Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Salariul mediu de azi (exprimat în RON) și cel din 1989 (în lei vechi) sunt practic identice, cam 3.100 lei. De ce trăim mult mai bine azi decât în comunism, cu toată corupția, cu toată ineficiența sistemului public, cu cele mai puține autostrăzi din Europa

Romania - femeie la tara

Foto etabeta1 / Alamy / Alamy / Profimedia

Salariul mediu de azi (exprimat în RON) și cel din 1989 (în lei vechi) sunt practic identice, cam 3.100 lei.

Majoritatea prețurilor erau mai mari pe timpul lui Ceaușescu: o Dacie costa 85.000 de lei, azi e 40.000 lei; litrul de benzină costa 9 lei, azi e 4,5 lei; zahărul costa 11 lei, azi e 3 lei etc. De diferențele de calitate ale bunurilor pe care le cumpărăm nu mai vorbim.

De ce ne permitem să cumpărăm azi mai mult decât în 1989? De unde vine acest spor de bunăstare? Din creșterea productivității. Suntem mult mai productivi în capitalism decât în socialism.

Un factor important al creșterii productivității este schimbul, comerțul liber. Pe vremea lui Ceaușescu România era un fel de Coreea de Nord. După Revoluție am început să schimbăm liber, să cumpărăm marfă de unde era mai ieftin. Trăiam în sărăcie pe vremea comunismului, deoarece comuniștii nu permit diviziunea muncii, iar în absența diviziunii muncii suntem condamnați să producem noi înșine tot ce consumăm, ceea ce este groaznic, primitiv. 

Liberul schimb este însă incompatibil cu „înghețarea locurilor de muncă". Dacă poporul e liber să cumpere de unde vrea, de la Tecuci sau de la turci, atunci înseamnă că poporul nu are dreptul să aibă slujbă pe viață. Din fericire, în 1989 lumea a ieșit în stradă pentru libertate, că de locuri de muncă pe viață se săturase; și la pușcărie ai loc pe viață, thanks but no thanks.

Un alt factor al creșterii productivității este respectul pentru dreptul de proprietate, privatizarea, sosirea investitorilor străini. Toate acestea au dus la acumulare de capital. În socialism nu poți să acumulezi capital, nu poți să te remarci, așa că de ce ar munci cineva mai mult ca alții, de ce ar economisi cineva mai mult ca alții? În capitalism însă merită să economisești și să acumulezi; să deschizi firme; să te combini cu alții, să te organizezi, să produci cât mai ieftin sau să inventezi noi produse pentru a-ți surclasa concurența.

Acești doi factori esențiali, reforma proprietății și liberalizarea comerțului, au permis creșterea extraordinară a productivității și prosperitatea de azi. Iată cum instituții corecte care, în esență, permit exprimarea neîngrădită a preferințelor consumatorilor și libera inițiativă, ne-au adus în acest punct.

***

O mică paranteză. Recent am văzut la un post tv o jelanie în legătură cu dispariția industriei petrochimice ridicată de Ceaușescu. Thanks but no thanks, trăim mai bine astăzi decât atunci, chiar și doar cu 2 din cele 11 rafinării, falimentare oricum încă de la începutul anilor 1980.

***

Grație celor doi factori amintiți trăim mult mai bine azi decât în comunism, cu toată corupția, cu tot consumerismul, cu toată ineficiența sistemului public, cu cele mai puține autostrăzi din Europa, cu o educație varză, cu RADET, cu toți puturoșii, cu toți plagiatorii, cu toți activiștii pe fonduri europene care se dau în spectacol. Dacă toate aceste lucruri ar fi fost aduse la un nivel decent, România era astăzi aproape ca Germania. Așa cum Germania de Est este azi Germania, însă după ce a îngurgitat 2 trilioane de euro.

Hai cu guvernul, hai cu reforme, hai cu investiții!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raspunsul poate fi si unul simplu: eram furati de statul marsav! iKg de branza de oi era 40 lei (si nu se gasea prea usor) iar oul era 1.1 lei si tot nu se gasea mereu! Si..cate si mai cate....
    • Like 2
  • Da, trăim mai bine pentru că am mîncat ce sa produs pînă în 89, șii ce se va produce pînă în 2100.
    • Like 0
  • comparatia este destul de fortata -acum mult mai multe persoane o duc foarte greu fata de cei de atunci--nesiguranta locului de munca este o problema destul de dificila in ziua de azi-cred totusi ca sant putini care cunosc intradevar situatia de atunc -dar ,,ne dam cu parerea,,
    • Like 1
  • Cred ca pur si simplu nu trebuie comparate cele doua sisteme, aici nu este vorba numai despre salariu, ci si despre marfurile pe care le aveai la dispozitie (sau nu le aveai.....), despre serviciile existente (sau nu....). Anticonceptionalele nu existau, asa ca s-au intamplat nenumarate avorturi facute neprofesionist, in urma carora au murit femei.... Marfurile alimentare erau o gluma, adica "tacamuri" si ratie pentru zahar, oua, etc. La cozi pentru carne se statea cu orele, si mai veneau din cand in cand si cei din etnia rroma, azvarlindu-si puradeii in mijlocul cozii (la modul propriu, am fost de fata), asa ca sa apuce un loc care se facea liber atunci cand oamenii se fereau sa nu le cada copilul ala peste ei.... In 1990 am plecat in UK, am stat acolo 2 ani, si diferenta de nivel nu era data numai de salarizare, ci si educatie, de servicii, de societate per total, era cu totul atlfel si am resimtit toti acei ani petrecuti in comunism ca niste ani de inchisoare literalmente..... Ce sa mai vorbim de MAREAAAAA industrie ceausista, care producea pe stoc si vindea la dumping; pai, MAAAARILE intreprinderi nici nu plateau facturi la utilitati, credeti ca stiau exact cat ii costa sa produca X sau Y chestie????
    • Like 2
  • Cam fortata si cam de clasa a 2a comparatia. Atunci puteai sa stai cu salariul ala mult si bine in buzunar (un fel de economie fortata). Apropo, eu aveam 2000 pe atunci. Cine avea 3500 halise niste ani in "campul muncii". E adevarat ca acum dai 3500 pe un telefon destul de modest si te gandesti de 2 ori daca o mai tii pe fripturi o luna. E bine acum, dar din alte puncte de vedere. Unul ar fi ca pot sa scriu aici fara sa ma uit dupa masina neagra cu numar scurt pe geam. Alt avantaj ar putea fi sa chelesc de bani niste fraieri in schimbul unor servicii de care nu au nevoie, dar ma tine in loc morala... ca si atunci.
    • Like 2
  • Cosmin check icon
    Salariul ăla de pe vremea lui nea Nicu arată chiar minunat, pentru că îl raportați la niște prețuri oficiale al unor produse care nu existau în fapt.
    Benzina era 9 lei la o rație lunară de 10 litri, in orașele mici se dădea o juma' de pâine pe cap de locuitor, în ultimul an au pus rație chiar și la ulei și zahăr; carne, lapte poate apucai după ore de stat la cozi imense(se punea plasa la 3 dimineața), lipsă produse de igienă de bază: hârtie igienică sau vată, etc, etc.
    Variantele erau ori piața neagră unde prețurile erau altele, ori binecunoscutul sistem de Pile, Cunoștințe și Relații, unde banii nu aveau nicio valoare.
    • Like 3
    • @ Cosmin
      Da! Am trait o viata de cosmar fara sa ne dam seama pentru ca eram tineri si nici nu stiam ca se poate si altfel! O Dacie1310 ajunsese la 90 de mii iar acum o Dacie buna costa mai putin de jumate!
      • Like 1
    • @ Cosmin
      Da! Am trait o viata de cosmar fara sa ne dam seama pentru ca eram tineri si nici nu stiam ca se poate si altfel! O Dacie1310 ajunsese la 90 de mii iar acum o Dacie buna costa mai putin de jumate!
      • Like 0
    • @ Cosmin
      ...se punea plasa la 11 seara(vara, iarna) si toata noaptea veneau cu randul-unde se putea-membrii din familie, de regula pensionari si bunici -dar ai caror copii, astazi pensionari sau bunici si ei- voteaza, in marea lor majoritate, cu urmasii celor care i-ai tinut noapte la cozi, in plina iarna-pe parintii lor sau chiar pe ei, actualii adulti care stiu ei, multi , ce insemna sa ai 10-12 ani sau mai putin si sa tremuri de frig si somn, noaptea, la coada la Alimentara! Asta e de neinteles, pentru mine!
      Am retinut articolul, in sensul bun, in esenta pentru ca subliniaza exact ce nu se intelege si nu s-a vrut pana acum sa se faca in Romania: ''Hai cu guvernul, hai cu reforme, hai cu investiții!''-restul articolului descrie ce stim toti, de fapt, dar pentru unii, cum scriam inainte, inseamna tot un vot dat urmasilor PCR-adica PSD. Cand vom scapa si de aceasta forma de masochism, poate vom inainta-dar in urma celor din vestul Europei vom ramane mereu-pentru ca ei nu stau pe loc si nu au stat niciodata, pe vremea cand la noi i se ridicau osanale unui personaj cu, nici nu stiu-4 clase?-iar consoarta , cu tot atatea clase-era mare doctor docent?-Cunosc toata acea perioada pentru ca am trait-o de la un capat la altul, copil, adolescent, adult tanar si acum, iata, eu sunt pregatita pentru schimbarea in bine. Asa am dorit mereu si asa am sperat mereu! Pentru cei din generatia mea, care, ca si mine, nu au avut nicio tangenta cu PCR- ( nu am fost membru de partid, asa cum sunt atatia altii acum, cu carnetul rosu pus la pastrare, probabil)-ce s-a intamplat dupa 1989 a fost, deja, o schimbare in bine-dar se pare ca schimbarea e anevoioasa si Golgota pe care o au romanii de urcat este si cu preturi mari de platit. Ma uimesc aceste comparatii strict la obiect, ca sa zic asa-cat era o Dacie, cat era kg de cartofi, cat era litrul de benzina, etc. Dar ce inseamna faptul ca suntem liberi?- fara sa spun vorbe mari si fara sa imi doresc sa folosesc clisee-la asa ceva nu se gandesc oamenii, cei care s-au nascut cu ea sau cei care nu stiu sa o aprecieze. Eu fac o comparatie( fortata, da) cu ce traim acum, in pandemie: se inchid granite in toata lumea, economia scade-dar e ceva ce tine de natura, nu de un dictator-in timp ce, pe vremea lui Ceausescu-am trait in aceasta izolare, obligati de un individ care primea ordine si sustinere dinspre estul tarii, dar izolarea era atunci quasi -totala, fara tv, fara internet , nimic-doar osanale ''conducatorului iubit''. In restul lumii civilizate viata continua, lumea se putea bucura de beneficiile civilizatiei. Haideti sa intelegem toti ca doar investind , putem astepta si putem pretinde castiguri. Altfel, de unde??? Daca cineva cunoaste o solutie miraculoasa de dezvoltare economica si bunastare, fara accent pe investitii-in toate domeniile -sa o spuna !
      • Like 1
  • Doamne ce articol de 2 lei. Pai sunt mai multe cauze.
    1. Imprumutam ca nebunii. Adica mancam pe datorie. Romania in '89 avea excedent. Multe tari din Asia , America de sud si Afruca aveau datorii la noi. De miliarde de dolari. Miliarde care au disparut in unele buzunare dubioase.
    2.Romania se afla intr-un fel de semiebargo , fiind greu sa exporte in vest sau sa importe know-how din vest.
    3. FMI au obligat Romania sa isi plateasca datoriile. Romania neavand de unde sa faca rost de valuta. Deci capitalismul care il lauzi ne-a cam pus capac in 89. Daca acelasi lucru s-ar intampla in ziua de azi , credeme-ma ca ar fi haous in Romania. Ceasusescu a gestionat destul de ok criza.
    4. Vin miliarde din afara cu ajutorul "capsunarilor". Ii cea mai mare sursa de valuta din tara . Daca nu ar fi fost "capsunarii" , creme-ma ca leul ar fi fost la o paritate de cel putin 10 lei la un euro. Deci pe scurt ne-am vandut cetatenii , mai ceva cum vindea Ceausescu nemtii. Dar asa mai cu manusa.
    In concluzie deci de unde se trage asa zisa bunastare ? Clar nu din cauzele care le prezinti. Traim mai bine acum dar cineva trebuie sa deconteze imprumuturile masive , imigratia masiva si dramele care deduc din aceasta. Nu spun ca regimul comunist o fost mai bun , dar faptul cum faci o comparatie dintre 89 si acum ii prost facut.
    • Like 3
    • @ Silviu Pop Sese
      Vă sugerez să emigrați în Coreea de Nord. Veți trăi chiar mai bine decît pe vremea lui Ceaușescu. Dacă nu vă place în Asia, încercați Venezuela. Dacă e prea departe puteți încerca Belarus. Succes!
      • Like 2
    • @ Bogdan Tabarcea
      Astia care fac facultate la universitati de genul Hyperion nu ar trebuii sa se exprime in public. Ce scriu eu si ce intelegi tu. Ti se pare ca aduc elogii la PCR? Spun doar ca erau contexte diferite. Foarte diferite.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Si care ''context'' il preferati?!? Ca, de fapt, ce intelege d-l Bogban Tabarcea, inteleg si eu- Iar bunastare, de unde? Exista o vorba, tot romaneasca, cred: ''din r...t nu poti face bici''.Daca nu s-au facut investitii reale in Romania, doar vorbe goale, populisme, economie subterana, mariri fara acoperire in buget de salarii, pensii si alocatii, ajutoare sociale multe nemeritate!!!-nu exista nici dezvoltare-iar ''investitiile'' facute de Ceasca au fost doar niste alegeri ale unui om care putea, din pacate, sa dispuna dupa bunul plac, de bugetul tarii si caruia nu ii pasa de realitatea romaneasca! Si grandomania lui au platit-o romanii amar de ani, dar d-voastra sustineti ca a stiut sau ar sti sa gestioneze criza. Pai din cauza celui care se pricepea poate bine doar la pingele, Romania e in criza de vreo 60 de ani. Iar pana acum, nu am prea iesit din acelasi cerc vicios-nu s-a invetit, nu s-a produs ceva competitiv la scara mare, nu maruntisuri-si urmarea, nu am castigat, doar am imprumutat, ca sa supravietuim-asta au facut guvernele cele multe, pesediste! Singura realizare fiind aderarea la UE-ca altfel zaceam in bula noastra si acum eram-nici nu vreau sa ma gandesc cum am fi fost! Si noul guvern va fi tinut in sah de pesedisti, pentru ca ei nu vor sa renunte la ciolan. Dar eu sper din inima, ca actualul guvern sa reuseasca!
      • Like 0
  • toată corupția si toată ineficiența sistemului public de astazi sunt mostenire din sistemul comunist, tot ce ne deranjeaza acum erau si mai rau, nu ca ar fi mult mai bine acum !
    Cand cineva regreta comunismul, in rog sa treaca sa isi schimbe buletinul in bucuresti, sa depuna niste acte pe la stat, sa caute dosar cu sina si timbre de nu stiu cat....
    • Like 5
    • @ Claudia Olteanu
      Cam o trecut 30 de la comunism , cat o sa mai dam vina pe comunism? Ce ar fi daca in loc sa cautam motive din trecut sa cautam hibele in prezent. Nu sunt sigur dar tare cred ca in administratia publica sunt mai multi angajati acum decat in 89. Aia din 89 aveau scuza ca nu aveau calculatoare , dar birocratia din ziua de azi ce scuza? Comunismul? Asa ne ascundem incompetenta , gasind scuze imaginare. Ungaria nu o fost in comunism , polonia , lituania? La ei de ce se poate?
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Problema nu e lipsa calculatoarelor ci lipsa de respect si obisnuintza de a "noi ne facem ca muncim". Am fost sa schimb buletinul in Romania si s-a dus o ruda, intai, sa intrebe: "doamna, e gata? vine Claudia din strainatate sa il ia" , "raspunsul a fost dada, e gata, deschidem maine de la 7 dar veniti si dvs dupa el dupa 8, sa ne bem si noi cafeaua". 4 drumuri pt buletinul ala si in toate drumurile m-am lovit de o situatie similara !!! ultimul fiind hilar: am cerut sa imi dea buletinul schimbat si angajata imi cerea BULETINUL cand si cel vechi si cel nou erau amandoua in posesia ei.
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Da , dar nesimtirea nu isi are radacina in comunism. Crezi ca eu nu am de-a face cu birocratia stufoasa si atitudinea de aristocratia bugetara a țațelor de la ghiseu? Dar dau vina pe cei din fata nu pe mosi-stramosi.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Ce se poate? Viktor Orban, Kacinski? Cand pompa America in Polonia si Germania in Ungaria noi ne luptam sa scapam de Iliescu si sa trecem drept stat democrat. Comunismul nu s.a terminat brusc in 89.
      • Like 1
    • @ Calin Ungureanu
      Pai tocmai aici ii problema ca nu ii vorba de sisteme politice , ci de mafie politica , mafia care a inceput sa acapareze puterea inainte de 89. Acolo nu mai ii vorba de stanga , de centru sau de dreapta , ii vorba doar de interese meschine, individuale sau de clan. Lucruri de care nici acum n-am scapat. Romania era in cadere inainte de 89. Din mai multe cauze , una fiind grupurile de interese , grupuri care sau pepetuat si dupa 89. Apogeul in comunism a fost la sfarsitul anilor 70. Dar acum sincer ce ai alege un Viktor Orban sau un Ludovic Orban?
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Dvs. ați întâmpinat o problemă (cea cu buletinul), problemă pe care o aruncați și pe aceasta tot în spatele comunismului, ori asta nu e chiar așa. Cred că indiferent de regimul pe care l-am fi avut până în 89 vina tot a lor era. Cred că problema noastră este mult mai bine înrădăcinată, iar lucru care m-a determinat să fac această afirmație este că și la 31 de ani după ce chipurile am trecut la democrație îi blamăm pe alții (fie ei și comuniști) pentru faptul că ba nu avem străzi, ba prea multă birocrație, ba ca învățământul, ba că scârțâie ceva pe ici pe colo...ăștia suntem: preferăm să fim cârcotași decât să punem osul la muncă. Dacă am fi vrut să fi schimbat ceva credeți-mă că am fi făcut-o, 31 de ani ar fi fost suficienți. Întrebați-i pe polonezi dacă nu mă credeți. Defapt, mergeți prin Polonia iar apoi comparați-o cu România. Înțelegeți unde bat?
      • Like 2
    • @ Daniel Pîslariu
      De ce dau exemplul cu buletinul? pt ca e aceeasi procedura neschimbata de 60 de ani, rupta din filmul Buletin din Bucuresti.
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Nu te mira! Angajatii de la buletine sunt fosti miltieni sau copii lor educati, dsigur, de ei!
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Eu dau vina pe comunisti-nu pe mosi-stramosi, ci pe ''mosii'' mai tineri-urmasii celor dinainte-PSD-istii-care au aceleasi idei si aceleasi metode, numite generic: ''statul la Stat''-e cel mai profitabil pentru ei si daca nu aveau de la cine imprumuta asemenea ''ideologie'' poate inaintam si noi cat de cat.
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Si atunci de ce sustineti ca vina nu e si din vremea mosilor-stramosilor sau a descendentilor lor-legati prin rudenie si alte cele?
      • Like 0
  • Parerist check icon
    In 30 ani întreaga planeta (cu excepția poate a N Korea) o duce mai bine, nu doar România, deși incompetenta și corupție exista și în alte părți. Am făcut si noi parte dintr-un trend mondial.
    Întrebarea e cât de bine am fi dus-o dacă nu eram conduși de corupți incompetenți. Probabil undeva între nivelul Ungariei și al Austriei actuale.
    • Like 0
    • @ Parerist
      Poate, peste alti 30 de ani, desi nu cred-sa ajungem ca Ungaria sau Austria-dar ele vor sta pe loc, sa ne astepte pe noi? Sau restul lumii civilizate va opri motoarele sa astepte inaintarea de melc a Romaniei?
      • Like 0
  • ,,De ce ne permitem să cumpărăm azi mai mult decât în 1989? De unde vine acest spor de bunăstare? Din creșterea productivității. Suntem mult mai productivi în capitalism decât în socialism.,, Poftim?!? Cred că este o glumă și una proastă. România productivă în prezent? Mai exact cu ce? Consumatori? Asta da! Fără doar și poate.
    V-aș ruga, dacă nu este prea mare deranjul, să-mi spuneți care era datoria externă a țării în 1989 și care este cea din prezent. Acum întrebați-vă din nou cât de productivă este țărișoara asta. Bine nu ea, săraca țară nu a greșit cu nimic-cârmuitorii acestui neam ar fi responsabili de această pseudo-productivitate.
    De unde acest nivel de bunăstare (dacă supraviețuirea de pe o lună pe alta se poate traduce astfel)? Păi bănuiesc că din împrumuturi externe. Însă întrebați-vă ce s-ar întâmpla dacă într-o bună zi, în loc de un nou împrumut, vom primi un mare: gata, nu mai avem nimic pentru voi! Perioada Ceaușescu va apărea ca fiind una frumoasă, măcar atunci produceam ceva, acum pe ce mai pui mâna? Pe unde cotrobăi cam dat de sărăcie.
    Dar e bine, e bine că la noi în ciuda tuturor derapajelor considerăm ca este timpul să o ardem pe productivitate (bazată pe consum)!
    • Like 0
    • @ Daniel Pîslariu
      Datoria externa e una multele propagande comuniste care uite ca functioneaza si peste 30 ani, dar multi nu stiu nici cati bani s-au imprumutat exact, nu stiu in cate transhe s-au imprumutat, nu au verificat nici conditiile in care s-a semnat, nu stiu ca datoria s-a achitat in 1988.
      Mai rau; datoria a fost platita de fiecare roman dar banii au fost imprumutati si cheltuiti de niste comunisti semi analfabeti. Bani cheltuiti prost prost de comunisti: facut monstruozitatea de casa poporului fara de care puteam trai fericiti si sanatosi toti, incompetentul de canalul Dunare-marea neagra ce e folosit prea rar si isi va recupera investitia in 600 de ani ( plus sutele de oameni morti pe shantierul ala ce nu ii intoarce nimeni niciodata ca saptamanal mureau 3-4 muncitori...), de licente si drepturi de constructie prost implementate - de ex proiectul masinii Dacia nu e inventat de romani ci cumparat si adaptat, decizie buna initial dar implementata prost ca daciile comuniste erau de o calitate indoielnica si nicio tzara vestica nu le-a cumparat, harburi ce ajungeau in service-uri din primele luni. Pana si licentza de a produce pufuletzi tot cu bani imprumutati a fost, plus multe fabrici ce mergeau in pierdere au fost construite si salariile erau platite tot din banii imprumutati de statul comunist roman.
      Ba mai mult, cititi conditiile proaste de imprumutare, in defavoarea romaniei - cine a citit contractele alea intelege ca nu trebuia asa semnat.
      • Like 4
    • @ Claudia Olteanu
      Cum adica unde sau dus bani imprumutati in comunism? Tu pe ce drumuri mergi , la ce scoala iti trimiti copilul , de unde iti vine curentul electric? Toate lucrurile care le iei de bune acum au fost construite in comunism. Hidrocentrale , strazi , scoli , primarii , canale , sistemele de incalzire , cai ferate, tot, dar tot. Dupa al doilea razboi mondial ce nu o fost distrus de razboi a fost furat de rusi. Am inceput de la zero. Tine minte asta , de la ZERO. Nici germania nu a platit atatea pagube Rusiei cat am platit noi. Si atunci a reinceput reconstructia. Drame au fost destule , morti au fost si ei destui , greseli au fost multe dar totusi Romania sa refacut in aproximativ 30 de ani. Cam aceeasi perioada ca dupa revolutie. Acum trebuie sa fi prost sa negi realitatea ca in comunism nu sa construit. Sa construit foarte mult , iar de lucrurile construite de atunci ne bucuram si in ziua de azi. Dupa 89 , sa imprumutat dar sa uitat sa se si construiasca, ba sa si vandut ca sa ne mearga bine. Cati bani a facut Romania din vanzarea lucrurilor comuniste? Unde sau dus banii din vanzari? Din imprumuturi? Dupa 30 de ani nu putem sa avem grija nici macar de ce sa construit in comunism , termoficarea din Bucuresti ii ex perfect. Canalul Dunare-Marea Neagra trebuia facut , altfel nu puteai naviga pe Dunare din Marea Neagra. Unele lucruri trebuie facute chiar daca nu iti scoti banii. Data viitoare cand faci unele lucruri cum ar fi mersul cu trenul , masina , sau aprinzi becul nu uita cine le-a facut . In timp economia planificata nu poate face fata unei economii libere asta ii clar . Dar sa nu blamezi perioada 1960-1989 pentru ca , desi toate hibele ei , a fost o perioada de reconstructie masiva cum rar au fost in Romania .
      • Like 2
    • @ Daniel Pîslariu
      Datoria externa .... Sunt state pe care le admiram (sau poate numai eu) care au datorii externe de miliarde. Italia, Japonia, chiar si USA. Bunastarea nu se calculeaza in lipsa datoriilor.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Si tocmai ai atins inca vreo 3 propagande comuniste: electricitatea nu e inventia comunismului ci a aparut in romania dinainte de comunism, la catziva ani dupa ce a fost inventata si implementata. Primul oras electrificat din europa a fost in romania - ca sa iti dai seama nivelul de tehnologie si deschidere catre industrializare in romania anilor 1870, Planul de electrificare a inceput si continuat de atunci dinamic, comunismul nu a inventat nimic ci continuat implementarea a ce era deja scris si bine documentat. La fel, prima cale ferata a inceput inainte de 1900 si si s-a construit masiv si agresiv in anii aia, cu disciplina si motivatia pe care o face sectorul privat. Comunismul a ascuns toate acestea si a lasat impresia ca romania de dinainte era nimic, ca era prostie si saracie si ca ne-au scos ei din peshtera la lumina.
      Iar cu scolile, parintele educatiei romanesti a fost Spiru haret, ce, timp de 4 ani cat a fost ministru si a reusit in anii 1900 sa construiasca un plan si sa dea in folosintza 30% din scolile romanesti de astazi si planul sau a fost continuat si dupa aceea dinamic! comunismul nu a prins o tzara cu zero scoli ci o tara ce deja avea scoli de 50 de ani!! si care reusise, in 1920 au reusit ceva absolut unic in lume: sa integreze din cele 3 provincii romanesti cele cateva stiluri de scoli diferite si nu, nu comunismul a facut. Ba mai mult, comunismul nu a reusit sa repare discrepantza dintre scoala de tzara si scoala de oras, asta exista de la 1900 toamna si cifra nu e zisa in gluma. Da, comunistii au continuat dar ei au construit prost si lent si fara noima, practic ce au facut a fost de au carpit in conditiile in care aveau la indemana progresul tehnic numit motorina, macarale si camioane si tot ce in 1899 nu existau. Personal am fost in scoala primara in cladire comunista si apoi in liceu in cladire construita in anii 1910, iar diferenta de calitate a constructiei e drastica in defavoarea rateului comunist semn clar ca ceva construit in privat cu boi si mana de lucru a putut fi mai bine zidit decat esecurile numite cladiri comuniste, iar din punct de vedere pedagogic metodologia si programa de predare tot de la Spiru Haret a ramas (care a studiat la Sorbona, s-a intors profesor universitar de mate si fizici si preda in universitatile din romania care, by the way, au o suta de ani de dinainte de a veni comunismul - marea universitate comunista facuta de la zero este Gheorghe Gheorghiu Dej..) si asa vedem si astazi in Romania, nicio evolutie in timpul comunismului.... analfabetismul functional din romania 1990 e acelasi cu cel interbelic!!

      Serios, crezi ca daca nu venea comunismul noi ramaneam toti in pestera? Ca inainte toti eram in bordeie si nomazi ca tiganii? Crezi ca nu ne-am fi dezvoltat deloc, ca nu aveam tehnologie ca in alte tari? Romania cu 50 ani inainte de comunism avea societati germane si capitalism occidental si fabrici si universitati si drumuri etc si tinea ritmul cu dezvoltarea si tehnologia germana si engleza - ok, era o defazare de 10-25 ani, dar tot ne-am fi dezvoltat in ritm cu ei. Inventiile si descoperirile romanesti sunt de dinainte!! toate inventiile recunoscute international sunt dinainte de comunism, niciun cercetator maretz nu a mai scos comunismul pentru ca intelectualitatea a murit in inchisori/fugit si ramas vezi si tu cu cine...si fara intelectualitate suntem toti prostibili.

      P.S. pt mine a facut ceva bun comunismul: a pregatit un profesor de istorie ce chiar stie istorie si a stiut sa mi-o predea si mie, o inginera, un profesor ce venea baut la ore dar macar a stiut sa imi dea curiozitatea de a citi mai mult despre. Si stiu ca as mai gasi chestii marunte ce le-a facut pt mine comunismul dar ce conteaza e bilantul intre bine si rau si raul e imens. Altfel la ce gura mare am, noroc ca a vent comunismul pana am ajuns sa termin liceul, altfel as fi fost prin inchisorile politice....
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      :)) nu vorbeam de curentul electric in sine , vorbeam de sistemele care il produc. Atomocentrale , hidrocentrale , termocentrale , retele de curent. Nimeni nu neaga ca sa construit si inainte de comunism , problema ii intre 1940si 1955 , ca sa distrus tot , si ce nu a distrus razboiul au furat rusii. Asa ca prin 1955 am inceput de la zero , nu ca si cunostinte , ci ca infrastructura. Daca nu era comunism , si era monarhie , sau democratie , tot se construia. Subliniez doar ca sa construit in perioada care noi o blamam atat de mult. Intr-o perioada zbuciumata pentru noi , vesticii nu ne vor , rusii ne furau. Rusii chiar doreau sa transforme Romania intr-un stat agrar , doar prin iscusinta unor mari oameni politici am scapat de acea soarta , si sa avem parte de o industrializare. Nu sistemul a fost de vina , ci doar oamenii care il compun( comunismul in teorie ii mai bun decat capitalismul , dar doar in teorie) . Viata nu ii doar in alb si negru , ci doar multe nuante de gri.
      • Like 0
    • @ Calin Ungureanu
      eu înțeleg ideea, însă mesajul meu cu trimitere la datoria externă (și aici vin cu o completare) este că, cu cât se va îndatora România mai mult, tare mi-e că cu atât se va și fura mai mult și mai bine. Prin urmare, contează ce se poate face cu acei bănuți împrumutați, însă din punctul acesta de vedere nu văd limanul în cazul nostru la acest capitol...
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Distinsă doamnă, ok. Înțeleg faptul că atunci când vine vorba de socialism vă apucă cu greață și parțial este și normal, înțeleg că detestați Casa Poporului, înțeleg că respingeți cu vehemență orice aport adus de comuniști la dezvoltarea țării (știu că a fost făcută cu sudoarea și sângele multor generații) dar... spuneți-ne și nouă ce proiect major s-a realizat/ construit/finalizat din 89 în prezent? Doar privatizări și furtișaguri? Avem o economie bazată pe consum și doar atât?!? Ne tot peticim și ne tot îmbătăm cu aghiazmă, însă tot la colțul străzii stăm și hulim... Eu unul nu spun că regimul comunist a fost unul nemaipomenit, ba dimpotrivă. Nu spun faptul că socialiștii au inventat coada la prună. Nu îi ridic în slăvi, însă nu pot aproba faptul că din 89 până în prezent ne-am făcut din ce în ce mai bine. Uitați-vă la învățământ, sănătate, finanțe, infrastructură etc. Mai toate cifrele arată că ne prăpădim, încet și sigur. Cum rahat să prospere țara asta când în 20-30 de ani, dacă mergem în ritmul asta, populația țărișoarei ăsteia aproape că se va înjumătăți. Sunt multe elemente pe care le trecem cu vederea. Ne bucurăm de prezent (chipurile prosperitate & stuff), scuipând spre trecut și amăgindu-ne cu un viitor ambiguu.
      • Like 1
    • @ Calin Ungureanu
      USA poate sa se indatoreze cat vor ca ei isi permit , se indatoreaza in moneda nationala , si daca vor maine printeaza toti banii si isi platesc datoriiile . SUA ii tara cea mai mare care exporta inflatie , iar produsul cel mai exportat ii dolarul. Un sistem de schema Ponzi. Cat mai merge? Cine stie. Japonia are o datorie mare , dar o datorie interna , majoritatea datoriei bugetare a fost facuta catre cetatenii niponi , un fel de perpetuum mobile, noi imprumutam de la voi , va dam tot voua si voi mai departe imprumutati statul mai departe. Italia ii cel mai prost exemplu de tara imprumutata care l-ai dat . Tara asta se indreapta spre colaps. Cu economie in stagnare , cu cheltuieli bugetare in crestere , cu o adminstratie corupta si ineficienta, cu o populatie reticenta la refofma, tara ii cu un picior in groapa. Problema nu ii datoria , ci ce faci cu banii imprumutati. Te imprumuti sa platesti pensii si salarii? Pai atunci soarta iti este pecetluita. Te imprumuti sa investesti in infrasctura si inovatie , atunci merita. Crezi ca Ceausescu nu s-ar fi imprumutat ? Ba da , dar nu avea de unde. I s-au inchis usile in fata. Dupa 82 am fost obligati sa ne platim datoriile integral . Nu a fost o placere pt nimeni.
      • Like 1
    • @ Daniel Pîslariu
      Nu am zis ca s-a facut ceva maretz post comunism si nici nu are cum sa sa faca pt ca am ramas organizatoric tot in comunism (invatamant, sanatate, finante, infrastructura). Tu compari romania din comunism si Romania post comunism iar eu compar Romania de dinainte de comunism cu romania comunista.
      Sunt absolut convinsa ca daca nu ar fi venit comunismul peste romania, am fi fost mai dezvoltati ca ungaria, romania a fost trasa in jos de comunism.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Datoriile pot fi bune si proaste.
      O datorie buna e creditul meu cu dobanda 2% si am profit 5% si o inchidere a creditarii in 10 ani.
      O datorie proasta e cand banii imprumutati si se duc pe cheltuieli marunte si neprofitabile Asta a facut comunismul sub Ceausescu, asta se face acum. Comunismul nu a murit.
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Pai noi vorbim de economie planificata , de cincinale , de constructie , iar tu vorbesti de oameni . Pai cum sa se schimbe oamenii dintr-o data . Astia au fost dintotdeauna , si in perioada interbelica , si in comunist si acum in democratie. Nu au legatura cu sistemul de guvernare , ci doar de felul oamenilor de a fii. Dar cred ca ii de ajuns sa dam vina pe un sistem de mult apus , 30 de ani deja, si sa ne asumam greselile si lipsurile actuale. Iar daca crezi ca ii diferenta mare intre perioada interbelica si acum eu zic sa il citesti mai des pe Caragiale , sa vezi ca acceasi mentalitate a fost cu comunism sau fara comunism. Comunismul in Romania a durat 40 de ani , nu milenii . Chiar in asa mod ne-a schimbat ? Sau eram noi asa de multa vreme. Comportamentul pe care il descrii , cu interes putin pentru cei din jur , cu birocratie , cu abuzuri , tradari si uneltiri merge cale lunga , pe la domniile fanariote , chiar mai departe. Ce intelegi tu prin comunism ii denaturat rau. Cat despre perioada interbelica , despre care avem o imagine idilica, nu a fost chiar asa roz. O fost inceputul unei usoare dezvoltati a Romaniei , iar prin marea unire din 1918 sa produs o oarecare euforie generala . Iar prin integrarea Transilvaniei sa produs o apropiere de vest. Dar tot ce sa castigat in aceasta perioada a fost distrus de ww2 si de furtul rusesc. Iar daca nu erau unii oameni chibzuiti dupa 1945 , Romania nu mai era Romania ci URSS. Crezi ca ne era mai bine?
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Da, asa de mult a schimbat comunismul pe romani prin faptul ca omorat sute de mii de oameni in inchisori si multi fiind intelectuali si cei cu educatie de lidership, cei cu initiativa, cei ce au avut curajul sa vorbeasca si sa fie diferiti, cei cu educatie si din familii entreprenoriale iar din cei care nu au murit, au fugit imediat; in plus au vandut pe evrei (care iau au o educatie de comercianti), lovitura machedonilor iar ce s-a intamplat cu mesterugarii svabi iar . Apoi a scos complet din scoli cateva principii de educatie financiara (vecinele mele au facut la scoala de fete interbelica si imediat postbelica ore de cum se tine bugetul familiei, cu meniu si liste cumparaturi, cum organizeaza o petrecere fara risipa etc), de educatie politica si inlocuit cu reproducerea unei bucati din cuvantari ce eu luam 10 cu usurintza ca aveam memorie buna, au scos si sters complet simtul proprietatii din agricultori lasandu-i fara proprietati (in unul din satele vecine prin colectivizare era o familie crescatoare de cai unde tatal s-a sinucis de tristete) , a dezradacinat si rupt familii, micii mestesugari iar complet anulati si aici era obisnuinta de a lua copiii in afacerea familiei, obisnuinta de a trimite elevii nemaipomeniti la studii in strainatate iar a fost distrusa (din orasul meu cei care studiasera in germania li s-au anulat studiile) etc. Ce oameni au supravietuit? care au tacut; au tinut capul plecat, umili, fara biblioteci in familie, fara business-uri, fara curaj de initiativa.
      Da, in comunism romania a devenit o felie de URSS si cincinalul era decis de Moscova nu legat de cererea de piatzasi nevoia interna imediata ci dupa cum era vreun ministru analfabet, bucurestiul din micul Paris a decazut, turismul iar decadere- vezi si tu acum cladirile si zonele cele mai de interes vizitate de straini nu sunt cartierele comuniste ci tot cladirile de acum 100 de ani, toate bijuteriile din Sovata, Herculane, vatra Dornei, Sinaia, Oradea etc. sunt cladirile interbelice confiscate de la proprietari privati si trait in umbra lor, altceva la fel de bun nu a mai facut comunismul si nici arhitectii de alta data nu au mai avut voie sa deschida gura.
      Fara a idealiza, interbelicul a fost un boom economic si industrial si artistic pt toata romania, de la Chisinau, Cernauti, Bucuresti, Cluj, Targu Mures, Timisoara etc . Si asa era in toata Europa, Romania fiind cot la cot la evolutie si tendinte si atmosfera cu Paris si Viena.
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Iti spun doar ceva , cladirile superbe care le enumeri , din oradea , timisoara , etc sunt din perioada habsburgica nu din perioada interbelica. 2. Nimeni nu neaga ororile comunismului dar nu putem si unele realizari , iar 3 . Nu putem da tot vina pe comunism pt orice se intampla in Romania timp de 100 de ani.
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Adevărul este că dacă după 89 lumea s-ar fi ocupat de treabă, iar în prezent eram peste Polonia, Italia sau Austria cred că nimeni nu mai avea nici măcar un singur motiv de a spune că pe vremea comuniștilor uite câte și mai câte s-au construit. Cât despre comparația România înainte de comunism și în timpul comunismului, sincer mă abțin. Cred totuși că datorită modului în care merg lucrurile în țara asta comparativ cu ceea ce se întâmplă în celelalte state membre U.E. tindem să facem măcar o mică trimitere către epoca de aur a României.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Parca fara comunisti Romania nu se moderniza....Fara comunisti Romania ar fi avut o industrie si o economie functionale...Tot ceea ce a costruit megalomanul cizmar ...a fost fara baeze economice...ci numao propagandistice....de aceea fara subventii s-a prabusit...In perioada interbelica Romania produce automobile...avioane...locomotive.....
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult