Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Când nu ai bani, nu fi leneș. Când ai bani, fii modest”. Două bune practici pentru planificarea financiară în familie la început de an

investment portofoliu

Foto Getty Images

Am vorbit recent la un post de televiziune despre două bune practici pentru planificarea financiară în familie, la început de an: evoluție (nu revoluție) și gândire pe termen lung (obiective pe 10-20 ani sparte anual). La ce mă refer?

- Evoluție, nu revoluție: rata medie de economisire la nivel național este de 6%, în timp ce intervalul optim este 20% - 25%. Am văzut oameni care își schimbă radical obiceiurile de economisire, crescând brusc de la 6% la 20%. Imediat apar frustările, dezamăgirea unor cheltuieli anulate și … în câteva luni, revenirea la vechiurile obiceiuri. Greșit. Pași mici, dar siguri, aceasta este abordarea perseverentă și de lungă durată. Spre exemplu, dacă îți vei crește rata de economisire cu 1% pe trimestru, până și o familie cu un salariu minim și unul mediu pe economie nu resimte efortul, înseamnă 2 lei / zi economii în plus, trimestrul următor 4 lei .. și tot așa, în 14 trimestre (3 ani și jumătate) crești rata de economisire de la 6% la 20%

- Gândirea pe termen lung: un obiectiv financiar poate fi atins cu efort mai redus dacă îți propui un orizont mai lung. Astfel, economiile lunare scad nu doar pentru că le împarți la mai multe luni, ci și pentru că economiile deja realizate au mai mult timp la dispoziție ca să crească prin investiții. Spre exemplu, un obiectiv de 500.000 lei poate fi atins în 10 ani cu economii lunare de 2.440 lei (familia muncește 59% pentru atingerea obiectivului, restul vine din randament), respectiv în 20 ani, dar cu economii lunare de 658 lei (familia muncește 32% pentru atingerea obiectivului). În ambele scenarii economiile sunt investite cu 8% randament anual. Cheia este următoarea: dublez perioada (am de două ori mai multă răbdare), dar scad efortul de economisire de 4 ori, și am timp să mă bucur și de viață. Într-adevăr, pot forța ca lucrurile să se întâmple în 10 ani, de două ori mai repede … dar risc să mă îmbolnăvesc din cauza efortului exponențial mai mare, iar apoi nici nu mai am energia să mă bucur de atingerea obiectivului, sau cheltui economiile și investițiile pentru recuperarea sănătății.

Mulți vor să se îmbogățească repede, de aceea rămân săraci toată viața. Când nu ai bani, nu fi leneș. Când ai bani, fii modest (proverb evreiesc). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă pui deoparte 2440 PE LUNA, nu ești sărac.
    Ești sărac atunci când tu abia ai bani de mâncare și taxele de îmbuibat porcii bugetari nicidecum sa pui deoparte bani.

    Articol scris de un habarnist care ori n-a fost sărac în viata lui ori e plătit sascrie aiureli.

    În 2022 cei 500.000 lei ar avea puterea de cumpărare a 400.000. Asta e inflația.
    Deci strângi 5 ani ca să se ducă pe sponci într-un pt ca PSD-PNL sunt niște retardați mintali.

    Esti sărac nu poți cumpăra en-gross, doar cứu amănuntul, deci mai scump.
    N-ai bani de control medical, afli prea târziu și dai o avere la dentist, chirurg, etc

    E GREU SA FII SARAC. SĂRĂCIA este pedepsita în România NU ajutata.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult