Foto etabeta1 / Alamy / Alamy / Profimedia
Salariul mediu de azi (exprimat în RON) și cel din 1989 (în lei vechi) sunt practic identice, cam 3.100 lei.
Majoritatea prețurilor erau mai mari pe timpul lui Ceaușescu: o Dacie costa 85.000 de lei, azi e 40.000 lei; litrul de benzină costa 9 lei, azi e 4,5 lei; zahărul costa 11 lei, azi e 3 lei etc. De diferențele de calitate ale bunurilor pe care le cumpărăm nu mai vorbim.
De ce ne permitem să cumpărăm azi mai mult decât în 1989? De unde vine acest spor de bunăstare? Din creșterea productivității. Suntem mult mai productivi în capitalism decât în socialism.
Un factor important al creșterii productivității este schimbul, comerțul liber. Pe vremea lui Ceaușescu România era un fel de Coreea de Nord. După Revoluție am început să schimbăm liber, să cumpărăm marfă de unde era mai ieftin. Trăiam în sărăcie pe vremea comunismului, deoarece comuniștii nu permit diviziunea muncii, iar în absența diviziunii muncii suntem condamnați să producem noi înșine tot ce consumăm, ceea ce este groaznic, primitiv.
Liberul schimb este însă incompatibil cu „înghețarea locurilor de muncă". Dacă poporul e liber să cumpere de unde vrea, de la Tecuci sau de la turci, atunci înseamnă că poporul nu are dreptul să aibă slujbă pe viață. Din fericire, în 1989 lumea a ieșit în stradă pentru libertate, că de locuri de muncă pe viață se săturase; și la pușcărie ai loc pe viață, thanks but no thanks.
Un alt factor al creșterii productivității este respectul pentru dreptul de proprietate, privatizarea, sosirea investitorilor străini. Toate acestea au dus la acumulare de capital. În socialism nu poți să acumulezi capital, nu poți să te remarci, așa că de ce ar munci cineva mai mult ca alții, de ce ar economisi cineva mai mult ca alții? În capitalism însă merită să economisești și să acumulezi; să deschizi firme; să te combini cu alții, să te organizezi, să produci cât mai ieftin sau să inventezi noi produse pentru a-ți surclasa concurența.
Acești doi factori esențiali, reforma proprietății și liberalizarea comerțului, au permis creșterea extraordinară a productivității și prosperitatea de azi. Iată cum instituții corecte care, în esență, permit exprimarea neîngrădită a preferințelor consumatorilor și libera inițiativă, ne-au adus în acest punct.
***
O mică paranteză. Recent am văzut la un post tv o jelanie în legătură cu dispariția industriei petrochimice ridicată de Ceaușescu. Thanks but no thanks, trăim mai bine astăzi decât atunci, chiar și doar cu 2 din cele 11 rafinării, falimentare oricum încă de la începutul anilor 1980.
***
Grație celor doi factori amintiți trăim mult mai bine azi decât în comunism, cu toată corupția, cu tot consumerismul, cu toată ineficiența sistemului public, cu cele mai puține autostrăzi din Europa, cu o educație varză, cu RADET, cu toți puturoșii, cu toți plagiatorii, cu toți activiștii pe fonduri europene care se dau în spectacol. Dacă toate aceste lucruri ar fi fost aduse la un nivel decent, România era astăzi aproape ca Germania. Așa cum Germania de Est este azi Germania, însă după ce a îngurgitat 2 trilioane de euro.
Hai cu guvernul, hai cu reforme, hai cu investiții!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Benzina era 9 lei la o rație lunară de 10 litri, in orașele mici se dădea o juma' de pâine pe cap de locuitor, în ultimul an au pus rație chiar și la ulei și zahăr; carne, lapte poate apucai după ore de stat la cozi imense(se punea plasa la 3 dimineața), lipsă produse de igienă de bază: hârtie igienică sau vată, etc, etc.
Variantele erau ori piața neagră unde prețurile erau altele, ori binecunoscutul sistem de Pile, Cunoștințe și Relații, unde banii nu aveau nicio valoare.
Am retinut articolul, in sensul bun, in esenta pentru ca subliniaza exact ce nu se intelege si nu s-a vrut pana acum sa se faca in Romania: ''Hai cu guvernul, hai cu reforme, hai cu investiții!''-restul articolului descrie ce stim toti, de fapt, dar pentru unii, cum scriam inainte, inseamna tot un vot dat urmasilor PCR-adica PSD. Cand vom scapa si de aceasta forma de masochism, poate vom inainta-dar in urma celor din vestul Europei vom ramane mereu-pentru ca ei nu stau pe loc si nu au stat niciodata, pe vremea cand la noi i se ridicau osanale unui personaj cu, nici nu stiu-4 clase?-iar consoarta , cu tot atatea clase-era mare doctor docent?-Cunosc toata acea perioada pentru ca am trait-o de la un capat la altul, copil, adolescent, adult tanar si acum, iata, eu sunt pregatita pentru schimbarea in bine. Asa am dorit mereu si asa am sperat mereu! Pentru cei din generatia mea, care, ca si mine, nu au avut nicio tangenta cu PCR- ( nu am fost membru de partid, asa cum sunt atatia altii acum, cu carnetul rosu pus la pastrare, probabil)-ce s-a intamplat dupa 1989 a fost, deja, o schimbare in bine-dar se pare ca schimbarea e anevoioasa si Golgota pe care o au romanii de urcat este si cu preturi mari de platit. Ma uimesc aceste comparatii strict la obiect, ca sa zic asa-cat era o Dacie, cat era kg de cartofi, cat era litrul de benzina, etc. Dar ce inseamna faptul ca suntem liberi?- fara sa spun vorbe mari si fara sa imi doresc sa folosesc clisee-la asa ceva nu se gandesc oamenii, cei care s-au nascut cu ea sau cei care nu stiu sa o aprecieze. Eu fac o comparatie( fortata, da) cu ce traim acum, in pandemie: se inchid granite in toata lumea, economia scade-dar e ceva ce tine de natura, nu de un dictator-in timp ce, pe vremea lui Ceausescu-am trait in aceasta izolare, obligati de un individ care primea ordine si sustinere dinspre estul tarii, dar izolarea era atunci quasi -totala, fara tv, fara internet , nimic-doar osanale ''conducatorului iubit''. In restul lumii civilizate viata continua, lumea se putea bucura de beneficiile civilizatiei. Haideti sa intelegem toti ca doar investind , putem astepta si putem pretinde castiguri. Altfel, de unde??? Daca cineva cunoaste o solutie miraculoasa de dezvoltare economica si bunastare, fara accent pe investitii-in toate domeniile -sa o spuna !
1. Imprumutam ca nebunii. Adica mancam pe datorie. Romania in '89 avea excedent. Multe tari din Asia , America de sud si Afruca aveau datorii la noi. De miliarde de dolari. Miliarde care au disparut in unele buzunare dubioase.
2.Romania se afla intr-un fel de semiebargo , fiind greu sa exporte in vest sau sa importe know-how din vest.
3. FMI au obligat Romania sa isi plateasca datoriile. Romania neavand de unde sa faca rost de valuta. Deci capitalismul care il lauzi ne-a cam pus capac in 89. Daca acelasi lucru s-ar intampla in ziua de azi , credeme-ma ca ar fi haous in Romania. Ceasusescu a gestionat destul de ok criza.
4. Vin miliarde din afara cu ajutorul "capsunarilor". Ii cea mai mare sursa de valuta din tara . Daca nu ar fi fost "capsunarii" , creme-ma ca leul ar fi fost la o paritate de cel putin 10 lei la un euro. Deci pe scurt ne-am vandut cetatenii , mai ceva cum vindea Ceausescu nemtii. Dar asa mai cu manusa.
In concluzie deci de unde se trage asa zisa bunastare ? Clar nu din cauzele care le prezinti. Traim mai bine acum dar cineva trebuie sa deconteze imprumuturile masive , imigratia masiva si dramele care deduc din aceasta. Nu spun ca regimul comunist o fost mai bun , dar faptul cum faci o comparatie dintre 89 si acum ii prost facut.
Cand cineva regreta comunismul, in rog sa treaca sa isi schimbe buletinul in bucuresti, sa depuna niste acte pe la stat, sa caute dosar cu sina si timbre de nu stiu cat....
Întrebarea e cât de bine am fi dus-o dacă nu eram conduși de corupți incompetenți. Probabil undeva între nivelul Ungariei și al Austriei actuale.
V-aș ruga, dacă nu este prea mare deranjul, să-mi spuneți care era datoria externă a țării în 1989 și care este cea din prezent. Acum întrebați-vă din nou cât de productivă este țărișoara asta. Bine nu ea, săraca țară nu a greșit cu nimic-cârmuitorii acestui neam ar fi responsabili de această pseudo-productivitate.
De unde acest nivel de bunăstare (dacă supraviețuirea de pe o lună pe alta se poate traduce astfel)? Păi bănuiesc că din împrumuturi externe. Însă întrebați-vă ce s-ar întâmpla dacă într-o bună zi, în loc de un nou împrumut, vom primi un mare: gata, nu mai avem nimic pentru voi! Perioada Ceaușescu va apărea ca fiind una frumoasă, măcar atunci produceam ceva, acum pe ce mai pui mâna? Pe unde cotrobăi cam dat de sărăcie.
Dar e bine, e bine că la noi în ciuda tuturor derapajelor considerăm ca este timpul să o ardem pe productivitate (bazată pe consum)!
Mai rau; datoria a fost platita de fiecare roman dar banii au fost imprumutati si cheltuiti de niste comunisti semi analfabeti. Bani cheltuiti prost prost de comunisti: facut monstruozitatea de casa poporului fara de care puteam trai fericiti si sanatosi toti, incompetentul de canalul Dunare-marea neagra ce e folosit prea rar si isi va recupera investitia in 600 de ani ( plus sutele de oameni morti pe shantierul ala ce nu ii intoarce nimeni niciodata ca saptamanal mureau 3-4 muncitori...), de licente si drepturi de constructie prost implementate - de ex proiectul masinii Dacia nu e inventat de romani ci cumparat si adaptat, decizie buna initial dar implementata prost ca daciile comuniste erau de o calitate indoielnica si nicio tzara vestica nu le-a cumparat, harburi ce ajungeau in service-uri din primele luni. Pana si licentza de a produce pufuletzi tot cu bani imprumutati a fost, plus multe fabrici ce mergeau in pierdere au fost construite si salariile erau platite tot din banii imprumutati de statul comunist roman.
Ba mai mult, cititi conditiile proaste de imprumutare, in defavoarea romaniei - cine a citit contractele alea intelege ca nu trebuia asa semnat.
Iar cu scolile, parintele educatiei romanesti a fost Spiru haret, ce, timp de 4 ani cat a fost ministru si a reusit in anii 1900 sa construiasca un plan si sa dea in folosintza 30% din scolile romanesti de astazi si planul sau a fost continuat si dupa aceea dinamic! comunismul nu a prins o tzara cu zero scoli ci o tara ce deja avea scoli de 50 de ani!! si care reusise, in 1920 au reusit ceva absolut unic in lume: sa integreze din cele 3 provincii romanesti cele cateva stiluri de scoli diferite si nu, nu comunismul a facut. Ba mai mult, comunismul nu a reusit sa repare discrepantza dintre scoala de tzara si scoala de oras, asta exista de la 1900 toamna si cifra nu e zisa in gluma. Da, comunistii au continuat dar ei au construit prost si lent si fara noima, practic ce au facut a fost de au carpit in conditiile in care aveau la indemana progresul tehnic numit motorina, macarale si camioane si tot ce in 1899 nu existau. Personal am fost in scoala primara in cladire comunista si apoi in liceu in cladire construita in anii 1910, iar diferenta de calitate a constructiei e drastica in defavoarea rateului comunist semn clar ca ceva construit in privat cu boi si mana de lucru a putut fi mai bine zidit decat esecurile numite cladiri comuniste, iar din punct de vedere pedagogic metodologia si programa de predare tot de la Spiru Haret a ramas (care a studiat la Sorbona, s-a intors profesor universitar de mate si fizici si preda in universitatile din romania care, by the way, au o suta de ani de dinainte de a veni comunismul - marea universitate comunista facuta de la zero este Gheorghe Gheorghiu Dej..) si asa vedem si astazi in Romania, nicio evolutie in timpul comunismului.... analfabetismul functional din romania 1990 e acelasi cu cel interbelic!!
Serios, crezi ca daca nu venea comunismul noi ramaneam toti in pestera? Ca inainte toti eram in bordeie si nomazi ca tiganii? Crezi ca nu ne-am fi dezvoltat deloc, ca nu aveam tehnologie ca in alte tari? Romania cu 50 ani inainte de comunism avea societati germane si capitalism occidental si fabrici si universitati si drumuri etc si tinea ritmul cu dezvoltarea si tehnologia germana si engleza - ok, era o defazare de 10-25 ani, dar tot ne-am fi dezvoltat in ritm cu ei. Inventiile si descoperirile romanesti sunt de dinainte!! toate inventiile recunoscute international sunt dinainte de comunism, niciun cercetator maretz nu a mai scos comunismul pentru ca intelectualitatea a murit in inchisori/fugit si ramas vezi si tu cu cine...si fara intelectualitate suntem toti prostibili.
P.S. pt mine a facut ceva bun comunismul: a pregatit un profesor de istorie ce chiar stie istorie si a stiut sa mi-o predea si mie, o inginera, un profesor ce venea baut la ore dar macar a stiut sa imi dea curiozitatea de a citi mai mult despre. Si stiu ca as mai gasi chestii marunte ce le-a facut pt mine comunismul dar ce conteaza e bilantul intre bine si rau si raul e imens. Altfel la ce gura mare am, noroc ca a vent comunismul pana am ajuns sa termin liceul, altfel as fi fost prin inchisorile politice....
Sunt absolut convinsa ca daca nu ar fi venit comunismul peste romania, am fi fost mai dezvoltati ca ungaria, romania a fost trasa in jos de comunism.
O datorie buna e creditul meu cu dobanda 2% si am profit 5% si o inchidere a creditarii in 10 ani.
O datorie proasta e cand banii imprumutati si se duc pe cheltuieli marunte si neprofitabile Asta a facut comunismul sub Ceausescu, asta se face acum. Comunismul nu a murit.
Da, in comunism romania a devenit o felie de URSS si cincinalul era decis de Moscova nu legat de cererea de piatzasi nevoia interna imediata ci dupa cum era vreun ministru analfabet, bucurestiul din micul Paris a decazut, turismul iar decadere- vezi si tu acum cladirile si zonele cele mai de interes vizitate de straini nu sunt cartierele comuniste ci tot cladirile de acum 100 de ani, toate bijuteriile din Sovata, Herculane, vatra Dornei, Sinaia, Oradea etc. sunt cladirile interbelice confiscate de la proprietari privati si trait in umbra lor, altceva la fel de bun nu a mai facut comunismul si nici arhitectii de alta data nu au mai avut voie sa deschida gura.
Fara a idealiza, interbelicul a fost un boom economic si industrial si artistic pt toata romania, de la Chisinau, Cernauti, Bucuresti, Cluj, Targu Mures, Timisoara etc . Si asa era in toata Europa, Romania fiind cot la cot la evolutie si tendinte si atmosfera cu Paris si Viena.