Nu America e țara tuturor posibilităților, o spun cu tărie, România este țara tuturor posibilităților. Aici poți să-ți pui în practică orice dorință, orice speranță, orice năzuință. Dacă dormi noaptea și visezi că ești medic, a doua zi poți să-ți vezi visul cu ochii. Câteva hârtii contrafăcute, câteva șpăgi, niște oameni de bine și deja te trezești în sala de operație cu bisturiul în mână umblând prin creierul unui necunoscut. De învățat înveți tot de pe internet, cum spunea un doctor, câteva tutoriale în timp ce mesteci în mâncarea de cartofi, și gata, ești profesionist. Interesant e că nimeni nu-și falsifică studiile că să ajungă zidar, tâmplar, parchetar, gropar.
Ceea ce frapează însă la toate cazurile astea de falși medici e că nimeni din preajma lor, și vorbesc de ceilalți medici, nu a observat vreo nepricepere, vreo lacună, incompetență. Păi dacă un absolvent de opt clase poate să facă operații cu un bisturiu în mâna atât de simplu, se pune în mod legitim întrebarea ce rost mai are facultatea? Dacă pacienții sunt atât de mulțumiți încât niciunul nu vrea să depună vreo plângere în comparație cu alți pacienți tratați de doctori adevărați care apar la televizor cu acuzații de malpraxis, unde e diferența?
După șase ani de studii plus anii de rezidențiat un doctor adevărat face ceea ce face și un impostor. Poate că asta reprezintă explicația pentru lipsa universităților românești din topurile internaționale ale celor mai bune școli. Nu ar trebui să uităm și puzderia de facultăți înființate numai pe criterii de profit care s-au dovedit a fi veritabile fabrici de diplome. Din păcate nimeni nu verifică cu adevărat competențele reale ale acestor absolvenți toată lumea complăcându-se într-o toleranță complice.
Situația descoperită acum în domeniul medical nu are cum să fie singulară, boală asta e mult mai profundă și a afectat toate domeniile de activitate. În celelalte domenii cu un risc mai scăzut de a afecta populația în mod direct nu s-au făcut investigații pentru că nu sunt la fel de spectaculoase. Pe piața muncii este preferat un impostor pentru că el știindu-se în ilegalitate este mult mai asertiv. Impostori sunt și aceia care, cu toate că s-au pregătit oficial și corect într-un domeniu, se apucă să exercite meserii sau să ocupe funcții ce nu au nimic comun cu pregătirea lor.
Există o acceptare tacită a tuturor acestor falsuri prin tăcere, tăcerea familiei, tăcerea colegilor, tăcerea prietenilor și în general tăcerea întregii societăți. Din punctul ăsta de vedere era de așteptat să ajungem în situațiile astea de azi, nu aveam cum să evităm evoluția fenomenului. Practic în societatea noastră nu știm dacă un doctor e doctor, un profesor e profesor, un inginer e un inginer, un avocat e avocat, etc. Chiar dacă persoana are toate actele în ordine nu știm dacă nu sunt măsluite, nu știm dacă nu au fost luat pe șpăgi, pe prietenie, prin fraudă.
Momentul asta ar fi optim pentru a ridică problema imposturii din societatea românească, cauze, efecte, prevenire și în cele din urmă pedepse. Se pare însă că și de dată asta cazurile vor fi uitate iar noi ne vom continuă viață liniștit fără să știm măcar dacă preotul ce ne va duce la cimitir nu e cumva un măcelar.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu, un impostor nu poate face ce face un medic. Logica lui e strâmbă nefiind bazată pe cunoștințe temeinice. Se rupe firul raționamentului, se vede.
Fiecare medic ce vrea doar să obțină diploma de specialist în format nou trebuie să prezinte dovezile începând de la bacalaureat. Acum spun: e bine așa.
Facultățile private au cam fost făcute KO, absolvenții lor trebuind să dea rezidențiat ca si cei de la stat.
Doamna în cauză e o impostoare 100% descoperită de frica existenței și altor cazuri, după scandalul Politi.
Cum spunea cineva, ce mare minune că ăștia apar! Escroci au fost și vor fi. Important e un mecanism de control care sa-i descopere eficient.
Universitățile românești lipsesc din topul universităților mondiale, da. Însă medicii români nu, și sunt și apreciați.
Fiecare profesionist în meseria lui, meserie în care s-a format de tânăr și la care a visat poate de mic posedă acea deontologie, acel bun simț, care te face să înțelegi că nu ești stăpânul universului chiar dacă ești profesor, fizician, matematician, judecător, procuror sau economist. Privești meseria ca pe ceva holistic, în completitudinea ei, nu ca pe un domeniu îngust al imposturii.
Un scriitor spunea că empatia, politețea și grija față de un seamăn provine încă din regnul animal. Impostorii, nu doar că nu se pot numi oameni dar poate nu ar trebui numite ființe. Poate sună cam dur acest verdict. Mulțumesc pentru articol. Scăpați nu suntem, impostura e o boală veche, cronică și fără sorți de eradicare pe termen scurt din țară.
E incredibil cum a reusit sa pacaleasca toti oamenii cu care a interactionat vreodata din falsa pozitie in care s-a aflat.
Dati-i iute un Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol de raufacator.