Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Poveste de Anul Nou. „Am băut pahar după pahar în amintirea acelei seri de acum zece sau o sută de ani...”

Mircea Radu-foto

Urcasem pe o cărare îngustă mărginită de garduri cocoșate de leandri uriași îndărătul cărora se vedeau case cu storuri din lemn albastru. Soarele apusese de curând, erau minutele acelea cu lumină nefiresc de frumoasă când nisipul devine de aur și marea se domolește ca sub o mângâiere pentru ca odată cu risipirea vrăjii să vuiască din nou.

M-am mai uitat o dată înapoi către plajă și am intrat. Terasa mirosea a smirnă, a pește făcut pe grătar, a fructe de mare trase la tigaie și a friptură de miel. Îmi era foame... Am cerut o bucată mare de carne bine făcută și o sticlă de vin.

„De care să fie?" m-a întrebat chelnerul

„Local, aspru și roșu, i-am răspuns; din cel din care tu ți-ai cumpăra de ziua ta".

A dat din cap zâmbind că a înțeles.

Timpul trecea, felinarele umpleau cu lumină oamenii îmbrăcați lejer care vorbeau în toate limbile pământului și aerul întreg mirosea a parfumul femeilor care treceau pe lângă mine, a tabac, a vanilie și a seară de vară pe malul mării, miros care îți intră în haine, în piele și-n păr...

Nu știu când a intrat femeia aia în local, am văzut-o stând la masa de alături cu gura pe buza unui pahar înalt și triunghiular în care avea vodcă și două măsline verzi înfipte într-un pai.

Era ceva între Monica Bellucci și Betty Boop cu o rochie neagră mulată pe niște sâni colosali cum nu văzusem în viața mea și nici nu citisem că ar exista așa ceva la om, sâni pentru care singurele cupe ar fi fost cele ale excavatoarelor care săpau fundația la Catedrala Neamului.

Din poziția în care ședeam nu puteam să-i văd picioarele dar nu sufeream din pricina asta, m-am împăcat cu gândul că e sirenă; dar sigur era foarte înaltă fiindcă și așa, stând pe scaun, era cu un cap peste cel cu care venise și pe care-l hipnotiza...

Vinul era bun și înșelător, catifelat ca un ulei, cu un miros greu de coajă de strugure negru și se ducea până-n tălpi fără să simți. Gloria Gaynor o dădea cu I will survive, piesa aia pe care orice tipă o cântă la despărțire în mașină, fără să se mai uite o clipă în oglinda retrovizoare, iar eu eram tânăr și singur. Eram permisiv. Băusem deja o sticlă și mă hotăram dacă am s-o comand sau nu pe a doua, de fapt mă decideam dacă în seara aia voiam să mă fac pulbere sau nu ...

Betty Boop se uita la mine și zâmbea un zâmbet câș, uniform, același de fiecare dată iar eu mă gândeam că e doar o chestiune de timp până când va împunge de trei ori aerul cu degetul, înspre mine, înspre ea și înspre el și-i voi putea citi pe buze "Voulez-vous coucher avec nous ce soir?!" La gândul ăsta m-am înjurat singur; cum puteam să fiu atât de tâmpit? Tipul avea moacă de sicilian, genul vaffanculo, care nu vorbește mult, care n-are dubii, ci trage direct... Așa că am mai comandat o sticlă și am rugat s-o aducă nedeschisă. Am plătit-o, am luat-o acasă și am uitat-o pe un raft în cămară unde s-a umplut de praf...

În noaptea de Anul Nou, am desfăcut-o. Vinul e fix ca atunci, are aceeași aromă de smirnă, de lemn ars și de vânt sărat care bate dinspre mare și ia de cap iepele de culoare neagră... Am băut pahar după pahar în amintirea acelei seri de acum zece sau o sută de ani, cine mai știe de când și cui mai folosește...

E 2020... Să vă bucurați.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumos pictat peisajul...pe mine m-a prins. În rest, la multi ani și o revenire la normalitate!
    • Like 0
  • Doar atat Mircea : gandeste-te ca ele au "balcoane" noi romanii avem BALCONARI...frumos art. mi-a placut sincer.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    La multi ani bre! Mircea Radu ar trebui sa scrie romane de dragoste, atat de bine descrie femeile. :) Am citit o descriere facuta de el parfumului Terre d'Hermes. Arta nu alta...tot prin Italia avea loc acțiunea.
    • Like 0
  • Cam dezamăgit de carnea bine făcută... in rest foarte talentat autorul. La mai multe articole maestre!
    • Like 0
  • Domnule Mircea Radu,ești un talent! M-ai surprins foarte plăcut .Nu știam că ai și un asemenea talent literar. Felicitări!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult