ponta care s-a alăturat lui Sorin Grindeanu. 

Acesta a susținut că chemarea la DNA a liderilor PSD în săptămâna poțiunii reprezintă o încercare de intimidare.

„Am crezut în Sorin Grindeanu, nu am făcut-o în glumă. Din păcare, acum se agață de scaun în cel mai nelegitim mod”, a spus Dragnea. 

Imediat după discursul lui Dragnea, reprezentanții PSD au ieșit din sală. 

Dragnea s-a întâlnit cu Grindeanu: „Mi-a cerut să demisionez”

Premierul Sorin Grindeanu a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea în această dimineață. „Oferta” lui Liviu Dragnea: Grindeanu să-și anunțe demisia înainte să intre în sala de plen. Discuția a fost descrisă drept „privată” de Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu a confirmat și el întâlnirea: „Dl. Dragnea continuă să riște, cerându-mi să demisionez înainte să intru în sală”.

Ca să fie sigur că nu vor exista trădări la moțiune, Liviu Dragnea le-a cerut parlamentarilor PSD și ALDE să voteze cu bilele la vedere.

Liviu Dragnea, după întâlnirea din această dimineață cu Sorin Grindeanu (captură Digi24)

Victor Ponta a anunțat și el că va vota „cu bilele la vedere”, dar împotriva moțiunii: „Este cea mai ciudată situație în care mă găsesc în ultimii 14 ani”.

Victor Ponta spune că a fost sunat și el în această dimineață de Liviu Dragnea. Ponta a sugerat că Dragnea i-ar fi oferit o funcție de ministru într-un Guvern PSD dacă-l convinge pe Sorin Grindeanu să-și dea demisia.

„Nu mai putem, tot criză după criză”, a spus Ponta, care a subliniat că actuala criză a fost declanșată de Liviu Dragnea „după decizia CCR care a consfințit că nu poate fi prim ministru”.

  • Plus. Deputatul Nicolae Bănicioiu a spus că nu va vota moțiunea de cenzură. „Mi se pare ceva de-a dreptul ciudat să-ți dai jos propriul guvern”, a spus el.

Grindeanu: „Vreau să fiți conștienți că fiecare bilă pe care o veți pune în urmă poate să facă PSD să piardă guvernarea”

Premierul Sorin Grindeanu spune că s-a lăsat greu convins să fie premier de către Liviu Drganea și, după ce a făcut-o, a acceptat toți miniștrii pe care i-a vrut Liviu Dragnea. „Și brusc, după șase luni, aflu că miniștrii nu-și prea fac treaba”, a spus premierul, amintind că, nu cu puțină vreme în urmă Dragnea spunea că este mulțumit de toate ministerele. „Am acceptat să fiu premier pentru că Liviu Dragnea mi-a promis că va fi prietenul meu”, a spus premierul.

Foto: citirea moțiunii. Sursa: Octav Ganea/Inquam Photos

„Dragi colegi, eu nu înțeleg de ce suntem azi în Parlament și nici românii nu înțeleg asta. Nu înțeleg de ce atâta scandal în PSD la șase luni după ce am câștigat alegerile cu un scor zdrobitor și guvernarea și țara merg foarte biine. După nici șase luni de când am câștigat alegerile cu un scor zdrobitor, vrem să dăm jos Guvernul, printr-o moțiune a noastră, fără să ne-o ceară Opoziția. După 21 de ani de când sunt în acest partid mă aflu în cel mai de neînțeles moment. Vă rog să vă întrebați de ce suntem astăzi aici?”

„Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea și să ajungă iarăși la decizia președintelul Klaus Iohannis. În decembrie 2015, când PSD avea o largă majoritate parlamentară, Liviu Dragnea s-a dus cu o propunere de premier și a fost respinsă și am avut o guvernare tehnocrată”, a spus Grindeanu, amintind și episodul Sevil Shaiddeh. Premierul spune că același lucru s-ar putea întâmpla și acum, iar PSD va pierde guvernarea.

În cazul în care PSD va vota moțiunea, „PSD se va duce în această seară la Cotroceni să îl roage frumos pe președintele Klaus Iohannis să pună premier pesedist. Dragi colegi, vreau să fiți conștienți că fiecare bilă pe care o veți pune în urmă poate să facă PSD să piardă guvernarea. Să nu vă fie frică, credeți că dacă veți vota împotrivă o să vă dea pe toți 50 afară?”, a afirmat Grindeanu. 

Cheia e la minorități

Cu cine vor vota cei 17 parlamentari ai minorităților naționale? În condițiile în care Liviu Dragnea a pierdut cele 30 de voturi ale UDMR (care nu va fi azi în sală), toată miza s-a mutat la grupul minorităților naționale, în ultimele 24 de ore Liviu Dragnea încercând să-i convingă pe cei 17, om cu om, să voteze moțiunea.

UPDATE: Din grupul minorătăților, 4 lipsesc. Deci 13 parlamentari din grupul minorităților naționale vor fi prezenți la vot. „Cel puțin 10 vor vota moțiunea”, spunea înainte de ședință pesedistul Florin Iordache, care anticipa că vor fi în final 250 de voturi pentru moțiune.

Oficial, liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, spune că senatorii și deputații din grupul său vor vota „potrivit propriei conștiințe”.

Tradițional, grupul minorităților a votat întotdeauna cu puterea, indiferent cine a exercitat-o. Acum, situația este ambiguă: parlamentarilor nu le este clar dacă puterea este la Guvern, la Sorin Grindeanu și Victor Ponta, sau la Parlament și partid, adică la Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Imagine de azi din Parlament: protest al parlamentarilor liberali (captură Digi24)

  • Aflați mai mult: În ultimii 26 de ani, au fost depuse în Parlament 33 de moțiuni de cenzură. Cea de azi e a 34-a. Din moțiunile depuse, doar două au fost și adoptate. Una împotriva Guvernului Boc 2, alta împotriva Guvernului Ungureanu.

Darius Vâlcov, autorul textului moțiunii

Surse Antena3 susțin că textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului este scris de fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, cel care a scris de altfel și raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu, care susținea că acesta și-a realizat doar 13% din obiective. 

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Marți, acesta a fost pus sub control judiciar de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru o perioadă de 60 zile, într-un nou dosar în care este acuzat de instigare la dare şi luare de mită. Luni dimineaţă,  Vâlcov a fost prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă un nou termen într-un proces mai vechi în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice.

Moțiunea de cenzură depusă duminică la Parlament este intitulată „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”. În moțiune se arată că „niciun grup și nicio persoană nu poate exercita suveranitatea în nume propriu” și că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate”, dar nu se face niciun fel de referire la programul de guvernare care a stat, la nivel declarativ, la baza deciziei coaliției de guvernare de a-l demite pe Sorin Grindeanu. Textul moțiunii poate fi citit aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atunci putem să le spunem „ROZA NOSTRA” .
    • Like 0
  • Care o fi fost la origine sursa de inspiratie care a inspirat versurile: unde esti tu Tepes Doamne........
    Un adevar transcedental in tara in care exista un adevarat cult al lucrului facut premeditat in batjocura si fara cap, asta de la vladica pana la opinca. Exceptiile confirma regula si trag ca boii, inregimentati in categoria Atlasilor neaosi care duc tara in spate. Iar pentru toate, cetateanul turmentat gireaza cu nonsalanta si indolenta dand vina pe alti,, rusii, ungurii sau de ce nu americanii, ca tot vine 4 iulie, sa avem si noi pe ce da vina in mod confortabil si mioritic.
    • Like 0
  • Mi-e scarba de tot ce am vazut ca se intampla. Bolnavul ala de Dragnea chiar nu stie ca nu este iubit nici de cei pe care-i plateste? Ca e terminat din pdv politic si moral?Ca o multime de oameni spera sa faca un atac cerebral concomitent cu toata gasca?Firuta,pe care nu stiu in ce regn poate fi inregistrata care zice ca va fi usor de numit un nou premier? Adica tot un lingau? Sper ca Presedintele sa fie inspirat in alegerea unui prim- ministru integru,inteligent si diplomat!
    • Like 0
  • Din pacate sau din fericire...pentru oamenii de rind cum va fi,bine sau rau?
    • Like 0
  • Sunt curioasa CE mutare va face Presedintele eu as vrea sa-i dea sah la.......rege
    • Like 0
  • Si tot Balkanul e fruncea !
    Presupun coruptie la unii din parlamentari care nu au fost alesi ci numiti..
    Cert : Daca Iohannis ramane cu posibilitatea finala ca dupa doua propuneri sa disolve Parlamentului si sa ordone alegeri noi(la care PSD-ul ar iesi cu siguranta cu mai putine mandate) posibilitatea legala de initiere a suspendareii Presedintelui ca o contra-arma este mult -mult, ingreunata de nimbul cu care se intoarce Iohannis din turneul cu asii politici Trump.Merkel si de la Bruxelles,Paris.Nu l-as sfatui pe nimeni sa initieze asa ceva impotriva preferatului tarilor de investitori.
    • Like 0
    • @ Hermann Farkas
      check icon
      PSD nu are nevoie să se joace așa de periculos, pur și simplu deține puterea și a jucat conform acestei puteri pe care o are. Singurul mod de a slăbi PSD-ul este un PNL puternic sau orice altă formulă coerentă pe cealaltă parte. Restul sunt, iertați-mă, povești.
      • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    de cand vroiam sa va aud cum ganditi....
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    cam asa judeca dumnezeu...rade de tine de te face sa plangi !
    • Like 1
  • Mike check icon
    Sper doar ca acest an să reducă drastic numărul celor care votează trandafirii. Nu că nu mi-ar fi rușine și cu celelalte partide, dar e un progres.
    • Like 2
    • @ Mike
      Mi-e sile de trandafiri, dar pot aprecia ca nu au dat tot ce au cerut minoritarii majoritare pt voturi.
      • Like 2
    • @ Ivan Matei
      Stai linistit, au avut socotelile facute, n-au stat ei in voturile UDMR. Daca ar fi fost nevoie, fii sigur ca Dragnea ar fi dat-o si pe maica-sa maghiarilor, doar sa vada motiunea trecuta.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult