Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu putem pune lacătul pe toată economia. Scenariu extrem: oprirea ei timp de un an ar însemna probabil că ne-am teleporta direct la nivelul de trai din timpul lui Ceaușescu

romania - coronavirus - getty

Foto Guliver/Getty Images

Oricât de puțin ne-ar conveni, nu putem schimba legile economiei, tot așa cum nu putem schimba legile fizicii. Așa că degeaba ne enervăm.

Pentru a lua decizii bune este necesar să fim informați adecvat, să știm atât beneficiile deciziei, cât și costurile ei. Dacă ascundem sau refuzăm să analizăm costurile, respectiv beneficiile, atunci nu putem lua decizii bune.

Când am susținut închiderea școlilor, am făcut-o pe baza calculului cost-beneficiu: închiderea școlilor reprezenta o pierdere mică pentru copii, un câștig imens pentru țară (frânarea considerabilă a epidemiei).

Oprirea tuturor activităților este, să recunoaștem, ceva complet diferit. În acest caz nu pot evalua beneficiul marginal, adică sporul de frână pe care îl pune epidemiei, după ce deja s-au luat mai multe măsuri de distanțare socială decât în orice altă epidemie din istorie; medicii știu mai bine. Pot însă spune că sacrificiul este considerabil. De asemenea, pot spune că acest sacrificiu nu este înțeles, deoarece majoritatea cetățenilor cred că vor continua să primească bani de undeva, miraculos, chit că aproape nimeni nu va mai lucra. 

Mai mult, sacrificiul devine cu atât mai important cu cât crește durata opririi activității, iar acesta este un detaliu asupra căruia medicii nu oferă un răspuns exact. Din câte cunosc, pandemia este extrem de greu de oprit în acest moment, unii medici cred că viroza se va întoarce cu mai multă putere în toamnă și că, de fapt, nu virusul nu va putea fi exterminat niciodată. Astfel, în acest moment îmi este neclar cât timp va dura acest „război" contra virusului, sunt prea multe necunoscute. Costul izolării radicale pornește de la, să zicem, -10% sau chiar -20% producție (venit) și poate urca până nu știu unde. De dragul discuției, ne putem gândi la un scenariu extrem, să zicem oprirea economiei timp de un an, ceea ce ar însemna probabil o reducere a venitului care ne-ar teleporta direct la nivelul de trai din timpul lui Ceaușescu: frig și alimentație rahitică, la pachet cu o scădere considerabilă a calității îngrijirii medicale.

Ținând cont de aceste aspecte, ar merita poate să defalcăm distanțarea socială pe componente și să analizăm cost-beneficiu fiecare componentă în parte. De exemplu, izolarea strictă a zecilor de mii de persoane venite recent din Italia sau Spania, ar putea prezenta un beneficiu evident cu un cost nu prea mare. Similar, izolarea vârstnicilor.

Isteria și abordările unilaterale, dogmatic-militărești, nu ajută, ele sunt doar expresia ignoranței. Repet, nu putem schimba legile acțiunii umane, putem doar să ne străduim să le pricepem și să le folosim în avantajul întregii societăți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mai merge berăria, dom' profesor? Până și idiotul de Trump s-a speriat de estimările specialiștilor și a prelungit restricțiile până in mai, păcat că nu are mai mulți ca tine în jurul lui.
    • Like 0
  • Situatia, in momentul acesta, se pune doar din punct de vedere medical. E ceva unic, e ceva ce face ravagii, e ceva ce nu poate fi, inca, oprit cu medicamente, e ceva ce daca e lasat liber nenoroceste vreo 80% din populatia lumii, din cate am citit. In atare situatie ce poti sa faci? Sa zici nu conteaza, ne purtam ca si cum numic nu s-a intamplat si cine scapa, scapa cine nu, nu. Doamne ajuta! Cum ar spune Preafericitul. Si ajunsi intrun astfel de scenariu nu stiu cine ar mai sustine economia... Nu cred ca a sustinut cineva, undeva ca economia sa inghete vreo doi ani. Adica sa stea toata lumea in carantina, inchisa in casa, sa primeasca bani si sa dea o fuga pana la magazinul si farmacia din colt, bine aprovizionate, apoi sa vina acasa si sa se uite la filme in timp ce mananca prajituri proaspete. Dar sunt insi care vor sa propuna subiecte din astea de discutii, sa se simta ei mai interesanti. Cand Italia a decis sa inchida tot nu cred ca a facut-o ca vrea sa prabuseasca economia sau aia de acolo sunt iresponsabili? A facut-o pentru ca in fata acestui val urias care matura oamenii cu sutele pe zi, nu are un alt raspuns. Nimeni nu o sa stea in carantina la infinit, dar in acest moment tragic pentru omenire trebuie stopat virusul cu orice pret. Altfel nu vom mai avea nimic. Nici oameni, nici economii. Apoi am invatat ca viata unui om e cea mai importanta. Asta se incearca acum.
    • Like 2
    • @ Alin Cojocaru
      Cine a zis că viața unui om e cea mai importantă? Sigur nu economiștii de dreapta ca Glăvan, Paun, Vuță etc.
      Unii dintre noi încă nu avem Alzheimer... https://republica.ro/81-din-1-4-miliarde-epidemia-isteria-si-economia-pierderi-de-zeci-de-miliarde-de-dolari-cand-lumea-intreaga
      • Like 0
  • Paul check icon
    Ce e logic sa facem, este sa aplicam un plan in trei pași. Pasul unu, pe termen scurt menținem restricțiile cât putem fara sa afectam economia prea mult, adică încă cel mult 2-3 săptămâni. In acest fel împiedicam suprasolicitarea sistemului medical și învățam oamenii sa aplice in mod eficient distanțarea socială. Pasul doi, pe termen mediu pana la apariția unui vaccin, dam drumul la economie, dar menținând restricțiile pentru acea parte din societate care e cea mai vulnerabila: bătrâni și bolnavi. In acelasi timp introducem obligativitatea purtării de măști medicale atunci când iti părăsești domiciliul pentru a îngreuna transmiterea virusului, cam cum se intampla in Japonia. Pasul trei, după apariția unui vaccin, ridicam toate restricțiile, ne ocupam cu analiza retrospectiva a intregii povesti si tragem concluziile de rigoare! Dacă oprim economia murim de foame... toți. Nu știu dacă e mai bine sa mori de foame sau de Covid-19.
    • Like 3
    • @ Paul
      Parerist check icon
      Între pasul 1 și 3 s-ar putea să fie 18 luni. Sunt curios dacă cineva are un plan realist, bazat pe informații fiabile și un model științific și nu pe ideologii sau calcule electorale.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Paul check icon
      Pai exact asta e ideea, nu poți sa opresti economia un timp atât de lung - deși 18 luni pentru un vaccin in condițiile date e la limita exagerării, 9 luni de acum mi se pare mai realist. Unde vezi tu ideologie și calcul electoral in ce am scris eu? Ce înseamnă pentru tine informații fiabile și model științific? Sau te referi la informațiile lu’ baba Vanga și modelul lu’ madame fi-rea?
      • Like 1
    • @ Paul
      Parerist check icon
      Nu am spus nicăieri ca bati câmpii.
      Idea e ca în perioada asta de "step 1" sa se adune suficient de multe informații încât să permită o decizie bazata pe cunoștințe, nu dogme. Deocamdată sunt foarte multe lucruri pe care nu le știm...
      A, și cred ca planul trebuie sa fie public, explicat. Oamenii sa înțeleagă ca e o strategie în spate, cu avantaje, dezavantaje, cost. Eu pana acum cel puțin am impresia că-s doar improvizații...
      • Like 1
  • Leo check icon
    Societățile care au afectat activitatea economică, izolând populațiile - și cea din România face parte din ele - sunt societăți care merită sa dispară.
    Dar problema aceasta va mai dura doar câteva zile, pentru că atunci când mațele vor începe sa facă gălăgie, oamenii își vor aminti instantaneu că organismul uman are și anticorpi care de mii de ani a luptat - cu succes - împotriva virusurilor.
    • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Societățile care și-au abandonat membrii vulnerabili au dispărut deja, indiferent de cultura, religie șamd.
      • Like 2
    • @ Parerist
      Leo check icon
      Membrii vulnerabili n-au decât să stea (sau sa fie) izolați.
      Sunt peste 10 milioane de persoane - 15 milioane de persoane sub 65 de ani din care scădem încă 5 milioane de persoane cu afecțiuni - pentru care nu există absolut niciun motiv logic să stea izolate.

      Edit: și un alt aspect al izolării: eu am o viață activă - alerg, mă dau pe roți, ies în natură ca să meditez, mă joc pe afară cu copiii etc; dacă eu care stau la casă îmi simt afectat organismul, cei care stau la bloc trebuie să fie deja legume.
      • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      N-are legătură cu ce spuneam. Cu judecățile de tipul "zeul Leo decide regulile naturii". Selecția naturala s-a aplicat și înainte sa te naști tu și se aplica cum vrea ea, nu cum vrei tu (sau eu, sau Trump , Papa sau reptilienii).
      Cu al doilea mesaj sunt de acord. Cu a doua parte complet, și eu sunt în aceeași situație. De acord parțial și cu prima parte... cu condiția sa fie fezabil là modul realist. Si mai e o problema.
      Dacă din 10 milioane se imbolnavesc într-un timp scurt jumătate, iar din jumătatea aia 1% ajung la terapie intensiva, însemna 50.000 cazuri. In Romania erau parca vreo 12.000 locuri. Dacă on perioada asta da peste tine un berbec când îți faci tura pe doua roti s-ar putea să mori cu zile.
      • Like 3
    • @ Parerist
      Leo check icon
      România are 33 de cazuri grave - deci cu nevoie de spitalizare - restul putând fi vindecate la domiciliu (sau în corturi sub observație și atât).
      La o rată de 1.7%, România va avea probleme când ajunge la 148,000 de persoane infectate (adică atunci când depășește SUA la numărul de cazuri).
      Locurile sunt puțin peste 2,500; dacă ar fi 12,000, am avea probleme la 706,000 de peroane infectate.
      • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      In lipsa masurilor numărul de cazuri se dublează la mai puțin de 3 zile. De la 33 la 2500 ajungi în mai puțin de trei săptămâni.
      Dacă trăgând de timp cu masuri din astea ai sub 5-max 10% cazuri noi zilnic, poți ajunge la un echilibru la un moment dat, numărul noilor îmbolnăviri sa fie egal sau inferior celor vindecați între timp.
      Evident că nu poți trage de timp la infinit, însă s-o faci măcar pana pui la punct un plan b... Pană faci rost de echipamente, de consumabile, teste, samd...
      • Like 0
  • Cosmin check icon
    De acord cu autorul.
    Trebuie măcar să ne punem niște întrebări și să încercăm răspunsuri .
    Pe lângă efectele din economie, nu se vorbește de consecințele izolării asupra sănătății covârșitoarei majorități a populației care stă izolată.
    Lipsa mișcării va duce probabil, pe termen lung , la toate acele comorbidități enumerate acum in decesele de covid19 : hipertensiune arterială,obezitate, diabet, plus un bonus de boli nervoase.
    • Like 0
  • Este evident faptul că nu putem opri economia din motiv de frică pandemică. Mai puțin evident este cum putem oferi o soluție de contracarare. În România se pare că nu este posibilă o testare în masă din motive economice, politice și din alte motive.
    Cred totuși că o soluție ar putea fi următoarea: fiecare agent economic poate fi încurajat/obligat să-și continue activitatea cu condiția ca fluxul tehnologic de producție să fie adaptat la cerințele de limitare/evitare a transmiterii virusului, toți angajații să fie testați pentru contaminarea cu SARS-CoV-2. Transportul la și de la unitățile de producție să se realizeze cu mijloace de transport special destinate acestui lucru, decontaminate după fiecare operațiune de transport. Încurajarea constă în facilități fiscale susținute de stat care să asigure susținerea financiară a măsurilor suplimentare necesare desfășurării activității economice în condiții de siguranță epidemiologică.
    • Like 0
  • mhm check icon
    Nu putem pune lacătul pe toată economia -dar fix asta facem. Problema e ca nu stim nici macar exact ce asteptam. Un vaccin? Un tratament? Vor aparea, dar peste un an-doi. Pina atunci murim de foame, chair daca plaminii ramin curati.
    Ma intreb cine va avea curajul sa-si asume revenirea treptata la o stare de normalitate. Pentru ca am senzatie ca sus a început sa le placa, Orban cel putin, cu manusi negre si freza grava briantinata e fix din six feet under. Iar pe masura ve progresam zic sa ne oferim sa ingropam mortii Europei. Ca din deșeuri am cistigat bine :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult