Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mircea Kivu, alias „Mihai”, sursa Securității: „Îmi e ruşine”. UPDATE: Decizia CNSAS

UPDATE. luni, 29 mai. Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a emis o adeverinţă de necolaborare cu Securitate în cazul sociologului Mircea Kivu, după ce a constatat că notele sale informative "nu fac referire la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.

Știrea inițială

Sociologul Mircea Kivu a scris pe Facebook că a fost colaborator al Securității, cu care a semnat un angajament la mijlocul anilor '80. Dezvăluirea vine după ce Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România Liberă, a anunțat că publicația a întrerupt colaborarea cu sociologul din cauza acestei „pete biografice”.

„Se întâmpla la mijlocul anilor ’80, la puţin timp după ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcţii Tipizate (IPCT) – actualul CURS. Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o “discuţie”, cu două persoane pe care nu le cunoşteam, dar care s-au recomandat drept ofiţeri de Securitate.

Mi-au ţinut un discurs despre pericolele interne şi externe care ne ameninţă ţara, despre datoria cetăţenească pe care o avea fiecare dintre noi de a aduce la cunoştinţa “organelor statului” acele acţiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol. M-au întrebat dacă aş fi de acord ca, în măsura în care aş afla despre asemenea acţiuni, să le aduc la cunoştinţă. Am răspuns afirmativ”, a scris Mircea Kivu pe Facebook.

Sociologul spune că a semnat un angajament „după dictare” și și-a ales numele de cod „Mihai”, adăugând că a făcut acest lucru din „lașitate” și pentru că nu a avut curajul să spună „nu”.

El relatează că la câteva săptămâni după semnarea angajamentului a fost contactat de Securitate și i-au fost cerute detalii despre un fost coleg de facultate și despre legăturile acestuia cu alţi adepţi ai preceptelor filosofului Krishnamurti. 

„În săptămânile următoare, m-au contactat şi mi-au cerut să le spun ce ştiu despre un fost coleg de facultate, care plecase din ţară cu câţiva ani înainte. Îi interesau mai ales eventualele sale legături cu alţi adepţi ai preceptelor filosofului Krishnamurti. Adevărul e că nu ştiam mare lucru, le-am spus ce ştiam din scrisorile pe care le schimbasem prin poştă – scrisori al căror conţinut bănuiam că oricum îl cunoşteau. Mi-au cerut să pun pe hârtie tot ce le spusesem, ceea ce am făcut”, scrie sociologul pe Facebook.

Mircea Kivu dezvăluie că ulterior i s-au cerut detalii despre un alt sociolog, a cărui soție îi era colegă de serviciu. 

„După câtva timp, m-au contactat din nou (asta însemna că-mi dădeau un telefon la birou şi ne întâlneam în câte o cafenea din apropiere) şi m-au întrebat ce ştiam despre sociologul N.G., pe care îl cunoşteam din vremea studenţiei mele şi cu a cărei soţie (din vremea respectivă) eram coleg de birou. Au insistat asupra legăturilor lui cu şefi ai comunităţii rome. Le-am spus că ştiu că este preocupat, ca sociolog, de studiul acestui grup etnic, fiind şi el rom, că întreprinde şi publică studii valoroase pe această temă, motiv pentru care are întâlniri cu membri ai acestei comunităţi, dar că nu cunosc mai multe detalii. Din nou, mi-au cerut să scriu toate acestea”, a povestit Kivu.

După ce i-a fost cerută o informare și despre colega sa, Mircea Kivu precizează că i-a spus acesteia că Securitatea se interesează de ea și soțul ei.

„Mi-au mai cerut apoi o informare despre colega mea, soţia lui N.G. – dacă ştiu că frecventează Centrul Cultural American (de pe lângă Ambasada SUA). Le-am spus (şi am scris) că ştiam că frecventează bibioteca Centrului, de unde ia cărţi de specialitate (sociologie) pe care uneori ni le imprumută şi nouă, colegilor. I-am spus şi ei, între patru ochi, că Securitatea se interesează de ea şi de soţul ei, şi mi-a spus că bănuia (de fapt, era greu de crezut că ar fi posibil ca Securitatea să nu aibă cunoştinţă despre frecventarea Institutului American)”, continuă el.

După o vizită efectuată în Israel, la invitația unui coleg de liceu, Kivu a fost chemat să dea o notă scrisă despre persoanele cu care se întâlnise acolo.

„Nu m-au mai căutat câţiva ani. Între timp, în 1986, un fost coleg de liceu şi bun prieten, care între timp emigrase în Israel, mi-a propus să-i fac o vizită. Convins că nu sunt şanse de succes, am făcut o cerere de paşaport. Spre surpriza mea, mi-a fost aprobată, astfel că la sfârşitul anului am petrecut o lună în Israel. La întoarcere, m-au contactat din nou, mi-au spus că abia atunci aflaseră că fusesem în străinătate. Mi-au cerut să le dau o notă scrisă despre persoanele cu care m-am întâlnit acolo (mă văzusem cu mai mulţi foşti colegi de liceu sau de facultate). Am scris lista celor cu care mă văzusem, şi câteva detalii de genul „este căsătorit, lucrează în domeniul...” – lucruri mai exacte chiar nu ştiam”, a mai povestit sociologul pe Facebook.

Mircea Kivu a precizat că nu a primit niciodată bani sau alte foloase în schimbul notelor informative și că ar fi vrut să uite acest episod de care îî este rușine.

„De ce nu am spus toate acestea mai devreme? Grea întrebare. Cred că aş fi vrut să uit acest episod, de care îmi e ruşine. Dacă asta contează, nu am afirmat niciodată că nu am fost colaborator al Securităţii. În ce măsură am făcut poliţie politică? Eu îndrăznesc să cred că nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor informative scrise de mine. Dar nu pot fi sigur că aşa este”, scrie el, adăugând că știa că CNSAS desfăşoară o investigaţie în privinţa lui, dar că nu știe nimic despre o eventuală decizie care ar fi rezultat din această investigaţie. „Un asemenea document nu mi-a fost adus la cunoştinţă”, încheie Mircea Kivu.

Sabin Orcan a dezvăluit pe Facebook că a aflat recent că informația că Mircea Kivu a colaborat cu Securitatea i-a fost adusă de o sursă care i-a dat amănunte precise din dosarul acestuia. „Dosarul are 40 de file și conține inclusiv un angajament olograf, semnat la data de 11 ianuarie 1985, în prezența lt. col. Vicențiu Pop și a lt. maj. Iustinel Chinan”, a scris Sabin Orcan.

„Astfel, după ce mai întâi a fost urmărit între anii 1983-1985, sub numele de cod "Crasna", Mircea Vasile Kivu a fost racolat ca informator, sub numele de cod "Mihai". Racolarea s-a făcut pornind de la apartenența dumnealui la o mișcare spirituală intitulată Krisnamurti. Și a avut ca obiect obținerea de informații din mediul intelectual pe care-l frecventa.

Între altele, "Mihai" a furnizat note informative despre mai mulți colegi sociologi care intraseră în colimatorul organelor de represiune.

În ciuda acestor dovezi, CNSAS a luat, pe 23 martie 2017, o decizie de "necolaborare cu poliția politică". Lucru explicabil dacă ținem cont de faptul că legea permite unui fost colaborator să scape de această etichetă dacă nu se poate dovedi că rapoartele sale ar fi dus la încălcarea unor drepturi ale omului”, a mai scris Sabin Orcan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Doamnă Voiculescu,

    Spre deosebire de dvs., eu nu sunt jurnalist. Ca atare, în acest context eu aș fi scris „M.K., sursă a Securității”.

    Cu alte cuvinte, nu stătea Securitatea într-o singură sursă, nici nu era MK cine știe ce sursă specială.

    Mai departe: RSR, ca orice stat al planetei, avea servicii de securitate. Voiați să nu aibă niciun colaborator, serviciile de securitate ale României ?

    „Înțeleg” că problema este criminalitatea (în ochii Democrației) a statelor socialiste. Vă asigur că americanii (pe care îi mai duce mintea) aruncă aceleași acuze (de criminalitate) Democrației. Nu mai departe de ieri seară, revenit pe tapet cazul lui Seth Rich (băiatul lichidat de o spargere banală, dar bănuit de colaborare cu criminala - zice Democrația - cu organizația Wikileaks. Taman la alegeri. Cele furate de ... ruși (Pe Bernie Sanders tot rușii l-au furat, dacă nu știați - asta-i ironie batjocoritoare.)

    Cu regret, eu nu văd că vreunul din cititori gândește. Știți câte povestesc băieții de peste Ocean despre Democrația lor ?

    Ce părere aveți de statul Libia, de exemplu ? Dar de armele de distrugere în masă din Iraq ? Dar de uraniul „descoperit” în Serbia ?

    Lista e foarte lungă. Dar așa puteți face și un amator (ca mine) să nu vă creadă.
    • Like 0
  • Crabu check icon
    Mânca-i-aș mustața lui de nevinovat!
    • Like 0
  • Corina check icon
    Astea nu sunt lucruri grave.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Adica pana acum MUCLES....iar acum, dintr-o data, i s-a facut Rusine !!! Asa...INTAMPLATOR...taman acum, iar Orcan, democrat adevarat !!!, nu il mai vrea....Cred ca si in 2050, daca ceva nu merge bine, de vina vor fi tot comunistii, securistii si.........informatorii ei !!!! Nu ne mai facem bine......
    • Like 0
  • check icon
    Praf aruncat în ochi… După 27 de ani, am constatat că nu au fost condamnați asasinii perioadei comuniste, greu de tot și incomplet doar asasinii inginerului Ursu și, mai când să moară, Vișinache ori Vișinescu, cum naiba îl cheamă.
    În schimb, Kivu și Paraschivu devin subiect de presă, cum a fost mai acum doi ani Turcescu, scandal mare zile la rând, după care… tăcere, iar domnul cu pricina revine voios în echipa lui Băsescu.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult