Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Se anunță un an 2024 excepțional

sale - magazin bucuresti

Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Ați văzut ce scumpiri au fost după 1 ianuarie, mai ales la alimente? Dar cui îi pasă?

Aglomerație infernală pe toate șoselele, coloane nesfârșite de mașini, dubițe și TIR-uri.

Terase și restaurante pline, hoteluri pline, pensiuni pline, pârtii pline. Sezon de iarnă fără zăpadă, dar cu prețuri ca în Elveția.

Ne pregătim de „triunghiul iubirii”, Valentine’s Day, 1 Martie, 8 Martie. Vor fi cozi la cadouri, flori, mărțișoare, city break-uri și alte lucruri minunate în numele iubirii.

Ieșim din sezonul Paștelui, în care vor fi cheltuieli enorme și intrăm în sezonul nunților - un cunoscut spune, în glumă sau în serios, că anul asta nunțile vor aduce 1% din PIB.

Vine vara, concedii, vacanțe și zile libere fără număr, suntem preveniți deja că toate destinațiile se vor scumpi. Cozi la agențiile de turism. Cozi la biletele de avion, destinațiile exotice sunt toate sold out.

Vor fi cozi la festivalurile de muzică, apoi, încep zilele orașelor, vor fi petreceri cu cozi la mici, zacuscă, murături și alte asemenea bunătăți. Economia va dudui pentru producătorii autohtoni.

Cozi la dealer-ii de autovehicule, la magazinele de bunuri de larg consum, la gadget-uri și wearable-uri. În fața mea, la o coadă la un magazin de electronice, un tânăr și-a luat tableta și smartphone, plătind cash 6.000 de lei. 

Cozi în benzinării, a crescut acciza, dar cui îi pasă, ați văzut ce cozi sunt în benzinării, care acum sunt și mini-marketuri?

Cozile obișnuite la început de an la orice ghișeu, pentru plata utilităților și impozitelor.

Liste de așteptare la montarea de panouri solare, nu ai nici o șansă dacă nu cunoști pe cineva. La fel ca în 2023, firme turcești montează panouri solare chinezești cu muncitori nepalezi.

Imobiliarele duduie.

De la biroul meu, număr în Pipera cel puțin 25 de macarale mari. De pe Feleac, în Cluj-Napoca, poți număra vreo 50 de macarale, după care pierzi socoteala.

Cozi în mall-uri, în magazinele de bricolaj, în hiper sau supermarket-uri și în magazinele mai mici și în piață, unde se vând legume și fructe din țări new-entry precum Irak, Africa de Sud și Republica Dominicană.

Se spune că toată lumea stă pe munți de bani, nu știm exact de unde vin, dar nici nu mai contează, se reașază cozile la creditare la birourile bancare, IRCC sau ROBOR, cui îi pasă, să se miște munții aceia de bani.

Există mici inconveniente care pot fi trecute cu vederea. Creșterea pensiilor a fost complet anihilată de creșterea prețului la alimente. Protestul fermierilor și transportatorilor. e-Factura. Un general ne strică joie de vivre și ne spune că trebuie să fim pregătiți de război. Continuă să plece pe capete din țară medicii și inginerii, copiii noștri, să vedeți ce o să fie după visa waiver. Mortalitatea nu a scăzut nici cu o miime de procent în ultimii 10 ani, deși cheltuielile din sănătate s-au dublat.

Dar nu mă lăsați să vă stric cheful acum, la sfârșit. Se anunță un an 2024 excepțional. Apropo, ar fi păcat să comasăm alegerile și să pierdem spectacolul, atâta doar să nu se țină alegerile în iunie, iulie, august și decembrie, că suntem plecați în concediu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toate-s vechi și nouă toate... dar mai ales
    nu spera şi nu ai teamă!
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Nu prea inteleg ce ar trebui sa faca oamenii in loc sa isi vada de viata lor. Legat de faptul ca se construieste, acest lucru se face in jurul marilor aglomerari urbane care au potential economic dar in acelasi timp sunt depopulate localitatile medii si mici. Evident ca oamenii se muta in functie de situatia economica iar serviciile ii urmeaza ceea ce duce la crearea polurilor de dezvoltare. Daca ne uitam la Grecia practic jumatate de populatie este in Atena si imprejurimi deci nu e nimic deosebit la noi.
    • Like 3
  • Ziua îndrăgostiților în stil american, Dragobetele, în stil neaoș românesc între „bărbații „ psd și fecioarele pnl. Nu știu pe ce loc al fericirii ne situem în Europa și în lume? L-am văzut pe omul proverbial, românul neaoș, prim(ul) ministru Ciolacu în extaz pentru ” Dacia”, Păi de ce s-au achiziționat nenorocitele de BMV și nu nu Dacia „super excelenta”( ca să folosesc minunata nouă limba română) mașină dacică Da, românii sunt fericiți („oameni de rând” , evident) dar și mai fericiți sunt îndrăgostiții de la putere ”mari personalități”) Să ne fie de bine și „Doamne ajută” ultima invocație. a drept credincioților conducători de țară.
    • Like 0
  • nick check icon
    la aproximativ 40 de miliarde de euro cat s-a imprumutat Romania anu trecut e si normal sa nu se simta mari schimbari in piata...deocamdata

    Totusi, wizzair inchide peste 20 de curse de avion dinspre Romania, vreo 8 chiar din Clujul stimabilului autor. Poate stiu ungurii ceva mai multe si au alta parere despre 2024?
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Asta arată doar că ÎN POFIDA tuturor tâmpeniilor promovate și de politrucii locali și de cei europeni oamenii continuă să-și vadă de viață.
    Care, spoiler alert, nu are "reload last save" așa că merită să fie trăită cât de bine se poate, și cu vacanțe, și la cumpărături și cu nunți/petreceri/cununii.
    Rolul politrucilor este doar să asigure un minim de siguranță socială și să nu bage prea multe bețe în roate cu tot felul de idei și reglementări cretine menite doar să facă viața mai grea complet artificial! Atât, nimic mai mult!
    Nimeni nu mai are așteptări, toți ne-am prins de multă vreme că prostia și incompetența ne conduc, ne descurcăm, dar măcar să stea în banca lor!
    • Like 4
  • Faptul ca lumea se inghesuie sa cumpere bunuri de consum, locuinte, vacante, masini etc .. e un lucru bun zic eu. Inseamna ca oamenii au bani . De unde ? ... pai in mare parte din salarii, dividende, etc . Sau dvs. insinuati ca majoritatea acestor oameni care se inghesuie la diverse cozi au venituri ilicite ?
    Exista intradevar si aspecte mai putin pozitive pe care le-ati mentionat .. pensii care nu asigura o putere de cumparare adecvata, modificari fiscale subite, prosteste, razboi la granita, etc. Dar cu acest tip de situatii ne-am confruntat si in anii precedenti, deci nu e nimic nou sub soare. Chiar mai mult, in anii precedenti am avut pe cap si o pandemie care a avut un impact negativ major atat asupra sanatatii noastre, cast si asupra economiei.
    In concluzie, as spune ca in 2024, chiar avem motive sa fim optimisti. Singura necunoscuta care prezinta un risc, este cum se vor aseza lucrurile dupa toate aceste runde de alegeri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Dragoș Damian/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon