Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mihai Tudose a demisionat: „Mă duc la Palatul Victoria să-mi iau lucrurile”. UPDATE

Liviu Dragnea și Mihai Tudose - foto Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Premierul Mihai Tudose și-a dat demisia după ce Comitetul Executiv i-a retras sprijinul politic.

UPDATE: „Dacă vor fi alegeri anticipate ne asumăm să fim parte a acestei soluții”, a scris pe Facebook fostul premier Dacian Cioloș care este de părere că este „nevoie de o alternativă” la coaliția PSD-ALDE care în opinia sa a eșuat. 

Postarea lui Dacian Cioloș:

„Un an și unsprezece zile de guvernare PSD-ALDE: doi premieri au fost maziliți în bătălii de partid, două guverne au fost decapitate de ambiții politice meschine.

Nu cred că există precedent în România ca un partid cu o majoritate confortabilă în Parlament să-și decapiteze două guverne într-un an.

Pe lângă populism și incompetență, guvernarea PSD-ALDE adaugă un ingredient periculos pentru țară: instabilitate politică. PSD și ALDE nu sunt în stare să își asume responsabil guvernarea, o responsabilitate care vine de la votul pe care l-au primit din partea oamenilor care au crezut în ei. Rezultatul nu poate fi decât unul singur: vor duce țara de râpă.

Din punctul meu de vedere, coaliția PSD-ALDE a eșuat.

România nu își poate permite încă un guvern creat din criza morală în care colcăie coaliția PSD-ALDE. Este nevoie de o alternativă. O alternativă care trebuie construită cu toți cei care au arătat îngrijorare pentru felul în care e condusă țara de un an încoace și care acum sunt așteptați să gândească soluții.

Dacă vor fi alegeri anticipate ne asumăm să fim parte a acestei soluții”.

UPDATE: Premierul Mihai Tudose și-a înaintat în această seară demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidențiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens, se arată într-un comunicat de la Guvern. 

„Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicatul Executivului.

UPDATE: Mihai Tudose și-a scris demisia și urmează să o trimită la Palatul Cotroceni.

UPDATE: Mihai Tudose: „Merg la Palartul Victoria să iau și eu lucrurile de acolo. Nu voi fi interimar”

Reporter: „V-ați dat jos din Trabant?”

Mihai Tudose: „Da.”

Liviu Dragnea: Se pare că am o mână proastă și nu numai în ceea ce privește premierii

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că a făcut o greșeală când l-a numit pe Mihai Tudose ca premier și a spus că mâine, în CEx, nu va face nicio propunere de prim ministru. „Se pare ca am o mână foarte proastă, și nu numai în ceea ce privește premierii. Prima oară, la Sorin Grindeanu, am făcut eu o propunere, colegii au votat-o. La Mihai Tudose, am avut discuții cu fiecare în parte și s-a conturat această propunerea pe care am făcut-o eu. Eu nu voi face nicio propunere, voi vota propunerea care iese din dezbatere și îmi voi asuma acest vot. Mâine stăm la CEx până iese fumul alb. Sigur vor fi mai multe variante de discuție. Am spus că trebuie să învățăm ceva, fiecare variantă să fie întoarsă pe toate părțile, fiecare să spună dacă este vreun risc la un coleg care poate părea în regulă”, a spus Dragnea.

El a adăugat că știe că preșdintele Klaus Iohannis nu este fericit, dar crede că va respecta Constituția.

Întrebat cine l-a schimbat pe Mihai Tudose, Dragnea a raspuns: „O să tot discutăm despre asta, colegilor mei le-am spus despre un personaj veninos dintr-o instituție românească care a făcut foarte mult rău și face în continuare foarte mult rău”.

Cristian Tudor Popescu: PSD face o greșeală. Pentru Dragnea e o victorie cu pierderi prea mari

UPDATE: Cristian Tudor Popescu, la Digi24: „Faptul că PSD a ajuns la acest vot este o greșeală a PSD, nu a domnului Dragnea, care nu știe să lucreze decât așa, prin lovituri directe cu capul în zid, cum face de un an de zile, dar partidul votând așa prin reprezentanții săi a făcut o greșeală. 

Ce nu înțeleg e comportamentul domnului Tudose. Domnul Tudose a avut o serie de atitudini contra curentului, începând cu eliminarea din Guvern a doamnelor Shhaideh și Rovana Plumb, continuând cu refuzul de a promova în Guvern legile Justiției.

Faptul ca Mihai Tudose a forțat lucrurile, a declarat că nu mai poate lucra cu doamna Carmen Dan - știți bine ce înseamnă Carmen Dan, adică Dragnea - , dându-și demisia nu are sens. Ar fi avut sens ca în situația în care s-a votat retragerea sprijinului politic să refuze demisia, așa cum a făcut Grindeanu, și să continue lupta în Parlament unde ar fi trebuit o moțiune de cenzură și acolo voturile se numărau. Sunt o serie de oameni care au fost de partea lui, personaje importante din PSD, un număr apreciabil de organizații totuși.

Ca să obțină acest vot domnul Dragnea a trebuit să promită cu siguranță baronilor, tuturor șefilor de organizații, cei care au venit deja pregătiți cu declarația scrisă că votează retragerea sprijinului politic al premierului, a trebuit să le promită, oamenii aștia nu fac nimic gratuit. Domnul Dragnea e într-un fel prizonierul acestor baroni, nu mai e în postura în care se afla la începutul guvernării PSD, când o propunea de la sine, fără consultări pe Sevil Shhaideh.

Nu știu cum rămâne situația cu Carmen Dan. Nu văd cum această persoană poate gestiona situația de la MAI, nu are niciun fel de greutate, niciun fel de prestigiu în fața oamenilor de acolo.

Întrebarea-cheie aș vrea să o pun acum celor care au votat retragerea sprijinului politic: din ce cauză îi retrageți sprijinul? Este atât de simplă și dărâmătoare această întrebare, pentru că răspunsul e simplu: nu a vrut să mai lucreze cu un ministru, cu Carmen Dan, trimisă acolo de Dragnea. Trebuia să fie un răspuns legat de economie, de principiile social-democrației. Nu pot răspunde astfel.

Aici se ajunge în zona ridicolului avansat și asta e cel mai grav pentru un partid, mai grav decât schismele interne, căderea în ridicol.”

UPDATE: Conform surselor Antena 3, au fost 59 de voturi pentru retragerea sprijinului politic din partea PSD pentru Mihai Tudose, 4 împotrivă și 4 abțineri.

UPDATE: Surse citate de Antena 3 susțin că CEx a decis retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose, cu marea majoritate a voturilor, și că premierul ar urma să demisioneze. Vicepremierul Paul Stanescu, ministrul Dezvoltarii, ar urma să asigure interimatul la conducerea Guvernului, potrivit sursei citate.

UPDATE: Informații obținute luni de Digi24 arată că Liviu Dragnea ia în calcul schimbarea premierului Mihai Tudose.

Știrea inițială

Un număr de 22 de organizații îl susțin pe liderul PSD, însă nu toți vor demiterea cabinetului Tudose, în timp ce șeful Executivului este sprijinit de mai mulți miniștri și opt organizații județene importante, potrivit unor informații prezentate de Digi24.

  • Context: Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri seara la Antena3 că nu doreşte să mai lucreze cu ministrul de Interne Carmen Dan, pentru că aceasta l-a „minţit” şi că, dacă îşi va prezenta demisia, o va accepta: „Dacă va fi lăsată, va demisiona”. Șeful Guvernului a spus atunci că ministrul de Interne l-a informat că cel propus pentru postul de şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, acceptă funcţia, dar, când l-a sunat personal, acesta a refuzat categoric. „Un ministru care îşi permite să mă mintă în halul acesta... nu mai am ce să mai lucrez”, a declarat Mihai Tudose.

A doua zi a venit replica lui Carmen Dan. Ea a anunțat, într-o declaraţie de presă, că refuză să plece din fruntea MAI. „Guvernul este unul politic, iar miniştrii sunt nominalizaţi şi validaţi în forurile statutare ale partidelor din Coaliţie şi tot acolo se aprobă retragerea lor din Guvern”. Ministrul de Interne a prezentat succesiunea evenimentelor de la izbucnirea scandalului legat de polițistul pedofil și a afirmat că poate înţelege de ce Cătălin Ioniţă a refuzat propunerea şi „dubla poziţionare sub presiune”, dar că de aici şi până la a fi acuzată de minciună „este cale lungă”.

Gabriela Firea: „Au greșit amândoi”

Primarul Capitalei Gabriela Firea a adus critici duminică și lui Liviu Dragnea, căruia i-a reproșat că nu s-a consultat cu membrii de partid la numirea premierilor Grindeanu și Tudose, dar și lui Mihai Tudose, căruia i-a reproșat că știa de la început structura Guvernului, iar „dacă nu îi plăcea Trabantul nu trebuia să se urce în el". Firea consideră că „au greșit amândoi” și au obligaţia să înceteze imediat disputele politice și să găsească o cale de colaborare.

„Cei doi lideri, președintele și premierul, au obligația de a înceta imediat disputele politice! Au greșit amândoi. Acum trebuie să îndrepte lucrurile. Amândoi!

A fost o greșeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu și Tudose. O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice.

De cealaltă parte, premierul a știut când a fost numit care era structura guvernului. Dacă nu-i plăcea „Trabantul”, cum îl numește acum, nu trebuia să se suie în el. Eu cred că a fost o „Dacie”, de-a noastră, care în 2017 a luat primul loc în Europa în competiția creșterii economice. Și nu ar trebui să ne batem joc de acest rezultat, pentru că românii așteaptă foarte mult de la noi.”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

30 de lideri de organizații au semnat o scrisoare cerând demisia premierului

În jur de 30 de lideri de organizații locale ale PSD au semnat o scrisoare prin care cer tranșarea conflictului dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose prin demisia premierului, spun surse citate de Digi24.

Despre această scrisoare pare să fi vorbit Liviu Negoiță, primarul Sectorului 3, înaintea ședinței CEx menite să tranșeze confluctul dintre președintele partidului și premier. „Am auzit că la cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-au strâns semnături de la președinții de organizații județene. Dacă așa s-a întâmplat așa mi se pare că e profund în neregulă, neprincipial și trebuie să promovăm normalitatea”, a declarat Negoiță. 

Codrin Ștefănescu: „Suntem cu toții cu nervii la pământ”

„Suntem cu toții cu nervii la pământ”, a declarat Codrin Ștefănescu înainte de începerea Comitetului Executiv, estimând că va fi o ședință lungă. „Se va sta până noaptea”, a zis Ștefănescu.

„Va fi o ședință mai furtunoasă ca oricând. Dacă e nevoie stăm și toată noaptea. Plecăm la discuții cu ideea că ne-am asumat în fața românilor niște lucruri, avem obligația ca azi să ieșim toți cu același tip de mesaj și cu o solutie pe care o vom îmbrățișa cu toții. Nu mai putem ține ședințe nonstop și să nu mai reușim să gestionăm mesajul. Ultimele zile au fost cumplicate, în mass media au apărut tot felul de știri pe surse, au fost tot fel de declarații din partea colegilor mei, au fost comentate de toată presa și lucrurile s-au înrăutățit, a curs cu scrisori.

 E obligatoriu să găsim soluția finală, intru în sediu cu speranța că ne aducem aminte de vremurile când eram uniți. Nu vreau să amintesc că ne era, ca oameni, mai bine în opoziție, nu vreau să ajung la concluzia asta. Azi din sediul PSD va pleca aceeași echipă pe care o știți din 2016. Uniți, fără capete tăiete, fără mari schisme.”, a spus Codrin Ștefănescu.

Întrebat care va fi propunerea sa la ședința PSD, Ștefănescu a răspuns: „Trebuie să ne calmăm, cu ochii pe noi sunt milioane de români iar în ultimele zile au fost milioane de mesaje care spuneau «Găsiți o soluție, potoliți-vă, nu puteți continua așa» ”.

Reporter: „Dracul și-a băgat coada?”

Codrin Ștefănescu: „Vorbeam de incidentul cu Grindeanu. De o perioadă de timp statul paralel, pe lângă gard, ne încearcă. Miza e PSD-ul însăși, cred că vor să pună mâna pe acest partid. (...) Azi vom lua decizia cu toții aici. Fiecare își asumă răspunderea pentru modul în care votează azi. Azi va fi un vot foarte serios cel puțin pe trei puncte”.

Carmen Dan, întrebată dacă își va da demisia: „Dacă partidul cere, bineînțeles”

Întrebată de reporteri dacă își va da demisia în cazul în care i se va cere, ministrul de Interne Carmen Dan a reiterat ideea că va renunța la funcție numai în cazul în care îi va solicita „partidul” acest lucru:  

Reporter: „Dacă vi se va cere, vă veți da demisia”?

Carmen Dan: „Dacă partidul cere, bineînțeles”.

Cristian Tudor Popescu: Firea a avut o reacție vicleană și câștigă capital politic

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Digi24, reacția Gabrielei Firea la scandalul din PSD, după ce edilul Capitalei a afirmat că șeful partidului, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose au greșit deopotrivă și le-a cerut să încheie disputele politice imediat.

„Este o reacție vicleană a doamnei Firea, care a simțit momentul și profită de el. Pentru că au reușit, prin această încăierare, Dragnea și Tudose să enerveze mulți lideri de partid, dânsa îi trage de urechi pe amândoi: trebuie să încetați acum, ați greșit amândoi. Îi somează, pur și simplu, în felul acesta câștigând capital politic în raport cu ambii lideri PSD”, a spus jurnalistul.

„Ea apare în situația asta ca persoana responsabilă, matură politic, care militează pentru unitatea și stabilitatea partidului, în vreme ce acești doi lideri au dus lucrurile într-o zonă de bâlci și de instabilitate inacceptabilă. E o mișcare politică cu câștig de imagine a doamnei Firea”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Numărul de voturi împotriva lui Tudose, față de 4 pentru el și 4 abțineri, arată catastrofala insensibilitate și inconștiență a acestui partid, la nivel de conducere, față de daunele pe care le produc țării. Faptul că a trebuit să facă alegerea dintre Tudose și – în realitate – Carmendan arată calitatea ”garniturii” de care dispune acest partid. Iar faptul că până la urmă au sprijinit-o ”decât” pe ea, arată gradul de aservire a conducerii psd față de Dragnea. După un an de circ continuu și doi premieri schimbați ca șosetele, oricine vine ca premier nu poate fi decât sluga lui Dragnea. Coaliția aceasta și-a dovedit totala incompetență.
    • Like 0
  • Dragnea devoalează misterul Statului paralel. Ocultă organizație se reduce la "personajul veninos", cel care i-a ghidonat atât pe Grindeanu cât și pe Tudose. Se presupune că "veninosul" ar fi generalul Pahonțu de la STS. Și noi care credeam că cei ce evoluează la Statul paralel sunt cei cu șoriciul în gură din ofranda porcească adusă de Dragnea pe altarul de la SRI !
    • Like 0
  • Si psd.ul desigur il va propune pe dragNeA care are smerenia de a nu se autopropune... si daca partidul i.o cere, el se supune. Doar acel guvern dragnist nu va fi dat jos de psd. In rest... no comment.
    • Like 0
  • Iulian check icon
    Chiar nu se înțelege ca asta era planul....?..
    1) Ei au vrut sa piardă guvernarea pentru ca au izbit tara deja în zid și acum vor pe alții sa lase sa spele rahatul după care se vor prezenta în 2 ani iar îngeri și salvatori
    2) Dragnea e în aceeași barcă cu Puțin, Orban și iliberalism-ul ce va fi noua forma de dictatura
    II vad pe toți cum se bucura dar putini înțeleg ca noi suntem în jocul lor... Iar ne-am lăsat pe mana trădătorilor și miticilor..
    România trezește-te!
    • Like 1
    • @ Iulian
      Vedeti-va de treaba ! Nu lasa ei osul din gura.
      • Like 0
    • @ Iulian
      John check icon
      1. Nu cred că este așa
      2. Așa este. Instinctual Dragnea - Tăriceanu sunt clonii lui Orban.
      • Like 0
  • Ce surpriza fenomenala... not! Alta circoteca cum a fost la demiterea lui Grindeanu raspopit intre timp, alta circoteca cu investirea noului prim sinistru cum a fost cu "betivul" demisionar si tot asa. Si lumea #rezista.
    • Like 1
  • Incurca-i, drace! Oricine va invinge, Dragnea sau Tudose, cei cu adevarat cistigati suntem noi, pentruca numai asa PSD-ul poate fi jumulit si adus la niste dimensiuni firesti.
    • Like 0
  • Nu se poate sa ne lase amindoi!?
    .....si sa ia la o "poarca" și "lapte gros" pe codrin, nicolicea ,iordache & manechinul expirat!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult