Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Am înțeles că dvs. vreți politizarea învățământului...” Ce a răspuns Ecaterina Andronescu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, la această provocare

Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei de Educaţie din Senat, a declarat, la emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la la Digi24, că „învăţământul nu este politizat”, admițând însă că unii dintre directorii de şcoli fac parte şi dintr-un partid politic. Emisiunea se difuzează duminică, de la ora 13.05, la Digi24.

„Dacă cineva acum face o analiză în tot sistemul pe directorii care ocupă această funcție, o să vedeti ce surpriză aveți...nu au avut legături numirile cu politica”, a spus Ecaterina Andronescu.

Rugată de moderator să confirme că învățământul nu este politizat în prezent, Ecaterina Andronescu a reiterat ideea. 

„Da, pot spune asta fără să îmi fie teamă. Ce trebuie să facă un director, el nu are ce să îi spună liderul politic ce să facă în școală, el are niște competențe tehnice pe care trebuie să le rezolve: să organizeze concursurile, să organizeze evaluările, să își structureze școala. Nu exclud ca unii dintre ei să fie membri în partide”, a mai spus Andronescu. 

Rugată „să promită” în direct că, în cazul în care PSD va ajunge la guvernare, directorilor și inspectorilor școlari li se va interzice să fie, în același timp, și membri de partid, Ecaterina Andronescu a precizat că nimănui nu-i poate fi luat dreptul de a avea opțiuni politice.

Ecaterina Andronescu a introdus în Comisia de Învățământ din Senat un amendament prin care concursurile pentru directorii de școli se amână până în 2017. Proiectul de lege în care apare noul amendament și care a trecut de Camera Deputaților nu are însă nicio legătură cu managementul școlilor, acesta referindu-se la orientarea profesională a elevilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Pai, sa-i amintesc Abramburicii ca directoarea scolii Herastrau face parada de prietenia cu ea? Si ca, cel putin anii trecuti, era foarte "activa" in a ne invata ea "cum stau lucrurile in scoala "ei" si ca daca nu ne convine ....mai sunt ai alte scoli in capitala. Si ca-pana una-alta "partidul ei" dicteaza regulile?
  Yuck! Ma duc sa-mi iau un antivomitiv.
  • Like 0
 • O contrazic categoric pe d-na Andronescu ! La Colegiul ¨Mihail Cantacuzino" din Sinaia funcţia de director i-a fost acordată unei profesoare de limba engleză care a fost şi este un consilier al primarului ! O doamnă care nu exercitase niciodată nu exercitase această îndatorire, nici măcar la şcoala generală (trebuie să menţionez că anul în care a fost numită director la liceu a fost şi primul an în care a început să predea la liceu). Aşadar, despre ce vorbim??
  • Like 1
 • check icon
  eu raman la ideea mea fixa : daca 98% dintre directorii liceelor vor fi de stanga sunt 98% sanse ca 98% dintre absolventi sa fie de dreapta. este vorba de filozofie, psihologie si realitatea inconjuratoare, de varsta "tineretii rebele" ! deci sunt pt psd-izarea invatamantului, la greu. nu uitati creatorii si sustinatorii socialismului si comunismului proveneau din familii bogate si au trait ca "exilati" in tari capitaliste de unde au continuat sa-si conduca afacerile familiei ! exemple : Thomas More - tatal Sir John More / marx - tatal avocat + mama din familia care a infintat Philips Electronics / engels - tatal fabrica de textile si confectii / lenin - parinti de conditie "medie" care l-au trimis sa studieze fizica si matematica la Kazan Imperial University si Penza Institute for the Nobility
  • Like 0
  • @
   Da si dupa toti astia a urmat stalin ale carui sechele le intalnim si in ziua de azi si vor mai dainui inca mult. Exista chiar riscul sa domine iarasi. De curran putin a reinfiintat(resuscitat) kgb-ul !!! Tinerii trebuie sa se implice, a lor e viitorul in tara asta. Nenorocirea este ca a fost rasturnata scara valorilor cu ajutorul unei parti a media ( vezi protv, antena 1 si 3, canal d ) si toate celelalte care promoveaza prostul gust. Aportul princiipal si inceputul l-a facut protv cu emisiunile in care au avut si au incontinuare "moderatori" si "realizatori""" vestiti" sii invitati de cea mai joasa speta. Sustin ca asta se cere. Nu este adevarat. Asta dau ei, in mod intentionat pentru a deforma intelegerea celor multi, cu mai putina educatie. Educatie de care a avut "grija" androneasca, si ceilalti ministri ai educatiei. Iar ce in varsta, sa nu mai mearga orbeste psd-ul,cei care au beneficii de la acesti tradatori si vanzatori de neam. Toti cei cu beneficii de la psd au parazitat societatea, cat au fost activi, si se bucura ca pot sa o paraziteze in continuare. Mai bine incercam cu altii, necunoscuti, daca tot e sa iasa prost, decat sa-i mentinem pe aceeasi, care au demonstrat ce pot.
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Venom check icon
   Mi se pare foarte corect ce spuneți! Singura excepție ar fi la noii fasciști deghizați sub sigle vechi.
   • Like 0
 • Politica nu are ce cauta in invatamant, cei ce vor sa faca politica trebuie sa-si dea demisia din invatamant. Directorii ar trebui alesi dintre cadrele didactice ce lucreaza in scoala si votati de colegi. Mandatul unui director ar trebui sa fie pe 4 ani si poate asa va merge bine si invatamantul.
  • Like 0
 • Ecaterina Andronescu este o nulitate, sustinuta de tradatorii neamului,psd, alde si acolitii lor. Nu vorbeste decat prostii si minciuni. A fost, de 3 ori, ministru, responsabil cu degradearea invatamantului si asta i-a reusit din plin. Ea trebuie sa fie anchetata si sa dea socotela in cazul microsoft.
  • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   check icon
   nu se poate ... tineretul nu se mai baga ... si fata asta are 2 idei, singurele pe invatamant ale psd, si daca renunta ... bune, proaste, reprezinta activitate in parlament
   • Like 0
 • Cri check icon
  Directorii de scoli, ca si rectorii, decanii, sefii Casei de Asigurari de sanatate, etc ar trebui sa ajunga in aceste functii doar prin concurs
  • Like 1
  • @ Cri
   Venom check icon
   De acord la directorii de școli. Dar la CAS ar trebui desființată ca instituție fiindcă e o structură parazitară (refugiu pentru recompense și rude) , inventată intre banii asiguraților, medici și buget și care a fost impusă printr-o falsă foame de documente și justificări. Nu văd de ce, o direcție din minister n-ar putea gestiona online contractele cu medicii cate scriu mai multe acte către CAS decât rețete. La ce buget de frecat menta are CAS, câte programe de sănătate puteau fi finanțate? Mai ales că paraziții au sedii în fiecare județ, sute de angajați (ce cheltuieli) sau au construit tot felul de clădiri luxoase, că doar nu sunt milogi.
   • Like 1
  • @ Venom
   Cri check icon
   CAS probabil ca este cea mai monstruoasa si inutila institutie creata in Romania in ultimii 25 de ani; aroganta si nesimtirea cu care ii trateaza pe asigurati si pe medici este demna de Stalin. CAS este cauza principala a inapoierii si ineficientei sistemului public de sanatate si de asemeni este unul dintre motivele de baza pantru care medicii romani emigreaza in masa.
   CAS este mentinuta in viata dintr-un singur motiv: banii cetatenilor. Banii stransi cu japca de catre CAS se afla de fapt la cheremul Ministerului de Finante care oricand doreste poate utiliza aceste sume ( peste 5 miliarde euro) in alte scopuri decat sanatatea ceatenilor.
   CAS nu da socoteala asiguratilor sau medicilor despre utilizarea acestor bani si nicio instititie a statului roman nu controleaza acest lucru.
   AR MERITA O DISCUTIE SISTEMATICA, PE ACEST SITE SI IN TOATA MASS-MEDIA, DESPRE ABJECTIA ACESTEI INSTITUTII CARE ESTE IN FAPT PRINCIPALUL INAMIC AL MEDICILOR SI ASIGURATILOR !!!
   • Like 0
 • Cred ca e clar ce doreste doamna rector. Lupul schimba parul dar naravul, ba.
  • Like 3
 • jos labele de pe invatamant si de pe sanatate nesimtilor ........... si Ecaterina Andronescu si PSD si PNL, nu ne intereseaza ce faceti dar jos labele de pe invatamant si sanatate ca dracu o sa va ia...........destul vorbim cu voi cu frumosul ca nimic nu invatati............sunteti un perico pentru tara noastra si trebuie sa ne aparam de cei ca voi, voi nu iubiti nici romanii si nici tara noastra Romania.......... voi stiti doar PSD sau PDL sau PNL sau UDMR cA DE ALDE Tariceanu tot jeg este......destul v-ati batut joc de tara si de noi, DESTUL!!!
  • Like 6
 • Toți cei care lucrează în sistemul de învățământ știu care este realitatea. Mai mult, mulți din exterior aflăm ce se întâmplă, căci cei din interiorul sistemului povestesc - fie pentru că ne sunt rude fie că sunt cunoștințe. Politicul este amestecat până peste cap în educație. Nu numai în gimnazii și licee se fac numiri pe criterii politice dar și la facutățile de stat, la alegerea rectorilor. Se fac liste, cu semnături, în favoarea unui cadru didactic sau altul. Sunt atrași în joc și studenții, prin asociațiile studențești ale marilor partide. Pe scurt, o mizerie întreagă. Ecaterina Andronescu este atât de implicată, încât n-are nici un interes să spună adevărul.
  • Like 9
  • @ Moldovan Mircea
   Si in crese si gradinite se amesteca politicul. Toate nulitatile, as putea spune, chiar semianalfabetii, ajung, politic, inspectori, care nu facdecat sa terorizeze si santajeze, cadrele, cu pregatire in domeniu, dar neafiliate politic, cu predilectie psd-ului.
   • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult