Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Nu trebuie dați oameni afară, tăiate cheltuieli publice, aplicate suprataxări sau introduse cote progresive. Iată șapte inițiative, într-un fel sau altul deja vehiculate în spațiul public, care vor avea un efect foarte bun în reducerea cheltuielilor publice și colectarea la buget.
Înjurați-le dacă vreți, spuneți este ușor să le pui pe hârtie, că clientela politică le va bloca sau că niciun politician nu va avea curaj să le implementeze. Dar gândiți-vă la ele, pot schimba complet cursul României.
1. Cota unică 10%
Profit, venit, TVA. Imposibil să nu stimuleze conformarea voluntară.
Dar chiar să fie unică, fără excepții, derogări, facilitați etc. România devine paradis fiscal, evaziunea fiscală și munca la negru nu vor mai avea sens. Bonus - vor intra în țară miliarde de euro din capitaluri private. Ce spuneți de 7% sau chiar 5%?
2. Contribuție la “fondul de calificare”
Orice companie cu peste 50 de angajați care nu pregătește cel puțin echivalentul a 10% dintre angajați într-o formă de învățământ va plăti o contribuție – după modelul contribuției la fondul de handicap.
Angajatorii, care se plâng încontinuu de criza din piața muncii, vor trebui astfel să învestească în pregătirea profesională în parteneriat cu sistemul de educație.
3. Salariul minim brut de 4.000 lei
Va reduce semnificativ orice formă de evaziune fiscală și munca la negru. Este mincinoasă panica creată cum că unele companii nu își pot permite cheltuiala și vor trece la restructurări. Dar chiar și așa, la criza de personal din piața muncii, persoanele restructurate vor fi imediat absorbite de alți angajatori.
4. Stoparea oricăror facilități în taxarea muncii.
Nu aduc valoare pe termen lung, sunt discriminatorii, au condus la abuzuri și au generat distorsiuni între diverse sectoare economice.
Întâi să revină taxarea muncii la echivalentă și numai după aceea să fie introduse alte stimulente în funcție de nevoile dezvoltării unor sectoare economice strategice.
5. Stoparea oricăror forme de ajutor de stat
În lipsa unor strategii macro-economice, cele două sisteme de ajutor din prezent creează distorsiuni absurde și situații ridicole. În plus, pentru industria de prelucrare, care trebuie să fie cheia de boltă a politicilor economice, este mult mai eficient un sistem de facilitați fiscale post-investiție.
6. Stoparea oricăror forme de intervenție în piața liberă
Scutirile, reducerile, voucherele, ajutoarele și altele la fel acordate unor sectoare economice au creat distorsiuni, inegalități, false așteptări, abuzuri și deteriorări în principiul fundamental al pieței libere, legea cererii și ofertei. Ajutoarele trebuie să fie acordate doar persoanelor vulnerabile și doar pentru produsele absolut necesare.
7. Închiderea imediată a tuturor companiilor de stat care au înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii 5 ani.
Nu mai este nimic de spus aici. Doar că vom sărbători sfârșitul unei ere de pierderi și sinecuri . Vor fi restructurări, dar la cererea de forță de munca din România, numai cine nu vrea să muncească nu găsește un job.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De acord cu toate punctele, mai puțin cu nr. 2. Lucrez in domeniul codului CAEN 4520 - service auto din 1992. Am școlarizat câteva sute de elevi de-a lungul anilor, mulți dintre ei au fost angajați in firma noastra. Mulți au plecat in alte firme sau in afara țării desi erau bine plătiți in firma noastra unde aveau toți banii pe cartea de munca nu la negru și nu in “natura”. In alte firme au minim pe economie și restul la negru, neimpozabil. Cei care au plecat la munca in străinătate, sunt angajați de firme de recrutare din România cu minim pe economie pe cartea de munca și primesc pentru munca din străinătate diurne de 2000-2500 Euro neimpozabile in țara. După aceea, tot statul roman le acorda subvenții de tot felul pentru ca au minim pe economie. Nimeni nu verifica ca primesc diurne neimpozabile. Nu sunt de acord cu actualul sistem de Invatamant dual. Am solicitat elevi ca sa ii putem pregăti. Nu am primit nimic. Mulți dintre ei sunt trimiși cine știe unde sa facă practica. Oricum după ce sunt pregătiți și plătiți prin acest sistem de Invatamant , majoritatea se fac șoferi sau mai rău pleacă din țara. Deci pentru ce sa plătim școlarizare in aceste condiții? Sa plătim școlarizare unora care oricum pleacă din țara? Statul roman scolarizeaza gratuit, noi școlii gratuit, ca elevii si studenții sa plece la munca in străinătate. Ei nu au nicio obligație?
Cred ca mai trebuie sa adăugați doua puncte:
- cei școlarizați gratuit de statul roman sa lucreze min. 5 ani in România
- cei care plătesc salariul la negru, cei care primesc salariul la negru si cei care lucrează la negru sa fie penalizați, sa nu primească niciun serviciu din partea statului roman, facilitați medicale, etc.
In fond, noi cei care plătim corect toate taxele in caz ca ne vom îmbolnăvi si vom fi internați, ne vom plăti singuri pamperșii si medicamentele si statul ne cere sa fim solidari cu cei care nu au plătit niciodată nimic. Adică sa împărțim pamperșii între noi, eu un crac si cel care nu a plătit nimic un crac, tot de la mine.