Foto - Profimedia
Inspirat de ideea d-lui. Daniel Funeriu că statul ar trebui să ofere vouchere pentru meditații, vin si eu cu o propunere și mai ciudată: statul ar putea să ofere și vouchere pentru cei 7 ani de acasă.
De unde până unde? Păi este ușor, nu trebuie decât să te uiți în jur: pe stradă, în clasă la scoală, în autobuz sau în avion, la serviciu.
M-am întors de curând de la ski din Bulgaria, de la Borovets. Pentru cazare am găsit loc la un hotel de 2 stele, pe pârtie, lângă telescaun. Datorită bucătăriei micuțe, hotelul oferă doar micul dejun. Ce m-a surprins plăcut este faptul că de fiecare dată după ce un client termină de mâncat, cineva dintre angajații micuțului hotel – oameni buni la toate, avea grijă să șteargă imediat masa cu dezinfectant și un șervețel curat.
Dacă acolo mi s-a aprins beculețul, când am revenit în București, mi s-a spart.
Ora 07:45 dimineața, piața Unirii, una din terasele de iarnă ce aparțin restaurantelor din jurul fântânilor: personalul pregătește mesele aranjand vesela și tacâmurile. Dupa ce termină de așezat, mătură podeaua pe care se află praful, mâncarea și șervețelele rămase de aseară, fără mănuși, fără să ude mătura, fără să aerisească.
Primul gând a fost că oamenii aceștia, angajați în HoReCa ar trebui sa aibă pentru angajare o licență care atestă faptul că au urmat măcar cursuri minime de igienă. Altfel, sănătatea noastră a celor care mâncăm în restaurant este pusă în pericol.
Oare asta este cauza problemei? Nu cred. Cred ca vine din bun simț și din educația primită în familie. Dacă până la 7 ani, vârsta până la care creierul absoarbe și copiază ideile și comportamentele persoanelor apropiate nu îți spune nimeni care este treaba cu igiena, mai târziu este mai greu să înveți asta.
Totuși, dacă școala ar transmite cunoaștere în ce privește măsurile de păstrare a siguranței și sănătății noastre ar fi foarte bine. Din păcate școala nu o face. De asta, cred că trebuie început din familie.
De aici și ideea: statul să ofere vouchere pentru cei 7 ani (lipsă) de acasă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Caz concret: după Crăciun, în vizită într-o hală la care se tot făcea reclamă la TV. Comandăm o ciocolată caldă. Frumos, nimic de zis. Dar laptele era atât de acru, că nu s-a putut consuma. Au mai venit “meseriașii” cu două bidoane noi și au preparat alte porții. Și alea, tot cu lapte acru. Are rost să mai merg a doua oară acolo?
Nu-i dai afara, ca n-ai de unde sa iei altii,