Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Om de afaceri, despre proiectul privind participarea la câștig a angajaților: Mulți antreprenori vor încerca să nu mai declare profitul

angajati la job

Foto Guliver/Getty Images

Proiectul de lege care prevede participarea angajaților la profitul net ar putea avea ca efect nedeclararea profitului de către unii antreprenori, este de părere Dorin Boerescu, CEO 2Performant, companie care dezvoltă un marketplace de servicii de marketing destinat eCommerce-ului.

„Mulți dintre antreprenori ar încerca să minimizeze profitul, să nu îl mai declare profitul. Legile date cu ideea de a ajuta pe cineva trebuie să creeze contextul în care cei ce sunt performanți să iasă la suprafață. Acesta ar trebui să fie rolul statului - să pună reflectorul pe cei ce aduc valoare adăugată acolo unde statul are interes strategic, într-o anumită perioadă”, a spus Dorin Boerescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Antreprenorul spune că succesul unei companii se datorează întregii echipe, nu ține doar de management.

„Cred foarte mult în aportul oamenilor, bazat pe o relație echitabilă. Dacă la un moment dat ori angajatorul ori angajatul simte că primește mai puțin decât dă, ceva e greșit acolo. Noi avem un program de stock options prin care toți angajații companiei vor deveni acționari, o parte sunt deja, dar e vorba de senioritate și de vechime. Vor deveni acționari la un preț foarte bun, aproape zero în ideea de a-i recompensa și de a-i cointeresa. Mai ales în condițiile în care noi suntem activi în zona de tehnologie și marketing digital, unde concurența pe recrutare e foarte mare. Noi concurăm practic cu Facebook si Google, avem foști colegi care de la noi au plecat în Londra sau Silicon Valley, la companii foarte mari. Este modalitatea de a atrage talente și de a cointeresa (...). Am însă o problemă cu ideea de a face o lege pentru asta (obligarea tuturor firmelor pentru a aloca salariaților o cotă din profit -n.n.). Cred că asta ar trebui să fie decizia proprietarilor respectivei firme. Dacă ne-ar obliga, ar nivela atitudinea tuturor într-un mod nesănătos”, crede Dorin Boerescu.

Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari - Adrian Dohotaru, fost deputat USR, deputatul PSD Alfred Simonis, președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, și deputații social-democrați Florin Manole și Roxana Mînzatu - prevede că angajatorii români, de stat și privați, ar putea fi obligați să aloce salariaților o cotă de cel puțin 7,5% din profitul net realizat.

Citiți și

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca participa si la pierderi prin acceptarea de taieri din salariu e ok.
  Un fel de actionar-angajat.

  Adica exact cum ar trebui sa fie socialismul.
  "Those who work in the factories should earn the fruits of their labor" - Chomsky
  • Like 0
 • Furtuna intr-un pahar cu apa. Este un demers strict electoral, o sa fie contestata la CCR si va pica. Una este sa acorzi "posibilitatea" firmelor de a aloca din profit catre salariati (din expunerea de motive se intege ca legal nu o pot face decat firmele de stat) si alta sa "obligi". Ar fi ok, poate, daca salariatul ar participa si la pierderi si la capital.

  Unii parlamentari tot "uita" ca in Constitutie se precizeaza ca Romania are o economie de PIATA. Piata muncii este foarte concurentiala si firmele care nu isi remunereaza corepunzator angajatii, ii pierd. Sunt multe firme care au scheme de bonus pentru toti angajatii daca se ating obiectivele de business, altele care acorda actiuni acestora tot pe criterii de performanta.

  Presupunand prin absurd ca se adopta tampenia asta, vor exista 2 tendinte: cea sesizata de autor, incercarea de diminuare a profitului prin sifornare catre firme neprofitabile dar si o incurajare suplimentara de a folosi munca la negru.
  • Like 0
 • Nu știu ce să zic ; pe de-o parte ar fi bine (câștig fără nici o investiție în afacere, plus că nu am nici o responsabilitate în afară de responsabilitățile postului/funcției) dar ar fi foarte rău pe de alta și anume că ar fi primul pas către revenirea la nivelarea veniturilor la un nivel variabil dar sigur mai degrabă mai mic decât mai mare ! Soluția ar fi ideea expusă de un alt comentator pe această pagină și anume implicarea prin investiție din postura de acționar. Altfel vom avea surprize din ce în ce mai mari dar toate neplăcute ! Consider că trebuie evitată implementarea unei astfel de idei. Motive ? Dau unul singur : dacă bunul mers al firmei se datorează exclusiv unei idei / metodologii /tehnologii utilizată din inițiativa titularului/proprietarului afacerii, atunci nimeni altcineva nu poate solicita (de drept) nici un spor la venit cu excepția celui apreciat/calculat de titularul afacerii.
  • Like 0
  • @ Ion Filip
   Din comentariile de mai sus se vede ce departe suntem de o țară dezvoltată atât în ceea ce privește mentalitatea dar și cultura organizațională. Să o luăm pe rând:
   1.Că e socialism - păi se aplică demult în cele mai capitaliste economii deci e doar un fake news.
   2.E un demers electoral și nu trebuie obligate firmele ci ar da doar posibilitatea firmelor : Păi posibilitatea există din 1991 odată cu introducerea contabilității societăților comerciale doar că patronii român o utilizează puțin spre deloc, pentru că ei privesc la forța de muncă doar ca pe niște negrii pe plantație care sunt buni doar de jumulit prin salarii minime/economie iar în rest nici un drept , dar se miră când specialiștii pleacă la multinaționale sau în străinătate unde ajută la creșterea competitivității acelor firme în dauna celor românești iar noi ne văietăm că nu facem față concurenței globale deși avem cele mai mici salarii din UE dar ne plimbăm în BMW-uri și nu dăm doi bani ca să atragem forța de muncă calificată care evident e mai scumpă.
   3 "Nu știu ce să zic ; pe de-o parte ar fi bine (câștig fără nici o investiție în afacere, plus că nu am nici o responsabilitate în afară de responsabilitățile postului/funcției)" Păi tocmai stimularea salariaților să muncească mai mult și mai bine determină creșterea competitivității companiilor românești știind că dacă muncesc mai mult și mai bine vor participa și la câștig ca să nu mai spun de inovare care are un rol hotărâtor dar dacă ei văd că atunci când merge bine patronul își schimbă mai des BMW-ul iar ei suflă a pagubă iar când merge mai greu tot ei suportă reduceri de personal sau salariale ce așteptări aveți să depună mai mult efort pentru prosperitatea firmei? În Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia asta se întâmpla de pe vremea când România era comunistă , poate de aia acolo merg lucrurile altfel.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult