Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O întrebare de la președintele PSD, adresată liberalilor: un român cu un venit lunar net de 2500-3000 de euro poate fi considerat „bogat” și impozitat cu o cotă mai mare?

O femeie merge pe lângă un magazin de lux din centrul Bucureștilor

photo icon O femeie merge pe lângă un magazin de lux din centrul Bucureștilor Sursa: Guliver Getty Images

Foto: Inquam Photos

Ultimele zile ne demonstrează că PSD și PNL, deși aflate teoretic pe poziții greu de conciliat din punct de vedere politic (și doctrinar), au găsit că au multe puncte comune. Nu ai cum să nu observi poziția de pe care negociază fiecare din cele două părți. Liderul PNL intră la discuții cu ideile lui foarte apăsat formulate în fața microfoanelor (nu facem/ nu vom permite/ nu se va schimba/ nu vom renunța) și iese cu ideile PSD, pe care le împachetează în vom vedea/ urmează să analizăm/ rămâne de văzut.

Au fost câteva semnale care au dat fiori mediului de business. Nici bine instalați la Guvern în noua formulă, social democrații vorbesc din nou despre schimbări fiscale - impozitarea luxului și introducerea impozitării progresive. PSD își hrănește electoratul cu sloganuri împotriva celor avuți, atacând yacht-urile, simbolul averilor obscene. Problema nu este că vrei să impozitezi o categorie de venituri sau bunuri, ci faptul că începe din nou acea țopăială fiscal- bugetară, despre care pomenea președintele în urmă cu ceva ani, când finanțele erau conduse de Eugen Teodorovici.

Ce nu par să înțeleagă politicienii este că orice intenție aruncată în public de a schimba legislația fiscală produce seisme în economie. Spre deosebire de statul român, care-și permite luxul de a nu avea buget oficial trecut prin Parlament până în februarie sau martie, companiile mici și mari, corporațiile, se află exact în perioada în care dezbat și aprobă bugetele pentru 2022. 

Se discută pe scenarii, în funcție de inflație, de evoluția cursului valutar, de perspectivele de creștere economică, de tendințele evoluției tarifelor la gaze, energie electrică și combustibil. Se decide extinderea sau restrângerea activității, creșterea numărului de angajați sau dimpotrivă, tăieri de personal. Pentru un investitor care dorește să vină în România în 2022, discursurile populiste despre măsuri fiscale nedocumentate, vorbite ca la crâșmă, pe un colț de bar, nu fac altceva decât să descurajeze eventuale inițiative. Cum să mai calculezi afacerile pe termen lung, dacă nu știi ce fel de sistem de impozitare a veniturilor salariaților te așteaptă?

Este evident că România are nevoie de o discuție foarte serioasă cu privire la politicile fiscale, cheltuielile sociale și sistemul pensii. Bugetele sunt total dezechilibrate, nu servesc ideii de solidaritate la contribuție și redistribuire socială, nu încurajează creșterea și dezvoltarea capitalurilor. 

Unii sunt scutiți, unii fac parte din categorii favorizate, unii sunt mai egali decât alții pentru că plătesc mai puțin. La pensii, specialii sunt speciali, cu sume aberante pe care le iau lunar fără să fi contribuit de-a lungul carierei, din care s-au retras anticipat. Mai punem salariile din domeniul public, în unele domenii cu mult mai mari decât cele din privat și iese o atmosferă de sanatoriu de boli mintale al finanțelor publice. Un loc al smintiților în care fiecare vorbește în limba lui și face după cum îl taie capul. Se nasc tot felul de monștri. De exemplu, angajații din construcții, care astăzi achită mai puțin la pensii, deci vor avea pensii mai mici, vor fi printre victimele prăbușirii veniturilor și nivelului de trai în anii următori, când se vor retrage din câmpul muncii. 

Marcel Ciolacu susține, într-o mică analiză, că taxarea luxului nu i s-a năzărit peste noapte, ci pentru că este o dezbatere legitimă care se poartă pretutindeni în Europa și în lume. Desigur, se vorbește peste tot despre impozitarea companiilor în statul în care-și desfășoară activitatea, despre dispariția paradisurilor fiscale și eliminarea, pe cât posibil, a metodelor de plimbare a banilor bogaților prin circuite bancare care au ca scop neplata taxelor, dar în România autoritățile nu sunt în stare să prindă și să execute conturile unui evazionist nici dacă apare la televizor și zice că a furat și unde și-a ascuns banii.

Vrem să vorbim despre fiscalitate, dar asta nu se poate face fără documentare, analize, dezbateri cu mediul de afaceri, consultanții fiscali și sindicatele. Iată câteva teme care ar trebui luate în discuție serios:

  • Impozitele locale pe proprietăți. Când v-ați uitat ultima dată la impozitul impus de primăria locală pentru proprietatea în care locuiți? În București, în zona Unirii (considerată centrală), suma nu depășește 60-70 de euro/ an pentru un apartament de 80 de metri pătrați, adică sub un euro pe metrul pătrat, pe an. Credeți că un cetățean care are un astfel de imobil nu-și permite să achite diferența până la 100 de euro? Categoriile vulnerabile pot fi scutite de creșteri, evident. Dar pentru bugetele locale, o astfel de corecție a impozitelor ar însemna sume însemnate la bugetele comunităților locale. Politicienii, atât aleșii locali, cât și cei de la centru, nu au găsit momentul să să ridice această temă, pentru a nu-i supăra pe alegători.
  • Impozitarea progresivă. Este, desigur, un subiect demn de discutat pentru întreaga societate. Întrebarea este dacă politicienii chiar își doresc asta, mai ales cei de la PSD. Să presupunem că luăm ca prag de referință suma de 10.000 de lei net/ lună de la care s-ar aplica impozite mai mari, în trepte. Creșterile dezechilibrate din ultimii ani au creat o anomalie - sunt angajați la stat (statistic, mulți dintre ei alegători PSD) care câștigă mai mult ca în privat și ar putea fi afectați direct de o asemenea măsură. Fac parte din categoria celor cu venituri mai mari și medicii, cărora tocmai social-democrații le-au crescut veniturile, dar și pensionarii de lux. Sunt siguri liderii PSD că sunt pregătiți să-i impoziteze progresiv pe medici, magistrați și militari?

Îți recomandăm

  • Conceptul impozitării progresive nu ar trebui să descurajeze munca și antreprenoriatul și reprezintă o șansă de a ridica povara de pe bugetele publice. Cum? Un sistem inteligent nu poate exista fără deduceri atent gândite, care să ajute societatea și individul să progreseze. Învățarea continuă se poate încuraja- statul scutește de impozit în anumit cuantum cetățenii care mai fac o școală/ un curs/ o facultate/ un master/ un MBA. Un om mai bine pregătit își găsește mai ușor de lucru și își crește veniturile. De asemenea, se pot aplica deduceri pentru sume investite în asigurări de viață și sănătate. În acest fel, se dezvoltă sistemul privat, iar cel de stat poate fi degrevat. Contribuția privată la Pilonul III de pensii poate fi dedusă într-o anumită limită și- de ce nu- poate chiar investițiile la bursă (cu scopul de a contribui la educația financiară și capitalizarea BVB și a companiilor listate). Lista poate fi lungă-  activități sportive și cursuri pentru dezvoltarea copiilor și tinerilor, ale căror costuri pot fi scutite de impozitare, de exemplu. Președintele PSD dă și niște repere, într-un text pe care-l puteți citi aici: „De exemplu, un român cu un venit lunar net de 2500-3000 de euro poate fi considerat “bogat” și impozitat cu o cotă mai mare? Este o întrebare pe care am adresat-o liberalilor la una dintre întâlnirile recente pe tema programului de guvernare. Evident, răspunsul lor a fost că vreau să atentez la icoana cotei unice - deși, recunosc chiar economiști ai Dreptei, aceasta a devenit astăzi mai degrabă o sită cu atâtea excepții, încât din ea a rămas doar numele”.
  • Impozitarea yacht-urilor. Sigur că se poate vorbi și despre asta. Însă poate liderii PSD se referă la yacht-urile care sunt pe străzile orașelor - aceste autoturisme imense, cu prețuri de la 60.000-70.000 de euro în sus. Este evident că sunt cetățeni care și le permit, dar la fel de bine se vede cu ochiul liber că sunt proprietari care nu pot justifica astfel de achiziții din veniturile pe care le au. Un sistem fiscal echilibrat nu poate exista fără instrumente și organisme de control care să-și permită să-i întrebe pe cei cu bunuri scumpe de unde le au. Poate nu ar fi o idee întocmai nepotrivită ca cei de la Antifrauda Fiscală să poată opri în trafic indivizi cărora să le verifice declarația unică de venit și să le compare sursele de bani din evidențe cu realitatea din teren (sau din mașina de teren). Liderii PSD au adus în discuție și depunerea declarației de avere de către fiecare contribuabil. O intenție bună, dar rămasă de fiecare dată în aer pentru că autoritățile nu știu cum să o implementeze
  • Nimeni nu poate pretinde că vorbește serios despre fiscalitate, atâta vreme cât evazioniștii se plimbă ostentativ pe sub nasul contribuabililor, iar antreprenorii simpli sau cetățenii se trezesc cu conturile blocate dacă nu-și achită dările imediat. La fiecare schimbare de guvern revine cu încăpățânare tema scannerelor din vămi care zac nefolosite de ani buni. Cei care urmăresc subiectul nu pot să-și ascundă reținerea- pare că această sperietoare este folosită pentru a transmite semnale că s-a schimbat un stăpân celor din zona importurilor necontrolate și autorităților care ar trebui să se ocupe de evaziunea de la frontiere. În fapt, experiența ne învață de mulți ani că scannerele din vămi nu vor funcționa prea curând.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Chestia asta cu peeseedee mă duce cu gândul la pedeapsa divină ori la vorba " nu zi hop înainte să sari groapa" . Au vrut să alunge geniul rău al pesedismului dar soarta s-a întors ca un bumerang iar acum vor trebui să conviețuiască exact cu cei pe care-i urăsc mai mult.

    Da, impozitarea progresivă există în țările dezvoltate dar există împreună cu un sistem fiscal bine pus la punct. Declarația fiscală anuală e nu de evitat ci de dorit că se trag sume importante de la impozitare și fiecare vrea să plătească mai puțin. Însă de ochiul vigilent al fiscului nu-i scăpare: câștigi prea mult ori prea puțin ești luat la întrebări. Nu suferă nici o comparație cu vetustul și nesuferitul ANAF.

    Toate cererile dlui Ciolacu sună a gol, a populism ieftin, bogații să plătească, tu-le mama lor: ce să faci cu declarațiile de avere dacă n-ai și un mijloc de a le verifica? Cum să oprești omul pe stradă să-l întrebi cu ce bani și-a luat mașina? Prin alte părți se întâmplă numai dacă aceia se duc cu bolidul de lux să ridice ajutorul social. Asta da sfidare, mai ales că legea precizează cam ce îți e permis să ai dacă soliciți ajutor social.

    Impozitul progresiv, ce glumă proastă. E foame de bani, băieți. Și când foamea nu mai înghiontește ci dă de-a dreptul, or să se coboare nu la salarii de 2000-3000€ ci mult mai jos. Întâi (zic că) impozitează bogăția dar apoi ar impozita și sărăcia. O jucărie periculoasă pe care n-aș da-o deocamdată pe mâna nimănui.

    PS: răspuns pentru cine mă întreabă dacă sunt mulțumită cu USL2: NU. DELOC. Nu-i de scăpat de psd când au luat 30% și probabil la anticipate ar lua și mai mult cum își freacă mâinile Ciolacu. Și mai cred că n-o să țină. E o soluție de necesitate, cea mai proastă. Ii dau maxim 4 luni. Ciolacu vine cu populisme scoase din socialismul ăla care din român refuză să iasă dar care nu se pupă de nici o culoare nici măcar cu liberalismul palid penelist.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Cu alte cuvinte spus ;
      ---Prostul nu este prost destul ,
      --Daca nu este si fudul ,,
      --Cam asa se explica populismul psd-istului ,,ciolak ,, Orice Om cu Cap Limpede vede foarte clar lucrurile ,
      --Ca nu prea sunt bani si incearca tot felul; de artificii financiare uitand astfel ca banii se fac din investitii concrete,adica sa faci ceva cu 1 leu ,care sa-ti aduca cel putin 5 lei inapoi ,
      - - Problema cu impozitarea averilor ,trebuia pusa in practica de multa vreme ,asa ca in majoritatea tarilor civilizate cu democratie veche .
      --- Fata mea din Germania ,a primit o mostenire din Romania din vanzarea unui imobil , Woau ,s-a panicat cand am spus ca sa-i trimitem banii intr-un cont in banca . A trebuit sa mearga la banca si sa explice ,de unde are banii ?
      ---Ca sa evit intrebarile incomode ale bancii .
      --- De unde ai banii,?
      --Ai vandut droguri ,,ai facut prostituite ? Ai jefuit pe cineva ,?? etc ,
      --Daca ar fi functionat si pe la noi asa ceva ,azi nu mai era problema cu ,,impozitarea averilor imense ,
      --Oricum sustin clar ,acesta ideie ,ca se vor aduna foartemulti bani la buget , prin acesta hotarare de guvern ,Felicitari ptr initiativa .
      • Like 0
  • Vina faptului ca PSD va fi iarasi la guvernarea acestei tari de cacat este NUMAI a PNL-ului in acest caz. Procopsit cu un nou sef de partid, unul Citu, absolut penibil pentru ca se agata cu disperare de scaunul de premier si nu de niste idei cu adevarat de dreapta (l-a intrebat cineva pe dl. Citu daca stie cumva cine a fost Ionel Bratianu? M-as mira sa stie, iar daca, minue mare, stie, m-ar mira sa inteleaga cum e asta cu liberalismul....). Avem o clasa politica de tot rahatul pe care de altfel o meritam pentru ca nu stim sa penalizam atunci cand trebuie.
    • Like 2
  • check icon
    Din cate stiu eu aia cu venituri mici platesc din 100 de lei 42 statului. Aia mari doar 16%.
    • Like 2
  • noi suntem bine sanatosi aici , ne-am vaccinat cu toti si asteptam si doza 3 booster.Dom doctor s-a tinut de promisiune si dupa vaccinare ne-a bagat internet in salon .Ne bucuram ca acum dupa ce ne-am vaccinat suntem cu adevarat liberi.Noi am auzit ca inca mai exista subiecti nevaccinati , si nu putem sa credem asa ceva. Vaccinul te face liber si te scapa de necazuri , poti merge unde vrei chiar si la piscina.Ma bucur enorm ca republica.ro publica toate parerile noastre.Mai presus de toate , noi avem un tablou cu dom colonel doctor Vali Gheorghita in salon si el este totul pentru noi.Noi nu credem ca oamenii au luat-o razna datorita pandemiei.Si mai stim ca nu exista pustiu , exista doar incapacitatea noastra de a umple golul in care traim .Si nebuni pot fi vaccinati , nu-i asa ?!
    • Like 0
    • @ Petru Mirea
      Ai tras ceva pe nas ??
      • Like 0
  • andu check icon
    S-a gandit cineva ca un roman cu 2000 Euro are foarte multa munca si calificare in spate?Examene acreditate de specialisti din afara tarii care au costat destul de mult? Si ca pentru acei 2000 de eur plateste si la stat apr jumatate,isi pregateste si copiii in particular ca aceasta gluma sinistra de acum nu o putem numi scoala(o ora de 40 min din care minim 10 inseamna bifarea prezentei-sa nu mai vb de scoala online) si are grija si de parinti ...Sa-l mai taxam putin si sa mai marim si pensiile speciale,pt ca oricum la parintii lui nu inseamna nimic nici o marire de 20%,tot el le suporta cheltuielile. O tara de evitat ,nici in vizita nu merit vazuta.
    • Like 4
    • @ andu
      check icon
      Cine să se gândească? Ciolacu ? El nu a terminat nici grădinița bine!!! E încă la "Ana are mere!" Și vrea să știe câte și de ce nu Ii da și lui câteva!!!
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Vă rog eu frumos, nu-i mai subestimați. Nu sunt nici la grădiniță nici proști ci extrem de vicleni. Cum ar putea fi de grădiniță un lider al unui partid căruia îi slujește un imperiu media? Că le mai ghicim intențiile asta e altceva dar numai fiindcă unii avem ceva experiență și nu înghițim gogoși pe nemestecate. Nu se poate lupta cu un adversar ale cărui posibilități și dotări nu sunt corect și obiectiv evaluate.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      check icon
      Dumneavoastră doamna Delia nu puteți spune că îl aveți adversar, faceți guvern cu ei!!!! Și nici deștept nu puteți să imi spuneti ca este!! E un mediocru,la fel ca majoritatea din politică. De ce nu luați atitudine? Știu sigur că votul dumneavoastră a fost pentru Klaus si pentru PNL, de ce nu abordați parlamentarii votați să le transmiteți ca va simțiți trădați când îi vedeți de mana cu PSD ??? Poate pentru ca doar declarativ sunteți împotriva USL2.....
      • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Of, eu personal nu fac guvern cu nimeni, sunt un simplu om. Nu sunt membrul nici unui partid. Apropo, e frumos că simpatia asta pentru USR v-a adus împreună și puteți vorbi acum cu "noi"... îmi place această coeziune.
      Nu pot spune că m-a dezamăgit că nu pot trece cu vederea rezultatele alegerilor. 30% e ceva, lumea a votat, prost ce-i drept. Dar 30% înseamnă că psd nu poate fi evitat la infinit. Sunt pur și simplu realistă și refuz să mă hrănesc cu iluzii.
      Am votat în ultimul timp pentru USR ori PNL, dreapta să fie ( am fost mereu pentru dreapta unită, vedeam USR speranța pentru 2024 când ar fi depășit PNL ; cineva mi-a spus că-i naiv și a avut din păcate dreptate) și împotriva psd să fie. Dar dacă evoluția PNL va fi nefavorabilă în sensul fuziunii prin absorbtie cu PMP ori ALDE și dacă ar consimți la prostiile ciolacului, nu exclud deloc să votez din nou cu USR. Așa că rămân pe fază.
      • Like 0
  • Adevarul este ca tara arde , baba se piaptana si PSD isi face campanie electorala pe pielea PNL . In timpul asta Catu se uita in oglinjoara sa vada daca este cea mai perversa cocota politica din tara ? Raspunsul oglinjoarei este da si asta este un prilej de bucurie pentru Catu si mai ales motiv sa lungeasca circul asta.
    • Like 3
  • Cei multi si mai putini sau deloc productivi=mai multe voturi. La revedere.
    • Like 4
  • storo check icon
    ...Si daca dispare PNL...ce dra* punem in loc ?? USR ? AUR ? PSD ? revenim iar la un partid unic ? ..nu ca noul USL nu va fi ceva de genul....
    Adevarul e ca daca crizea sanitara poate fi redusa cu vaccinuri/masca/distantare, /etc, cea politica poate fi rezolvata prin alegeri anticipate....va cistiga PSD ( din pacate) dar cel putin se vor limpezi apele pt ca la ora asta e o asa de mare ambiguitate si confuzie si harababura incit nimeni nu mai stie ce vrea si de la cine. In afara de bani, cit mai multi bani, de la buget, desigur. Adica de la NOI.
    • Like 2
    • @ storo
      Nu credeam ca o sa ajung vreodata sa spun asta dar la ora actuala daca mi s-ar propune sa votez avand 2 optiuni: PNL-Catu ( Catu, Valceanu , Bogdan , Sighiartau , Gorghiu, Roman , Fenechiu ) si PSD-Ciolacu ( Ciolacu , Dancu , Rafila si chiar Grindeanu) as sta mult pe ganduri . Au aceleasi practici ,numia ca cei din PNL par mult mai lipsiti de scrupule. Imi amintesc de gasca Dragnea , Iordache & Nicolicea. PSD si-a adus nume mai onorabile in fata si PNL si-a adus toti palavragii si toate jegurile la butoane. Asta este ... PNL trebuie sa dea de pamant cu gasca asta care si-a pierdut orice bruma de credibilitate si savina cu oameni decenti in fata , caci ii au : Ciucu , Boc, Bolojan, Muresan, Valean... USR este o optiune foarte valabila la acest moment, au oameni mult mai buni si mai ales nu au aceasta clientela in teritoriu. Au ei probleme cu disciplina de partid ,dar in rest propun oameni mult mai competenti, dar care trebuie sa invete politica romaneasca si mai ales cum sa-si extinda electoratul . Cat despre AUR , nu cred ca au avut agenti electorali mai buni decat Catu si Iohannis. Eu sper ca o sa mearga si ei pe drumul PRM, dar sa nu se uite ca aceste partide extremiste sunt masura nimicniciei liderilor de la putere. prostia si inadecvarea puterii creeaza acesti monstri.
      • Like 0
  • Maron_S check icon
    Cred ca ar trebui sa ia in considerare venitul per membru de familie, daca tot o dam atata cu importanta familiei. Una este un salariu de 10.000 cu 2 sau 3 copii minori si alta este 10.000 pentru o persoana singura, sau familie fara copii. Oricum sunt petarde pentru p***ime , li se falfaie la toti de orice. Un lucru bun sper sa se nasca din toata tevatura asta: disparitia PNL prin autodistrugere.
    • Like 4
  • Gecaba Gecaba check icon
    1) E plina tara de mercedes-uri si bmw-uri cu proprietari care au salariu minim declarat, mai apar si la ajutoare sociale unii2)2000 de euro nu e salariu de lux3)pensiile speciale sunt un super-venit de lux4)numarul de parlamentari este o extravaganta pentru tara asta5)PNNR-ul este un lux ptr clientii politici6)golful, plimbarile in Egipt cu o hoarda de bugetari e destrabalare7)clientii politici din consiliile de administratie sunt o lafaiala care costa salarii exorbitante, contracte aranjate si declinul firmelor8)prostia politicienilor este un lux platit de tara.
    ....N argumente de ce hotii astia dau din gura ca sa nu taca si tara da sa moara. Mai Ciolacule, astea sunt prostiile si luxul care se platesc de popor. Si tu, Ciolacule, esti parte a problemei.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult