Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Când nu ai bani, nu fi leneș. Când ai bani, fii modest”. Două bune practici pentru planificarea financiară în familie la început de an

investment portofoliu

Foto Getty Images

Am vorbit recent la un post de televiziune despre două bune practici pentru planificarea financiară în familie, la început de an: evoluție (nu revoluție) și gândire pe termen lung (obiective pe 10-20 ani sparte anual). La ce mă refer?

- Evoluție, nu revoluție: rata medie de economisire la nivel național este de 6%, în timp ce intervalul optim este 20% - 25%. Am văzut oameni care își schimbă radical obiceiurile de economisire, crescând brusc de la 6% la 20%. Imediat apar frustările, dezamăgirea unor cheltuieli anulate și … în câteva luni, revenirea la vechiurile obiceiuri. Greșit. Pași mici, dar siguri, aceasta este abordarea perseverentă și de lungă durată. Spre exemplu, dacă îți vei crește rata de economisire cu 1% pe trimestru, până și o familie cu un salariu minim și unul mediu pe economie nu resimte efortul, înseamnă 2 lei / zi economii în plus, trimestrul următor 4 lei .. și tot așa, în 14 trimestre (3 ani și jumătate) crești rata de economisire de la 6% la 20%

- Gândirea pe termen lung: un obiectiv financiar poate fi atins cu efort mai redus dacă îți propui un orizont mai lung. Astfel, economiile lunare scad nu doar pentru că le împarți la mai multe luni, ci și pentru că economiile deja realizate au mai mult timp la dispoziție ca să crească prin investiții. Spre exemplu, un obiectiv de 500.000 lei poate fi atins în 10 ani cu economii lunare de 2.440 lei (familia muncește 59% pentru atingerea obiectivului, restul vine din randament), respectiv în 20 ani, dar cu economii lunare de 658 lei (familia muncește 32% pentru atingerea obiectivului). În ambele scenarii economiile sunt investite cu 8% randament anual. Cheia este următoarea: dublez perioada (am de două ori mai multă răbdare), dar scad efortul de economisire de 4 ori, și am timp să mă bucur și de viață. Într-adevăr, pot forța ca lucrurile să se întâmple în 10 ani, de două ori mai repede … dar risc să mă îmbolnăvesc din cauza efortului exponențial mai mare, iar apoi nici nu mai am energia să mă bucur de atingerea obiectivului, sau cheltui economiile și investițiile pentru recuperarea sănătății.

Mulți vor să se îmbogățească repede, de aceea rămân săraci toată viața. Când nu ai bani, nu fi leneș. Când ai bani, fii modest (proverb evreiesc). 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă pui deoparte 2440 PE LUNA, nu ești sărac.
  Ești sărac atunci când tu abia ai bani de mâncare și taxele de îmbuibat porcii bugetari nicidecum sa pui deoparte bani.

  Articol scris de un habarnist care ori n-a fost sărac în viata lui ori e plătit sascrie aiureli.

  În 2022 cei 500.000 lei ar avea puterea de cumpărare a 400.000. Asta e inflația.
  Deci strângi 5 ani ca să se ducă pe sponci într-un pt ca PSD-PNL sunt niște retardați mintali.

  Esti sărac nu poți cumpăra en-gross, doar cứu amănuntul, deci mai scump.
  N-ai bani de control medical, afli prea târziu și dai o avere la dentist, chirurg, etc

  E GREU SA FII SARAC. SĂRĂCIA este pedepsita în România NU ajutata.
  • Like 3


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult