Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Veștile proaste pentru România aduse de lovitura de stat ratată din Turcia

Turcia are o poziție importantă pe harta lumii: este la intersecția rutelor dintre nord și sud, est și vest, precum și a intereselor politice și militare internaționale. Bosforul este una dintre zonele critice pentru transportul maritim global, ceea ce oferă Turciei importanță economică și comercială. Turcia este a două forță NATO după SUA, găzduiește baza de la Incirlik, esențială pentru capacitatea NATO/SUA de reacție în Orientul Mijlociu. Tot Turcia și-a construit în timp și rolul de „mediator” între lumea islamică și creștinismul european și oferă Europei, la nevoie, forță de muncă tânără sau o piață de desfacere suficient de interesantă.

De această poziție privilegiată - ca în cazul multor alte țări lovite de „blestemul resurselor naturale”- turcii nu au fost niciodată în stare să profite... De fiecare dată, după 5-7 ani de creștere economică accentuată, chiar atunci când investitorii și partenerii de afaceri încep să vorbească despre „miracolul turcesc”, intervine ceva: criza economică regională ori globală, lovitura de stat sau război cu vecinii, cutremur, sau alt eveniment care aruncă țara înapoi, de unde a plecat la începutul ciclului economic. În ultimul dintre aceste cicluri, evenimentul nefericit a fost alunecarea către islamism și dictatură.

Economia Turciei crește cu rate impresionante pentru perioada pe care o traversăm, în jurul a 4,5 – 5% ceea ce o plasează alături de țările emergente de succes. Totuși, această poză trebuie privită cu mare atenție. Astfel, să observăm că inflația este și ea la niveluri deosebit de ridicate pentru perioada actuală, de 7-10%, ceea ce sugerează o economie mai degrabă instabilă, cu posibile derapaje majore în cazul unei încetiniri economice în UE, țările arabe sau în economiile emergente. Mai mult, epurările masive care au loc în Turcia în acest moment vor genera o încetinire accentuată a economiei pe termen scurt. Administrația publică, armata, sistemul de justiție și educație vor înceta să funcționeze în mod adecvat, iar influența la nivelul întregii economii va fi evidentă. În precedentele ocazii când mediul economic internațional a fost neprielnic, sau țara a fost afectată de evenimente negative, economia a căzut cu 5% în 2009, cu aproape 10% în 2001 și chiar cu 14,7% în vara lui 2009! Mai mult, chiar dacă în monedă națională, PIB a crescut destul de mult, calculat în dolari SUA observăm o scădere în 2014 și 2015 față de nivelul maxim atins în 2013 (823,24 miliarde dolari). Așadar, estimez că economia Turciei are șanse să „se întoarcă” în timp la nivelul din anul 2007, de aproximativ 650 de miliarde USD.

Pentru România, criza din Turcia aduce multe vești proaste. În primul rând din punct de vedere militar, cu o alianță NATO slăbită în regiune și în special în zona Mării Negre, planurile strategice ale României, de a deveni un actor important de stabilitate și pion avansat al Alianței în fața Rusiei, se năruie. Apoi, din punct de vedere economic: o slăbire în continuare a Balcanilor – după criza din Grecia de acum câțiva ani – posibile reduceri ale fluxurilor comerciale în regiune și prudența investitorilor de a veni într-o zonă incertă și instabilă politic, toate vor afecta România. În plus, schimburile comerciale dintre România și Turcia sunt în jur de 3,8 miliarde euro și ar putea scădea cu până la 25%, în cazul în care economia Turciei intră în recesiune. Aceasta s-ar putea traduce printr-o scădere cu până la 0,2% din PIB pentru țara noastră.

Așadar, evenimentele din Turcia vor avea un impact economic important pe termen scurt atât în această țară, cât și pentru regiunea noastră în ansamblu. Putem spune chiar că ele vor marca regiunea Balcanilor pentru următorii 5-10 ani. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Inca odata dam dovada ca nu stim sa profitam de o situatie si sa ne prezentam in fata marilor puteri ca fiind un partener stabil in regiune. Miorlaim cu articole lamantabile si astem sa cada dropul de sare.
    • Like 0
  • Romania nu se incapataneaza sa devina un cap de pod impotriva Rusiei, ci asculta toate ofertele si o va alege pe cea mai buna dupa ce a facut un sampling generos si din celelalte si dupa ce a fragezit toti actorii, ca sa nu le treaca prin cap sa protesteze cand isi va incalca si promisiunea finala. Cat despre perspectivele economice sau militare, reactia din ultimii 15-20 ani, in cazul oricarei crize a fost invariabil aceeasi: ce putem sa luam noi din ce au pierdut ceilalti? Acum, din rucsacul cazut al Turciei, dar repede, pana nu se ridica si ne vede langa el, se vor arme nucleare americane, hidrocarburi din Azerbaijan si turisti.
    • Like 2
  • Ce (articol) e asta!!! Parca-i breiching niuz... Incep comentariile sa fie mai lungi si mai bine documentate decat articolele?! De-acum scrieti numai titlurile, restul il vor face cititorii...
    • Like 6
  • golan check icon
    Multi comentatori cred ca o eventuala iesire sau diminuare a rolului Turciei ar mari influenta pe care o Romania, ceea ce este cat se poate de fals. Un flanc estic slabit ar necesita o dependenta sporita de aliatii de mai la vest, inclusiv Germania si Franta, pentru ca resursele NATO de la aceasta granita se diminueaza semnificativ (intre Polonia, Romania si Turcia, strangem undeva la jumatate din efectivele rusesti stationate doar in aceasta parte a Europei, fara sa luam in calcul o mobilizare mai semnificativa; fara Turcia... situatia este sumbra). Dar independenta energetica a acelorasi aliati fata de Rusia depinde tocmai de tranzitul prin Turcia, o problema care nu poate fi evitata. O criza in relatiile cu Turcia va duce la masuri si mai drastice in Europa de vest, dar o parte din solutiile care se impun depind de stabilitatea din Orientul Mijlociu. Investitia facuta de americani in Turcia nu se poate muta deodata in Romania, pentru ca noi nu avem si nici nu vom avea in 3-4 decenii posibilitatea de a intretine efective la fel de semnificative ca turcaletii nici daca am mari contributia la 4% din PIB. Nici daca resursele nu ar fi singura problema, nu putem crea peste noapte o marina si o aviatie militara la nivelul lor. Cu aliati estici labili, cu reflexe neocomuniste (vezi chiar si Polonia, sau ciuma rosie de pe la noi) sau islamiste radicale, americanii nu vor putea muta efective mai la est. Scurt si la obiect. Investia trebuie sa fie una politica si economica mai intai de toate. Asa stau lucrurile acum.
    • Like 1
  • Alexius check icon
    În acest moment, pe fondul anunţatelor alianţe ale Turciei cu Rusia şi Iranul, s-ar putea discuta la Washington chiar activarea procedurii de excludere a Turciei din cadrul NATO. Poate părea precipitat, americanii au baze în Turcia, o cooperare de zeci de ani, dar lucrurile au avansat în ultimele 5 zile şi au luat o turnură de ani distanţă faţă de cea era Turcia acum o săptămână.
    Erdogan pare decis să-şi epureze toată societatea. O adevărată Noapte a Cuţitelor Lungi (deşi comparaţia este forţată) sau o Revoluţie Culturală precum în China lui Mao.
    Este decis să pună botniţă turcilor şi să cânte cum vrea clanul său. Laicitatea este doar o chestiune de zile, o formalitate.

    De asemenea, Erdogan pare decis să scoată Turcia din alianţa cu decadentul Occident, din alianţa militară cu SUA, deoarece planurile sale de actor regional în Orient sunt deseori şuntate de americani.
    De ce să nu poată împărţi neajutoratul Irak cu Iranul?!. De ce să nu rupă puţin din nordul Siriei şi să-l numească în Siria un dictator marionetă? De ce să nu fie lăsat să lichideze statul kurd, nerecunoscut internaţional?!

    Sunt tot atâtea motive pentru a întoarce spatele Europei, Statelor Unite şi altora.
    • Like 0
    • @ Alexius
      GS check icon
      Chiar nu vreau sa ma gandesc la o iesire a Turciei din NATO. Pentru ca "independenta" nu va putea sa joace. Deci, deca nu esti cu noi, esti impotriva noastra. Rusia este o solutie. Totodata am un sentiment ca, oricare va fi presedintele SUA (lupta este intre o mincinoasa si un senil), la situatia actuala in UE, NATO va fi slabit mai tare. Iar o eventuala alianta Rusia-Turcia va fi infloritoare, cel putin pentru inceput. Iar Romania devine linia intai "in teatrul de operatiuni" militare, nu politice.
      • Like 1
    • @ GS
      Alexius check icon
      Rusia nu poate fi prietena Turciei niciodată pentru simplul motiv că îi stă în cale.
      Turcia este chiar obiectul dorinței seculare a țarilor ruși și a liderilor sovietici: Strâmtorile, Marea Neagră, Siria și bazinul de gaze naturale din Marea Mediterană, de pe coasta Siriei. Rezervele alea pe le dorește cu fanatism și Arabia Saudită, statul care chiar a pus umărul serios la războiul din Siria și la creearea Statului Islamic.

      Turcia are potențialul unei mari puteri. Mai ales că până vineri avea ceva tare Armată. Oameni pregătiți, dotare serioasă, seriozitate, spirit de luptă și de sacrificiu. Turcia poate domina lejer Orientul din punct de vedere militar dar ce te faci cu economicul si cu problema de etnie, că turcii sunt turci, nu arabi. Aici e problema.
      În plus, Orientul muslman este acum fragmentat în atâtea sute de grupări etnice, religioase, contondente încât este greu de făcut pace și de înțeles cu atâția.

      • Like 0
  • Ce articol subțire. Văd că oricine are o opinie scrie și e publicat. Mă simt ca și cum aș fi băut un pahar cu apa caldă.
    • Like 3
  • Ionel check icon
    Foarte sintetica analiza. Domnule Cabat, multi citesc, putini pricep. Asta ca sa nu mai spun de faptul ca fiecare analizeaza ce citeste functie de bagajul de cunostinte in domeniu. Va multumim.
    • Like 2
  • paragraful 4 ne pocneste cu o concluzie care o fi valabila in capul autorului, dar nu este sustinuta de nici un argument; adicatelea, daca tot suntem in domeniul analizelor cu "poate", atunci de ce nu poate Romania sa fie tocmai invers: cu un statut elevat in cadrul NATO, tocmai pentru ca vecinul turc a intrat in instabilitate ...
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Exact acest lucru m-a frapat si pe mine. Concluzia ciudata (daca nu chiar complet aiurea) a autorului cum ca daca Turcia slabeste in calitate de partener NATO in regiune, planurile Romaniei de a deveni pion important se naruie. Pai nu asta ar fi tocmai o oportunitate excelenta pentru Romania de a juca un rol si mai important preluand o parte cat mai mare din "felia" Turciei ?
      • Like 0
  • Stefania check icon
    Poate ne va afecta economic dar conteaza mai putin.Eu cred ca abia acum va fi privita Romania asa cum trebuie si cum a fost privita acum 2000 de ani! De, roata istoriei se invarte!
    Avem sansa noastra, iar dezvoltarea va veni tot prin straini ca de fiecare data in istorie.Or sa ne traga dupa ei, pentru ca nu avem lideri! De voie de nevoie sa o fim cu occidentul, ceea ce nu ne poate decat bucura.
    • Like 0
  • Sorin check icon
    dar poate ca Romania are sansa sa devina ceea ce era Turcia pentru NATO, la asta v-ati gandit? Totul de pinde de vointa politica a clasei conducatoare romanesti. Doreste ea NATO, Rusia, sau copiii ploii? Nu cred ca suntem in pozitia in care sa ne permitem sa fim independenti.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult