Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

A lăsat pe holul secției spitalului o sacoșă cu zece ouă și zece lei

Bebeluș la Marie Curie

Acum 12 zile o mamă dintr-o comună din Tulcea și-a lăsat copiii cu bărbatul și a venit la București, la Spitalul "Marie Curie", să-l ia acasă pe Luca, ultimul lor născut.

Sosit pe lume la început de octombrie, cu diagnostic grav și kilograme puține, băiețelul era internat la Terapie Intensivă nou-născuți și fusese operat la coloană.

"Nu-i de externat deocamdată", i-au spus medicii mamei, iar femeia a înțeles și s-a întors tot singură la Tulcea. A lăsat pe holul secției o sacoșă, iar când personalul a sunat-o că și-a uitat bagajul replica mamei a coborât Crăciunul în universul aseptic de la Neonat: "- Să aveți de Sărbători. Sunt proaspete, de țară". În sacoșă erau adunate zece ouă de găină. Și sub ele, femeia așezase o hârtie de 10 lei.

Ce a urmat se vede limpede doar cu inima, iar eu vă scriu nepriceput aici: medici, asistenți, infirmieri, mame care sunt internate alături de copiii lor la Terapie Neonat au făcut cuib de bine pentru Luca și ai lui și au așezat acolo lapte, daruri, scutece și bani, ca să îi facă băiețelului mai lin drumul în viață.

În dimineața de20 decembrie, aceeași mamă dintr-un sat din Tulcea, însoțită de bărbatul ei, a ajuns din nou la București, la "Marie Curie", să-l ia din spital pe Luca, ultimul lor născut, externat în ajun de Crăciun: "Merge acasă, că unde cresc șapte copii crește și al optulea".

Puțin înainte de amiază, înfofolit bine, sub o căciulă cu moț și învelit într-o pătură albă pufoasă, Luca a ajuns din "brațele" secției în cele ale mamei.

La ora asta, copil și părinți sunt în drum, spre casă, undeva în Tulcea. Sunt într-o mașină de la primărie pentru că, la Topolog, edilul, asistenta socială și preotul din comună sunt oameni.

În Ajun de Crăciun, medici, asistenți, infirmieri, părinți ai căror copii sunt internați în secția condusă de doctorul Cătălin Cîrstoveanu și o mână de oameni din Topolog Tulcea au făcut cuib de bine pentru un prunc. Să fie sănătoși cu toții!

P.S. Încă una, semn că se dezmorțește binele:

Sâmbătă, cineva a adus la poarta spitalului două colete cu haine pentru nou-născuți. Destinatar: Secția de Terapie Intensivă nou-născuți "Marie Curie"

Luca a fost internat la „Marie Curie” pe 10 octombrie 2021 și a plecat acasă trei luni mai târziu. În locul lui e acum alt nou-născut cu grave probleme de sănătate. La acest moment, în secție sunt internați 30 de copii, cu trei în plus față de capacitate. Alții se află pe lista de așteptare pentru a prinde un „liber” în bătălia cu viața. Pentru că locurile la Terapie neonat sunt insuficiente asociația Inima Copiilor a început lucrările de extindere a secției. Poți sprijini acest proiect trimițând un sms cu textul BINE la 8844. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toti copilasii veniti pe lume au dreptul la viata , oare de ce alesii nostrii nu fac nimic pentru a echipa aceste spitale , am si eu o fetita nascuta prematur si stiu foarte bine cat este de greu sa treci prin asemenea momente , cum am stat si eu de stresata cand mi s-a spus ca nu sunt locuri la neonatologie si eu trebuia sa nasc din cauza problemelor aparute brusc
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult