Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Trei locuri de vizitat în Noaptea Muzeelor - o selecție personală. Din păcate, unul dintre cele mai frumoase muzee din România rămâne închis în urma grevei angajaților

Colaj cu locuri interesante care pot fi vizitate în Noaptea Muzeelor. Foto: Republica.ro & Inquam Photos / Octav Ganea

Colaj Foto: Republica & Inquam Photos / Octav Ganea

Sâmbătă, 20 mai, are loc cea de-a 20 ediție a „Nopții Muzeelor”. E un fenomen care în ultimele două decenii a apropiat publicul larg de cultură prin faptul că multe instituții care s-au alăturat acestui eveniment reduc biletul de intrare sau oferă acces gratuit oamenilor. Însă, anul acesta, bucuria de a consuma cultură este umbrită de greva lucrătorilor din muzee, care protestează pentru faptul că salariile în acest sector, adică cel cultural și de patrimoniu, sunt extrem de mici. În plus, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” a anunțat că protestează sâmbătă pentru „20 de ani de degradare continuă a mediului de muncă în instituțiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural național și 20 de ani de subfinanțare cronică a instituțiilor cu rol în gestionarea patrimoniului cultural național”. Prin urmare, muzee celebre precum muzeul Național de Artă din București, muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa sau Palatul Culturii din Iași vor avea porțile închise. Însă alte 253 de obiective din România vor putea fi vizitate, după cum a anunțat Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR).

Republica vă oferă trei idei de locuri interesante care pot fi vizitate în Noaptea Muzeelor.

1) Muzeul Fotbalului 

În noaptea muzeelor, unul dintre cele mai interesante locuri de vizitate este Muzeul Fotbalului din București. Muzeul este situat în Centrul Istoric al Capitalei, se întinde pe o suprafață de 1.500 mp și are colecții de tricouri impresionante pentru fotbalul autohton și străin.

Imagine din Muzeul Fotbalului. Foto: Republica.ro

În mod normal, prețul unui bilet este de 49 de lei, dar în Noaptea muzeelor prețul unui bilet va fi redus la 20 de lei, după cum a declarat pentru Republica Răzvan Stoian, directorul executiv al muzeului.

Imagine cu una din camerele speciale din Muzeul Fotbalului. Foto: Republica.ro

De asemenea, acesta a mai spus că în noaptea de 18 mai cei care vor trece pragul muzeului vor avea parte de o surpriză: trei dintre fotbaliștii generației de aur vor fi prezenți și vor da autografe. Este vorba de Adrian Ilie, Florin Răducioiu și Miodrag Belodedici.

Imagine din Muzeul Fotbalului. Foto: Republica.ro

Răzvan Stoian mai spune că turul special organizat de Noaptea Muzeelor nu cuprinde doar spațiile expoziționale, ci și spectaculoasele Interactive Room, acolo unde nu doar cei mici, dar și adulții se vor distra jucându-se, comentând meciuri, rezolvând puzzle-uri sau quiz-uri, și Experience Room, camera din care nimeni nu a ieșit fără să spună că i s-a făcut pielea de găină.

Imagine din Muzeul Fotbalului. Foto: Republica.ro

Muzeul va fi deschis până la 2 noaptea. Football Museum Bucharest care este primul muzeu din România și singurul din Europa de Est dedicat 100% fotbalului.

Holul Muzeului Fotbalului. Foto: Republica.ro

Pe mine acest muzeu m-a făcut să îmi amintesc de copilărie și de dragostea pe care o aveam pentru fotbal. Mi-am adus aminte de momentele în care mă uitam la meciuri și comentam alături de colegii mei din școala generală, dar și de  momentul în care am primit o minge în față când eram portar. Nu am mai intrat la ora de Geografie din clasa a 7-a. 

2) Art Safari (Palatul Dacia-România)

În Noaptea Muzeelor nu trebuie să ratați expoziția Art Safari, care se desfășoară la Palatul Dacia-România pe strada Lipscani, nr. 18-20. Satul pe care Constantin Brâncuși l-a făcut celebru, Hobița, se află în centrul expoziției temporare la Art Safari, dar sunt și alte lucruri de văzut. Spre exemplu, Muzeul secret, picturi ale artistului Eustațiu Stoenescu, dar și colecția „Istoria României în 100 de portrete”.

Imagine din colecția „Acasă la Brâncuși” de la Art Safari. Foto: Republica.ro

Am rămas impresionat de faptul că în aceeași clădire se găsesc referințe culturale la Cioran, Eliade, Eminescu, Nicolae Iorga, Familia Regală a României sau Caragiale. 

Imagine de la Art Safari. Foto: Republica.ro

Cel mai mult m-a impresionat această lucrare a lui Tonitza. Cred că am stat vreo 20 de minute să o privesc. Parcă dialoga cu mine.

Capt de fetiță - Tablou de Nicolae Tonitza. Foto: Republica.ro

Am vorbit cu organizatorii, iar aceștia au declarat că, în premieră, Art Safari a expus una dintre cele mai importante colecţii de artă românească interbelică, din care fac parte Nicolae Grigorescu, Tonitza, Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser sau Constantin Piliuţă.

Imagine de la Art Safari. Foto: Republica.ro

Dacă ajungeți la Art Safari în Noaptea Muzeelor puteți să vedeți și portretul faimos al lui Tudor Vladimirescu realizat de Theodor Aman, care se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Holul Palatului unde se desfășoară Art Safari. Foto: Republica.ro

Cei pasionați de sport se vor bucura să vadă să vadă barca de canotaj pentru antrenament și competiții folosită de Elisabeta Lipă, dar și scrisori autentice ale lui Ciprian Porumbescu.

Imagine de la Art Safari. Foto: Republica.ro

Atenție, Art Safari în noaptea muzeelor are un program numit „Students’ Art Night Out”, iar până la ora 23 participanții se vor bucura nu doar de artă și cultură, ci și de muzică bună.

Imagine de la Art Safari. Foto: Republica.ro

Nu ezitați să treceți pragul Art Safari dacă aveți timp, căci este ultimul weekend în care vă puteți bucura și de expoziția temporară „Acasă la Brâncuși. Acolo unde a început totul”!

Imagine de la Art Safari. Foto: Republica.ro

Mihai Eminescu portretizat la Art Safari. Foto: Republica.ro

Colecția despre la Nadia Comăneci la Art Safari. Foto: Republica.ro

Scrisorile lui Ciprian Porumbescu la  la Art Safari. Foto: Republica.ro

3) Ateneul Român 

„Un leu pentru Ateneu” este una dintre cele mai celebre replici din folclorul românesc modern. Iar cei care încă nu au trecut pragul Ateneului Român au șansa să facă acest lucru în Noaptea Muzeelor.

Sala Ateneului Român. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Vizitatorii vor avea parte de un tur ghidat și un minirecita și vor fi impresionați de impunătorul foaier al Ateneului, care mie mi-a dat sentimentul că reprezintă una din cele mai mari dovezi ale faptului că cei care au construit această clădire au fost niște genii ale arhitecturii. 

Muzeul Naţional de Artă al României: un muzeu de vizitat, chiar dacă nu în Noaptea Muzeelor

Muzeul Naţional de Artă al României este unul dintre cele mai impresionante muzee din România. Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor fac parte din atracțiile care nu au cum să vă impresioneze.

Scara Voievozilor. Foto: Republica.ro

De altfel, în Sala Tronului am întâlnit o profesoară din Spania, pe nume Lourdes Torres, care a venit la București pentru un Congres. În ziua sa liberă a venit să viziteze acest muzeu, pe care i l-a recomandat un amic. A rămas fascinată de muzeu și mai ales de arhitectura sa, dar spune că nu i-a plăcut faptul că nu există explicații despre muzeu în limba engleză.

Alături de profesoara Lourdes Torres în Sala Tronului. Foto: Republica.ro

Am întrebat-o dacă știe că în acest weekend are loc Noaptea Muzeelor în același timp cu protestele salariaților din muzee și mi-a spus că nu știa acest lucru, dar că încurajează sprijinirea sectorului cultural.

Sala Tronului. Foto: Republica.ro

Republica a stat de vorbă și cu Ana Maria Negoiță, președintele Sindicatului Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României. Aceasta a declarat că muzeul este închis sâmbătă pentru că Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă s-a solidarizat cu toți colegii din breasla culturală, muzee și biblioteci.

.Imagine din curtea Muzeului Naţional de Artă al României Foto: Republica.ro

„Până când nu avem un răspuns la revendicările noastre, care nu țin doar de salarii. Sunt probleme mai complexe cum ar fi subfinanțarea muzelor, condițiile de lucru și așa mai departe. Nu e doar o un moft de salarii. Mesajul nostru este că cultura contează și că cultura contează atât la nivel economic, dar în același timp este un element foarte important pentru educație. Deci toate lucrurile astea merg împreună. Ca atare, performanța și educația generală se regăsesc și în modul în care instituțiile statului finanțează și respectă cultura”, a transmis Ana Maria Negoiță.

Imagine din interiorul Muzeului Naţional de Artă al României Foto: Republica.ro

Cei care vor să vină să descopere acest muzeu, dincolo de Noaptea Muzeelor, vor avea șansa să vadă un patrimoniu absolut fabulos de artă europeană și de artă românească.

Imagine din interiorul Muzeului Naţional de Artă al României Foto: Republica.ro

Expoziție a Muzeului Naţional de Artă al României Foto: Republica.ro

Expoziție a Muzeului Naţional de Artă al României Foto: Republica.ro

Ciolacu merge în față la Antipa ca să stopeze greva

Ediţia a XX-a a Nopții Muzeelor reuneşte muzee de profile diverse, de la artă tradiţională şi modernă, la tehnologie, realitate virtuală, instalaţii interactive, ştiinţă, istorie naturală, etnografie şi multe altele, evenimentul incluzând expoziţii, intervenţii culturale, proiecţii, prezentări, instalaţii urbane, spectacole, ateliere, animaţii stradale, concerte şi tururi interactive, după cum informează Agerpres.

Anul acesta, evenimentul va cuprinde şi activităţi speciale precum expoziţia "Universul lui Salvador Dali" de la ARCUB, cu o reducere substanţială a biletului de acces; proiecte educative, precum "Prietenii Vârstnicilor" iniţiat de Asociaţia Niciodată Singur, dar şi o serie de noi participanţi, cum sunt Institutul de Istorie a Religiilor şi Muzeul de Anatomie Comparată din Cluj-Napoca.

Premierul Ciolacu, scrie Europa Liberă, a încercat să spargă greva muzeografilor, cu promisiunea că salariile le vor fi crescute săptămâna viitoare și, în aceste condiții, sâmbătă noaptea ei ar trebui să deschidă ușile vizitatorilor. „Dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa, dar eu sunt ferm convins că vor avea maturitate și vor aștepta până săptămâna viitoare”, a declarat premierul în deschiderea ședinței de guvern de joi.

Însă, muzeografii spun că nu mai cred în promisiuni. „Nu există răzgândire! Oamenii sunt și mai enervați și mai determinați ca după aceste declarații politice să nu deschidă muzeele”, a mai declarat pentru Europa Liberă președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia, George Balaci.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia”, citată de HotNews, spune că „lucrătorii din domeniul protecției patrimoniului cultural” comemorează sâmbătă: 

  • „20 de ani de degradare continuă a mediului de muncă în instituțiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural național; 20 de ani de subfinanțare cronică a instituțiilor cu rol în gestionarea patrimoniului cultural național;
  • 20 de ani de tratament discriminatoriu între instituțiile de spectacol și muzee și biblioteci;
  • 20 de ani de umilințe și ignorare a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural național;
  • 20 de ani de politici culturale și salariale inadecvate;
  • 20 de ani de mizerie la care sunt condamnați lucrătorii din domeniu, în ciuda complexității pregătirii profesionale și a dificultății profesiilor specifice domeniului;
  • 20 de ani de condamnare la extincție prematură a specialiștilor din domeniu, ce ies din sistem cu pensii de mizerie;
  • 20 de ani de depopulare și deprofesionalizare dramatică a domeniului, având în vedere lipsa de perspective și “politizarea” modalității prin care se realizează adesea recrutarea de personal, în numele și în slujba unei descentralizări ce a aservit total instituțiile de cultură baronilor locali;
  • 20 de ani de presiune birocratică inutilă și de natură să blocheze posibilitățile de performanță a instituțiilor culturale;
  • 20 de ani de ignorare discriminatorie a nevoilor domeniului cultural și a profesioniștilor ce slujesc domeniul, redus, în viziunea majorității decidenților doar la instituțiile de spectacol;
  • 20 de ani de promovare în spațiul public a unor nonvalori culturale;
  • 20 de ani de devalizare și degradare continuă a patrimoniului cultural prin neputința de a se adopta un Cod al Patrimoniului și o Lege a Managementului în Instituțiile de Cultură, cu specificații clare pentru domeniul patrimoniului cultural;
  • 20 de ani de legiferare fără consultarea profesioniștilor din domeniu, fără identificarea problemelor de jos în sus și fără cunoașterea nevoilor reale ale întregului domeniu;
  • 20 de ani de confiscare a rezultatelor muncii specialiștilor din domeniu doar în scop propagandistic, confiscare urmată de o absolută amnezie când se discută problemele reale ale domeniului;
  • 20 de ani de lipsă a unor planuri reale de situație de urgență, mai ales în actualul context, pentru protecția patrimoniului cultural;
  • 20 de ani de inexistență a unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului cultural în cazul unor dezastre;
  • 20 de ani de NESUSTENABILITATE!
  • 20 de ani de DEGRADARE!
  • 20 de ani de UITARE!”

230.000 de oameni au participat, anul trecut, la Noaptea Muzeelor, indică ȘtirileProTv, din care 60.000 doar în București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ha, Ha, Ha! Muzeul fotbalului! Parca e raionul de tricouri de la un magazin universal. Unde sunt trofeele? Astea arata valoarea, nu niste bulendre. Intreg fotbalul romanesc are mai putine trofee decat oricare dintre sportivii de frunte ai Romaniei, cum ar fi Nadia Comaneci, Elisabeta Lipa, Ivan Patzaichin, Ilie Nastase, Iolanda Balas, Lia Manoliu, Gabriela Szabo si multi, multi altii. Hai, lasati-ma cu caricatura asta de muzeu....
    • Like 0
  • "Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor fac parte din atracțiile care nu au cum să vă impresioneze". Ce? Cred că autorul a vrut să spună contrariul.
    Cât despre noaptea muzeelor, am fost la două ediții și m-am săturat pe vecie de cozile imense. Când e de mers la muzeu, merg la muzeu, în orice zi a anului dar nu în “Noaptea muzeelor”.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult