Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

A lăsat pe holul secției spitalului o sacoșă cu zece ouă și zece lei

Bebeluș la Marie Curie

Acum 12 zile o mamă dintr-o comună din Tulcea și-a lăsat copiii cu bărbatul și a venit la București, la Spitalul "Marie Curie", să-l ia acasă pe Luca, ultimul lor născut.

Sosit pe lume la început de octombrie, cu diagnostic grav și kilograme puține, băiețelul era internat la Terapie Intensivă nou-născuți și fusese operat la coloană.

"Nu-i de externat deocamdată", i-au spus medicii mamei, iar femeia a înțeles și s-a întors tot singură la Tulcea. A lăsat pe holul secției o sacoșă, iar când personalul a sunat-o că și-a uitat bagajul replica mamei a coborât Crăciunul în universul aseptic de la Neonat: "- Să aveți de Sărbători. Sunt proaspete, de țară". În sacoșă erau adunate zece ouă de găină. Și sub ele, femeia așezase o hârtie de 10 lei.

Ce a urmat se vede limpede doar cu inima, iar eu vă scriu nepriceput aici: medici, asistenți, infirmieri, mame care sunt internate alături de copiii lor la Terapie Neonat au făcut cuib de bine pentru Luca și ai lui și au așezat acolo lapte, daruri, scutece și bani, ca să îi facă băiețelului mai lin drumul în viață.

În dimineața de20 decembrie, aceeași mamă dintr-un sat din Tulcea, însoțită de bărbatul ei, a ajuns din nou la București, la "Marie Curie", să-l ia din spital pe Luca, ultimul lor născut, externat în ajun de Crăciun: "Merge acasă, că unde cresc șapte copii crește și al optulea".

Puțin înainte de amiază, înfofolit bine, sub o căciulă cu moț și învelit într-o pătură albă pufoasă, Luca a ajuns din "brațele" secției în cele ale mamei.

La ora asta, copil și părinți sunt în drum, spre casă, undeva în Tulcea. Sunt într-o mașină de la primărie pentru că, la Topolog, edilul, asistenta socială și preotul din comună sunt oameni.

În Ajun de Crăciun, medici, asistenți, infirmieri, părinți ai căror copii sunt internați în secția condusă de doctorul Cătălin Cîrstoveanu și o mână de oameni din Topolog Tulcea au făcut cuib de bine pentru un prunc. Să fie sănătoși cu toții!

P.S. Încă una, semn că se dezmorțește binele:

Sâmbătă, cineva a adus la poarta spitalului două colete cu haine pentru nou-născuți. Destinatar: Secția de Terapie Intensivă nou-născuți "Marie Curie"

Luca a fost internat la „Marie Curie” pe 10 octombrie 2021 și a plecat acasă trei luni mai târziu. În locul lui e acum alt nou-născut cu grave probleme de sănătate. La acest moment, în secție sunt internați 30 de copii, cu trei în plus față de capacitate. Alții se află pe lista de așteptare pentru a prinde un „liber” în bătălia cu viața. Pentru că locurile la Terapie neonat sunt insuficiente asociația Inima Copiilor a început lucrările de extindere a secției. Poți sprijini acest proiect trimițând un sms cu textul BINE la 8844. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toti copilasii veniti pe lume au dreptul la viata , oare de ce alesii nostrii nu fac nimic pentru a echipa aceste spitale , am si eu o fetita nascuta prematur si stiu foarte bine cat este de greu sa treci prin asemenea momente , cum am stat si eu de stresata cand mi s-a spus ca nu sunt locuri la neonatologie si eu trebuia sa nasc din cauza problemelor aparute brusc
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult