Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Organizare nemțească: iată cum arată un centru de vaccinare în Berlin, deschis pe un velodrom. Pentru că pandemia este neașteptat de rezistentă, lockdown-ul intră în prelungiri

Nu este nicio surpriză: având în vedere faptul că vremea nu va da semne de îmbunătățire în primele 2 luni ale lui 2021 (așteptat cu atâta speranță!), interzicerea accesului și a întâlnirilor în spațiile închise, deci reducerea la un minimum a contactelor sociale este unica soluție pentru evitarea răspândirii virusului: pe scurt, acestea sunt concluziile întâlnirii din data de 5 ianuarie dintre cancelarul Merkel și miniștrii landurilor. Lockdownul „hard” intrat în vigoare în timpul lunii decembrie va fi prelungit până la sfârșitul lui ianuarie. Decizii ulterioare se vor lua spre sfârșitul lunii... 

Magazinele vor rămâne așadar închise, la fel ca și școlile și grădinițele/ creșele, care, în funcție de land, se pot ocupa totuși de copii în situații de urgență. 

O nouă prevedere ce duce automat cu gândul la regulile impuse de Italia în timpul primului lockdown este legată de distanța maximă la care se poate deplasa o persoană de propriul domiciliu: este vorba de 15 km, însă doar în localitățile în care numărul noilor cazuri în 7 zile depășește 200 la 100.000 de locuitori. Cum era de așteptat, aceste limite nu sunt valabile pentru Berlin. 

Cu cine a început vaccinarea în Germania

Campania de vaccinare a debutat în 27 decembrie, la fel ca în restul Europei, și este în plină desfășurare - lent, dar sigur - primii beneficiari ai vaccinului fiind persoanele din categoria de risc: cele peste 70 de ani. Următoarea categorie vizată este cea a personalului medical și a funcționarilor publici. Până la sfârșitul lui ianuarie se intenționează vaccinarea tuturor seniorilor din căminele de bătrâni. 

Cum arată centrul de vaccinare din Berlin, deschis pe velodrom (clic pe imagine pentru a mări)

Foto: Getty Images

Guvernul insistă pe limitarea contactelor (doar o persoană din afara propriei familii) și sfătuiește în continuare să se renunțe la deplasările care nu sunt strict necesare. La revenirea în țară din străinătate este deja obligatorie prezentarea unui test PCR negativ efectuat cu 2 zile înainte de îmbarcare sau imediat la sosire; carantina de 10 zile este și ea obligatorie: doar după 5 zile se poate efectua un test care ar însemna revenirea la o anumită libertate de mișcare (concept relativ în condițiile posibilității muncii de acasă și a vremii potrivnice oricărei ieșiri...) 

Este de menționat faptul că, pentru Germania, toate țările EU sunt considerate zone de risc, iar la nivel mondial, din cele 200 de state, 150 sunt pe lista neagră din acest punct vedere. 

S-a înregistrat totuși o scădere a numărului de cazuri zilnice, însă pentru obținerea de rezultate durabile, cancelarul și miniștrii solicită răbdare. Ajutoarele financiare pentru luna noiembrie sunt și ele în curs de eliberare. Însă un lucru este clar: dacă situația nu se ameliorează, ne putem aștepta la un lockdown extins și în timpul lui februarie. Conform standardelor europene. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corecție: în Germania prima categorie este populația peste 80 de ani și nu 70.
    Organizarea este foarte bună, aș menționa și faptul că la aeroporturi (am zburat de 3 ori de la Memmingen in 2020) sunt centre de testare și rezultatul îl primești în 24 de ore.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult