Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un român a împrumutat statul cu 68 milioane de euro prin cumpărarea de titluri de stat Fidelis. Cât va câștiga din dobânzi

Imagine cu bani. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un singur investitor persoană fizică a împrumutat statul român cu 342 milioane de lei (68 mil. euro) prin cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis, ediţia august 2024, pentru care va fi remunerat de Ministerul Finanţelor cu o dobândă neimpozabilă de 24 mil. lei în fiecare an, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Acesta a subscris titluri de stat Fidelis în emisiunea cu scadenţa pe cinci ani, cea pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă de 7% pe an neimpozabilă, ordinul mamut venind chiar în ultima zi a perioadei de subscriere, adică pe 20 august 2024.

Subscrierile totale pe această tranşă s-au ridicat la 970 mil. lei, ceea ce înseamnă că investitorul a avut o treime din acestă tranşă. Fără acest ordin mamut, Fidelis ediţia august 2024 nu ar fi avut o valoare istorică în contextul în care subscrierile totale au fost de 3,2 mld. lei, uşor peste precedentul record de 3,186 mld. lei din aprilie 2024.

Potrivit datelor agregate de ZF, pe tranşa în lei cu scadenţa de cinci ani au fost introduse 5.122 de ordine, adică cel puţin 5.122 de români au subscris titluri de stat în lei pe cinci ani cu o dobândă de 7% pe an. Un român a putut subscrie unul sau mai multe ordine însă sunt foarte rare cazurile unor subscrieri multiple pe aceeaşi scadenţă pentru că nu prezintă niciun avantaj.

A doua cea mai mare subscriere a fost de 77 mil. lei iar a treia de 20 mil. lei. Mediana celor 5.100 de ordine este de 30.000 de lei, iar media de 189.000 de lei. Relevantă pentru astfel de analize este mediana întrucât exclude extremele - în acest caz 342 mil. lei şi 5.000 de lei.

ZF a scris ieri că Fidelis, ediţia august 2024, a atras subscrieri totale de 3,2 mld. lei de la micii investitori. 1,7 mld. lei au fost investiţiile în titlurile de stat denominate în monedă naţională, iar 311 mil. euro în monedă europeană.

Astfel, din 8 august până pe 20 august, adică pe parcursul a opt zile lucrătoare în care s-a derulat Fidelis, ediţia cu numărul 18, subscrierile au fost următoarele: 514 mil. lei pentru tranşa în lei cu dobândă 5,8% şi scadenţă pe un an, 202 mil. lei pentru donatorii de sânge cu o dobândă de 6,8% pe an şi 970 mil. lei pentru tranşa în lei pe cinci ani cu dobânda de 7% pe an.

Pe de altă parte pe euro subscrierile au fost următoarele: 205 mil. euro pentru emisiunea de titluri de stat scadentă în august 2025 şi cu o dobândă de 4% pe an şi 106 mil. euro pentru cea cu scadenţa august 2029 şi dobânda de 5% pe an.

Veniturile sunt neimpozabile – atât din cupoane cât şi din tranzacţionare (acolo unde este cazul după ce emisiunea ajunge la Bursa de Valori).​

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Radsub Radsub check icon
    interesant. cam cat timp v-a luat calculul?
    https://www.libertatea.ro/stiri/un-roman-a-imprumutat-statul-cu-342-milioane-de-lei-prin-cumpararea-de-titluri-de-stat-fidelis-cat-va-primi-acum-doar-din-dobanzi-4993991
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon