Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ungaria nu vrea ca UE să acorde un împrumut Ucrainei pentru reconstrucția țării

Peter Szijjarto

Foto: Profimedia Images

Mai pe față de atât nu cred că se poate: Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a declarat luni că Ungaria este gata să ajute în continuare Ucraina pe bază bilaterală, dar nu va sprijini un nou împrumut al UE în acest scop.

- Referindu-se la proiectul legislativ ce ar urma să fie prezentat săptămâna aceasta de Comisia Europeană privind un ajutor lunar de 1,5 miliarde de dolari pentru a acoperi necesităţile financiare ale ţării devastate de război, Peter Szijjarto a amintit, în cadrul unei reuniuni la sofia a şefilor diplomaţiilor din Iniţiativa Central-Europeană, că Ungaria a susţinut „cu zeci şi sute de milioane de euro” instituţiile medicale, de învăţământ, culturale şi religioase din Ucraina încă înainte de război.

- Suntem gata să continuăm să susţinem Ucraina pe baza unui acord bilateral”, a precizat șeful diplomației de la Budapesta.

- În acelaşi timp, a notat ministrul, Ungaria „categoric nu va susţine un împrumut comun al UE” în acest scop deoarece „am mai făcut acest lucru o dată. Am susţinut împrumutul comun al UE din timpul pandemiei şi a fost mai mult decât suficient”, a insistat Szijjarto.

- Ministrul de externe ungar a mai afirmat, referitor la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei în răspuns la atacul său din Ucraina, că măsurile au avut efectul opus celui promis la implementarea lor. „Brutalitatea războiului creşte şi economia europeană, mai curând decât cea rusă, a fost pusă în genunchi”, a spus Szijjarto.

- Ceea ce e total fals. În timp ce inflația globală ajută sectorul energetic al Rusiei, aceasta afectează ca în tot restul Europei, cetățenii săi. Rușii suferă deja o criză a costului vieții, agravată mult de războiul din Ucraina.

- Mai mult, sancțiunile tehnologice, precum cele care afectează industria aviatică rusă, sunt cele care pot avea cel mai profund impact asupra perspectivelor economice ale Rusiei.

- După cum spunea declara în luna august pentru CNN, Chris Weafer, partener fondator la compania de consultanță care consiliază companiile multinaționale din Rusia și Eurasia, „impactul sancțiunilor seamănă mai mult ca o ardere lentă decât cu o lovitură rapidă”.

- Andrei Nechaev, fost ministru al economiei în Rusia anilor ‘90, a fost însă mai tranșant și a spus că „în acest moment, declinul economic al Rusiei a pornit”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    De ceva timp e mare pelerinaj de unguri, mai mult sau mai putin oficiali, prin SUA. Stau la coada la selfie si pupat in..... cu anumiti "conservatori".
    • Like 1
  • Dar unguriță nu vor? (Banc din anii 90)
    • Like 2


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult