Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Rusia contraatacă”, o discuție despre granițe. Harta de mai jos: împărțirea Europei conform tratatului semnat la Paris în 1919

Împărțirea Europei conform Tratatului de la Paris din 1919

Împărțirea Europei conform tratatului semnat la Paris în 1919. Credit foto: Heritage Images/ Profimedia

Dorința de a poseda teren este atât de veche, încât precede inteligența. Fiind prezentă și la animale, putem afirma că este un instinct (ancestral). Posesia unui teren, ca și dominația asupra acestuia, este însoțită, inevitabil, de trasarea limitelor acestuia. Istoria umanității este o istorie a frontierelor. De la „camera mea”, la gardul care delimitează o proprietate, de la delimitarea UAT (Unități Administrativ-Teritoriale), la granițe interstatale, ne intersectăm tot timpul cu frontiere.

Disputa și viziunile diferite asupra frontierelor au reprezentat principala cauză de izbucnire a războaielor, inclusiv a războaielor religioase. Inclusiv ideea de a impune o religie asupra unei populații este pusă în practică prin dominația asupra unui teritoriu.

Experiența unei istorii multimilenare, istorie însoțită de modificări ale frontierelor, de cele mai multe ori prin războaie sângeroase, a făcut ca problema limitelor interstatale să devină deosebit de sensibilă. Problema este și mai sensibilă în Europa, continentul cu cea mai mare densitate a populației.

Începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea și secolul următor, principala rațiune de definire a frontierelor a devenit principiul etnic, național, evoluție care a generat o adevărată filosofie politică. Încununarea acestui principiu s-a manifestat, impulsionată de tezele propagate de Woodrow Wilson, prin Tratatul de Pace de la Paris care a concretizat sfârșitul Primului Război Mondial. În urma acestuia au rezultat cele mai corecte frontiere interstatale europene. Bineînțeles că nu au fost niște frontiere perfecte. Frontierele stabilite în perioada antebelică și interbelică au fost însoțite de un grad mai mare de nedreptate și incorectitudine decât granițele interbelice. Statele care au contestat aceste frontiere, mai ales cu forța sau amenințarea cu forța, au devenit personaje (colective) negative ale istoriei.

Granițele stabilite prin următorul Tratat de Pace (tot de la Paris), prin care s-a încheiat Al Doilea Război Mondial, au confirmat, în vestul Europei, frontierele interbelice. În estul Europei URSS (Rusia) a ocupat teritorii de la toți vecinii săi europeni interbelici, iar statele baltice (Lituania, Letonia, Estonia) au fost ocupate integral. URSS a ocupat peste 700.000 de kilometri pătrați, aproximativ de trei ori suprafața României actuale.

Pentru că disputa asupra granițelor a fost principala cauză a războaielor în istorie, inviolabilitatea frontierelor europene a devenit un principiu „sacru” al relațiilor internaționale în Europa. Chiar dacă aceste frontiere sunt nedrepte pentru unele țări. Pacea, bazată pe inviolabilitatea frontierelor, a devenit mai importantă decât faptul că unele state sunt sau se simt nedreptățite. Acest principiu a fost confirmat și la CSCE Helsinki, în 1975.

Ideea (logică) pe care se bazează acest principiu este că dacă acceptăm ideea de a schimba frontierele statelor care sunt nedreptățite de actuala configurație geopolitică, printre care se numără și România, se creează o situație de genul „deci se poate” și majoritatea statelor (în cazul de față - europene) vor dori rectificări ale frontierelor ceea ce deschide o adevărată „Cutie a Pandorei”, inclusiv declanșarea de războaie, declarate sau nu.

Cu privire la actuala agresiune a Rusiei față de Ucraina, Putin a încălcat violent principiul inviolabilității frontierelor. Și Rusia post-URSS, a agresat repetat mulți din vecinii ei europeni. A rupt bucăți de teritoriu de la statele din „străinătatea apropiată” și a înființat formațiuni teritoriale fantomă a căror unică posibilitate de existență este forța brută rusă. Transnistria, Găgăuzia în Republica Moldova, Abhazia, Osetia de Sud și Adjaria în Georgia, Donețk, Lugansk și Crimeea în Ucraina sunt agresiuni care au precedat actul de război declanșat pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei. Agresiune rusă îmbracă multe forme. Armenia este ținută într-o stare fragilă geopolitic prin manevrarea cinică, de către Rusia, a situației din enclava Nagorno-Karabah. Tentativa Ceceniei de a-și câștiga independența a fost înăbușită cu o cruzime rar întâlnită în timpurile moderne.

Acceptarea tacită, de către țările occidentale, a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei în 2014, prezintă similitudini triste cu momentul Munchen 1938. Rezistența Ucrainei în 2022, asistată de ajutorul occidental, corectează parțial momentul jenant din 2014.

Privind situația cu aroganță, de pe pozițiile teritoriului său imens și construind o mentalitate colectivă pe baza unei selecții manipulatoare a unor succese militare din trecut, Rusia a pornit această agresiune cu speranță că ar fi o victorie facilă.

Istoria ne arată că nu este necesar să cucerești toată Rusia pentru a o învinge. Conflictul polono-rus din 1612 s-a soldat cu ocuparea Moscovei urmată de o adevărată revoluție și schimbarea dinastiei ruse. Înfrângerea de la Stănilești din 1711 l-a obligat pe țarul Petru să tempereze ritmul reformelor sale. Războiul Crimeii a obligat Rusia să cedeze Moldovei (în foarte scurt timp Principatelor Unite - România) sudul Basarabiei și, pentru a evita o revoluție, să desființeze iobăgia. Înfrângerea în fața japonezilor în 1905 a fost urmată de o revoluție care a durat 2 ani. Cât despre înfrângerea practică în Primul Război Mondial știm ce anume a urmat. Și retragerea din Afganistan din 1989 a contribuit la evoluția ulterioară a Rusiei. Rusia este o țară greu de guvernat și unde înfrângerea într-un război are consecințe mult mai dramatice decât într-o țară „normală”. Aceasta este una din cauzele încăpățânării patologice a lui Putin de a continua războiul.

Dacă acceptăm încălcarea principiului inviolabilității frontierelor, această încălcare poate funcționa și în sens invers. Republica Populară Ucraineană, deși a avut o existență efemeră, între 1917-1921 a fost recunoscută în granițele sale de jure, de către Lituania, Letonia, Estonia, Germania, Georgia, Azerbaidjan, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, România, Vatican, Cehoslovacia, Danemarca, Persia, Danemarca, Suedia. Frontierele estice ale Republicii Populare Ucrainene erau situate pe o linie situată la circa 200 km spre est, incluzând Rostov pe Don și peninsula Taman până la frontiera cu Georgia. Și da, includea și Crimeea. Crimeea, unde avem rezistență antisovietică până în noiembrie 1920. În această configurație geopolitică Rusia nu avea deloc acces la Marea Neagră. Dacă discutăm frontierele Ucrainei, le putem discuta și pornind de la situația din 1918-1920.

Dar consecințele pot fi multiple. Ne putem întreba care este argumentul etic pentru care Rusia are ocupate provincia Karelia, portul Petsamo, Konigsberg, insulele Kurile.

Principiul frontierelor trebuie abordat cu grijă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ieri am vorbit cu o colega din Ucraina. Si-a adus parintii si o verisoara la ea. Nu stiu cum dorm si se descurca ca e o colega cu salariu ca oricare altul. Si mi-a adus
    aminte ca razboiul din Ucraina a inceput in 2014 - cu anexarea Crimeeiei si ca de atunci armata rusa in imprejururi faceau ce stiau si violau /omorau. Au estimat 4 mii de oameni omorati din 2014 pana in 2022. Noi nu am zis nimic...rusilor li s-a parut ca li se cuvine.
    • Like 0
  • Stiti ce ma amuza? niciunul, dar niciunul din pro rusii de aici/din jurul meu nu isi petrece vara de vara vacantele prin Rusia, nuuu, toti pleaca spre tari mai capitaliste gen grecia /bulgaria /italia/ spania/turcia etc. si vor o tara ca afara, dar unu nu vrea ca in rusia, nu are vreo ruda mutata acolo pt ca nici habar nu au cum e in Rusia. 
    Nici eu nu as alege de mers pe la ei, dar din rudele mele + colegul de birou care au ajuns in Rusia cel putin o data au spus ca au fost incantati de ceva vestigiile istorice din perioada tarista dar de departe nu isi doresc niciunul sa locuiasca acolo sau cam ca acolo, le-a ajuns comunismul si ramasitele din jur. 
    Cand aveti timp si ocazia, intrebati si pe basarabenii din jur de ce s-au mutat in Bucuresti si nu in Moscova .... 
    • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      Adânc grăit-ai, iată cum se mai scoală încă o cratiță să ne dea în cap! Ferea, că te prinde flama adâncă a gândirii de gătit!
      • Like 0
    • @ Valerică Ciobanu
      Ciobane, te oftici tare când constați că o doamnă (de la cratiță, vezi Doamne!) e mai ageră la minte decât tine?
      Maimuțoiule!
      • Like 1
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Iată că-ți reconfirmi statutul de prost al paginii și o faci cu multă osârdie. Până acum îmi sunt câteva lucruri clare, printre care și acela că ești păstorit de către administratorii paginii, altfel n-ar avea ce căuta printre noi un asemenea cufurit intelectual. Băiete, ești un caz patologic, un amestec nefericit dar și periculos social de nazism înfocat și de prostie nativă.Nu ai ce căuta într-un dialog civilizat sau într-un schimb de opinii, tu o ții una și bună cu osânda pe care ți-a dat-o natura, aceea de a fabrica-n sufletul tău și de a împrăștia în mediul înconjurător otravă și gunoi. Și, de ce să nu recunoaștem, ești un gunoi și un gunoier reprezentativ pentru hipsterii globaliști, care s-au născut și rămân coprofagi. Nu am să te mai onorez cu vreun răspuns, indiferent de ce dejecții mai împroști pe pagină, căci nimeni nu s-a născut destul de inteligent încât să-l convingă pe un prost că este prost. Și, vorba lui Iorga, dacă intri în discuția prostului, nu mai scapi de el! Și iată dovada! Miroși a latrină și a putregai, marș de-aici, am terminat orice discuție c-un rebut uman ca tine!
      • Like 0
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Da, mi se confirmă supoziția că ești omul administrației, care se trage din același filon al coprofagilor, căci mi s-a șters comentariul! Dacă aveți un minim bun-simț, lăsați pe pagină ceea ce am avut de replicat acestui rateu social, iar dacă faceți parte din aceeași gașcă a putreziciunilor-și nu mă-ndoiesc de faptul că nu este așa-,ștergeți și acest comentariu.
      • Like 0
  • Harta nu e corecta, cred ca e facuta cu modificari. Intre 1920 si 1940 Polonia avea granița comuna cu RO in partea de nord, Bucovina. Pe acolo au si fost trimise in Anglia via Constanta tezaurul, arhivele si multi refugiati polonezi dupa inceperea razboiului
    • Like 0
    • @ Tudor Cîşlariu
      Deschide ochii si pe legenda (explicatii) hartii!
      • Like 0
  • Rusii au fost mereu un popor primitiv si nu au evoluat prea mult dincolo de imaginea liderului "tatuc", fie el tzarul, un lider sovietic genul Stalin sau Brejnev, sau post-sovietic genul Putin. Nu ii intereseaza nici macar camarazii lor, daramite alti oameni. E comod sa conduci un astfel de popor de pe pozitii de forta si sa ii inoculezi tot felul de idei tampite, cum ar fi ideea reintregirii Uniunii Sovietice, pe care cica bietul Gorby ar fi distrus-o (Gorbaciov, singurul lider decent al unei natii de rahat....). Daca Europa si SUA ar fi reactionat mai ferm in 2014 cand Putin a ordonat anexarea Crimeii, poate ca acest razboi idiot in care sufera niste oameni fara nici o vina nu ar mai fi avut loc. Se stia clar ce fel de om e, ce fel de popor conduce, antecedente sunt multe in istorie, datorita rusilor am avut si noi destul de suferit. Oricum, le doresc rusilor sa aiba cat mai multe pierderi, iar lui Putin, care foloseste gazul ca arma impotriva Europei (pentru ca da, acesta este un razboi impotriva Europei, pana la urma), sa ajunga sa i se spuna: "Ai gaze, Vladimir??? Nasol, schimba-ti dieta!!!". Iar lectia care trebuie invatata de Europa e ca nu faci afaceri cu astfel de oameni, oricat de bun si de ieftin ti-ar da gazul pe teava.
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      Nasol va fi când europenii vor constata că trebuie să schimbe dieta chiar ei, asta în doar câteva luni, dacă vor să nu-i prindă constipația economică! La ora actuală se aplică un plan anti-Marshall, de către SUA, cu scopul evident de a pune Europa pe butuci, în ideea că se vor salva ei. Dacă nu schimbă strategia, praful se va alege și de ei, și de Europa, căci Putin a mai și gândit înainte de începerea acestei operații speciale;SUA doresc război cu orice preț, pentru a introduce măsuri drastice în țară și pentru a justifica imensul deficit pe care-l are, sperând că vor câștiga războiul și se vor ridica pe seama învinșilor. Numai că asta nu se va mai întâmpla, iar atunci s-ar putea ca, în disperare de cauză, americanii să arunce planeta într-un distrugător război nuclear.
      • Like 0
    • @ Valerică Ciobanu
      Marș spre est, putinist trist.
      • Like 3
    • @ Valerică Ciobanu
      Valerica :)))) nici nu puteai sa-ti alegi un nume mai de sclavet. In rest bati campii ca toate jegurile comuniste de pe aici gen Costel Iordanescu
      • Like 2
    • @ Coioaba jr
      Băi constipatule mintal, aș fi fost mândru de statutul de comunist, dar nu am fost, așa cum n-a fost nimeni în țara asta, căci s-a ajuns doar în socialism, dar ce să-0i faci, niște tarați mintali ca tine nu au treabă cu evoluția istorică-eventual sunt cuprinși de evoluția isterică, după cum se vede! Nu știu cum se face, dar există în această zonă o cloacă din indivizi îndobitociți, trași la șapirograf, care gâfâie al dracului după două propoziții scrise ca vai de lume, și acelea pline de invective. Mergeți, bă, la stăpânii voștri și spuneți-le să vă mai școlească, altfel nu vă ia nimeni în seamă, căci sunteți prea proști. Punct, sper să știi ce-nseamnă asta!
      • Like 0
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Băi băiete, du-te de te tratează, căci îți țâșnește otrava prin toți porii, mergi și caută-ți de sănătate, poate îți mai bagă și ceva prin căpățână. că tare mai bate vântul prin ea. Cinstit, ești un prost cu spume, îndoctrinat până-n vârful unghiilor cu nazism, așa că nu am de ce să-mi pierd timpul cu cineva pus continuu pe aruncat invective, dar care este total constipat mintal atunci când e vorba de un schimb de idei. Du-te în grota din care ai ieșit, nu știu cum de nu te-a descoperit nimeni dintre cei care ar trebui s-o facă și să te „ejaculeze” de pe pagină. Sau chiar ăsta este rolul ăsta, s-arunci cu zoaie în cei care nu au păreri standard, orientate spre Vest?
      • Like 0
    • @ Valerică Ciobanu
      Prietene, ce ar fi sa nu mai aberezi? Se va alege praful de SUA si Europa, zau asa? SUA vrea razboi cu orice pret, si de aia a intrat Putler cu ciubotele in Ucraina? (ca doar e prieten cu americanii, vrea sa ii ajute, nu, logic?). Iti spun eu ce o sa se intample, o sa fie putin criza economica, ca Putler se joaca cu gazul cum s-a jucat OPEC-ul cu petrolul in 1973 - 1974, ca si aia doreau sa le-o traga americanilor ca aia ii ajutau pe evrei in razboiul de Iom Kipur. Dar, asa cum Romania pe timpul lui Ceasca si-a platit datoriile catre FMI (cu multe restrictii ce e drept) si Europa va reusi sa scape de bataia de joc a lui Putler care ba porneste ba opreste gazul. Ce crezi, ca toata planeta depinde de resursele Federatiei Ruse pe care o iubesti atata? Nimeni nu este de neinlocuit.....cu ata mai mult gazele lui Putler. Ia canta tu la alta masa....
      • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Tanti cucoana, dacă tot veni vorba de cântec, ia strânge-ți mata catrafusele, ia-ți țambalul și mergi spre origini, că infestezi atmosfera! Ca să ai idei de orchestră simfonică, nu trebuie să cânți la țambal, căci nivelul acesta implică multă cunoaștere și analiză pertinentă, lucruri de care nu ești în stare! Cu speculații de trei lei în privința numelui lui Putin, n-ai să rupi niciodată gura târgului. Cum nu cred că mai avem ceva de discutat, închei aici și spun punct, că-mi stric stilul!
      • Like 0
  • Zeci de mii de persoane au manifestat la Praga împotriva UE și NATO. Daca se intinde in toata Europa si lumea incepe sa-l urasca pe Z elensky ?Adica , pentru un evreu rus sa sufere milioane de cetateni ai Europei , pentru niste oligarhi care l-au pus acolo in 2014 printr-o lovitura de stat si acum se lauda ca apara intreagul continent luptandu-se cu rusii ( de fapt el sta numai in bunker si lupta dand din "clantza" ) ! NO COMENT ! Timpul le rezolva pe toate !!!



    • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Marș, mă!
      • Like 2
  • Principala cauza a izbucnirii razboaielor nu a fost legata de disputele teritoriale ci mai degraba de motive economice ,jaf ,materii prime ,ideologice sau religioase. Razboaiele purtate de americani au fost pentru materii prime ,piete de desfacere sau ideologice . In cazul rusilor sau al ungurilor ( popoare din rasarit ) razboaiele purtate de ei au fost in principal pentru extindere teritoriala .Mai rau de cat atat ,au incercat si modificare etnica a populatiei din teritoriile cucerite ,impunand limba si cultura si stramutand sute de mii de oameni in cadrul imperiului.
    In cazul Republicii Populare Ucrainene ,granitele ei au fost stabilite arbitrar , iar trecerea Crimeii si a sudului Basarabiei in componenta ei au fost discutabile . Dar ,din moment ce Ucraina a fost recunoscuta ca stat independent , granitele sale devin inviolabile .Rusia nu a tinut cont de acest lucru si s-a folosit de statutul de mare putere ( de care s-au folosit si americanii in trecut ) si de o interpretare personala a Tratatului de la Malta. Puterile europene nu au nici forta si nici curajul sa se opuna deschis Rusiei (nu au avut nici in fosta Yugoslavie ) iar Statele Unite, conform unor principii mai vechi , vor interveni doar atunci cand interesele ei vor fi suficient de mari , SUA ,inca spera sa se foloseasca de Rusia pentru a contracara China. Liderii rusi inteleg acest lucru ,sfideaza tarile europene si au grija sa nu-i deranjeze prea mult pe americani ! Asa ca razboiul va mai dura ,atata timp cat va putea suporta populatia rusa sanctiunile economice.
    Din acest motiv trebuiesc adoptate inclusiv sanctiuni asupra populatie civile
    .Poporul rus a fost educat intr-un spirit nationalist ,avand un respect scazut fata de celelalte popoare sovietice sau vecine mai mici (la fel ca si poporul maghiar de altfel..) Atata timp cat nu-si va schimba mentalitatea ,va alege un alt lider la fel ca Putin !
    • Like 0
  • Ce abureală și ce eforturi supraomenești de a încropi niște argumente valide pentru a fundamenta, cât de cât, afirmația privind încăpățânarea patologică a lui Putin de a continua un război de cucerire a unor teritorii care, de-a lungul istoriei, au aparținut Rusiei! Dar de înclinația patologică și de eforturile susținute ale SUA de a ajunge sub zidurile Kremlinului de ce nu vorbiți nimic? Ați crezut că Putin va aștepta cu mâinile-n sân și va accepta provocările ucrainenilor, din ce în ce mai dese și mai fățișe, îndeosebi după 2014? Uimitoare rămâne afirmația privind „corectarea” atitudinii Vestului de acceptare tacită a situației din 2014, prin ajutorul pe care-l oferă, necondiționat(?) Ucrainei, ajutor care poate duce la izbucnirea unui conflict la scară planetară! SUA și NATO, prin politica pe care au adoptat-o, doresc, cu tot dinadinsul, războiul. La SUA, într-un fel, se explică atitudinea luată, pentru că este-n joc poziția dominantă ocupată până acum, pe plan mondial, poziție care se clatină serios, iar realitatea demonstrează, pe zi ce trece, că hegemonia americană a apus! De ce nu ne-am mulțumit cu prevederile acordului de la Helsinki? Și încă un element esențial al judecării agresorilor:Rusia a intervenit, în majoritatea cazurilor, în fostele sale zone de influență, în timp ce SUA au intervenit peste tot în lume, aruncând focul în grădina oricui nu i s-a supus. Pax americana a adus multă moarte și multă suferință în lume, așa că a venit timpul ca SUA să-și ia catrafusele și să plece acasă! Nu că i-aș simpatiza pe ruși, dar lozinca „americans, go home!” trebuie să fie pe buzele tuturor celor care doresc pacea!
    • Like 1
    • @ Valerică Ciobanu
      Pax americana = Pax romana . Nedreapta , insa civilizatoare , oarecum democratica si mai ales predictibila . A se vedea economia , cultura si angrenajul social de-a lungu timpului in Germania de Vest vs DDR , Coreea de Sud vs Coreea de Nord , China vs Taiwan / Hong Kong , CCE vs CAER , Turcia vs Republicile turcofone ale Asiei Centrale , etc , etc .
      Reaua credinta nu creeaza o realitate , ci este doar rea credinta si / sau dorinta proprie . Punct .
      Pax Russica . Chiar in timp real , aceasta ucide un popor si ameninta alte popoare vecine . O detest si sunt pregatit sa ma opun acesteia , atat cat voi putea .
      A facut-o bunicul meu , pana la Cotul Donului si cu siguranta o vom /vor face si noi , actualii - abandonand maneaua , micii sfaraiti , mustul clocotind , semintele de floarea soarelui si barfa pe marginea santului satesc .
      Hegemonia americana ? Cum ar fi aratat Europa postbelica fara Planul Marshall ? Ar mai fi existat astazi miracolul Coreea de Sud , Japonia ? Cum ar fi aratat Vietnamul , daca America nu ,, si-ar fi luat catrafusele ,, ?
      Pax Russica ! Absurdistan , frig , teroare , sfinti ortodocsi incruntati si razbunatori , vodka la discretie , arbitrariul Statului , delatiune , coruptie , razboi la 2-3 decenii , tulburari sociale , fanatism religios , pogromuri , etc , etc . Cunoastem - luam o carte de Istorie a Eurasiei de la Ivan cel Groaznic incoace si ne lamurim de indata ... Pax Russica vs Pax Americana ?
      Aleg Pax Americana ! 1000 de ani - daca alternativa este Eurasia , Absurdistan ...
      • Like 7
    • @ Luigi Cosma
      Da, chiar civilizatoare, dacă ne gândim la consumul de droguri și de alcool, la criminalitatea mereu în creștere, la corupția endemică, la sfidarea valorilor creștinești, la promovarea pe față a voluntarismului și a relațiilor deșucheate, la politica pumnului în gură, la transformarea existenței materiale și spirituale în marfă, iată doar câteva repere civilizatoare ale Pax americana!
      • Like 0
    • @ Valerică Ciobanu
      Oare povestim despre acel Putin care a ordonat trupelor sale sa atace un stat vecin, incalcand memorandumul de la Budapesta? (Da, acel tratat prin care Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său, ele fiind transferate -ce sa vezi?!- Rusiei) Acum Rusia, care apropo, n-a respectat nici un pact semnat de-a lungul istoriei, se da lovita la operatie: SUA si NATO sunt de vina, ele au obligat-o, ucrainenii au fost foarte obraznici si nazisti, americanii drogati, iar europenii niste nesimtiti inconstienti, deci na, a fost musai sa faca cineva ordine! Valerica, tu chiar crezi tampeniile astea, sau vrei doar sa-i convingi pe altii?
      • Like 3
    • @ Valerică Ciobanu
      Pia, in felul asta, maine Erdogan ne va bate la poarta spunand ca Muntenia si Moldova, de-a lungul istoriei, au apartinul Imperiului Otoman. Ba mai stii, chiar Republica Italiana va incepe sa aiba dioverse pretentii teritoriale din epoca imperiului Roman. Dreptul international actual tocmai aceste atitudini revizioniste care duc la razboaie doreste sa le evite. Probabil, greu de inteles pentru unii....
      • Like 5
    • @ Laura Balaura Trestian
      Realitatea este și va fi mult mai convingătoare decât ceea ce spun eu, numai dacă orbul găinilor și supradoza de îndoctrinare își fac efectul nu ai putea s-o vezi!
      • Like 0
    • @ Laura Balaura Trestian
      Realitatea este și va fi mult mai convingătoare decât ceea ce spun eu, numai dacă orbul găinilor și supradoza de îndoctrinare își fac efectul nu ai putea s-o vezi!
      • Like 0
    • @ Valerică Ciobanu
      Tu vezi doar ce vrei să vezi în timp ce-i acuzi pe ceilalţi că nu văd ce vezi tu. Si uiti (voit sau nu) ce bine ne-a fost pe vremea acelui URSS pe care Putin dorește să-l restaureze. Ce ziceai de orbul găinilor?
      • Like 1
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Du-te unde ți-e locul, văd că te simți bine în haznalele puturoase!
      • Like 0
    • @ Laura Balaura Trestian
      Eu nu acuz pe nimeni, aici am greșit, cumva, e vorba doar de ochelari de cal, altceva e de la găină!
      • Like 0
    • @ Valerică Ciobanu
      Nope, nici nu prea ai de ce să acuzi pe cineva, de fapt tu nici măcar nu te bagi, tu numa' zici! Plus că am bănuiala că la final ai încercat să faci o glumiţă, n-am inteles-o, dar o fi oarece cu ceva-ul ala de la găina...
      • Like 1
  • Susțin comentariile anterioare. Vă propun să intelegem mai mult din complexitatea acelor/acestor evenimente și urmările acestora. De asemenea, o privire ceva mai echilibrată asupra paginilor de istorie ar ajuta la a discerne ceva mai obiectiv asupra evenimentelor de astăzi și de mâine.
    În opinia mea asistăm la o luptă pentru reimpărțirea sferelor de influență. Ucraina este o etapă și, din păcate, in mintea infierbântată a unor așa zis strategi, o pierdere de 10-20% este ceva acceptabil. Nu se pun nici lacrimile copiilor , nici frica pe care o vezi in ochii lor pentru că nu ințeleg ce se intamplă. Lacrimile sunt individuale Domnilor, nu se calculează in procente. NU Domnilor, acest război nu trebuia să aibă loc!
    Pentru cei care nu înțeleg, in această etapă s-a aplicat o metoda clasică numită ‘squeeze’, sau schiza pe româneste, metodă de forțare a adversarului folosită in jocul de bridge. Este un joc ‘a la long’ bine planificat. Și dacă nu iese cum a fost planificat se ajustează. Mai ales pe la procente.
    Și dacă nu m-am exprimat destul de clar, puneți simplu intrebarea ‘Qui prodest?’
    • Like 0
  • dan check icon
    Razboaiele s-au dus si religios nu numai teritorial , vedeti masacrele din fosta Iugoslavie si nu numai .
    Omenirea nu a invatat niciodata din istorie si nici nu va invata , motiv pentru care Rusia care stie bine ca istoria se uita si actioneaza incercand sa dezbine .
    Din pacate samburii razboiului in Europa au incoltit iar declaratiile Turciei contra Greciei ar trebui sa dea fiori , ca sa nu vorbim ca se aprind iar conflicte in balcani.
    Multa lume spera ca Rusia sa fie infranta , imi e teama ca momentul 1938 se va intoarce si va conta mai mult confortul occidental decat luarea cu forta a teritoriilor .
    Asistam la tot felul de declaratii pro Ucraina dar undeva in spate foarte multi incep sa maraie dorind sa dea jos guverne care sprijina razboiul .
    Daca se va prelungi pana in primavara Rusia va castiga sprijinul populatiei anti UE si va aveá castig de cauza.
    Nu am nici cea mai mica indoiala ca state europene vor trada cand iarna nici nu se va termina uitand de tragedia din Ucraina
    • Like 2
  • Două observaţii:
    a) Continentul cu cea mai mare densitate medie a populaţiei este Asia, după cum era de aşteptat (aproximativ 95 locuitori/km^2), nu Europa (aproximativ 72 locuitori/km^2).
    b) Izbucnirea războaielor este generată de surse complexe. Pentru a le înţelege originea şi importanţa, istoricii, sociologii şi strategii militari au elaborat o suită de teorii bazate pe analize atente ale conflictelor înregistrate de istoria umanităţii. În cadrul acestora, "disputa și viziunile diferite asupra frontierelor" intră mai degrabă în categoria negocierilor de pace, unde disputele interstatale iniţiale sunt rezolvate sau atenuate în favoarea învingătorului sau a coaliţiei învingătoare. Prin urmare, afirmaţia tranşantă pe care o faceţi, anume aceea că "disputa și viziunile diferite asupra frontierelor au reprezentat principala cauză de izbucnire a războaielor" nu are suport ştiinţific. Sunt şi alte afirmaţii "definitive" în articolul dumneavoastră, prefer să nu le comentez.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult