Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, abordat în fața biroului de un părinte îngrijorat: „Fiul meu câștigă 2.000 de euro lunar de la firma lui. Eu nu am acești bani, după 30 de ani de muncă. Îmi e teamă că face ceva ilegal”

cod - calculatoare

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Într-o după-amiază, Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea „Politehnica” București (UPB) și unul dintre fondatorii Innovation Labs, era așteptat în fața biroului de către un bărbat, în vârstă de 45-50 de ani.

- Profesorul Rughiniș?

- Da.

- Vă pot răpi câteva minute?

- Da.

- Sunt tatăl acestui student (un student excepțional, spune profesorul Rughiniș). Nici nu știu cum să abordez această discuție, dar sunt extraordinar de îngrijorat, pentru că fiul meu știu că lucrează alături de 2 colegi la propria companie și îmi spune că el are un venit de 2.000 de euro pe lună. Eu nu am acești bani, după 30 de ani de muncă. Îmi este teamă că face ceva ilegal. E posibil în România să ai propria ta firmă, alături de oameni de 20 de ani, și să obții salariu de 2.000 de euro? Nu face ceva ilegal?

Întâmplarea, petrecută în urmă cu câțiva ani, a fost relatată de profesorul Răzvan Rughiniș la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Mi-a fost incredibil de greu să vorbesc cu acest om, pentru că înțelegeam de unde vine îngrijorarea sa”, a mărturisit profesorul de la UPB. „Era firească, nu puteam să o ignor, dar era și atât de departe de lumea în care trăia acel tânăr, care și-a asumat să renunțe la un salariu dintr-o companie și să pornească pe propriul drum, cu stres. Avea angajați, să plătești salarii lună de lună este un stres. Acest tânăr, în primul rând trebuia să depășească obstacolul propriilor părinți care tot timpul se uitau la cariera sa extraordinar de ambițioasă cu suspiciunea nu cumva tu faci ceva ilegal?”, adaugă profesorul.  

Răzvan Rughiniș spune că profesorii de la Facultatea de Automatică îi îndeamnă pe studenți să aleagă calea antreprenoriatului, care le poate oferi, pe viitor, beneficii mult mai mari, decât un job de programator într-o companie.

„Încercăm să le transmitem tinerilor de azi că sunt mai multe căi de a ajunge la Google sau Microsoft, iar calea antreprenoriatului este una fără îndoială mai grea, dar care poate să ofere niște beneficii mult mai mari”, a punctat profesorul Rughiniș. Acesta spune că a făcut un test. Și-a întrebat studenții din anul întâi și apoi la finalul licenței câți dintre ei vor să lucreze la propria firmă.

„La anul întâi, 80 de studenți din 100 ridică mâna, la anul 4, la finalul licenței, rămân doar 30 la sută. Asta e și provocarea unui stil de viață foarte confortabil. (...) Într-un fel sau altul confortul unei industrii cu salarii foarte, foarte atractive îi face să amâne (pornirea unei afaceri proprii). (Pentru că reușesc să se angajeze, până în anul 4?). Da. Piața de tehnologie este atât de avidă de experți, încât ofertele...îți trebuie o tărie de spirit să îți pornești propria ta afacere, pentru că trebuie în primul rând să faci față propriilor părinți”, a continuat profesorul Rughiniș. 

Răspunzând unei întrebari din partea unui moderator, profesorul a confirmat că dacă acel tânăr, un student foarte bun, care își deschisese propria afacere, ar fi optat în schimb să se angajeze într-o companie internațională precum Google, Microsoft sau Facebook, el putea să câștige lunar în jur de 3.000 de euro. Însă optând să înceapă o afacere pe cont propriu, pe viitor ar fi avut mai mult de câștigat, dând exemplu de startup-uri de succes, care au ajuns să fie cumpărate de giganții din tehnologie. 

Tânărul respectiv este acum „din păcate” în Olanda, unde lucrează pentru un startup și „câștigă mult mai mult”.

„Da, din păcate, pentru că mi se pare că noi nu reușim să oferim un ritm de dezvoltare a societății românești și mi se pare că în continuare avem oferte foarte tentante pentru juniorii din zona tehnologie, dar noi acum ne confruntăm cu o migrație a oamenilor de 35 de ani care nu găsesc provocări pe măsura ambițiilor lor în România”, subliniază profesorul.

Întrebat dacă la Facultatea de Automatică din UPB vin firme private să „răpească” studenții, profesorul a spus că sunt foarte multe companii care vin în facultate cu întrebarea „cu ce putem ajuta?”. „Sunt și companii care vor doar forța de muncă. De multe ori aceste companii nu înțeleg că responsabilitatea noastră ca profesori nu e pentru primul job al studentului, ci este pentru o carieră profesională care să îi permită adaptarea și la doilea, al treilea, al patrulea job”, spune Răzvan Rughiniș.

Întrebat ce salariu poate obține un student la Automatică și Calculatoare, în vârstă de 20 de ani, care se angajează în timpul facultății, Rughiniș a estimat că este vorba de minimum 1.000 de euro.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E mai complicat. De multe ori mediul academic se ascunde dupa genul asta de discurs "noi va pregatim pentru ceva mai bun, mai inalt". Realitatea este ca exista o decuplare intre ei si ce are nevoie industria. Nu toti absolventii pot fi antreprenori insa mult mai multi dintre ei pot fi lucra in industria locala. In momentul in care acestia termina scoala nivelul lor este foarte slab. Stiu asta pentru ca evaluam sute in fiecare an. Asa ca dragi profesori faceti si ce trebuie si lasati discursul asta ca e fals.
    • Like 1
    • @ Adrian Neagomir
      Ceva similar am vrut sa comentez si eu. Foarte multe facultati se bat cu pumnii in piept cum isi pregatesc studentii pentru viitorul lor, bla bla bla, dar cand vine vorba sa ii si invete ceva, ei inca fac Basic si Pascal in universitate si inca nu stiu ce inseamna Cloud, iar la evaluari, cel putin acum niste ani in urma, scandalurile de la Galati erau auzite destul de departe. Rectori care lucrau 29 de ore pe zi cate 8 zile pe saptamana, profesori care cereau 5.000 de euro pentru un 6 la examen, s.a.m.d. Foarte multi studenti ies in continuare de pe bancile facultatii cu licente copiate 95% din alte lucrari, fara nici un fel de studiu in spate. Foarte multi studenti termina diverse facultati si sunt incapabili sa deschida gura sa spuna orice din domeniul studiat. Antreprenoriat? Da, posibil sa existe astfel de studenti care sa fie capabili, dar sincer, cifrele alea procentuale sunt o gluma. Daca antreprenoriatul era atat de plin de succese cum pretinde acest profesor, pai acum Romania avea cel putin 60% din populatia activa pe cineva in familie ca antreprenori. Pai si sunt macar 50% din populatia activa doar antreprenori? Eu inca vad in statistici foarte multi someri, groaznic de multi angajati si partea cu antreprenorii de succes cam sunt numarati pe degete. Scoala chiar are nevoie sa se alinieze cu cererea pietei inainte sa inceapa studentul anul I. De altfel, da, un antreprenor care lanseaza o companie de succes, da, poate sa se loveasca si se loveste des de preconceptiile parintilor care nu inteleg cum se castiga banul, dar in acest caz, profesorii trebuie nu doar sa le spuna ca nu fac nimic ilegal, ci sa le deschida ochii spre lumea antreprenoriatului, sa faca sesiuni de mai mult de 2 minute cu ei sa le explice. Mentalitatea batrana care se impune multor tineri cu forta este mai nociva decat mentalitatea tanara si libera pe care, trebuie sa recunoastem, multi incep sa o dezvolte si merita apreciata, dar pana la un final fericit mai avem atat de mult de parcurs. Iar pe partea cu strainatatea -- asta este o adevarata mentalitate foarte nociva. Eu sunt in strainatate si sincer, aceeasi mentalitate batrana este si aici. Nu e vorba de tara, ci de patura sociala. Unde cei fara carte si fara capabilitati isi educa copiii ca nu exista nimic mai bun, iar cei care au parte de mai mult sigur fura, acei copii nu vor sti niciodata altceva. Si societatea se imparte peste tot in lume. Trebuie avut grija sa ne educam in special batranii faptul ca desi ceea ce mancam este de pe camp, cresterea productiei este prin evolutia tehnologiei, si atunci cand iti aduci aportul in aceasta directie, traim cu totii mai bine. E mult de spus...
      • Like 1
  • O felie deosebit de realista din viata facultatii. Razvan Rughinis mi-a fost profesor (un om extraordinar) si absolut tot ce spune este adevarat... cu mentiunea ca mediul in Romania nu este chiar atat de advers pentru antreprenoriat si companii micute.

    Cat despre salarii - contrastul intre anumite meserii, intre rural si oras, intre straturi si bule sociale si intre capitala si provincie ia cote ametitoare.

    La noi, in Bucuresti, in centru, o bere poate sa atinga 30 de lei fara ca cineva sa clipeasca a doua oara, iar apartamentele costa bine de tot spre un sfert de milion de euro, in vreme ce tara se uita la preturile astea cu incredulitatea domnului anecdotal din articol - nu le vine sa creada ca exista.

    Nici nu stiu cum e mai bine - sa ramana oamenii cu credinta ca Lamborghini-urile alea de pe strada sunt cumparate din ilegalitati, sau sa inteleaga ca se poate face avere din munca cinstita + educatie + pasiune + noroc?
    • Like 0
  • Salutări și un zâmbet amar!
    Cu bine,
    Purice N.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult