Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nu am întâlnit încă părintele care să-și dorească pentru copilul său să fie tâmplar, cizmar sau croitor. Despre copiii care poartă povara neîmplinirilor noastre

Chef gatind

Foto: Guliver/ Getty Images

Orientarea copilului către o carieră începe foarte timpuriu, când părinții se strâng în pâlcuri mici pe lângă locurile de joacă din parcuri și pălăvrăgesc despre grădinițe bune, școli bune, facultăți de top. În timp ce copilul, purtător încă de pampers, se joacă într-o movilă de nisip, părinții văd, cu ochii minții, odrasla urcând panta succesului, într-o carieră strălucită de informatician, avocat sau (negreșit) de neurochirurg. Nu am întâlnit încă părintele care să-și dorească pentru copilul său să fie tâmplar, cizmar sau croitor: părintele își dorește reușita copilului acolo unde el nu a reușit. Cu alte cuvinte, proiectează asupra copilului propriile dorințe, aspirații și neîmpliniri. 

Sistemul de învățământ vine și el cu partea lui de presiune, împărțind copiii și școlile pe categorii, astfel că germenii eșecului se nasc foarte devreme, când copilul nu poate ține „calea succesului" și informatica, avocatura sau neurochirurgia devin inaccesibile. Ca părinte, mi-am promis să nu trec prin păcatul proiecției dorințelor mele asupra copilului, ci să fiu atentă la dorințele și aptitudinile fiicei mele. De la teorie la practică e un drum lung și anevoios, pentru că mi-a fost greu să diger dorința copilului de a face o carieră din creșterea buldogilor francezi. 

Mi-am înghițit cu greu lamentările care-mi sunau în cap și am încurajat-o să învețe bine, pentru a fi un crescător deștept de buldogi francezi. M-am surprins căutând informații pe net despre căței și m-a bucurat prețul de vânzare al buldogilor. La o adică, buldogi francezi să fie! Copilul era prin clasa a cincea și și-a dorit fermă de buldogi francezi până în clasa a șaptea, când a cotit-o spre salvarea orcilor. Iarăși m-am lamentat în gând, iarăși am încurajat-o să învețe, că doar la orci nu poate lucra orice analfabet. 

De atunci a mai trecut un an și copilul meu se va ocupa de ecologie, iar în timpul liber va fi scriitor. Punctul comun al dorințelor și aspirațiilor fiicei mele este dragostea pentru biologie, ca disciplină școlară și, dacă aceasta va fi o constantă, „succesul” carierei de informatician, avocat sau neurochirurg nu va fi nici măcar pomenit. Succesul va exista într-o manieră discretă, dar foarte importantă: la vremea potrivită, va merge cu plăcere la serviciu, acolo unde își va petrece o treime din timp. Printre altele, acesta este secretul fericirii societății suedeze, care se preocupă ca fiecare membru al său să facă exact ce își dorește, în limita aptitudinilor lui. Curajul de a-mi lăsa copilul să aleagă mi-a fost insuflat de un simpatic bucătar pasionat: tatăl său e eminent profesor universitar, iar fratele său e medic. 

„Tu de ce n-ai făcut medicina?” l-am întrebat. S-a uitat la mine perplex: „de ce s-o fac, mie îmi place să gătesc!” Suedezi, evident.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marina check icon
    Dacă vă culegeți informațiile doar din parcurile Bucureștiului, evident că nu ați întâlnit părinți care să își vadă copiii tâmplari, sudori, șoferi, etc. Nici copilul dvs nu a vrut așa ceva niciun moment, a vrut să crească buldogi francezi, orci.... Doar când ai susținere materială puternică te duce gândul la așa ceva. Mergeți în mediul rural și veți întâlni mulți copii care se gândesc să cultive pământul, să își ia un tractor, să fie mecanici, electricieni. Și părinții sunt de acord.
    Evident, dacă părintele e medic, avocat, nu își vede copilul tâmplar. Mi se pare firesc. Și, mai important, nici copilul nu se vede tâmplar. Copilul are modelul părinților în fața ochilor.
    Copilul dvs încă nu a ales. Și ați insistat, totuși, să învețe, în speranța nemărturisită aici că nu o să se facă tâmplar, bucătar, crescător de buldogi.
    • Like 1
  • Pentru copil nu, dar dupa ce platii 200 instalatorului pt o vizita de doar 20min dar absolut necesara intr-o duminica, incep sa ma gandesc daca nu cumva e nevoie sa am nu o meserie de tamplar/cizmar/instalator/electrician ci INCA o meserie din asta.
    Problema mea ca romanca e ca am crescut si ramas cu ideea de a cauta "un post caldut si bunut" la stat si abia dupa 30 de ani am inteles ca viata implica sa avem cel putin 2-3 meserii si acum la 50 ani mai invat ceva, sa fie>
    • Like 3
  • Mă bucur foarte mult că am dat peste acest articol.
    Avem această genă a poveștilor predestinate. Acum câțiva ani duceam un cuplu de australieni către Vama Veche prin intermediul BlaBlaCar. Pe drum, tipul îmi spune că are atestat in kinetoterapie. Se platea foarte putin spre deosebire de cat ar face, zicea el, un electrician sau instalator la el in tara. Mi-a spus ca e hotarat sa se intoarca si sa mearga in directia uneia dintre cele enumerate.

    Ce sa ma zic, locuiesc in Corbeanca de cativa ani buni. Recent am intalnit niste pusti pe la terenul de baschet din imprejurimi. Toti la liceu. Am inceput sa aud povesti numai despre facultati prestigioase din afara, Olanda, UK, Spania si alde vestigii inaripate ale invatamantului european. Toti vorbesc numai despre cum vor sa ajunga avocati in drept international, medici sau businessmani de nisa. Stau si ii ascult si nu pot sa nu observ inflexiunea aia din vocea lor, cea care răzbate din spatele cortinei: ,,eu habar n-am ca asta vreau dar cred ca asta vreau”. De fiecare data pare ca o plăcuță atent inoculată și slefuita in timp de acasa.

    Nu le-am zis niciodată. Nici nu m-ar asculta daca as incerca. Empatizez cu ei. Am 25 de ani si mi se vindeau aceleasi gogonele. Presiune mare nu a fost niciodata de acasa. Am fost liber sa aleg ce am vrut. Crunta realitate e ca nici azi nu stiu unde exact cu ce vreau sa ma identific, insa scoala si mediul au grija mereu sa te indrume in directiile pe care ,,trebuie musai sa le urmezi”. Toata lumea vorbeste numai despre corporatii si functii superioare, inaltari spectaculoase pe scara ierarhica a societatii, totul presarat cu sclipici de unicorn si cacao bio.

    Acesti copii, sper din tot sufletul sa aiba succes. Altminteri, exista varianta in care se vor trezi la fel ca majoritatea un pic mai incolo cu evrika minciunii pe care si-o spun sau care a fost incurajata despre ei insisi.

    Nu e vina lor. Nici pe departe. N-au cum sa stie. Dar cine naiba sa-i mai ajute?!

    Cat despre profesionale… habar n-au cei care nu le fac. Cine stie sa repare o instalatie sau sa schimbe o clanță acuma… e om câștigat. Si nu e rusine, Doamne fereste. Cu toate ca daca e sa privim prin ochii romanului de azi, ar parea ca e. Ca daca n-ar fi, s-ar apuca mai multi.



    • Like 1
  • Feminina autoare nu avea cum să se întîlnească cu părinții și bunicii mei. Ei m-au îndrumat cu vorbe alese că e bine să fiu meseriaș, au ales că-s bun de fierar forjor apoi s-a numit și fierar betonist după 82. În vremurile alea nu era bine pt întelectuali cu școală multă. Toți care făcuseră liceu și au fost studenți au făcut pușcărie , bunicu 5ani, mama 8 ani, tata 10 ani . Am construit socialismul în vacanțe că era obligatoriu de la școală să muncesc în vacanțe și că era un ban în plus în casă-familie, muncit și după armată ... lungă. După 33 de ani am făcut celelaltele , doctorat, cadru didactic universitar că nu mai era nevoie de carnet de membru PCR, că trebuiau să mă facă întîi înUTC,.... am mai făcut 2 masterate în altă țară , altă limbă . tot cu sfaturi de la ai mei (bunicu, mama... tata murisede Cernobîl)
    Pe nepoții de la veri i-am sfătuit cam la fel : muncește la șaibă-coasă/ croitorie întîi și se va alege ceva de tine că nu-ți cad mînile dacă ești meseriaș înainte de a fi inginer sau medic , avocat ,... înveți disciplina muncii sub șef, respectarea programului de lucru, condescendența față de bătrîn, de șef , onoarea de a te ține de cuvînt-normă,...
    Am muncit cu mîinile și după facultate să le arăt angajaților cum se face una alta , dacă eu pot poți și tu ! Mai multe meserii de ale lor, calificate în industrii și în agricultură, se trăiește bine cu meserie , mai bine decît cu intelect, dacă vrei (doar) .... poți. Statul pe scaun nu e bun ,faci celulită,te îngrași, scleroză, te atrofiezi mental , ...
    Încă pot la 61 de ani. Ieri am cules și am sortat fructe , am făcut ancore in fier, cuie pătrate, am geluit și am zidit , seara am repetat la arabă partea de gramatică cu stră nepoatele , am explicat altora cum calculează flambajul la stîlpi subțiri și dimensionarea rețelei de conducte de ape menajere +pluviale în sistem separativ.
    Azi am stat înotat în piscina numită Atlantic . ;)
    • Like 1
  • Pot da 3 exemple de tâmplari care o duc bine financiar și s-au convertit la aceasta meserie din poziții anterioare de ”invidiat”. Avocat, fotomodel și manager de companie multi-națională.
    Scriu de 9 ani despre lemn pe blogul meu și primesc cereri mai multe decât pot soluționa, drept urmare le redirecționez cu drag, fără pretenții financiare spre alți producători, mai mici sau mai mari.
    Eu am diplomă de Poli Timișoara, sunt inginer electronist cu specializarea roboți industriali și diploma de master în afaceri de la BB Cluj.
    Le păstrez într-un sertar și le arăt o dată la 5 ani, când fac ordine în acte, soției mele.
    Spun de nenumărate ori că mama mea nu știe ce să răspundă când prietenele o întreabă ”cu ce se ocupă băiatul?” că este în impas, nu prea știe ce să le răspundă. Ce meserie e aia, să scrii pe net despre lemn și să vinzi mobilă din stejar fără un magazin?
    Mă bate gândul să organizez tabele de dulgherie, inspirat de o ghildă din Letonia și am primit cereri mai multe decât poate cineva crede, doar menționând în treacăt că s-ar putea să apară această idee.
    Cunosc mulți meșteri din această nișă, niciunul n-a izbutit să țină pasul în 2020 cu volumul de muncă solicitat.
    Băieții mei sunt prea mici, însă dacă ar avea vârsta potrivită i-aș trimite vară de vară să învețe să construiască case din lemn, la firma unui prieten din Belgia, unde ar primi și diplomă la mână, acreditată de Școala de Meserii de acolo.
    În centrele urbane mari se vede piața muncii altfel, însă în bula mea îmi vine să strig că tot ce ne trebuie e cheful de a sufulca mânecile.
    • Like 4
  • Multi parinti forteaza copiii in asa fel incat acestia nu mai au timp nici sa se relaxeze(joace) si dupa aceea nici nu le iese ce au vrut. Si apoi meseriile sunt necesare in societate si poti trai decent sau chiar bine practicandu-le, depinde de fiecare. Exista vorba aceea "meseria este bratara de aur".
    • Like 3
    • @ Victor Hirschpek
      ... brățară de aur și gîtul pîlnie de argint !
      • Like 0
  • Dacă s-ar ști cum sunt considerați și cum sunt plătiți meseriașii în UK (de exemplu) s-ar mai gândi și ar prefera să învețe o meserie căutată în toate țările : instalator, electrician, tâmplar, zidar, sudor, etc. În UK vârfurile la câștiguri în reprezintă zidarii (800-1000 £/săptămână), sudorii navali (15oo-2000 £/săptămână). Toate meseriile practicate sunt foarte bine plătite și le permite lor să ducă o viață mai mult decât decentă.
    • Like 3
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Așa e dar din păcate nu locuim toți în UK sau Germania și nici nu putem pleca toți acolo nu ? Iar dacă rămânem aici ce facem cu maxim 500 de euro/lună când prețurile sunt globalizate ? De anul ăsta nu prea ne mai putem integra în piața din UK de aia e bine să mergem la școală pentru că meseriile clasice se plătesc bine doar afară iar cele câteva excepții din țară nu se pot generaliza (nu pot fi toți medici , fotbaliști etc) așa că dacă vrei să realizezi ceva urmezi școlile cele mai pretențioase iar dacă nu atunci singura cale e emigrarea.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      DA,,Apreciez ca foarte buna informatia din UK , Dar la ei nu este ,,perceptia total gresita ca ,,daca nu ai facultate ,esti un om prost ! La ei ,este mai bine platit meseriasul decat ,functionarul care freaca menta la birou (pe la noi ) .
      • Like 0
  • in familia extinsa la mine supremul este: sa fii medic. Am inteles cu anii ca le place asta pt ca nu au inteles sunt si meserii noi ce apar cu titluri pompoase si moderne si greu de inteles, nici ca meseriile bine facute pot fi bine platite si opusul: sunt si medici cu titlu la un venit minim pe economie si cel mai grav, in locul nepotrivit.
    Ce nu inteleg unii e ca lumea joburilor e din ce in ce mai dinamica - sunt pe un grup de femei si educatie financiara, si spun unele americance ca pana la 40 ani au schimbat cariera de 3-4 ori: cu lucru ziua si studiu serile si in weekend, cu inceput de practica si si cu salariu minim pe economie, cu 2 surse de venit in paralel si jonglat cu ele. Ba mai mult, am rude curioase daca am gasit jobul perfect din care sa iesim la pensie!! - incerc sa le explic ca s-au dus la fund cu tot cu comunismul, si multi ne reinventam/adaptam pe traseu.
    Fiica mea a fost impresionata de munca unei logopede. Ce daca e peste medie la matematica. Lasam asa si mai vedem colea.
    • Like 2
  • La români în mod sigur se corelează cu venitul pe care îl poate obține cineva din unele meserii și nu are rost să ne uităm doar la excepții.
    • Like 3
    • @ Cristina Maria Frasineanu
      Mai conteaza si ce zice lumea: "hai vecine, daca nu i-a placut cartea macar lemnul i-o place? "
      Verisorul meu nu a facut facultate. Nu de prost, ci de sarac - dupa ce la liceu a mers pe jos 4km dus, 4 intors, verile muncite intr-un service auto de la 16 ani, cand a luat bacalaureatul cineva i-a propus sa vina cu el 3 luni in Italia sa stranga bani de facultate. Nu a mai dat. A schimbat jobul acolo si asa de bun e varul meu ca a devenit mana dreapta a patronului in cativa ani, intr-o fabrica de mobila si are salariu cat mine, care am facultate si 10 ani in plus de experienta. La 30 ani avea 2 locuinte (una in ro si una in Italia) si nu il vad sa se intoarca.
      • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      Parerist check icon
      Un fotbalist analfabet poate câștiga mai mult decât amândoi.
      Ideea e ca trebuie ca legea numerelor sa fie în favoarea ta, nu împotriva. Dintre cei care sunt educați o proporție serioasa ajung s-o ducă acceptabil și câțiva foarte bine, în timp ce dintre cei needucați câțiva ajung s-o ducă bine și foarte putini foarte bine,
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Bunicul meu avea o vorba ,,celebra ,;
      ---Invata ,copile ,ptr ca pixul-i mai usor decat lopata ! O fi avand ,dreptate ?
      • Like 0
    • @ Parerist
      In general fotbalistii sunt limitati doar la ,,miscarile specifice fotbalului si cam atat. Apoi vine smecheria banilor , Dar nedreptatea din lumea asta este ,mare ,pentru ca cei care ar merita sa fie bine platiti ptr munca depusa sunt multi si nemultumiti ,poate asa se explica ,lipsa meseriasilor din societatea nopastra .Sa speram ca ,situatia va reveni la normal !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult