Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Imagine din România needucată. După ce termină de aranjat farfuriile și tacâmurile pe mese, angajații unui restaurant din buricul Bucureștiului mătură podeaua

Mătură și făraș

Foto - Profimedia

Inspirat de ideea d-lui. Daniel Funeriu că statul ar trebui să ofere vouchere pentru meditații, vin si eu cu o propunere și mai ciudată: statul ar putea să ofere și vouchere pentru cei 7 ani de acasă.

De unde până unde? Păi este ușor, nu trebuie decât să te uiți în jur: pe stradă, în clasă la scoală, în autobuz sau în avion, la serviciu.

M-am întors de curând de la ski din Bulgaria, de la Borovets. Pentru cazare am găsit loc la un hotel de 2 stele, pe pârtie, lângă telescaun. Datorită bucătăriei micuțe, hotelul oferă doar micul dejun. Ce m-a surprins plăcut este faptul că de fiecare dată după ce un client termină de mâncat, cineva dintre angajații micuțului hotel – oameni buni la toate, avea grijă să șteargă imediat masa cu dezinfectant și un șervețel curat.

Dacă acolo mi s-a aprins beculețul, când am revenit în București, mi s-a spart. 

Ora 07:45 dimineața, piața Unirii, una din terasele de iarnă ce aparțin restaurantelor din jurul fântânilor: personalul pregătește mesele aranjand vesela și tacâmurile. Dupa ce termină de așezat, mătură podeaua pe care se află praful, mâncarea și șervețelele rămase de aseară, fără mănuși, fără să ude mătura, fără să aerisească.

Primul gând a fost că oamenii aceștia, angajați în HoReCa ar trebui sa aibă pentru angajare o licență care atestă faptul că au urmat măcar cursuri minime de igienă. Altfel, sănătatea noastră a celor care mâncăm în restaurant este pusă în pericol.

Oare asta este cauza problemei? Nu cred. Cred ca vine din bun simț și din educația primită în familie. Dacă până la 7 ani, vârsta până la care creierul absoarbe și copiază ideile și comportamentele persoanelor apropiate nu îți spune nimeni care este treaba cu igiena, mai târziu este mai greu să înveți asta.

Totuși, dacă școala ar transmite cunoaștere în ce privește măsurile de păstrare a siguranței și sănătății noastre ar fi foarte bine. Din păcate școala nu o face. De asta, cred că trebuie început din familie.

De aici și ideea: statul să ofere vouchere pentru cei 7 ani (lipsă) de acasă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Clienții care se respectă pe sine nu stau în astfel de localuri. Oferă astfel o reacție patronilor care, dacă vor să le meargă afacerea, ar trebui să ia măsurile corective sau să se mulțumească numai cu clienți dispuși să accepte calitatea inferioară oferită de ei. Ăsta e farmecul pieței libere.
    Caz concret: după Crăciun, în vizită într-o hală la care se tot făcea reclamă la TV. Comandăm o ciocolată caldă. Frumos, nimic de zis. Dar laptele era atât de acru, că nu s-a putut consuma. Au mai venit “meseriașii” cu două bidoane noi și au preparat alte porții. Și alea, tot cu lapte acru. Are rost să mai merg a doua oară acolo?
    • Like 0
  • Pana la urma e o chestie ce tine de tine ca om, e o chestie de judecata. Nu trebuie sa-ti spuna cineva, sa te instruiasca cum e cu matura si praful, nu trebuie sa ai mereu in buzunar ghidul de sters geamurile in HoReCa, si nu numai. Mai tine si de mintea ta, de bunul tau simt. Ma urc in autobuz, nu trebuie sa-mi lipesc guma de mestecat, de scaun. Poate mami si tati au uitat sa-ti spuna si regula asta, dar tu ca individ trecut de 18 ani nu gandesti deloc? Nu-ti pasa deloc?
    • Like 0
  • Cred ca depinde intr-o mare masura de selectia si instruirea angajatilor. Asta daca baza de selectie iti permite, ca antreprenor, sa fii selectiv.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Multor angajati pur si simplu nu le pasa. Chiar daca sunt instruiti, ei tot fac cum le pica lor bine.
    • Like 1
    • @ Mihai
      maripos check icon
      Da, dar patronul ce pazeste?
      • Like 1
    • @ maripos
      Mhai Nai check icon
      PROBABIL, chiar daca lui ii pasa, ei fac ceea ce e corect cu el de fata si cum le pica bine dupa ce el pleaca. Asta daca lui ii pasa, ceea ce nu e obligatoriu.
      Nu-i dai afara, ca n-ai de unde sa iei altii,
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      maripos check icon
      Solutii sunt, Sa-i controleze mai des, sa-i plateasca mai bine. Nu ca m-ar interesa, ca oricum nu-mi permite bugetul sa mananc prea des in oras.
      • Like 0
    • @ maripos
      Mhai Nai check icon
      Daca nu-ti permite bugetul, deduc ca nu esti antreprenor cu angajati. In acest caz, nu cred ca esti in masura sa dai sfaturi.
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      maripos check icon
      Nu prea înțelegi cum sta treaba cu igiena. Dacă cineva s-ar îmbolnăvi sau chiar ar muri, după ce a mâncat în restaurantul tău, cum ar fi?
      • Like 0
    • @ maripos
      Mhai Nai check icon
      :) nu aprob ce se intampla. Stiu doar ca nu e asa usor cum pare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult