Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rușii atacă furibund: războiul din Ucraina a intrat în a doua etapă

Cimitir Bucha

 (Un cimitir de la periferia Kievului, cu mormintele civililor și militarilor uciși în Bucha, în războiul cu Rusia // Foto Rodrigo Abd / AP - The Associated Press / Profimedia)

55 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat în ziua de luni, dar și peste noapte. În plus, rezum și cum arată situația pe câmpul de luptă:

- Forțele armate ale Rusiei și-au lansat luni noaptea ofensiva așteptată în estul Ucrainei, încercând să străpungă apărarea ucraineană pe aproape întreaga lungime a frontului la primele ore ale zilei de marți, relatează Reuters.

- De altfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seară începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat. „Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

- Publicația ucraineană The Kyiv Independent și site-ul liveuamap.com care monitorizează războiul din Ucraina vorbesc de o serie de explozii, unele dintre ele puternice, de-a lungul liniei frontului din regiunea Donețk, trupele rusești bombardând localitățile Marinka, Slaviansk și Kramatorsk.

- Presa din Ucraina scrie că explozii au fost auzite, de asemenea, în orașul Nicolaev din sud și Zaporojie din sud-est în timp ce sirenele antiaeriene au început să sune marți dimineață în toate centrele urbane principale aflate de-a lungul liniei frontului. Alexei Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, afirmă că forțele rusești au încercat să străpungă apărarea ucraineană „aproape de-a lungul întregii linii a frontului din regiunile Donețk, Lugansk și Harkov”.

Steagul ucrainean flutură între clădirile distruse în urma bombardamentelor, în orașul ucrainean Borodianka, în regiunea Kiev, pe 17 aprilie 2022. /Serghei Supinsky/ AFP / Profimedia

- Noua ofensivă pe scară largă a Moscovei vine la mai puțin de o lună după ce ministerul rus al Apărării a anunțat pe 29 martie că își va reduce „drastic” operațiunile din regiunile Kiev și Chernihiv. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat la puțin timp după anunțul făcut de oficialii militari ruși că mutarea este menită să arate bunăvoința Moscovei în ceea ce privește negocierile de pace cu Kievul. Însă oficiali ucraineni și serviciile de informații occidentale au avertizat de săptămâni că armata rusă se pregătește de fapt pentru un nou atac „masiv” în estul Ucrainei după ce atacul său pe scară largă de la începutul războiului a eșuat.

ISW:  Forțele ruse au început o nouă fază a operațiunilor ofensive la scară largă în estul Ucrainei

- În evaluarea de luni noapte spre marți a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că forțele ruse au început o nouă fază a operațiunilor ofensive la scară largă în estul Ucrainei, probabil cu scopul de a captura întreaga regiune Donețk și Lugansk.

- Forțele ruse au concentrat întăriri inclusiv atât unități nou desfășurate, cât și unități avariate retrase din nord-estul Ucrainei, pe axa Donbas. Forțele ruse au efectuat atacuri la scară largă concentrate asupra Rubijne, Popasna și Marinka cu sprijin de artilerie grea în ultimele 24 de ore, după ce anterior au efectuat doar atacuri localizate și bombardamente de-a lungul liniei de contact, mai spune ISW. Guvernatorul Regiunii Lugansk a declarat că forțele ruse au capturat Kreminna, o localitate la Nord-Vest de Rubijne, acesta fiind singurul avans al primei zile de ofensive masive din Donbas.

 Un bărbat închide ochii lui Artem Shevchenko, în vârstă de 15 ani, care a fost ucis într-un atac al armatei ruse la Harkov, Ucraina, 15 aprilie 2022. / Foto: Felipe Dana / AP - The Associated Press / Profimedia

- Analiștii americani precizează că ofensiva rusă din est este puțin probabil să aibă un succes dramatic mai mare decât ofensivele rusești anterioare, dar forțele ruse pot fi capabile să-i obosească pe apărătorii ucraineni sau să obțină câștiguri limitate. Forțele ruse nu au luat pauza operațională care era probabil necesară pentru a reconstitui și a integra în mod corespunzător unitățile avariate retrase din nord-estul Ucrainei în operațiunile din estul Ucrainei, mai notează ISW.

 -După cum au evaluat anterior, experții militari ISW cred că forțele ruse retrase din jurul Kievului și care s-au întors să lupte în Donbas au fost, în cel mai bun caz, petice și completate cu soldați din alte unități avariate, iar armata rusă are puține unități coezive.

O femeie reacționează lângă cadavrul unui băiat de 15 ani, ucis în timpul unui atac rusesc la Harkov, Ucraina, vineri, 15 aprilie 2022. / Foto Felipe Dana / AP - The Associated Press / Profimedia

- Rapoartele frecvente despre moralul rusesc dezastruos de scăzut și provocările logistice continue indică faptul că puterea efectivă de luptă a unităților ruse din estul Ucrainei reprezintă o fracțiune din puterea lor pe hârtie în numărul de grupuri tactice de batalion (BTG). Forțele ruse ar putea, cu siguranță, să poată afecta pozițiile ucrainene în estul Ucrainei prin concentrarea puternică atacurilor și numărul mai mare de soldați, dar asta va costa mult armata rusă, susține ISW. Un succes brusc și dramatic în ofensivă rusă rămâne însă foarte puțin probabil, iar pierderile tactice ucrainene nu ar semnifica sfârșitul campaniei în estul Ucrainei, cu atât mai puțin sfârșitul războiului în ansamblu.

- ISW spune că contraatacurile de succes ucrainene la sud-est de Harkov vor forța probabil forțele ruse să devieze unele unități destinate ofensivei la Izium, dar este puțin probabil ca forțele ucrainene să întrerupă complet liniile de comunicație rusești la nord de Izyum în zilele următoare.

- În plus, ISW evidențiază și faptul că apărătorii ucraineni din Mariupol au continuat să reziste artileriei grele rusești și bombardamentelor aeriene în ultimele 24 de ore.

- Luptele au continuat și la vest de Herson, dar fără a fi înregistrate modificări teritoriale semnificative. Comandamentul Forțelor Aeropurtate din Ucraina a susținut că Brigada A 80-a Aeropurtată ucraineană a capturat mai multe sate în direcția Nikolaev, dar această afirmație nu poate fi confirmată din surse independente. În același timp, ISW semnalează prezența unor trupe de partizani în zona Melitopol (100 Km sud de Zaporijie, la jumătatea distanței dintre Herson și Mariupol) care hărțuiesc trupele ruse de ocupație.

- Preşedintele ucrainean a mai declarat luni că speră că țara va obține „în următoarele săptămâni” statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. El i-a transmis, luni, ambasadorului Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare voluminoase care constituie, practic, cererea de aderare a Ucrainei la UE. În mod obişnuit, obţinerea statutului de candidat la aderare la UE „durează ani”, însă Bruxelles-ul „ne-a oferit cu adevărat oportunitatea de a angaja această procedură în câteva săptămâni sau luni”, a afirmat președintele Volodimir Zelenski. „Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură” a mai spus el. „Suntem cu adevărat convinşi că această procedură va fi activată în următoarele săptămâni”, a adăugat preşedintele ucrainean. El consideră că aceasta ar constitui „un semnal important” pentru prietenia între Kiev şi Bruxelles. „Suntem convinşi că vom fi susţinuţi în acest demers”, a adăugat el. Potrivit lui Zelenski, „ucrainenii sunt uniţi” în ceea ce privește acest obiectiv, de a face parte din UE, pentru că vor „să se simtă egalii altor europeni”.

- Uniunea Europeană a condamnat luni loviturile de rachete şi bombardamentele fără discernământ şi ilegale împotriva civililor întreprinse de Rusia în Ucraina şi a denunţat crime de război. „Nu poate exista impunitate pentru crime de război”, a spus şeful diplomaţiei europene Josep Borrell după bombardamentele asupra oraşului Liov din vestul Ucrainei. Cinci atacuri ruse „puternice” au lovit luni Liovul, ucigând şapte persoane şi rănind alte opt, potrivit autorităţilor oficiale. Aflat în apropiere de frontiera cu Polonia, Liov este considerat un „oraş-refugiu” pentru persoanele strămutate, dar şi pentru mai multe ambasade occidentale.

Aproape 40.000 de civili au fost mutați forțat în Rusia, spune primarul din Mariupol

- Primarul Mariupolului, oraș ucrainean asediat, a spus luni că aproape 40.000 de civili au fost mutați forțat în Rusia sau în regiuni controlate de ruși în Ucraina, notează Reuters.

- Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că a fost ignorat de oficialii de la Washington de când a început invazia rusă în Ucraina și că nu a mai vorbit nici cu președintele rus Vladimir Putin de câțiva ani, relatează Business Insider. „Sincer, suntem într-un blocaj”, a declarat Antonov într-un interviu pentruPolitico. Ambasadorul rus nu poate obține întâlniri cu înalți oficiali de la Casa Albă sau de la Departamentul de Stat al SUA. De asemenea, parlamentarii americani au refuzat să se întâlnească cu Antonov și nici măcar nu au vrut să facă o poză cu el. Antonov a adăugat că relațiile diplomatice nu au fost totuși întrerupte în totalitate și că ambasada Rusiei are încă contacte „tehnice” sau de nivel inferior cu administrația Biden.

- Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a comunicat luni Pentagonul. Purtătorul de cuvânt a spus că soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe "în zilele următoare" să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene. Aceste antrenamente "vor avea loc în afara Ucrainei", a subliniat el. "Un număr mic de ucraineni vor fi instruiţi în folosirea tunurilor Howitzer şi după aceea vor fi trimişi înapoi în ţara lor pentru a-şi pregăti colegii", a explicat purtătorul de cuvânt. Chiar dacă manevrarea lor nu este fundamental diferită de a celor din artileria cu care armata ucraineană este familiarizată, aceste tunuri utilizează obuze de 155 mm, folosite de ţările din NATO, în timp ce Ucraina are în continuare numai obuze de 152 mm de fabricaţie rusă.

Civili răniți așteaptă să fie transportați la spital, după un atac rusesc la Harkov, Ucraina, sâmbătă, 16 aprilie 2022. / Foto: Felipe Dana / AP - The Associated Press / Profimedia

- La rândul lor, forţele ruse încep să simtă efectul sancţiunilor asupra aprovizionării lor cu armament, în special cu rachete ghidate, a indicat înaltul responsabil al Pentagonului. Sancţiunile "au avut un efect asupra capacităţii lui Putin de a se reaproviziona şi reechipa, în special în zona componentelor pentru unele dintre aceste sisteme şi a rachetelor sale ghidate de precizie", a spus el. "Asta are deja un efect concret asupra lui Putin", a ţinut John Kirby să adauge.

- Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus din nou luni că nu există planuri pentru o vizită a președintelui american Joe Biden în Ucraina, după ce omologul său ucrainean Volodimr Zelenski l-a încurajat să facă acest lucru. „Nu s-a schimbat nimic. Ne concentrăm în continuare să oferim Ucrainei, guvernului ucrainean, liderilor ucraineni o sumă istorică drept ajutor în materie de securitate”, a spus Psaki. Ea a adăugat că, dacă ar exista planuri pentru o vizită a unui oficial american la Kiev, acestea nu ar fi dezvăluite.

Mișcarea trupelor ruse, urmărită de un ucrainean prin intermediul unei perechi de căști AirPod

- Un ucrainean a reușit să urmărească mișcarea trupelor ruse prin intermediul unei perechi de căști AirPod furate din casa lui. Vitali Semeneț a folosit funcția „Find me” disponibilă la produsele Apple pentru a urmări înaintarea trupelor ruse, relatează The Guardian. AirPod-urile au fost furate din Hostomel, în apropiere de Kiev, la începutul invaziei, când forțele ruse încercau să cucerească capitala. Când militarii ruși s-au retras din zona Kievului, luna aceasta, Semeneț a urmărit traseul lor și a văzut că au trecut granița în Belarus, ajungând în cele din urmă în apropierea orașului Gomel. Săptămâna trecută, AirPod-urile au ajuns la Belgorod, un oraș din Rusia în care Putin își adună trupele pentru asaltul asupra Donbasului.

Andrei, în dreapta, stă în timp ce soția sa Anastasia își acoperă fiicele Anna, 2 ani, în centru, Nadezhda, 5 ani, stânga, și Sofia, 6 ani, în timp ce acestea se ascund în spatele unei clădiri după ce au auzit bombardamente, în timpul unei evacuări a civililor într-o stație de autobuz din Kramatorsk., Ucraina, duminică, 17 aprilie 2022. Familia Anastasiei părăsește Kramatorsk, deoarece bombardamentele din apropiere se înrăutățesc. / Foto: Andriy Andriyenko / AP - Associated Press / Profimedia

- Atacurile Rusiei în Ucraina din ultimele zile ilustrează și mai mult faptul că Moscova „duce o campanie a terorii” împotriva poporului ucrainean, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Adevărul este că Rusia, mai mult decât lansarea unei invazii, mai mult decât lansarea unui război, a lansat o campanie a terorii, o campanie a brutalității, o campanie a agresiunii disprețuitoare împotriva poporului Ucrainei. În ceea ce privește atacul asupra Liovului, în ceea ce privește bombardamentele de la periferia Kievului sau ceea ce am văzut în orașe precum Mariupol și Harkov, ceea ce am văzut la Bucha sunt o dovadă clară a campaniei terorii pe care rușii o duc împotriva poporului Ucrainei”, a spus Price.

- Cel puțin 73 de persoane au fost ucise și 52 rănite în 136 de atacuri asupra unităților sanitare din Ucraina de la începutul invaziei ruse, a spus Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Sunt cele mai recente cifre de la Organizația Mondială a Sănătății, potrivit CNN. El a adăugat că atacurile asupra spitalelor din Ucraina reprezintă în prezent peste 68% din atacurile asupra unităților sanitare din întreaga lume, de la începutul anului.

- Armata rusă susține că a distrus cu „rachete de înaltă precizie” un important depozit de arme străine livrate recent Ucrainei, lângă Liov. „Centrul logistic şi importante loturi de armamente străine, livrate Ucrainei în timpul ultimelor şase zile de SUA şi ţări europene, care erau stocate acolo, au fost distruse”, potrivit armatei ruse.

- O statuie lui Lenin pare să fi fost repusă pe soclu în orașul-port Henicesk, de lângă Herson, ocupat de trupele ruse. Statuia fusese tăiată deasupra genunchilor în urmă cu câțiva ani. Nu este clar cine a repus statuia pe soclu, deși un activist al opoziției din Belarus sugerează că ar fi opera trupelor ruse.

- Președintele francez Emmanuel Macron afirmă că dialogul său cu președintele rus Vladimir Putin a încetat după masacrele descoperite în Bucha și în alte orașe ucrainene invadate de ruși, relatează The Guardian. „De la masacrele pe care le-am descoperit în Bucha și în alte orașe, războiul a luat o altă întorsătură, așa că nu am mai vorbit direct cu el de atunci, dar nu exclud să o fac pe viitor”, a declarat Macron la un post de televiziune.

- Un comandant al regimentului Azov atrage atenția printr-o postare pe Telegram că rușii trag intenționat asupra uzinei Azovstal, unde se adăpostesc „oameni de toate vârstele, femei, copii și familii ale apărătorilor din Mariupol”.

- Igor Zhovkva, consilierul pe probleme de diplomație al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu există „niciun singur loc” în Ucraina care să fie sigur acum după loviturile rusești de luni de la Liov. "Nu a mai rămas nici un loc, niciun oraș sau sat, unde să fie în siguranță acum în Ucraina", a declarat Zhovkva pentru CNN. "Asta încercau [rușii] să implementeze încă de la începutul războiului. Pentru că uite, ei nu se luptă doar cu militarii. Ei nu se luptă doar cu infrastructura militară. Se luptă cu ucrainenii civili", a spus el. El a făcut o pledoarie pentru ajutor militar suplimentar pentru ca Ucraina să poată "câștiga" războiul.

- Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat luni că forțele rusești au lansat o ofensivă pentru a străpunge liniile de front ucrainene în trei regiuni, potrivit CNN. "Astăzi, aproape de-a lungul întregii linii de front din regiunile Luhansk, Donețk, Harkov, ocupanții au încercat să străpungă apărarea noastră", a spus el. "Din fericire, armata noastră rezistă și doar în două orașe au intrat rușii: Kreminna și un alt oraș mic. Dar luptele continuă, nu ne predăm teritoriile, chiar dacă rușii au trecut la o nouă fază a ofensivei în această dimineață", a mai spus el.

O femeie rănită zace pe trotuar în timpul unui bombardament rusesc la Harkov, Ucraina, duminică, 17 aprilie 2022. / Foto: Felipe Dana / AP - The Associated Press / Profimedia

Dîncu: România are o „foarte exactă statistică” a persoanelor care trec frontiera

- Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat luni seară, referitor la afirmaţiile potrivit cărora în Ucraina ar fi ajuns mercenari din România, că ţara noastră are o „foarte exactă statistică” a persoanelor care trec frontiera, fiind graniţă „să zicem Schengen sau viitoare graniţă Schengen”.

- Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a declarat într-un interviu la CBS că statul major rus a decis să nu-și mobilizeze toți rezerviștii, ceea ce „îmi spune că nu va exista o fază trei, că ceea ce vom vedea în următoarele săptămâni, este faza a doua a războiului”. Hodges crede că rușii se vor concentra pe încercarea de a obține controlul asupra întregului Donbas, iar această acțiune ar putea dura până la sfârșitul anului, pentru că rușii „nu cred că au capacitatea, mai ales dacă nu mobilizează rezervele pentru a continua lupta”. „Ei bine, ceea ce am văzut în ultimele șapte săptămâni a fost, desigur, un efort prost gestionat de Rusia. Și-au supraestimat total capacitatea. Nu au fost pregătiți pentru lupta în care au intrat. Ucrainenii i-au învins la fiecare pas. Așa că, bineînțeles, Rusia s-a retras acum din majoritatea locurilor și se concentrează pe regiunea Donbas”, a spus generalul în rezervă.

O femeie este dusă la o ambulanță după ce a fost rănită în urma unui bombardament rusesc la Harkov, Ucraina, duminică, 17 aprilie 2022. Foto: Felipe Dana / AP - The Associated Press / Profimedia

- Din acest motiv, Hodges apreciază că rușii nu vor avea capacitatea de a desfășura alte operațiuni ofensive, da luptele vor continua „atâta timp cât vor avea rachete care ucid civili ucraineni nevinovați”. Ben Hodges mai spune că rușii au luat decizia de a se retrage și de a bombarda civilii din cauza loviturilor pe care le-au primit și a lipsei de resurse. „Sincer, nici măcar nu pot construi tancuri noi, deoarece sancțiunile restricționează tipurile de piese pe care trebuie să le aducă pentru echipamentele militare noi care să le refacă capacitatea de a lansa operațiuni ofensive suplimentare, în special spre Odesa, de exemplu, sau Kiev. Nu-i văd având potențialul pentru asta în acest an”, a mai adăugat generalul în rezervă.

- În ciuda ajutorului militar extins acordat Ucrainei de către Occident există o îngrijorare crescândă cu privire la cât de repede forțele armate ucrainene și-ar putea epuiza stocurile pe măsură ce luptele grele se intensifică în Donbas, remarcă CNN. Având în vedere aceste presiuni, oficialii americani trebuie să fie mai clari în definirea obiectivelor lor și să precizeze dacă America se angajează să facă tot ceea ce este necesar pentru a ajuta Ucraina să câștige, mai precizează Ben Hodges în același interviu pentru CBS News. "Ucrainenii au nevoie cu disperare de rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie, drone care vor juca un rol critic în această fază a războiului sau următoare, dacă și când va începe", a spus Hodges care cere administrației americane să grăbească acest ajutor deoarece „această fereastră de oportunitate pe care o avem în următoarele două săptămâni pentru a perturba cu adevărat acțiunile Rusiei va trece".

- Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat luni că ţara sa este alături de Ucraina cu ajutoare umanitare, însă sprijinul militar în faţa invaziei ruse trebuie să vină de la ţări cu posibilităţi mai mari. După şedinţa de guvern, Gavriliţa a fost întrebată, inclusiv de presa ucraineană, de ce Chişinăul refuză să vândă Ucrainei şase avioane MiG despre care se ştie că sunt uzate. Şefa executivului a reamintit că Republica Moldova a fost alături de Ucraina încă din primele zile ale războiului şi găzduieşte 90.000 de refugiaţi ucraineni. „Oferim ajutor umanitar şi susţinem oamenii în faţa acestei crize, însă pentru asistenţă militară sunt ţări mai bine dotate şi mai reziliente”, a explicat șefa guvernului de la Chișinău.

Raft de bucătărie a văzut la o clădire rezidențială distrusă în Borodyanka, regiunea Kiev. / Foto: Alex Chan Tsz Yuk / Zuma Press / Profimedia

- Peste 7.000 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt investigate, potrivit Parchetului ucrainean.

- Cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU se reunesc marți pentru a discuta un proiect de rezoluţie susţinut de Washington, care îi obligă pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate să justifice utilizarea dreptului de veto. Cu alte cuvinte este vizată folosirea mai puţin a acestui drept.

- Președintele american Joe Biden va discuta marți cu aliații despre criza din Ucraina, inclusiv despre cum să se coordoneze în vederea tragerii la răspundere a Rusiei, a declarat Casa Albă într-un comunicat citat de Reuters.

- Trupele ruse ar fi capturat orașul Kreminna din estul Ucrainei, guvernatorul regional cerând oamenilor să plece și să-și salveze astfel viața. „În prezent, controlul asupra orașului Kreminna este pierdut, au loc lupte de stradă”, a scris guvernatorul Luganskului, Serghiei Gaiday, pe Telegram. „Rușii au împușcat oameni care încercau să părăsească Kreminna”, a adăugat el, susținând că patru persoane au fost ucise în timp ce încercau să se evacueze.

- Un oficial rus pretinde că Ucraina a atacat un sat de pe teritoriul Rusiei, în apropierea graniței. Forțele ucrainene au lovit un sat din apropierea graniței dintre Rusia și Ucraina, rănind un localnic, a declarat marți guvernatorul regiunii ruse Belgorod, potrivit Reuters. Guvernatorul Viaceslav Gladkov a făcut anunțul pe Telegram, fără să precizeze dacă satul Golovcino a fost atacat cu artileria, cu mortiere, rachete sau dacă a fost un atac aerian.

- Imaginile de mai jos evidențiază un cimitir improvizat la Bucha cu civili și militari ucraineni care și-au pierdut viața din cauza atacurilor rusești și respectiv cum arată linia de contact a frontului din Donbas. Ce este cu bulină roșie sunt orașele sub control rusesc, ce este marcat cu roz reprezintă teritoriul controlat de ruși, săgețile roșii reprezintă rutele de invazie ale armatei ruse, ce este marcat cu galben evidențiază zonele în care Ucraina și-a recăpătat controlul teritoriului, iar ce săgețile negre reprezintă mișcările de unități ucrainene în lupta pe front. De asemenea, punctul 1 reprezintă orașul Liov, acolo unde ieri a avut loc un atac cu rachetă, în care au murit șapte persoane și opt au fost rănite. Punctul 2 reprezintă linia de contact Izium, acolo unde forțele ruse continuă să se adune în estul Ucrainei, iar punctul 3 reprezintă rezistența ucraineană din Mariupol, retrasă în complexul fabricii Azovstal.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca imi racesc gura de pomana de ceva timp dar : iata logica cat se poate de simplist. Dictatorii actorii incapabilii retardatii psihopatii influencerii extremistii bogatasii competentii lucizii securistii etc. si toti acestia TRANSFORMATI peste noapte in decizionali avand puterea dv cine crede ca ia PUS ACOLO pe acele pozitii de conducere la un mod general sa faca ceea ce fac de milenii intregi ?...CINE IA VOTAT si ALES ?........POPORUL SOCIETATILE in dobitocia lor desigur din lipsa EDUCATIEI de orice fel. Nu serviti adevaruri despre popoare indobitocite votante care si-au pus sarlatani sa-i "tatuiasca" in arta coruptiei si a furtului de orice fel ?....cazul Romaniei cel mai banal de la ultimul amarastean pana la cea mai inalta structura. Era o vorba "asa popor asa conducatori" cat se poate de adevarat peste tot. DE CE domnilor nu dati lege obligatorie cu aplicabilitate prin decret militar pentru EDUCATTIE obligatorie pentru toti adolescentii dar mai ales pentru toti PARINTII fizic la clase inclusiv ore de purtare civica logica coerenta limba romana sau multe altele cu DEX in fata.....DESIGUR IN ROMANIA. Va este teama ca se desteapta natia si vor vota pe cineva DESTEPT ?....DOAR INTREB.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult