Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Stație de energie E.ON. Factura pentru energie. Ce plătești și cui

Factura pentru energie. Ce plătești și cui

De ce este complexă factura de energie?

Facturile de energie electrică sau gaze naturale sunt complexe, deoarece conțin informații specifice despre tot parcursul energiei, de la locul de producție, până la locul de consum. Motivul pentru care avem toate aceste informații pe factură este transparența. Astfel, fiecare client final poate vedea câți bani merg către cine, iar întreg procesul este reglementat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Ce conține factura de energie electrică?

Energia electrică pe are o plătim are 7 componente, care se pot împărți în 3 categorii:

 • costul energiei active (1) este prețul cu care furnizorul o vinde clientului și depinde de costul de achiziție a energiei, costurile de furnizare și marja de profit. România având o piața liberă, prețul de furnizare nu mai este supus reglementărilor ANRE.
 • cheltuielile logistice implică Costul cu Transportul (2) și Servicii de Sistem (3), plătite către transportatorul Transelectrica pentru introducerea și extragerea energiei din rețea și menținerea nivelului de siguranță a sistemului electroenergetic național. Apoi se adaugă Costul de Distribuție (4) care este plătit distribuitorului regional. Toate aceste costuri sunt reglementate.
 • taxe și accize impuse de Statul Român: contribuția de cogenerare (5), certificatele verzi (6) pentru susținerea energiei din surse regenerabile, acciza (7), taxa pe valoare adăugată (TVA, 8). Aceste costuri sunt reglementate.

Ce conține factura pentru gaze naturale?

Factura de gaze naturale este puțin mai simplă, având doar 4 componente:

 • costul gazelor naturale - dincolo de costul de achiziție și costurile cu activitățile de furnizare, mai apar și costurile cu înmagazinarea gazelor naturale, cei doi operatori de înmagazinare din țară fiind Depomureș și Depogaz România. Prețul de furnizare nu mai este stabilit de ANRE, piața de gaze din România fiind una concurențială.
 • costurile de transport - în România, Transgaz este unicul responsabil de activitățile privind capacitatea de transport și transportul gazelor naturale. Aceste costuri sunt reglementate.
 • costurile de distribuție - tarifele de distribuție diferă în funcție de categoria de consum și de zona de distribuție în care se află locul de consum și sunt de asemenea reglementate.
 • taxa pe valoare adăugată.

Nu tot ce se încasează rămâne la furnizorul tău, o mare parte se duce mai departe către producători, transportatori, distribuitori și către statul român. Iar faptul că le plătești pe toate pe o singură factură are scopul de a simplifica considerabil lucrurile pentru tine.

Cum poți să afli exact ce include prețul tău?

Poți afla cum se împart banii pe care tu îi plătești consultând contractul tău sau detaliile facturii. Toate aceste componente alcătuiesc prețul final contractual, iar din banii pe care tu îi plătești pe factură, doar o parte rămân la furnizor. În cazul energiei electrice este vorba de 1 componentă din 8, iar în cazul gazelor naturale de 1 componentă din 4.

La E.ON poți verifica costurile fiecărei componente pe eon.ro și alegând una dintre ofertele existente, mai apoi completând datele în configurator. Poți estima valoarea facturii lunare 100% transparent, încă de la începutul procesului de contractare. Simplu și fără costuri ascunse.

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Articol , foarte util si important Dar cu unele precizari la Factura de gaz, care spune autorul ca; ar fi mai simpla ! Parerea mea este ca dimpotriva , este mai incalcita si neclara , Consumi gaz in mc , si platesti KW , Pe contor scrie indexul in mc ,, care se tranforma printr-o formula SF in KW energie Omuui simplu in gandire trebuie un calcul simplu si la obiect, Adica !
  --Index nou minus index vechi ,egal ,consum ori pretul egal total , plus tva ,,
  --Oare de ce trebuie sa traim o viata cat mai complicata ,ca sa dea motive de ,, smecherii si fradue ,la fel la gaze cat si la energie , Ba ,ca s-a facut estimare gresita ,ca o sa primiti facturi cu minus ,etc etc
  --Dar de ce TU enel ,, Electrica sau cine este ,,sa te folosesti de banii mei ,si fara dobanda ??
  -- Eu daca nu platesc la timp ,ma penalizezi ? Da ?
  -- Dar TU , daca imi incasezi bani necuveniti ,imi spui ,ca,,asa este normal ??
  -- Mai reganditii formulele de clacul si reduceti la minimmul bunului saimt ,farudele ,smecheriile ,ptr ca NU toti clientii sunt ,fraieri vostri ! Destul ca este pretul asa cum este ,Mare !etc.
  • Like 4
  • @ Dan Capitan
   Vladix check icon
   Foarte corect! As adauga ca bisnitarii de la casele de schimb din anii 90 au beneficiat de ajutorul BNR, care a fost de acord ca rata de schimb sa nu fie cea afisata, ci la ea sa se adauge si comisionul. A rezultat o adevarata intrecere pentru inselarea clientilor, pentru ca era foarte greu sa compari ofertele. La fel se intimpla și cu bancile atunci cind soliciti un credit. La dobinda se adauga asigurarea, comisionul de acordarea a creditului, comisionul de administrare a creditului. E ca și cum te-ai duce sa cumperi pantofi și prețul ar fi o înșiruire de alte preturi: prețul tălpii, prețul sireturilor, prețul pielii, comisionul vinzatorului. Astfel nu ai mai putea compara preturile de la diverse magazine și piata ar fi denaturata, plus ca ar fi loc pentru tepe. Evident ca utilizatorului final nu trebuie sa I se prezinte costurile din fiecare etapa, deoarece nu îl privesc pe el. Metoda e buna doar atunci cind nu se dorește o concurenta reala între furnizori. Mai mult, in cazul gazelor prețul trebuie sa fie pe m3, deoarece contorul de gaze indica m3 nu MWh. Altfel revenim la alba-neagra din anii 90.
   • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult