Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia
Ați văzut ce scumpiri au fost după 1 ianuarie, mai ales la alimente? Dar cui îi pasă?
Aglomerație infernală pe toate șoselele, coloane nesfârșite de mașini, dubițe și TIR-uri.
Terase și restaurante pline, hoteluri pline, pensiuni pline, pârtii pline. Sezon de iarnă fără zăpadă, dar cu prețuri ca în Elveția.
Ne pregătim de „triunghiul iubirii”, Valentine’s Day, 1 Martie, 8 Martie. Vor fi cozi la cadouri, flori, mărțișoare, city break-uri și alte lucruri minunate în numele iubirii.
Ieșim din sezonul Paștelui, în care vor fi cheltuieli enorme și intrăm în sezonul nunților - un cunoscut spune, în glumă sau în serios, că anul asta nunțile vor aduce 1% din PIB.
Vine vara, concedii, vacanțe și zile libere fără număr, suntem preveniți deja că toate destinațiile se vor scumpi. Cozi la agențiile de turism. Cozi la biletele de avion, destinațiile exotice sunt toate sold out.
Vor fi cozi la festivalurile de muzică, apoi, încep zilele orașelor, vor fi petreceri cu cozi la mici, zacuscă, murături și alte asemenea bunătăți. Economia va dudui pentru producătorii autohtoni.
Cozi la dealer-ii de autovehicule, la magazinele de bunuri de larg consum, la gadget-uri și wearable-uri. În fața mea, la o coadă la un magazin de electronice, un tânăr și-a luat tableta și smartphone, plătind cash 6.000 de lei.
Cozi în benzinării, a crescut acciza, dar cui îi pasă, ați văzut ce cozi sunt în benzinării, care acum sunt și mini-marketuri?
Cozile obișnuite la început de an la orice ghișeu, pentru plata utilităților și impozitelor.
Liste de așteptare la montarea de panouri solare, nu ai nici o șansă dacă nu cunoști pe cineva. La fel ca în 2023, firme turcești montează panouri solare chinezești cu muncitori nepalezi.
Imobiliarele duduie.
De la biroul meu, număr în Pipera cel puțin 25 de macarale mari. De pe Feleac, în Cluj-Napoca, poți număra vreo 50 de macarale, după care pierzi socoteala.
Cozi în mall-uri, în magazinele de bricolaj, în hiper sau supermarket-uri și în magazinele mai mici și în piață, unde se vând legume și fructe din țări new-entry precum Irak, Africa de Sud și Republica Dominicană.
Se spune că toată lumea stă pe munți de bani, nu știm exact de unde vin, dar nici nu mai contează, se reașază cozile la creditare la birourile bancare, IRCC sau ROBOR, cui îi pasă, să se miște munții aceia de bani.
Există mici inconveniente care pot fi trecute cu vederea. Creșterea pensiilor a fost complet anihilată de creșterea prețului la alimente. Protestul fermierilor și transportatorilor. e-Factura. Un general ne strică joie de vivre și ne spune că trebuie să fim pregătiți de război. Continuă să plece pe capete din țară medicii și inginerii, copiii noștri, să vedeți ce o să fie după visa waiver. Mortalitatea nu a scăzut nici cu o miime de procent în ultimii 10 ani, deși cheltuielile din sănătate s-au dublat.
Dar nu mă lăsați să vă stric cheful acum, la sfârșit. Se anunță un an 2024 excepțional. Apropo, ar fi păcat să comasăm alegerile și să pierdem spectacolul, atâta doar să nu se țină alegerile în iunie, iulie, august și decembrie, că suntem plecați în concediu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
nu spera şi nu ai teamă!
Totusi, wizzair inchide peste 20 de curse de avion dinspre Romania, vreo 8 chiar din Clujul stimabilului autor. Poate stiu ungurii ceva mai multe si au alta parere despre 2024?
Care, spoiler alert, nu are "reload last save" așa că merită să fie trăită cât de bine se poate, și cu vacanțe, și la cumpărături și cu nunți/petreceri/cununii.
Rolul politrucilor este doar să asigure un minim de siguranță socială și să nu bage prea multe bețe în roate cu tot felul de idei și reglementări cretine menite doar să facă viața mai grea complet artificial! Atât, nimic mai mult!
Nimeni nu mai are așteptări, toți ne-am prins de multă vreme că prostia și incompetența ne conduc, ne descurcăm, dar măcar să stea în banca lor!
Exista intradevar si aspecte mai putin pozitive pe care le-ati mentionat .. pensii care nu asigura o putere de cumparare adecvata, modificari fiscale subite, prosteste, razboi la granita, etc. Dar cu acest tip de situatii ne-am confruntat si in anii precedenti, deci nu e nimic nou sub soare. Chiar mai mult, in anii precedenti am avut pe cap si o pandemie care a avut un impact negativ major atat asupra sanatatii noastre, cast si asupra economiei.
In concluzie, as spune ca in 2024, chiar avem motive sa fim optimisti. Singura necunoscuta care prezinta un risc, este cum se vor aseza lucrurile dupa toate aceste runde de alegeri.