Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Are you from this Planet?” Răspunsul lui Flavian Glonț, care a uimit la „Britanicii au talent”. „Fiind din România, chiar nu mă așteptam la o astfel de minune”

„Are you from this Planet?” Întrebarea i-a fost adresată de Simon Cowell, celebrul producător de televiziune, lui Flavian Glonț, la „Britain’s got talent”. Flavian i-a uimit pe britanici după ce, în cadrul show-ului de televiziune, a reușit să rezolve, legat la ochi, nu un singur cub Rubik, ci trei. Toate în câteva secunde. Pe ultimul l-a rezolvat cu o singură mână. Pe scenă, tânărul, care are 18 ani și este elev în clasa a XI-a la un liceu de matematică-informatică din Câmpulung Muscel, a spus că vrea să prezinte un „show inteligent, ceva diferit”.

Și se pare că a reușit, obținând de la cei patru membri ai juriului câte un „da”, în prima fază a preselecţiilor la „Britanicii au talent”.

Anul trecut, Flavian Glonț, alături de alți doi prieteni ai săi pe care i-a cunoscut la concursurile de Speedcubing – rezolvarea cubului Rubik -, Cristian Leana și Martin Fronescu, a câștigat „Românii au talent”, ediția 2015. 

Speedcubing-ul, hobby-ul pasionaților de cub Rubik, presupune rezolvarea rapidă a cubului Rubik și a puzzle-urilor mecanice într-un timp cât mai scurt. Concursurile de speedcubing sunt organizate și reglementate de World Cube Association (WCA).

În interviul pe care l-a acordat Republica.ro, Flavian Glonț spune că pasiunea sa l-a făcut să fie perfecționst, l-a ajutat să știe să se organizeze foarte bine în tot ce face. Visează să aibă propriul său show de televiziune, modelul său fiind Simon Cowell.

- Cum a pornit pasiunea ta pentru rezolvarea cubului Rubik?

- Pasiunea a pornit de la o întâmplare. Aveam 13 ani când într-o pungă cu pufuleți cu surprize am găsit un cub Rubik. Am încercat să îl rezolv, bineînțeles că am eșuat. Când aveam cinci-șase ani am văzut pentru prima dată un cub Rubik. Am fost interesat să îl rezolv, la vremea aceea, dar nereușind, m-am lăsat păgubaș. Și m-am hotărât, la 13 ani, să încerc din nou să îl rezolv. Căutând pe internet tot felul de metode de rezolvare, am descoperit să există o adevărată comunitate care are acest hobby. Am văzut atunci clipuri cu persoane care rezolvă cubul Rubik foarte repede. Am vrut să văd dacă și eu pot. Am început să mă antrenez în fiecare zi, devenind din ce în ce mai bun. Am reușit, în patru ani, să ajung la performanțe. Cel mai bun timp scos de mine până acum este de 6,04 secunde. Spre surprinderea mea, cifrele arată că sunt unul dintre cei mai populari speedcuberi ai lumii, lucru la care nu mă așteptam, eu locuind într-un oraș în care nu se întâmplă prea multe minuni. Fiind din România, chiar nu mă așteptam să se întâmple o astfel de „minune”.

- Cum ai ajuns la „Britanicii au talent” ?

- Am participat la „Românii au talent”, ediția 2015, unde am câștigat cu doi prieteni din echipa speedcubing. Până să ajung la „Românii au talent” am participat la numeroase competiții, unde am obținut recorduri mondiale pe care și acum le mai dețin. Am mai participat și la alte show-uri unde nu am impresionat, neavând experiență în realizarea unui spectacol cu cubul Rubik. Dacă știi să rezolvi cubul Rubik, nu înseamnă că știi să faci un spectacol foarte bun. Este nevoie de multă experiență. Am avut foarte multe eșecuri la astfel de competiții. Am făcut greșeli. Când am decis să particip cu cei doi prieteni la „Românii au talent ” aveam experiență de trei-patru ani. După ce am câștigat „Românii au talent”, a doua zi mi-am propus să particip la „Britanicii au talent”.

Mi-am pus în cap acest lucru, am zis că trebuie să fac asta, că nu are cum să fie imposibil. Am alergat ceva timp după sponsorizări pentru a putea participa. Am reușit, prin Primăria Câmpulung Muscel, să obțin o sponsorizare pentru a merge la această competiție. Prima etapă s-a desfășurat în noiembrie 2015, la pre-preselecția acestui show. În fața producătorilor trebuie să îți prezinți numărul. În funcție de cum te evaluează ei, te pun în fața juriului la adevăratul show, pe care îl vede toată lumea. Cei care trec de această fază sunt foarte puțini, cam 600 din vreo 45.000, câți se înscriu în medie în fiecare an. M-am bucurat foarte tare când am auzit că m-au selectat să merg pe scenă, în fața juriului. Momentul cu juriul s-a filmat în ianuarie. Am fost din nou la Londra. Acum, în luna mai, s-a difuzat la TV. Observ pe rețelele de socializare un interes foarte mare pentru momentul meu. În două zile s-au strâns un milion și ceva de vizualizări. Mă bucur foarte mult că românii apreciază ce am făcut, că au înțeles mesajul pe care am vrut să îl transmit, că România chiar se poate lăuda, poate arăta întregii planete că și noi putem face ceva extraordinar. 

- Te-ai calificat mai departe în cadrul concursului?

- Din păcate nu am trecut în semifinalele show-ului „Britanicii au talent”. Voi încerca să fac rost de încă o sponsorizare și împreună cu încă doi prieteni, doi dansatori foarte buni, cred că vom face o echipă împreună pentru a face încă o încercare la „Britanicii au talent”, ca să le arătăm că se poate face ceva mult mai mult de atât și chiar putem realiza un moment artistic, așa cum am făcut în finala show-ului de la „Românii au talent”.

- Cât de greu este să rezolvi cubul Rubik în câteva secunde?

- Pentru rezolvarea cubului există niște pași stricți pe care trebuie să îi urmărești. Trebuie să știi niște algoritmi, niște serii de mutări pentru cubul Rubik. Trebuie să înveți acești algoritmi, apoi, cu logica ta, trebuie să reușești să îi îmbini unul cu altul astfel încât să rezolvi cubul Rubik cât mai rapid. Am fost doar eu și internetul, m-am chinuit nopți nedormite, ani buni, pentru a ajunge la astfel de performanțe. 

- Cei care au o pasiune pentru matematică și geometrie în spațiu pot rezolva mai ușor cubul Rubik?

- Nu neapărat matematica în sine. Nu pot spune că cifrele ne ajută foarte mult în acest domeniu, însă viziunea în spațiu este foarte bine dezvoltată în acest domeniu și chiar se vede. Speedcuberii din România suntem majoritatea axați pe domeniul real. Eu am avut o sclipire pentru geometria în spațiu, pe care mi-a confirmat-o și profesoara mea de matematică. Pasiunea pentru rezolvarea cubului Rubik te dezvoltă pe această latură și este ca șahul, te face foarte calm, acest sport te educă și te transformă ca persoană.

- Pe tine cum simți că te-a transformat?

- Sunt foarte calm, iar orice vreau să fac vreau să fie perfect. Rezolvarea cubului Rubik nu este un domeniu în care să spui „hai că merge și așa”. Ori îți iese, ori nu îți iese. Dacă ai greșit o mutare, ai eșuat. Acest lucru m-a făcut să fiu perfecționist. Reușesc să mă organizez foarte bine.

- Există un secret pentru a fi bun în rezolvarea cubului Rubik?

- Secretul se numește muncă. Dacă muncești foarte mult în absolut orice domeniu, sunt convins că vei reuși.

- Ce le spui tinerilor care te întreabă despre pasiunea ta?

- Majoritatea mă întreabă ce cuburi folosesc. Eu folosesc cuburi profesionale, sunt mai scumpe, sunt făcute special pentru speedcuberi, merg foarte ușor, sunt foarte ușoare, noi le putem mișca foarte ușor în mână. Nu am văzut atât de multă lume care să vrea să se apuce de speedcubing, dar sunt câțiva. Din păcate nu îi văd foarte entuziasmați. Eu i-am incurajat să muncească, să își urmeze visele.

- Cum decurge o zi obișnuită pentru tine în prezent?

- Pentru mine speedcubing-ul a rămas o pasiune pe care o practic la diverse spectacole, evenimente naționale și internaționale. Din când în când mă mai antrenez. Acum câțiva ani mă antrenam chiar și câte trei-patru ore pe zi. O rezolvare normală îmi ia 10-11 secunde. Făceam câteva sute de rezolvări pe zi pentru a mă antrena. În rest am o viață normală, ies cu prietenii, merg la școală, am note bune. Sunt în clasa a XI-a.

- Ce îți propui să faci mai departe? 

- Sunt la un liceu din orașul meu, sunt specializat pe matematică-informatică intensiv. Vreau să urmez Automatica în București, informatica are oarecum o legătură cu cubul Rubik. Pe un plan paralel aș dori să mă lansez în televiziune. Știu că este greu, dar este unul dintre visele mele. Cine știe, poate într-o zi poate chiar voi reuși, dar deocamdată trebuie să mă stabilesc la București, pentru că de acolo pot să încep să mă dezvolt mai bine pe acest domeniu. Așa că mai am un an de zile și am să mă mut la București.

- Visezi să ai o carieră în televiziune?

- Aș vrea să am propriul meu show TV, așa cum are Simon Cowell, unul dintre jurații de la „Britanicii au talent”. Este una dintre cele mai importante persoane din mass media din întreaga lume pentru că el a creat aceste show-uri „Got talent” și „X factor” din întreaga lume. Și chiar aș vrea ca într-o zi să ajung să am propriile emisiuni, să sparg ratingurile.

- Se pot câștiga bani din rezolvarea cubului Rubik?

- Această întrebare am primit-o și în Marea Britanie. Nu știu ce să spun. Nu prea poți să câștigi bani din speedcubing pentru că este un domeniu mai „așezat”, nu e ceva să facă lumea să danseze sau să țipe. Dacă ai cânta sau ai dansa, dacă ai renume, te poți duce să dansezi pe o scenă la un spectacol, sau într-un club. Însă atunci când rezolvi cubul Rubik probabil este interesant prima dată te duci pe o scenă. Nu prea e interesant pentru organizatori. Nu prea poți face bani din speedcubing, am fost foarte fericit când am câștigat „Românii au talent”, pentru că este o oportunitate foarte rară să câștigi astfel de premii, mai ales când ai un astfel de talent. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult