Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Motivul pentru care o mașină Dacia costă mai mult doar pentru că trăim în România. Daca eram o țara vestică era puțin mai ieftină

Lipsa autostrăzii Pitești-Sibiu adaugă la prețul unui autoturism produs la uzina de la Mioveni un plus de 90-100 de euro, a estimat pentru Republica.ro Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

„Între 90 și 100 de euro pe automobil se adaugă la preț din cauza lipsei celor 120 de kilometri de autostradă între Pitești și Sibiu. Iar aici nu sunt luați în calcul costul suplimentar cu carburanții din cauza vitezei mici, nu sunt luați în calcul nervii, nu luate în calcul stagnările care se produc în trafic”, a spus Constantin Stroe.

Autostrada Sibiu-Pitești ar avea o importanță fundamentală pentru economie, consideră Stroe. 

„Este de o importanță capitală acest tronson (Pitești-Sibiu) și greșit s-a înțeles că Dacia și Renault vor o autostradă. Imaginați-vă 4,4 milioane de metri cubi de marfă în containere, care circulă din centrul țării spre vest. N-au făcut măsurători, n-au făcut un calcul să vadă ce fonduri uriașe pierde România ca urmare a lipsei acestei autostrăzi”, a declarat recent șeful ACAROM.

Întrebat dacă crede în respectarea termenului de 2021 avansat de autorități pentru finalizarea tronsonului Pitești-Sibiu, președintele ACAROM s-a arătat sceptic.

„Nu mai cred în miniştri. Am fost mințit de toți miniștrii Transporturilor. Vreau un planning care să arate termene, faze, etape, responsabili. În 2021 să facă ceva parţial, dar care nu va rezolva fluenţa circulaţiei pe tronsonul Vest-Est până la Constanţa”, a arătat Constantin Stroe.

„Sunt vreo șase variante pentru autostrada Pitești-Sibiu. Trece și anul acesta și nu știm care e varianta pe care se va construi autostrada”, a spus Stroe.

Aflat într-o vizită în județul Argeș, , la sfârșitul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu vorbea chiar de o devansare a termenului de finalizare pentru lucrările de pe autostrada Piteşti- Sibiu.

Cert este că lucrările încă nu au început, se lucrează încă la studiul de fezabilitate. Deocamdată nu s-a stabilit pe unde va trece exact autostrada între Boiţa şi Curtea de Argeş. CNADNR are de ales între două variante. Abia în aproximativ două luni autoritățile ar putea decide care va fi varianta traseului tronsonului de autostradă care va lega Pitești de Sibiu. După finalizarea studiului de fezabilitate, vor fi făcute licitații pentru proiectare și construcție.

În ianuarie, Cătălin Drulă, consilierul pe probleme de infrastructură al premierului Dacian Cioloș, avansa sfârșitul anului 2023, ca termen pentru finalizarea autostrăzii Pitești-Sibiu, într-un scenariu pozitiv.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi pare rau dar eu nu am gasit motivul pentru care o dacia costa mai mult in tara!o fi prea subtil...
  • Like 1
 • Ionel check icon
  Eu sunt pentru numirea domnului Stroe in functia de ministru al transporturilor. Atunci am avea o garantie ca lucrurile se vor misca mai repede. Credeam ca daca presedintele va fi de la Sibiu, autostrada va fi gata in 2-3 ani....nu mai cred nimic acum
  • Like 0
  • @ Ionel
   eu nu mai cred dacat in eutanasiere :) da la caini la hoti ... toti, toti, toti ... si in 12 luni ori ... ori ... sau ... alta varianta este migratia ...
   • Like 0
 • Daca nu disponibilizau minerii ,puteau sapa si manual un tunel de la Sibiu la Pitesti !
  • Like 3
 • Bla , bla , bla !!!
  • Like 0
 • Foarte obraznic titlul:
  "Iar aici nu sunt luați în calcul costul suplimentar cu carburanții din cauza vitezei mici, nu sunt luați în calcul nervii, nu luate în calcul stagnările care se produc în trafic”
  Parca lipsește ceva domnilor! Cel putin pentru cititorii de aici, care nu sunt prosti, ati omis relevanta analizei. Cei 100€ +/- nu fac nici macar cat mizeria de sub unghii. Un roman nu schimba Dacia la fiecare lansare ca sa strâmbe nasul la banii ăștia.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult