Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Stație de energie E.ON. Factura pentru energie. Ce plătești și cui

Factura pentru energie. Ce plătești și cui

De ce este complexă factura de energie?

Facturile de energie electrică sau gaze naturale sunt complexe, deoarece conțin informații specifice despre tot parcursul energiei, de la locul de producție, până la locul de consum. Motivul pentru care avem toate aceste informații pe factură este transparența. Astfel, fiecare client final poate vedea câți bani merg către cine, iar întreg procesul este reglementat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Ce conține factura de energie electrică?

Energia electrică pe are o plătim are 7 componente, care se pot împărți în 3 categorii:

  • costul energiei active (1) este prețul cu care furnizorul o vinde clientului și depinde de costul de achiziție a energiei, costurile de furnizare și marja de profit. România având o piața liberă, prețul de furnizare nu mai este supus reglementărilor ANRE.
  • cheltuielile logistice implică Costul cu Transportul (2) și Servicii de Sistem (3), plătite către transportatorul Transelectrica pentru introducerea și extragerea energiei din rețea și menținerea nivelului de siguranță a sistemului electroenergetic național. Apoi se adaugă Costul de Distribuție (4) care este plătit distribuitorului regional. Toate aceste costuri sunt reglementate.
  • taxe și accize impuse de Statul Român: contribuția de cogenerare (5), certificatele verzi (6) pentru susținerea energiei din surse regenerabile, acciza (7), taxa pe valoare adăugată (TVA, 8). Aceste costuri sunt reglementate.

Ce conține factura pentru gaze naturale?

Factura de gaze naturale este puțin mai simplă, având doar 4 componente:

  • costul gazelor naturale - dincolo de costul de achiziție și costurile cu activitățile de furnizare, mai apar și costurile cu înmagazinarea gazelor naturale, cei doi operatori de înmagazinare din țară fiind Depomureș și Depogaz România. Prețul de furnizare nu mai este stabilit de ANRE, piața de gaze din România fiind una concurențială.
  • costurile de transport - în România, Transgaz este unicul responsabil de activitățile privind capacitatea de transport și transportul gazelor naturale. Aceste costuri sunt reglementate.
  • costurile de distribuție - tarifele de distribuție diferă în funcție de categoria de consum și de zona de distribuție în care se află locul de consum și sunt de asemenea reglementate.
  • taxa pe valoare adăugată.

Nu tot ce se încasează rămâne la furnizorul tău, o mare parte se duce mai departe către producători, transportatori, distribuitori și către statul român. Iar faptul că le plătești pe toate pe o singură factură are scopul de a simplifica considerabil lucrurile pentru tine.

Cum poți să afli exact ce include prețul tău?

Poți afla cum se împart banii pe care tu îi plătești consultând contractul tău sau detaliile facturii. Toate aceste componente alcătuiesc prețul final contractual, iar din banii pe care tu îi plătești pe factură, doar o parte rămân la furnizor. În cazul energiei electrice este vorba de 1 componentă din 8, iar în cazul gazelor naturale de 1 componentă din 4.

La E.ON poți verifica costurile fiecărei componente pe eon.ro și alegând una dintre ofertele existente, mai apoi completând datele în configurator. Poți estima valoarea facturii lunare 100% transparent, încă de la începutul procesului de contractare. Simplu și fără costuri ascunse.

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articol , foarte util si important Dar cu unele precizari la Factura de gaz, care spune autorul ca; ar fi mai simpla ! Parerea mea este ca dimpotriva , este mai incalcita si neclara , Consumi gaz in mc , si platesti KW , Pe contor scrie indexul in mc ,, care se tranforma printr-o formula SF in KW energie Omuui simplu in gandire trebuie un calcul simplu si la obiect, Adica !
    --Index nou minus index vechi ,egal ,consum ori pretul egal total , plus tva ,,
    --Oare de ce trebuie sa traim o viata cat mai complicata ,ca sa dea motive de ,, smecherii si fradue ,la fel la gaze cat si la energie , Ba ,ca s-a facut estimare gresita ,ca o sa primiti facturi cu minus ,etc etc
    --Dar de ce TU enel ,, Electrica sau cine este ,,sa te folosesti de banii mei ,si fara dobanda ??
    -- Eu daca nu platesc la timp ,ma penalizezi ? Da ?
    -- Dar TU , daca imi incasezi bani necuveniti ,imi spui ,ca,,asa este normal ??
    -- Mai reganditii formulele de clacul si reduceti la minimmul bunului saimt ,farudele ,smecheriile ,ptr ca NU toti clientii sunt ,fraieri vostri ! Destul ca este pretul asa cum este ,Mare !etc.
    • Like 4
    • @ Dan Capitan
      Vladix check icon
      Foarte corect! As adauga ca bisnitarii de la casele de schimb din anii 90 au beneficiat de ajutorul BNR, care a fost de acord ca rata de schimb sa nu fie cea afisata, ci la ea sa se adauge si comisionul. A rezultat o adevarata intrecere pentru inselarea clientilor, pentru ca era foarte greu sa compari ofertele. La fel se intimpla și cu bancile atunci cind soliciti un credit. La dobinda se adauga asigurarea, comisionul de acordarea a creditului, comisionul de administrare a creditului. E ca și cum te-ai duce sa cumperi pantofi și prețul ar fi o înșiruire de alte preturi: prețul tălpii, prețul sireturilor, prețul pielii, comisionul vinzatorului. Astfel nu ai mai putea compara preturile de la diverse magazine și piata ar fi denaturata, plus ca ar fi loc pentru tepe. Evident ca utilizatorului final nu trebuie sa I se prezinte costurile din fiecare etapa, deoarece nu îl privesc pe el. Metoda e buna doar atunci cind nu se dorește o concurenta reala între furnizori. Mai mult, in cazul gazelor prețul trebuie sa fie pe m3, deoarece contorul de gaze indica m3 nu MWh. Altfel revenim la alba-neagra din anii 90.
      • Like 4


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult