Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, abordat în fața biroului de un părinte îngrijorat: „Fiul meu câștigă 2.000 de euro lunar de la firma lui. Eu nu am acești bani, după 30 de ani de muncă. Îmi e teamă că face ceva ilegal”

cod - calculatoare

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Într-o după-amiază, Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea „Politehnica” București (UPB) și unul dintre fondatorii Innovation Labs, era așteptat în fața biroului de către un bărbat, în vârstă de 45-50 de ani.

- Profesorul Rughiniș?

- Da.

- Vă pot răpi câteva minute?

- Da.

- Sunt tatăl acestui student (un student excepțional, spune profesorul Rughiniș). Nici nu știu cum să abordez această discuție, dar sunt extraordinar de îngrijorat, pentru că fiul meu știu că lucrează alături de 2 colegi la propria companie și îmi spune că el are un venit de 2.000 de euro pe lună. Eu nu am acești bani, după 30 de ani de muncă. Îmi este teamă că face ceva ilegal. E posibil în România să ai propria ta firmă, alături de oameni de 20 de ani, și să obții salariu de 2.000 de euro? Nu face ceva ilegal?

Întâmplarea, petrecută în urmă cu câțiva ani, a fost relatată de profesorul Răzvan Rughiniș la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Mi-a fost incredibil de greu să vorbesc cu acest om, pentru că înțelegeam de unde vine îngrijorarea sa”, a mărturisit profesorul de la UPB. „Era firească, nu puteam să o ignor, dar era și atât de departe de lumea în care trăia acel tânăr, care și-a asumat să renunțe la un salariu dintr-o companie și să pornească pe propriul drum, cu stres. Avea angajați, să plătești salarii lună de lună este un stres. Acest tânăr, în primul rând trebuia să depășească obstacolul propriilor părinți care tot timpul se uitau la cariera sa extraordinar de ambițioasă cu suspiciunea nu cumva tu faci ceva ilegal?”, adaugă profesorul.  

Răzvan Rughiniș spune că profesorii de la Facultatea de Automatică îi îndeamnă pe studenți să aleagă calea antreprenoriatului, care le poate oferi, pe viitor, beneficii mult mai mari, decât un job de programator într-o companie.

„Încercăm să le transmitem tinerilor de azi că sunt mai multe căi de a ajunge la Google sau Microsoft, iar calea antreprenoriatului este una fără îndoială mai grea, dar care poate să ofere niște beneficii mult mai mari”, a punctat profesorul Rughiniș. Acesta spune că a făcut un test. Și-a întrebat studenții din anul întâi și apoi la finalul licenței câți dintre ei vor să lucreze la propria firmă.

„La anul întâi, 80 de studenți din 100 ridică mâna, la anul 4, la finalul licenței, rămân doar 30 la sută. Asta e și provocarea unui stil de viață foarte confortabil. (...) Într-un fel sau altul confortul unei industrii cu salarii foarte, foarte atractive îi face să amâne (pornirea unei afaceri proprii). (Pentru că reușesc să se angajeze, până în anul 4?). Da. Piața de tehnologie este atât de avidă de experți, încât ofertele...îți trebuie o tărie de spirit să îți pornești propria ta afacere, pentru că trebuie în primul rând să faci față propriilor părinți”, a continuat profesorul Rughiniș. 

Răspunzând unei întrebari din partea unui moderator, profesorul a confirmat că dacă acel tânăr, un student foarte bun, care își deschisese propria afacere, ar fi optat în schimb să se angajeze într-o companie internațională precum Google, Microsoft sau Facebook, el putea să câștige lunar în jur de 3.000 de euro. Însă optând să înceapă o afacere pe cont propriu, pe viitor ar fi avut mai mult de câștigat, dând exemplu de startup-uri de succes, care au ajuns să fie cumpărate de giganții din tehnologie. 

Tânărul respectiv este acum „din păcate” în Olanda, unde lucrează pentru un startup și „câștigă mult mai mult”.

„Da, din păcate, pentru că mi se pare că noi nu reușim să oferim un ritm de dezvoltare a societății românești și mi se pare că în continuare avem oferte foarte tentante pentru juniorii din zona tehnologie, dar noi acum ne confruntăm cu o migrație a oamenilor de 35 de ani care nu găsesc provocări pe măsura ambițiilor lor în România”, subliniază profesorul.

Întrebat dacă la Facultatea de Automatică din UPB vin firme private să „răpească” studenții, profesorul a spus că sunt foarte multe companii care vin în facultate cu întrebarea „cu ce putem ajuta?”. „Sunt și companii care vor doar forța de muncă. De multe ori aceste companii nu înțeleg că responsabilitatea noastră ca profesori nu e pentru primul job al studentului, ci este pentru o carieră profesională care să îi permită adaptarea și la doilea, al treilea, al patrulea job”, spune Răzvan Rughiniș.

Întrebat ce salariu poate obține un student la Automatică și Calculatoare, în vârstă de 20 de ani, care se angajează în timpul facultății, Rughiniș a estimat că este vorba de minimum 1.000 de euro.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O felie deosebit de realista din viata facultatii. Razvan Rughinis mi-a fost profesor (un om extraordinar) si absolut tot ce spune este adevarat... cu mentiunea ca mediul in Romania nu este chiar atat de advers pentru antreprenoriat si companii micute.

  Cat despre salarii - contrastul intre anumite meserii, intre rural si oras, intre straturi si bule sociale si intre capitala si provincie ia cote ametitoare.

  La noi, in Bucuresti, in centru, o bere poate sa atinga 30 de lei fara ca cineva sa clipeasca a doua oara, iar apartamentele costa bine de tot spre un sfert de milion de euro, in vreme ce tara se uita la preturile astea cu incredulitatea domnului anecdotal din articol - nu le vine sa creada ca exista.

  Nici nu stiu cum e mai bine - sa ramana oamenii cu credinta ca Lamborghini-urile alea de pe strada sunt cumparate din ilegalitati, sau sa inteleaga ca se poate face avere din munca cinstita + educatie + pasiune + noroc?
  • Like 0
 • Salutări și un zâmbet amar!
  Cu bine,
  Purice N.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult