Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Occidentul nu e Paradisul, dar e o lume mai puțin rea decât cea spre care ne duce conjurația populiștilor, extremiștilor și politicienilor fără minte

Steagul UE, protest în Georgia

Foto: Steagul UE, în timpul protestelor din Georgia (Profimedia Images)

Mustește în România o frustrare imensă legată de modul în care ne raportăm la „Occident” și la „occidentali” și este călărită grețos de populiști, extremiști, oportuniști, ariviști și de politicieni fără minte. Oamenii echilibrați, informați și educați fug ca dracul de tămâie de acest subiect pentru că e polarizat între scuipat și aplauze (și scuipatul începe să fie prevalent), dar dacă-l ocolim la nesfârșit ne vom trezi cu un număr imens de cetățeni (dez)/(ne)informați și furioși. Dacă privim doar de pe margine, mămăliga asta politică ne va exploda în față cu o virulență pe care nu cred că o anticipăm corect. Dacă răzbatem dincolo superficialul dezbaterilor despre salariile de la Ikea, casele de marcat automate sau impozitarea multinaționalelor vom descoperi un fond care lăsat netratat va vărsa doar puroi. 

Am plecat în 1990 cu un raport net de inferioritate față de Occident, cu o admirație cvasi-unanimă și cu o dorință la fel de răspândită de a trăi ca acolo. Această atitudine era complet justificată. România era o ruină spre deosebire de țările occidentale. Oricâte probleme ar fi avut și ei, totul funcționa de 20 de ori mai bine decât la noi: statul, firmele, școlile, spitalele. Prima reacție a fost de a accepta aproape orbește orice venea din Vest și de a primi cu brațele deschise orice investiție sau străin.

Nu doar că nu contest atitudinea pe care o descriu mai sus, dar cred că ea a fost indispensabilă pentru modernizarea României din ultimii 30 de ani. Fără această atitudine, fără această infuzie și fără ca Occidentul să-și fi deschis porțile pentru noi, eram astăzi Belarus sau Ucraina. N-am nicio îndoială.

S-au schimbat însă niște lucruri între timp care impun o regândire a acestei relații mentale pe care o avem cu Vestul și pe care, dacă nu o facem plecând de realism și pragmatism, riscăm să aterizăm, pe mâna unor nebuni sau cinici, într-un naționalism deșănțat și o dacopatie care vor distruge tot ce am câștigat în acești ani. Ce s-a schimbat? România nu mai este țara săracă și vai de capul ei din 1990 și a trecut printr-o transformare fenomenală în ultimii 30 de ani chiar dacă ea nu a avut profunzimea pe care unii ne-o dorim, chiar dacă mai există multe forme fără fond și chiar dacă suntem încă relativ departe de a închide distanța de prosperitate și bună guvernare cu țările din Vest. S-a mai schimbat și că între timp am înțeles și noi că Occidentul nu este paradisul, ci doar cea mai puțin rea dintre lumile posibile. 

Toate aceste dezbateri care izvorăsc din senin ca gheizerele semnalizează niște schimbări în adâncime. Preocupările legate de nivelul de salarizare din România versus cel din Vest, de rolul companiilor străine și al străinilor aici și de impozitele pe care le plătesc, de transformările care vin peste noi fiindcă am devenit parte a economiei occidentale, de calitatea produselor și așa mai departe nu trebuie ignorate și în niciun caz lăsate la mâna oportuniștilor. Eu sunt convins că ele sunt alimentate de un imens și neadresat complex de inferioritate care nu mai este în complet acord cu realitatea.

România a recuperat o parte importantă a decalajului și acest raport mental pe care-l avem cu Occidentul trebuie recalibrat fără să cădem în prostiile cu străinii care ne fură și ne otrăvesc, Bruxelles-ul care ne „anulează valorile”, America pe post de păpușar și toate gogomăniile. Să nu ne credem buricul Pământului. Nu suntem. Fără protecție militară americană și fără acces la UE ajungem repede înapoi la sapă de lemn ca să nu mai spun că suntem parte a singurei civilizații moderne care pune preț pe libertate și autonomie și pe noi ca indivizi.

Cum recalibrăm? Care este raportul corect? Câți dintre voi sunteți dispuși să ieșiți din spațiul vostru de confort și să dezbateți aceste teme fără superficialitate și cu toate nuanțele? Și să vă asumați scuipatul inevitabil? Dacă vocile coerente nu se aud, vocile stridente vor prevala. Și o să ne pară rău. Foarte rău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Politicienii fără minte or fi ăia care tocmai au votat cu nonșalanță o uluitoare tâmpenie economică, care l-ar face invidios pe orice satrap comunist: interzicerea comercializării din 2035 în UE a autoturismelor cu motoare termice? Ăia care au distrus mare parte din competitivitate industrială europeană prin impunerea unor oneroase și inutile certificate verzi? Sau ăia care nu mai știu să dea definiția unei femei, te pomenești?
    Chestiile astea nu vă put deloc? Că mie îmi mută nasul!
    Ne facem că nu le vedem și p-ormă ne mirăm ce i-o fi apucat pe oameni?
    Pentru că exact aceste mizerii care se adună, depărtează foarte mult societatea occidentală de Paradis. Și ce să vezi, exact astea alimentează populiștii. Bau-baul care ne-ar face să acceptăm orice aberație ca să nu avem de-a face cu el.
    Mie mi se pare că toate aceste politici tembele de băgat pumnul în gură și de impunere a unor inepții, de a ajuns. în mod uluitor, Estul UE să fie mai liber decât Vestul, sunt exact declanșatorul pentru ce va veni. Vă sperie extremiștii? Păi ce vedeți acum este nimic față de ce o să apară când oamenii vor înțelege că au ajuns cobaii unor experimente sinistre care vor conduce inevitabil la sărăcire și revolte pe scară largă. Și că nu au voie nici să protesteze pentru că știu alții ce este bine pentru ei.
    Hai să ne scoatem ochelarii de cal și să vedem tot tabloul nu doar ce ni se pare nouă cool.
    • Like 0
  • gushpi check icon
    Bravo domnule Radu B., dar cum să facem să ajungă aceste idei la urechile mulțimii?
    Aici suntem 1000, poate 10000, dar democrația are nevoie de 8 milioane în țara noastră....
    .
    • Like 1
  • Culmea e ca lumea uita ca e razboi si ca acest razboi a influentat in rau economiile, dupa ce ca am avut si pandemia. In loc sa se explice cauzele bulversarilor si dezechilibrelor, in loc sa fie pedepsiti cei care fac abuzuri, sunt lasate toate vocile pro-ruse sa tipe impotriva vestului, ca si cum acesta e de vina pentru tot!!! Asta arata ca stapanii canalelor media, ai politiei si justitiei si ai mecanismelor zvonisticii sunt antioccidentali!!!! Statul nostru pare un stat pregatit de 33 de ani pentru a deveni din nou vasal statului rus, daca a incetat vreodata sa fie vasal, in esenta!!!! Altfel, daca aceasta banuiala nu reprezinta realitatea, nu vad cum aceasta destabilizare pe cale de a se petrece nu ar putea fi preintampinata, daca s-ar vrea!!!
    • Like 0
  • Culmea e ca lumea uita ca e razboi si ca acest razboi a influentat in rau economiile, dupa ce ca am avut si pandemia. In loc sa se explice cauzele bulversarilor si dezechilibrelor, in loc sa fie pedepsiti cei care fac abuzuri, sunt lasate toate vocile pro-ruse la tipe impotriva vestului, ca si cum acesta e de vina pentru tot!!! Asta arata ca stapanii canalelor media, ai politiei si justitiei si ai mecanismelor zvonisticii sunt antioccidentali!!!! Statul nostru pare un stat pregatit de 33 de ani pentru a deveni din nou vasal statului rus, daca a incetat vreodata sa fie vasal, in esenta!!!! Altfel, daca aceasta banuiala nu reprezinta realitatea, nu vad cum aceasta destabilizare pe cale de a se petrece nu ar putea fi preintampinata, daca s-ar vrea!!!
    • Like 0
  • DanT check icon
    Democratia nu e usoara. Si nu e perfecta. E greu de mentinut si necesita multa munca. Multe nu functioneaza cum trebuie, multe trebuie acceptate, pentru ca libertatea e a tuturor celor din jurul nostru, nu e doar a noastra, legea trebuie aplicata, si nu e usor, coruptia exista si trebuie combatuta, politicienii sunt slabi si manati de interese pecuniare, si mai vin si strainii si ne cumpara mosia stramoseasca. Greu cu o populatie slab educata, imbatranita, preponderent rurala (ca mentalitate), slab platita, dependenta de stat (si nu de econonia privata), fara initiativa de a face ceva pe cont propriu. In schimb, lumea autoritarista propovaduita dinspre est e perfecta: avem ordine, nu e nevoie sa ne exprimam opiniile politice (nici nu e indicat, se pedepseste), exista acel cineva supra-personal care ne da si noua, si mai ales o sa fie totul cum era pe vremuri. Razboiul lumilor e in plina desfasurare, estul va face tot ce ii sta in putinta sa demoleze democratia occidentala, care sufera tocmai pentru ca, in democratie, e greu sa opresti opiniile contrare, asa cum se intampla in autoritarism. Un lucru e cert, avem noroc ca suntem in coasta estului si licuriciul mare a pus farul pe noi, devenind astfel de interes strategic. De unde NATO si UE. Si ca atare suntem muuult inaintea a ceea ce meritam ca economie si societate. Gaudeamus igitur!
    • Like 2
    • @ DanT
      Cine ne cumpara domnule mosia stramoseasca? Ce exprimare mai e si asta??? !!! Minciuna putinista!!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult