Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Om de afaceri, despre proiectul privind participarea la câștig a angajaților: Mulți antreprenori vor încerca să nu mai declare profitul

angajati la job

Foto Guliver/Getty Images

Proiectul de lege care prevede participarea angajaților la profitul net ar putea avea ca efect nedeclararea profitului de către unii antreprenori, este de părere Dorin Boerescu, CEO 2Performant, companie care dezvoltă un marketplace de servicii de marketing destinat eCommerce-ului.

„Mulți dintre antreprenori ar încerca să minimizeze profitul, să nu îl mai declare profitul. Legile date cu ideea de a ajuta pe cineva trebuie să creeze contextul în care cei ce sunt performanți să iasă la suprafață. Acesta ar trebui să fie rolul statului - să pună reflectorul pe cei ce aduc valoare adăugată acolo unde statul are interes strategic, într-o anumită perioadă”, a spus Dorin Boerescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Antreprenorul spune că succesul unei companii se datorează întregii echipe, nu ține doar de management.

„Cred foarte mult în aportul oamenilor, bazat pe o relație echitabilă. Dacă la un moment dat ori angajatorul ori angajatul simte că primește mai puțin decât dă, ceva e greșit acolo. Noi avem un program de stock options prin care toți angajații companiei vor deveni acționari, o parte sunt deja, dar e vorba de senioritate și de vechime. Vor deveni acționari la un preț foarte bun, aproape zero în ideea de a-i recompensa și de a-i cointeresa. Mai ales în condițiile în care noi suntem activi în zona de tehnologie și marketing digital, unde concurența pe recrutare e foarte mare. Noi concurăm practic cu Facebook si Google, avem foști colegi care de la noi au plecat în Londra sau Silicon Valley, la companii foarte mari. Este modalitatea de a atrage talente și de a cointeresa (...). Am însă o problemă cu ideea de a face o lege pentru asta (obligarea tuturor firmelor pentru a aloca salariaților o cotă din profit -n.n.). Cred că asta ar trebui să fie decizia proprietarilor respectivei firme. Dacă ne-ar obliga, ar nivela atitudinea tuturor într-un mod nesănătos”, crede Dorin Boerescu.

Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari - Adrian Dohotaru, fost deputat USR, deputatul PSD Alfred Simonis, președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, și deputații social-democrați Florin Manole și Roxana Mînzatu - prevede că angajatorii români, de stat și privați, ar putea fi obligați să aloce salariaților o cotă de cel puțin 7,5% din profitul net realizat.

Citiți și

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca participa si la pierderi prin acceptarea de taieri din salariu e ok.
  Un fel de actionar-angajat.

  Adica exact cum ar trebui sa fie socialismul.
  "Those who work in the factories should earn the fruits of their labor" - Chomsky
  • Like 0
 • Furtuna intr-un pahar cu apa. Este un demers strict electoral, o sa fie contestata la CCR si va pica. Una este sa acorzi "posibilitatea" firmelor de a aloca din profit catre salariati (din expunerea de motive se intege ca legal nu o pot face decat firmele de stat) si alta sa "obligi". Ar fi ok, poate, daca salariatul ar participa si la pierderi si la capital.

  Unii parlamentari tot "uita" ca in Constitutie se precizeaza ca Romania are o economie de PIATA. Piata muncii este foarte concurentiala si firmele care nu isi remunereaza corepunzator angajatii, ii pierd. Sunt multe firme care au scheme de bonus pentru toti angajatii daca se ating obiectivele de business, altele care acorda actiuni acestora tot pe criterii de performanta.

  Presupunand prin absurd ca se adopta tampenia asta, vor exista 2 tendinte: cea sesizata de autor, incercarea de diminuare a profitului prin sifornare catre firme neprofitabile dar si o incurajare suplimentara de a folosi munca la negru.
  • Like 0
 • Nu știu ce să zic ; pe de-o parte ar fi bine (câștig fără nici o investiție în afacere, plus că nu am nici o responsabilitate în afară de responsabilitățile postului/funcției) dar ar fi foarte rău pe de alta și anume că ar fi primul pas către revenirea la nivelarea veniturilor la un nivel variabil dar sigur mai degrabă mai mic decât mai mare ! Soluția ar fi ideea expusă de un alt comentator pe această pagină și anume implicarea prin investiție din postura de acționar. Altfel vom avea surprize din ce în ce mai mari dar toate neplăcute ! Consider că trebuie evitată implementarea unei astfel de idei. Motive ? Dau unul singur : dacă bunul mers al firmei se datorează exclusiv unei idei / metodologii /tehnologii utilizată din inițiativa titularului/proprietarului afacerii, atunci nimeni altcineva nu poate solicita (de drept) nici un spor la venit cu excepția celui apreciat/calculat de titularul afacerii.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult