Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România, nu America e țara tuturor posibilităților. Dacă visezi că ești medic, a doua zi poți să îți vezi visul cu ochii

Diploma Raluca Bîrsan

Nu America e țara tuturor posibilităților, o spun cu tărie, România este țara tuturor posibilităților. Aici poți să-ți pui în practică orice dorință, orice speranță, orice năzuință. Dacă dormi noaptea și visezi că ești medic, a doua zi poți să-ți vezi visul cu ochii. Câteva hârtii contrafăcute, câteva șpăgi, niște oameni de bine și deja te trezești în sala de operație cu bisturiul în mână umblând prin creierul unui necunoscut. De învățat înveți tot de pe internet, cum spunea un doctor, câteva tutoriale în timp ce mesteci în mâncarea de cartofi, și gata, ești profesionist. Interesant e că nimeni nu-și falsifică studiile că să ajungă zidar, tâmplar, parchetar, gropar.

Ceea ce frapează însă la toate cazurile astea de falși medici e că nimeni din preajma lor, și vorbesc de ceilalți medici, nu a observat vreo nepricepere, vreo lacună, incompetență. Păi dacă un absolvent de opt clase poate să facă operații cu un bisturiu în mâna atât de simplu, se pune în mod legitim întrebarea ce rost mai are facultatea? Dacă pacienții sunt atât de mulțumiți încât niciunul nu vrea să depună vreo plângere în comparație cu alți pacienți tratați de doctori adevărați care apar la televizor cu acuzații de malpraxis, unde e diferența?

După șase ani de studii plus anii de rezidențiat un doctor adevărat face ceea ce face și un impostor. Poate că asta reprezintă explicația pentru lipsa universităților românești din topurile internaționale ale celor mai bune școli. Nu ar trebui să uităm și puzderia de facultăți înființate numai pe criterii de profit care s-au dovedit a fi veritabile fabrici de diplome. Din păcate nimeni nu verifică cu adevărat competențele reale ale acestor absolvenți toată lumea complăcându-se într-o toleranță complice.

Situația descoperită acum în domeniul medical nu are cum să fie singulară, boală asta e mult mai profundă și a afectat toate domeniile de activitate. În celelalte domenii cu un risc mai scăzut de a afecta populația în mod direct nu s-au făcut investigații pentru că nu sunt la fel de spectaculoase. Pe piața muncii este preferat un impostor pentru că el știindu-se în ilegalitate este mult mai asertiv. Impostori sunt și aceia care, cu toate că s-au pregătit oficial și corect într-un domeniu, se apucă să exercite meserii sau să ocupe funcții ce nu au nimic comun cu pregătirea lor.

Există o acceptare tacită a tuturor acestor falsuri prin tăcere, tăcerea familiei, tăcerea colegilor, tăcerea prietenilor și în general tăcerea întregii societăți. Din punctul ăsta de vedere era de așteptat să ajungem în situațiile astea de azi, nu aveam cum să evităm evoluția fenomenului. Practic în societatea noastră nu știm dacă un doctor e doctor, un profesor e profesor, un inginer e un inginer, un avocat e avocat, etc. Chiar dacă persoana are toate actele în ordine nu știm dacă nu sunt măsluite, nu știm dacă nu au fost luat pe șpăgi, pe prietenie, prin fraudă.

Momentul asta ar fi optim pentru a ridică problema imposturii din societatea românească, cauze, efecte, prevenire și în cele din urmă pedepse. Se pare însă că și de dată asta cazurile vor fi uitate iar noi ne vom continuă viață liniștit fără să știm măcar dacă preotul ce ne va duce la cimitir nu e cumva un măcelar.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • S-a descoperit un ac intr-un car de fan! Cine poate spune cati mai sunt in alte specialitati cu diplome cumparate .Au mai aparut constructori -ingineri. Mai trebuie sa fie si silvicultura ,agricultura si chiar invatamant .Sa nu mai vorbim de DOCTORI IN.... .... ca ciupercile de vorba, dupa ploaie ! Si totul intr-o cardasie cu alte persoane care au favorizat inselatoria .Daca aceste persoane erau corecte ,nu se putea umple tara de doctori in .......HOTIE !
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Se pare că dl Politti, cazul precedent, ar fi făcut totuși o facultate de medicină, în Kosovo. Ar fi și de mirare altfel. Medicina e rodul a 6 ani de studii asidui, se clădește ca o casă, de la temelie. Nu poți sări etapele. Pledează pentru asta limbajul medical pe care nu poți să-l ai din internet. E o limbă străină în sine care se acumulează odată cu studiul. Dl Politti a vrut să sară niște etape iar diploma din Kosovo e chiar greu de echivalat, țara nu e nici măcar recunoscută de către România. S-a grăbit la bani după ce a tras lozul necâștigător al studiului intr-o țară cu statut incert. Părerea mea.
  Nu, un impostor nu poate face ce face un medic. Logica lui e strâmbă nefiind bazată pe cunoștințe temeinice. Se rupe firul raționamentului, se vede.
  Fiecare medic ce vrea doar să obțină diploma de specialist în format nou trebuie să prezinte dovezile începând de la bacalaureat. Acum spun: e bine așa.
  Facultățile private au cam fost făcute KO, absolvenții lor trebuind să dea rezidențiat ca si cei de la stat.
  Doamna în cauză e o impostoare 100% descoperită de frica existenței și altor cazuri, după scandalul Politi.
  Cum spunea cineva, ce mare minune că ăștia apar! Escroci au fost și vor fi. Important e un mecanism de control care sa-i descopere eficient.
  Universitățile românești lipsesc din topul universităților mondiale, da. Însă medicii români nu, și sunt și apreciați.
  • Like 0
 • În sfârșit un articol, spun eu din cele mai cuprinzătoare, concise și clare despre impostură. Un singur lucru aș mai avea de adăugat. La un post de televiziune un medic (cu diplomă adevărată și câștigată după ani de muncă și învățătură și la timp) spunea că el, înanintea fiecărei operații, se gândește la ceea ce ar putea merge rău, la ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unei erori din cele mai mici, Iar apoi după operație își rememorează fiecare etapă a procedurii chirurgicale să-și confirme încă odată că totul a decurs cu bine.
  Fiecare profesionist în meseria lui, meserie în care s-a format de tânăr și la care a visat poate de mic posedă acea deontologie, acel bun simț, care te face să înțelegi că nu ești stăpânul universului chiar dacă ești profesor, fizician, matematician, judecător, procuror sau economist. Privești meseria ca pe ceva holistic, în completitudinea ei, nu ca pe un domeniu îngust al imposturii.
  Un scriitor spunea că empatia, politețea și grija față de un seamăn provine încă din regnul animal. Impostorii, nu doar că nu se pot numi oameni dar poate nu ar trebui numite ființe. Poate sună cam dur acest verdict. Mulțumesc pentru articol. Scăpați nu suntem, impostura e o boală veche, cronică și fără sorți de eradicare pe termen scurt din țară.
  • Like 4
  • @ Septimiu Moga
   Delia MC Delia MC check icon
   Iar doamna în cauză ce făcea înainte de operații? Poze! Asta chiar trebuia să dea de gândit...
   • Like 1
 • Oli check icon
  Daca ne-am folosi pentru a face ceva bun toate abilitatile astea extraordinare de adaptare la orice fel de mediu indiferent de pregatirea profesionala, jur ca am fi stapanii lumii.
  E incredibil cum a reusit sa pacaleasca toti oamenii cu care a interactionat vreodata din falsa pozitie in care s-a aflat.
  Dati-i iute un Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol de raufacator.
  • Like 2
 • Maron_S check icon
  se pare ca in sistemul de stat / medical nu exista un sistem de management al performantei - probabil ca ar trebui sa aibe fiecare angajat un "supervizor" care sa ii urmareasca performanta de-a lungul unui an si sa ii acorde un calificativ - normal ca daca ar obtine pe cel mai prost , acel "sef" nu l-ar mai pune sa opereze pe un astfel de impostor. Spunea odata un mare chirurg de la un spital din Bucuresti ca pe el nu l-a urmarit nimeni niciodata ce a facut - sa ii spuna ca a fost rau sau bine , sau sa ii dea un feedback. Stiu ca suna termenii astia corporatisti de genul performanta, management , supervizor etc, .. :) Spunem de atatea ori ca o hartie nu are nici o importanta, important e ce stii sa faci si ce iti doresti sa faci / presupun ca sunt si multi absolventi adevarati de medicina care devin medici prosti , si sigur s-ar putea gasi cineva care sa devina un medic bun fara facultatea de medicina (totusi putin probabil fara background ul general obtinut in facultate) . Romania ... si anumiti oameni din ea .... :)
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult
text: Nucu Morar / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon