Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Motivul pentru care o mașină Dacia costă mai mult doar pentru că trăim în România. Daca eram o țara vestică era puțin mai ieftină

Lipsa autostrăzii Pitești-Sibiu adaugă la prețul unui autoturism produs la uzina de la Mioveni un plus de 90-100 de euro, a estimat pentru Republica.ro Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

„Între 90 și 100 de euro pe automobil se adaugă la preț din cauza lipsei celor 120 de kilometri de autostradă între Pitești și Sibiu. Iar aici nu sunt luați în calcul costul suplimentar cu carburanții din cauza vitezei mici, nu sunt luați în calcul nervii, nu luate în calcul stagnările care se produc în trafic”, a spus Constantin Stroe.

Autostrada Sibiu-Pitești ar avea o importanță fundamentală pentru economie, consideră Stroe. 

„Este de o importanță capitală acest tronson (Pitești-Sibiu) și greșit s-a înțeles că Dacia și Renault vor o autostradă. Imaginați-vă 4,4 milioane de metri cubi de marfă în containere, care circulă din centrul țării spre vest. N-au făcut măsurători, n-au făcut un calcul să vadă ce fonduri uriașe pierde România ca urmare a lipsei acestei autostrăzi”, a declarat recent șeful ACAROM.

Întrebat dacă crede în respectarea termenului de 2021 avansat de autorități pentru finalizarea tronsonului Pitești-Sibiu, președintele ACAROM s-a arătat sceptic.

„Nu mai cred în miniştri. Am fost mințit de toți miniștrii Transporturilor. Vreau un planning care să arate termene, faze, etape, responsabili. În 2021 să facă ceva parţial, dar care nu va rezolva fluenţa circulaţiei pe tronsonul Vest-Est până la Constanţa”, a arătat Constantin Stroe.

„Sunt vreo șase variante pentru autostrada Pitești-Sibiu. Trece și anul acesta și nu știm care e varianta pe care se va construi autostrada”, a spus Stroe.

Aflat într-o vizită în județul Argeș, , la sfârșitul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu vorbea chiar de o devansare a termenului de finalizare pentru lucrările de pe autostrada Piteşti- Sibiu.

Cert este că lucrările încă nu au început, se lucrează încă la studiul de fezabilitate. Deocamdată nu s-a stabilit pe unde va trece exact autostrada între Boiţa şi Curtea de Argeş. CNADNR are de ales între două variante. Abia în aproximativ două luni autoritățile ar putea decide care va fi varianta traseului tronsonului de autostradă care va lega Pitești de Sibiu. După finalizarea studiului de fezabilitate, vor fi făcute licitații pentru proiectare și construcție.

În ianuarie, Cătălin Drulă, consilierul pe probleme de infrastructură al premierului Dacian Cioloș, avansa sfârșitul anului 2023, ca termen pentru finalizarea autostrăzii Pitești-Sibiu, într-un scenariu pozitiv.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imi pare rau dar eu nu am gasit motivul pentru care o dacia costa mai mult in tara!o fi prea subtil...
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Eu sunt pentru numirea domnului Stroe in functia de ministru al transporturilor. Atunci am avea o garantie ca lucrurile se vor misca mai repede. Credeam ca daca presedintele va fi de la Sibiu, autostrada va fi gata in 2-3 ani....nu mai cred nimic acum
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      eu nu mai cred dacat in eutanasiere :) da la caini la hoti ... toti, toti, toti ... si in 12 luni ori ... ori ... sau ... alta varianta este migratia ...
      • Like 0
  • Daca nu disponibilizau minerii ,puteau sapa si manual un tunel de la Sibiu la Pitesti !
    • Like 3
  • Bla , bla , bla !!!
    • Like 0
  • Foarte obraznic titlul:
    "Iar aici nu sunt luați în calcul costul suplimentar cu carburanții din cauza vitezei mici, nu sunt luați în calcul nervii, nu luate în calcul stagnările care se produc în trafic”
    Parca lipsește ceva domnilor! Cel putin pentru cititorii de aici, care nu sunt prosti, ati omis relevanta analizei. Cei 100€ +/- nu fac nici macar cat mizeria de sub unghii. Un roman nu schimba Dacia la fiecare lansare ca sa strâmbe nasul la banii ăștia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult