Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ungaria nu vrea ca UE să acorde un împrumut Ucrainei pentru reconstrucția țării

Peter Szijjarto

Foto: Profimedia Images

Mai pe față de atât nu cred că se poate: Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a declarat luni că Ungaria este gata să ajute în continuare Ucraina pe bază bilaterală, dar nu va sprijini un nou împrumut al UE în acest scop.

- Referindu-se la proiectul legislativ ce ar urma să fie prezentat săptămâna aceasta de Comisia Europeană privind un ajutor lunar de 1,5 miliarde de dolari pentru a acoperi necesităţile financiare ale ţării devastate de război, Peter Szijjarto a amintit, în cadrul unei reuniuni la sofia a şefilor diplomaţiilor din Iniţiativa Central-Europeană, că Ungaria a susţinut „cu zeci şi sute de milioane de euro” instituţiile medicale, de învăţământ, culturale şi religioase din Ucraina încă înainte de război.

- Suntem gata să continuăm să susţinem Ucraina pe baza unui acord bilateral”, a precizat șeful diplomației de la Budapesta.

- În acelaşi timp, a notat ministrul, Ungaria „categoric nu va susţine un împrumut comun al UE” în acest scop deoarece „am mai făcut acest lucru o dată. Am susţinut împrumutul comun al UE din timpul pandemiei şi a fost mai mult decât suficient”, a insistat Szijjarto.

- Ministrul de externe ungar a mai afirmat, referitor la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei în răspuns la atacul său din Ucraina, că măsurile au avut efectul opus celui promis la implementarea lor. „Brutalitatea războiului creşte şi economia europeană, mai curând decât cea rusă, a fost pusă în genunchi”, a spus Szijjarto.

- Ceea ce e total fals. În timp ce inflația globală ajută sectorul energetic al Rusiei, aceasta afectează ca în tot restul Europei, cetățenii săi. Rușii suferă deja o criză a costului vieții, agravată mult de războiul din Ucraina.

- Mai mult, sancțiunile tehnologice, precum cele care afectează industria aviatică rusă, sunt cele care pot avea cel mai profund impact asupra perspectivelor economice ale Rusiei.

- După cum spunea declara în luna august pentru CNN, Chris Weafer, partener fondator la compania de consultanță care consiliază companiile multinaționale din Rusia și Eurasia, „impactul sancțiunilor seamănă mai mult ca o ardere lentă decât cu o lovitură rapidă”.

- Andrei Nechaev, fost ministru al economiei în Rusia anilor ‘90, a fost însă mai tranșant și a spus că „în acest moment, declinul economic al Rusiei a pornit”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    De ceva timp e mare pelerinaj de unguri, mai mult sau mai putin oficiali, prin SUA. Stau la coada la selfie si pupat in..... cu anumiti "conservatori".
    • Like 1
  • Dar unguriță nu vor? (Banc din anii 90)
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult