Societatea Omului Sănătos este o comunitate formată în jurul obiceiurilor sănătoase, care își propune să promoveze echilibrul în toate aspectele vieții omului modern, dar și în relația pe care acesta o are cu mediul înconjurător. În 2021, Societatea Omului Sănătos a lansat habits, o serie de conversații contemporane despre trup, minte și spirit care pot fi urmărite online, lună de lună.
Alexandra* spune în intro-ul interviului cu dr. Cicu că „mușchii noștri sociali s-au atrofiat și ne simțim nesiguri, temători, inconfortabil la ieșirea din pandemie.” Am discutat mult cu ea în pandemie și în această perioadă de relaxare despre pierdere. Cu toții am pierdut câte ceva, unii lucruri importante, alții lucruri nesemnificative, dar cu toții am pierdut familiaritatea vieții. Și asta ne-a bulversat peste măsură. Am fost nevoiți să învățăm să trăim în azi și să nu ne facem planuri. Iar asta nu e o chestiune ușoară.
Organizația Mondială a Sănătății avertiza încă la începutul lui 2020 că omenirea se va confrunta cu o epidemie globală de depresie. Pandemia a accelerat procesul, iar azi din ce în ce mai mulți oameni recunosc că suferă de depresie.
Nu am fost siguri că tema depresiei se potrivește cu misiunea noastră aceea de a promova obiceiuri sănătoase, am hotărât, însă, să o facem. Pentru că de fiecare dată când cineva reușește să fenteze depresia este și pentru că vorbește cu alții, deschis, fără ocolișuri, despre „urâta” care i s-a strecurat în viețile noastre. Să vorbești despre ce te doare, e un obicei foarte bun, iar asta face parte din procesul de vindecare al ființei noastre individuale, dar și colective.
Pe dr. Gabriel Cicu, psihiatru și psihoterapeut psihanalist, ni l-au recomandat mai mulți colegi de walk, le făcuse mult bine. Am vorbit la telefon și ne-am văzut pentru prima dată direct pe terasa aceea minunată unde am filmat interviul. Doctorul m-a intimidat puțin la început, are lookul lui Freud și Jung laolaltă. M-am gândit că tot ce pregătisem e o copilărie, dar el m-a ajutat să mă relaxez în câteva fraze. Dar sigur, nimic din ce pregătisem nu s-a mai dovedit util. Interviul s-a transformat într-o discuție, care a scos la iveală tot ce trebuie să facem ca să nu ne cotropească depresia. Să rămânem umani!
„Mama, când e mamă din prima ei secundă de mamă are Enciclopedia Universului de cum se tratează depresia. Să ne învețe ele. Ele știu să-și țină copilul în brațe, să îl mângâie, ce ne trebuie? Ăla micul din ce se hrănește ca să ajungă mare? Din iubire!” Dr. Gabriel Cicu
Cum ne dăm seama că se instalează depresia?
Înainte de toate trebuie să fim în contact cu noi înșine tot timpul și atunci nu vom da greș niciodată, fiindcă ființa umană dă semnale atunci când ceva este în neregulă cu ea. Trebuie să învățăm să ascultăm acele semnale. Dacă suntem și/sau învățăm să fim într-o relație cu noi înșine, cu mintea noastră, cu sufletul, cu corpul nostru vom vedea că undeva ceva e în neregulă. Acesta este primul pas: să simți, să îți permiți să simți. Corpul nu va veni să îți spună că ai depresie, dar îți va da semnale: sunt obosit, nu mai mă dau jos din pat, mi-e greu să fac lucruri, nu mai simt plăcere, nu mai am chef de sex, nu mai mă uit la filme, nu mai fac ce făceam înainte. Când corpul îți dă aceste semnale, nu le ignora. Ia măsuri imediat. Nu aștepta să-și dea ceilalți seama că ceva este în neregulă cu tine pentru că ființa umană știe să se ascundă de ceilalți foarte bine, iar depresia este un subiect greu și dureros, despre care, din păcate, nu vorbim. Când ceilalți observă că e ceva în neregulă cu noi, este în general târziu, pentru că există deja un istoric de suferință care a fost mascată și care a săpat adânc în interiorul ființei. Astfel rămâi mereu atent la tine și nu ignora semnalele pe care corpul ți le dă.
„Depresia se ia”
Depresia este contagioasă și îi afectează pe toți cei care stau lângă o persoană care suferă de această boală. În timpul pandemiei tot mai mulți oameni au fost cuprinși de depresie în izolarea casei lor. Dar abia acum, după această pandemie vom vedea efectele devastatoare ale izolării și fricii asupra ființei umane. Cu cât măsurile se vor relaxa și oamenii vor începe încet, încet să își reia viața, plaga depresiei se va instala din ce în ce mai acut. De aceea este bine să rămânem în contact cu noi înșine, dar și cu ceilalți.
Cum combatem depresia
1. Găsește-ți tribul
Ființa umană este ființă de haită. De aceea, primul lucru pe care ai putea să îl faci este să îți căuți haita care ți se potrivește. Tribul care ți se potrivește. Nu vă lăsați influențați de societate, de ce fac sau spun alții. Tribul ar trebui să fie pe sufletul tău, pe valorile tale, pe afinitățile reale și atunci tribul te poate susține cu adevărat. Tribul este chiar mai important decât terapia. Terapia a apărut odată cu industrializarea și cu individualizarea, odată cu pierderea tribului. Astăzi este foarte greu să găsești afinitate reală, pentru că trăim într-o societate atomizată sută la sută. Astăzi trebuie se ieși în stradă cu toate scuturile pe tine. Terapia ajută, dar dacă îți găsești tribul ești salvat, depresia va sta departe de tine.
2. Căută plăcerea
Plăcerea este cea care ne dă binele vieții, plăcerea este energia care ne scoală dimineața. Budiștii spun că omul are două chestiuni de făcut: să elimine suferința și să caute plăcerea. E atât de simplu. Putem pune peste asta câtă carne vrem, dar asta e esența.
3. Mișcarea și meditația
Hipocrate spunea că „Mersul este cel mai bun medicament” iar mersul în natură este un leac excelent împotriva depresiei. Poți să mergi singur, să faci mindfull walk (să fii atent la fiecare pas pe care îl faci) sau să mergi împreună cu oameni dragi, iar asta te va ajuta și mai mult.
Meditația te ajută să fii atent la tine, să asculți semnalele pe care corpul ți le dă. Iar dacă simți că tristețile sau depresiile se instalează încearcă meditația iubirii și a bunătății. Această meditație ne invită să practicăm iubirea și bunătatea față de noi înșine și față de cei din jurul nostru. Este demonstrat științific că acest tip de meditație schimbă structura creierului, iar cei care o practică sunt mai echilibrați, mai conținuți și nu suferă de depresie.
4. Practică iubirea
Îngăduiți-vă să vă iubiți pe voi înșivă și pe cei din jurul vostru. Îngăduiți-vă să vă iubiți pe voi înșivă și pe cei din jurul vostru. Nu vă feriți să vă atingeți, să vă îmbrățișați. Lipsa de contact uman din timpul pandemiei a dus la acutizarea stărilor de depresie și anxietate. De aceea, „ar trebui să se dea o lege că să ne strângem în brațe, ca să ne revenim după această pandemie”.
* Alexandra Gătej – co-fondator Societatea Omului Sănătos
PS. Pentru a afla mai multe despre cum să combateți depresia și cum să îi ajutați pe cei din jurul vostru Urmăriti interviul integral.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.