Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Motivul pentru care o mașină Dacia costă mai mult doar pentru că trăim în România. Daca eram o țara vestică era puțin mai ieftină

Lipsa autostrăzii Pitești-Sibiu adaugă la prețul unui autoturism produs la uzina de la Mioveni un plus de 90-100 de euro, a estimat pentru Republica.ro Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

„Între 90 și 100 de euro pe automobil se adaugă la preț din cauza lipsei celor 120 de kilometri de autostradă între Pitești și Sibiu. Iar aici nu sunt luați în calcul costul suplimentar cu carburanții din cauza vitezei mici, nu sunt luați în calcul nervii, nu luate în calcul stagnările care se produc în trafic”, a spus Constantin Stroe.

Autostrada Sibiu-Pitești ar avea o importanță fundamentală pentru economie, consideră Stroe. 

„Este de o importanță capitală acest tronson (Pitești-Sibiu) și greșit s-a înțeles că Dacia și Renault vor o autostradă. Imaginați-vă 4,4 milioane de metri cubi de marfă în containere, care circulă din centrul țării spre vest. N-au făcut măsurători, n-au făcut un calcul să vadă ce fonduri uriașe pierde România ca urmare a lipsei acestei autostrăzi”, a declarat recent șeful ACAROM.

Întrebat dacă crede în respectarea termenului de 2021 avansat de autorități pentru finalizarea tronsonului Pitești-Sibiu, președintele ACAROM s-a arătat sceptic.

„Nu mai cred în miniştri. Am fost mințit de toți miniștrii Transporturilor. Vreau un planning care să arate termene, faze, etape, responsabili. În 2021 să facă ceva parţial, dar care nu va rezolva fluenţa circulaţiei pe tronsonul Vest-Est până la Constanţa”, a arătat Constantin Stroe.

„Sunt vreo șase variante pentru autostrada Pitești-Sibiu. Trece și anul acesta și nu știm care e varianta pe care se va construi autostrada”, a spus Stroe.

Aflat într-o vizită în județul Argeș, , la sfârșitul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu vorbea chiar de o devansare a termenului de finalizare pentru lucrările de pe autostrada Piteşti- Sibiu.

Cert este că lucrările încă nu au început, se lucrează încă la studiul de fezabilitate. Deocamdată nu s-a stabilit pe unde va trece exact autostrada între Boiţa şi Curtea de Argeş. CNADNR are de ales între două variante. Abia în aproximativ două luni autoritățile ar putea decide care va fi varianta traseului tronsonului de autostradă care va lega Pitești de Sibiu. După finalizarea studiului de fezabilitate, vor fi făcute licitații pentru proiectare și construcție.

În ianuarie, Cătălin Drulă, consilierul pe probleme de infrastructură al premierului Dacian Cioloș, avansa sfârșitul anului 2023, ca termen pentru finalizarea autostrăzii Pitești-Sibiu, într-un scenariu pozitiv.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imi pare rau dar eu nu am gasit motivul pentru care o dacia costa mai mult in tara!o fi prea subtil...
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Eu sunt pentru numirea domnului Stroe in functia de ministru al transporturilor. Atunci am avea o garantie ca lucrurile se vor misca mai repede. Credeam ca daca presedintele va fi de la Sibiu, autostrada va fi gata in 2-3 ani....nu mai cred nimic acum
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      eu nu mai cred dacat in eutanasiere :) da la caini la hoti ... toti, toti, toti ... si in 12 luni ori ... ori ... sau ... alta varianta este migratia ...
      • Like 0
  • Daca nu disponibilizau minerii ,puteau sapa si manual un tunel de la Sibiu la Pitesti !
    • Like 3
  • Bla , bla , bla !!!
    • Like 0
  • Foarte obraznic titlul:
    "Iar aici nu sunt luați în calcul costul suplimentar cu carburanții din cauza vitezei mici, nu sunt luați în calcul nervii, nu luate în calcul stagnările care se produc în trafic”
    Parca lipsește ceva domnilor! Cel putin pentru cititorii de aici, care nu sunt prosti, ati omis relevanta analizei. Cei 100€ +/- nu fac nici macar cat mizeria de sub unghii. Un roman nu schimba Dacia la fiecare lansare ca sa strâmbe nasul la banii ăștia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult