Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un plan de reformă fiscală în șapte puncte care să zdruncine lipsa de soluții din politicile de guvernare

protest - guvern

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu trebuie dați oameni afară, tăiate cheltuieli publice, aplicate suprataxări sau introduse cote progresive. Iată șapte inițiative, într-un fel sau altul deja vehiculate în spațiul public, care vor avea un efect foarte bun în reducerea cheltuielilor publice și colectarea la buget.

Înjurați-le dacă vreți, spuneți este ușor să le pui pe hârtie, că clientela politică le va bloca sau că niciun politician nu va avea curaj să le implementeze. Dar gândiți-vă la ele, pot schimba complet cursul României.

1. Cota unică 10%

Profit, venit, TVA. Imposibil să nu stimuleze conformarea voluntară.

Dar chiar să fie unică, fără excepții, derogări, facilitați etc. România devine paradis fiscal, evaziunea fiscală și munca la negru nu vor mai avea sens. Bonus - vor intra în țară miliarde de euro din capitaluri private. Ce spuneți de 7% sau chiar 5%?

2. Contribuție la “fondul de calificare”

Orice companie cu peste 50 de angajați care nu pregătește cel puțin echivalentul a 10% dintre angajați într-o formă de învățământ va plăti o contribuție – după modelul contribuției la fondul de handicap.

Angajatorii, care se plâng încontinuu de criza din piața muncii, vor trebui astfel să învestească în pregătirea profesională în parteneriat cu sistemul de educație.

3. Salariul minim brut de 4.000 lei

Va reduce semnificativ orice formă de evaziune fiscală și munca la negru. Este mincinoasă panica creată cum că unele companii nu își pot permite cheltuiala și vor trece la restructurări. Dar chiar și așa, la criza de personal din piața muncii, persoanele restructurate vor fi imediat absorbite de alți angajatori.

4. Stoparea oricăror facilități în taxarea muncii.

Nu aduc valoare pe termen lung, sunt discriminatorii, au condus la abuzuri și au generat distorsiuni între diverse sectoare economice.

Întâi să revină taxarea muncii la echivalentă și numai după aceea să fie introduse alte stimulente în funcție de nevoile dezvoltării unor sectoare economice strategice.

5. Stoparea oricăror forme de ajutor de stat

În lipsa unor strategii macro-economice, cele două sisteme de ajutor din prezent creează distorsiuni absurde și situații ridicole. În plus, pentru industria de prelucrare, care trebuie să fie cheia de boltă a politicilor economice, este mult mai eficient un sistem de facilitați fiscale post-investiție.

6. Stoparea oricăror forme de intervenție în piața liberă

Scutirile, reducerile, voucherele, ajutoarele și altele la fel acordate unor sectoare economice au creat distorsiuni, inegalități, false așteptări, abuzuri și deteriorări în principiul fundamental al pieței libere, legea cererii și ofertei. Ajutoarele trebuie să fie acordate doar persoanelor vulnerabile și doar pentru produsele absolut necesare.

7. Închiderea imediată a tuturor companiilor de stat care au înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii 5 ani.

Nu mai este nimic de spus aici. Doar că vom sărbători sfârșitul unei ere de pierderi și sinecuri . Vor fi restructurări, dar la cererea de forță de munca din România, numai cine nu vrea să muncească nu găsește un job.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • SG check icon
  Buna seara!
  De acord cu toate punctele, mai puțin cu nr. 2. Lucrez in domeniul codului CAEN 4520 - service auto din 1992. Am școlarizat câteva sute de elevi de-a lungul anilor, mulți dintre ei au fost angajați in firma noastra. Mulți au plecat in alte firme sau in afara țării desi erau bine plătiți in firma noastra unde aveau toți banii pe cartea de munca nu la negru și nu in “natura”. In alte firme au minim pe economie și restul la negru, neimpozabil. Cei care au plecat la munca in străinătate, sunt angajați de firme de recrutare din România cu minim pe economie pe cartea de munca și primesc pentru munca din străinătate diurne de 2000-2500 Euro neimpozabile in țara. După aceea, tot statul roman le acorda subvenții de tot felul pentru ca au minim pe economie. Nimeni nu verifica ca primesc diurne neimpozabile. Nu sunt de acord cu actualul sistem de Invatamant dual. Am solicitat elevi ca sa ii putem pregăti. Nu am primit nimic. Mulți dintre ei sunt trimiși cine știe unde sa facă practica. Oricum după ce sunt pregătiți și plătiți prin acest sistem de Invatamant , majoritatea se fac șoferi sau mai rău pleacă din țara. Deci pentru ce sa plătim școlarizare in aceste condiții? Sa plătim școlarizare unora care oricum pleacă din țara? Statul roman scolarizeaza gratuit, noi școlii gratuit, ca elevii si studenții sa plece la munca in străinătate. Ei nu au nicio obligație?
  Cred ca mai trebuie sa adăugați doua puncte:
  - cei școlarizați gratuit de statul roman sa lucreze min. 5 ani in România
  - cei care plătesc salariul la negru, cei care primesc salariul la negru si cei care lucrează la negru sa fie penalizați, sa nu primească niciun serviciu din partea statului roman, facilitați medicale, etc.

  In fond, noi cei care plătim corect toate taxele in caz ca ne vom îmbolnăvi si vom fi internați, ne vom plăti singuri pamperșii si medicamentele si statul ne cere sa fim solidari cu cei care nu au plătit niciodată nimic. Adică sa împărțim pamperșii între noi, eu un crac si cel care nu a plătit nimic un crac, tot de la mine.
  • Like 2
 • Gabriel check icon
  Sunt tare curios cum a ajuns autorul in pozitia de CEO la Terapia si care sunt rezultatele lui acolo si pana acolo. Imi pare rau, nu am timp sa caut. Ideile lui fac parte din cea mai proasta apucatura politica a Romaniei post comuniste: vine unu si crede ca el detine adevarul absolut. Ca sa ne intelegem, unele idei nu sunt deloc de neglijat, insa afirmatiile fara nici o urma de argumentare sunt ceva de noaptea mintii. Articolul incepe cu "Nu trebuie dați oameni afară, tăiate cheltuieli publice, aplicate suprataxări sau introduse cote progresive.", dar continua intocmai cu efecte ce dau oamenii afara. :) Trebuie sa fi extrem de incompetent ca sa scrii un astfel de articol si sa te mai lauzi si ca esti CEO. Domnule autor, va propun sa scrieti cate un articol pentru fiecare idee, cu argumente, sa propuneti o dezbatere pe fiecare subiect si sa vedeti atunci cum stau lucrurile. Atat de multi indivizi care aparent aveau rezultate bune intr-un domeniu s-au trezit peste noapte in varful politicii si au fost convinsi ca au un mare merit pentru asta si s-au apucat sa schimbe, sa faca si sa dreaga. Si nu ii banui obligatoriu de rea intentie ci doar de lipsa de viziune globala, de lipsa de experienta la un nivel foarte mare (acela al unei piete nu doar al unei companii). Aproape tot ce propuneti imi place ca idee insa nu se poate aplica peste noapte (ci in ani de zile) si am rezerve mari ca se poate aplica intocmai! Fac si eu parte din top management intr-o companie privata (> 400 de angajati), pe o piata ce nu e reglementata de stat si nu vin sa arunc solutii prin care sa pretind ca functioneaza in toata economia. Dezbaterea publica, dialogul, acestea sunt solutiile. Ca oricare dintre idei sa prinda e nevoie in primul rand ca ele sa fie comunicate corect catre cei afectati si a le arunca asa in public nu le aduce decat deservicii, pentru ca sunt intelese gresit si apoi respinse vehement de majoritate. Sincer im ipare ca articolul nu are decat scopul ca autorul sa se laude ca a publicat pe undeva.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon