Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„- Ce faci, mamă?” „- Ce sa fac, mă lupt să-mi fac meseria”. Cum arată viața unui medic de familie în sistemul păstorit de „securenii” de azi și de mâine

În urmă cu un an de zile, Guvernul Cioloş anunţa că sănătatea va fi prioritatea numărul unu a cabinetului său, în contextul uriaşului scandal al dezinfectanţilor diluaţi. Ajungeam atunci pe prima pagină a cotidianelor internaţionale cu un caz de corupţie şocant, care stabilea noi recorduri în ceea ce privește josnicia unor păpușari ai sistemului de sănătate: indivizi care, cu bună știință, puneau în pericol viața unor pacienți pentru a-şi spori averile. Ulterior, am avut cazul managerului Secureanu, cel care scotea milioane de euro din casieria spitalului pe care-l conducea pentru a-și cumpăra inelul „Suleyman Magnificul”, alături de alte bijuterii sau cadouri pentru el sau apropiații săi.

Un an mai târziu, sănătatea revine pe agenda publică. Nu, nu pentru că am inaugura noi spitale sau pentru că am înregistra o scădere a ratelor de infecţii nosocomiale, ci din cauza unor noi cazuri despre care vorbim în aceiași termeni: devalizare, incompetenţă, nepăsare şi, din nou, pacienţi lăsaţi să moară din cauza intereselor economice ale unor infractori lipsiţi de orice fibră morală. 

Vorbim atât despre scandalul de la CNAS, unde avocaţii care depuneau dosare în numele unor pacienţi fictivi aveau prioritate în faţa imobilizaţilor pe tărgi sau în scaune, cât şi despre cazul celor doi neurochirurgi de la Colentina, pregătiți la cel mai înalt nivel în străinătate, întorși acasă pentru un proiect strategic și acum forţaţi să demisioneze din cauza sabotării continue la care au fost supuşi de managementul impus de Gabriela Firea, lăsând în voia Domnului pacienţi cu boli grave. Suprapunem peste toate acestea un grafic tragic de la Eurostat, din iunie 2017, care arată că în România aproape 1 din 2 pacienți mor cu zile. Suntem și noi primii în Europa la ceva. Acel ceva care ține de nivelul de bază a oricărei societăți: dreptul la viață a cetățenilor ei.

Totul duce la aceeaşi concluzie dureroasă: corupţia nu doar că ucide, la propriu, dar şi dezumanizează. Aceste cazuri aproape neverosimile pentru o persoană cu o minimă conştiinţă morală, în care unii lasă în urmă cadavre pentru îmbogăţirea lor ilicită, înseamnă nu numai încălcări grave ale legilor, dar şi abandonul unor valori fundamentale. 

De altfel, „binele pacientului” este pentru unii doar “o lozincă”, după cum relata medicul Ionuţ Gobej că i s-a spus. Cazul lui şi al colegului său Dorin Bica reprezintă un exemplu grăitor atât pentru modul în care statul român încurajează revenirea în ţară a creierelor, cât și pentru felul în care autorităţile tratează medicii din România. 

Intenţiile bune, sacrificiile şi iubirea de ţară pot compensa veniturile mai mici şi condiţiile de muncă mai proaste, dar sunt insuficiente atunci când te loveşti de zidul ridicat de „secureni” şi stăpânii lor politici care menţin în viaţă acest sistem putred. Tot ce voiau Ionuţ Gobej şi Dorin Bica era să fie lăsaţi să-şi facă meseria. O cerinţă prea mare pentru stăpânii sistemului.

Atât eu, cât şi Alin, co-autorul acestui articol, suntem copii de doctori. Mamele noastre fac parte din acea categorie, tot mai puţin numeroasă, de medici de familie care au ales să rămână în România, deşi primesc săptămânal oferte de a lucra în străinătate. De altfel, România reprezintă în momentul de față cel mai mare exportator de medici din Europa (iar suntem pe primul loc la ceva). Mai mult de 10.000 de medici români sunt înregistrați în principalele destinații europene, cărora li se adaugă câteva mii în Statele Unite ale Americii. La fiecare șase ore, un medic pleacă din România.

Eu și Alin avem aproape săptămânal același tip de conversaţie cu mamele noastre:

- Ce faci, mamă?

- Ce sa fac, mă lupt să-mi fac meseria. E plin de pacienţi, dar iar s-a blocat sistemul.

Sistemul ar putea fi tot sistemul medical românesc, iar mamele noastre ar avea dreptate. E blocat, e putred, e cel care omoară cu zile aproape jumătate dintre pacienții săi. Mamele noastre se referă însă la un „biet” sistem IT – SIUI, contractat pe bani mulți de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Mereu „blocați în sistem”, mulți medici de familie sunt nevoiți să apeleze la alte soluții informatice alternative, plătind lunar din bugetul lor sute de lei (dacă își permit). Ca să-și facă meseria.

Ambii auzim acasă de problemele cu care se confruntă medicii în România: modul în care sunt priviţi, trataţi şi recompensaţi. Nu de către cetăţeni, ci de către stat. Mai ales în comunităţile mai mici, cu precădere în mediul rural, medicul reprezintă în continuare un reper pentru comunitate: este o voce respectată şi ascultată. Întrucât medicul de familie este o persoană în care cetăţenii îşi investesc încrederea, ei apelează uneori la aceştia inclusiv în chestiuni legate de viaţa personală, pentru un sfat sau o încurajare. Pentru autorităţi însă, medicii sunt o categorie tratată tot mai des cu prezumţia de vinovăţie. După cum spune un proverb românesc, nu există pădure fără uscături. Da, există medici care condiţionează actul medical, iar locul lor este la puşcărie. Există însă şi repere de profesionalism şi corectitudine care salvează sute de vieţi.

Disfuncționalitățile sistemului informatic pentru medici reprezintă doar un simptom al ruinei unei ţări bolnave. Faptul că acesta se blochează constant nu este singura sa problemă: există erori legate inclusiv de raportările către CNAS, iar unele servicii ale medicilor de familie rămân neplătite. Aceştia suferă astfel diminuări ale veniturilor din cauza unor disfuncţionalităţi interne ale CNAS (pacienţi care nu mai figurează, din greşeală sau din rea voință, ca fiind asiguraţi, sau figurează pe lista unor alți medici). Aceste situaţii nu sunt urmate aproape niciodate de explicaţii. În România, medicii de familie rămân „fraierii de serviciu” care plătesc pentru incompetenţa politrucilor ajunşi în funcţii de decizie.

Medicii de familie, la fel ca cei doi neurochirurgi de la Colentina care erau obligaţi să scrie 17 referate pentru a-şi primi materialele medicale necesare, sunt împovăraţi cu tot mai multe responsabilităţi extra-medicale. Scriu rapoarte, calculează salarii, operează sistemul IT, studiază legi. Trebuie să facă pe economiştii, pe informaticienii sau pe juriştii. În România, medicii nu mai sunt lăsaţi să fie medici. Atât mama mea, cât şi mama lui Alin stau mult peste program în fiecare zi a putea să-și îndeplinească toate aceste sarcini și pentru a acorda atenția cuvenită fiecărui pacient.

Birocraţia creşte, nu este redusă, pentru că din birocrație se hrănește un întreg aparat de stat (nu doar în sectorul medical). De exemplu, chiar şi în condiţiile existenţei cardului de sănătate (altminteri o soluție bună care a dus la transparentizarea sistemului și reducerea fraudelor), medicii de familie tot trebuie să completeze fişe medicale, registre de consultaţii și, în unele cazuri, să verifice cupoanele de pensie. La fel, în cazul unor bolnavi cu afecţiuni cronice, ei trebuie să ceară constant scrisori medicale de la medici specialişti (la 3 sau la 6 luni) pentru tratamente prescrise de ani buni.

În alte țări civilizate, medicii de familie sunt puși în valoare drept o verigă esențială a sistemului de sănătate. De cele mai multe ori, medicii de familie sunt primul punct de contact cu sistemul de sănătate. Un medic de familie cunoaște cel mai bine pacientul, îi urmărește starea de sănătate pe parcursul multor ani, îl îndrumă și îl consiliază, pune accent pe prevenție și poate detecta anumite afecțiuni înainte de agravarea lor, ceea ce înseamnă rezultate mai bune și costuri mai mici pentru întreg sistemul medical. Medicul de familie este interfața fundamentală între pacient și toate celelalte servicii medicale. 

Situația de azi a medicilor de familie din România este emblematică pentru consecințele lipsei de viziune, de competență și chiar de bune intenții a celor care ne-au condus. Toate aceste probleme provin și din viziunea etatistă şi centralistă asupra sistemului de sănătate pe care toate partidele au perpetuat-o, ca mod de a-și păstra și extinde controlul politic. Ca în cazul sistemului de educaţie, ruptura completă de modelul comunist de funcționare a eșuat.

CNAS are pe mână un buget uriaş de 6 miliarde euro şi este o sursă inepuizabilă de sifonat bani publici pentru „secureni”. O soluţie raţională şi eficientă pentru îndreptarea acestei situații este spargerea monopolului acestui colos și liberalizarea pieţei de asigurări de sănătate. Competiția este condiția obligatorie pentru performanță și servicii decente. Obligativitatea asigurării medicale şi a plăţii contribuţiei pentru sănătate trebuie să rămână, desigur, însă nimeni nu ar trebui să ne forțeze să ne direcționăm contribuția spre o instituție de stat coruptă și ineficientă. Ar trebui să putem alege ce se întâmplă cu banii noștri, iar dacă vrem să contribuim la o casă de asigurări privată ar trebui să avem libertatea de a o face, dacă astfel putem avea acces la servicii medicale mai bune.

Modelul există în alte state şi este aplicat cu succes. Dacă vreţi, este o replicare modelului asigurărilor RCA: sunt obligatorii, dar furnizorii sunt privaţi, într-o piață liberă. Astfel, se creează o competiţie şi o reputaţie în piaţă. Sigur, cu un Guvern care dă târcoale tot mai ameninţător pilonului al doilea de pensii și care ne amenință cu tot felul de proiecte fantasmagorice prin Fondul Suveran, această soluţie pare un vis îndepărtat... Suntem parcă blestemaţi ca după fiecare perioadă de progres timid să avem parte de nişte conducători decişi să ne arunce în trecut, fie că vorbim despre independenţa justiţiei, despre plata salariilor „în plic” sau despre rolul Statului în economie.

Dacă în locul actualilor politruci am avea lideri adevăraţi în poziții de decizie, aceştia ar şti că în orice sistem medical modern şi eficient piatra de temelie o reprezintă medicii de familie. De exemplu, recompensarea lor pentru identificarea precoce a bolilor cronice cu impact semnificativ asupra sănătății publice – boli cardiovasculare, cancere, boli renale etc. Ar ști totodată că nu poate exista performanță fără competiție liberă. Măsura logică și corectă ar fi desființarea imediată a monopolului CNAS.

Dacă în schimb ne vom complăcea în impostură și hoție, vom fi în continuare victimele corupților dezumanizați care ne condamnă la moarte. Articolul 22, alineatul 1 din Constituția României: „Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.” Atunci când o țară nu știe să aibă grijă de oamenii ei și nici de oamenii care au grijă de oamenii ei, (îi) pierde. Și se pierde.

A contribuit Alin Iliescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Atunci când o țară nu știe să aibă grijă de oamenii ei și nici de oamenii care au grijă de oamenii ei, (îi) pierde. Și se pierde" Mai aveti indoieli in ceea ce priveste subiectul.....
    Un singur amendament, inlocuiti țară cu populatie.
    • Like 0
  • DRT check icon
    Din pacate ce nu atinge acest articol este: Asistenta medicala primara este incet incet distrusa, CNAS impune reguli restrictive pentru medic, limiteaza numarul de consultatii, populatia fiind tot mai imbatrinita, medicul de familie nu mai ajunge sa faca preventie, fiind ocupat cu bolnavii cronici. Plata medicilor de familie este la nivel de 2008 in timp ce in spitale in ultimii 7 ani s-au triplat veniturile. Peste 650 de localitati nu au medic de familie, alte 1300 de localitati au deficit de medici de familie, si uite asa Guvernantii nostrii distrug singurul sistem de asistenta medicala cu acoperire nationala. A fost un articol la un moment dat cu SNMF, care spunea ca peste 60% din medicii de familie au peste 55 de ani si se plangeau ca nu au cine sa ii inlocuiasca si in 10 ani nu va mai avea cine sa consulte in cabinete, tinerii medici de familie alegand sa amigreze. La intrebarea DE CE? Am primit un raspuns interesant... sub forma de intrebare: Tu ai lucra intr-un domeniu unde esti Acarul Paun pentru orice? si mai mult CNAS iti imputa retete si servicii oricand.... asta in conditiile in care vezi ce s-a intamplat doar in ultima luna? Pentru ce? In Romania ca medic de familie nu esti respectat nici de pacienti, nici de colegi nici de sistem nici de alte institutii ale statului.... nu mai bine mergi intr-o tara unde poti sa iti faci meseria cu demnitate?
    • Like 1
  • Stefania check icon
    Daca mamele dumneavoastra sunt medici de familie de ce nu le intrebati despre cata preventie fac la cabinetele dumnealor?
    Sistemul informatic este la pamant si asta o stim cu totii.Nu cred ca din cauza sistemului informatic medicii de familie nu-si fac treaba.Despre faptul ca acesti medici de familie (si ma refer la toti) ar trebui sa faca si preventie nu doar sa scrie retete cand vorbim? De cate ori face cu adevarat "teren" un medic de familie? De ce este mai valoros un bolnav cronic decat unul sanatos cu potentiale probleme de sanatate?
    Te duci la el si nu stie altceva decat sa scrie,nu te intreaba decat lucruri banale iar cand ii spui ca ai ajuns la specialist se stramba sau se minuneaza ca ai boala cutare.Toti se spala pe maini mai putin medicul specialist care este pus sa rezolve toate situatiile.Noi nu avem medici de familie in adevaratul sens al cuvantului, avem scriitori de retete. Asta fac, stai la usa lor cu orele, sunt mai tot timpul nervosi ca sa nu mai spunem ca se plang de absolut orice, in conditiile in care au cea mai usoara munca in comparatie cu cei care lucreaza in spitale .In tot occidentul nu ai ce sa cauti la specialist decat dupa ce medicul de familie a epuizat toate caile de investigatii.
    • Like 4
    • @ Stefania
      Felicitãri,doamnã Ștefania, pentru comentariul dvs.,calm,impactant si realist ! Autorul articolului poate sã vã mulțumeascã ! Eu, Ștefan Ștefania, nu aș fi avut atâta rãbdare. Aș fi trântit un discurs isteric, plin de" draci",bãdãran. Impardonabil,probabil,d.p.d.v. al stilisticii-comunicãrii literare,conversației pe forum. Pardonabil,d.p.d.v. al "nervilor" pacientului (sau aparținãtorilor) care așteaptã, lunã-de-lunã, la "familist", specialistul în " Boli de nutriție si Diabet" ,oncolog,etc. Nu știu pe cine încearcã sã pãcãleascã,autorul acestui articol. Probabil,pe cei tineri care ,deocamdatã ,(și din fericire !) nu fac parte din categoria bolnavilor cronici și nu au nevoie de servicii medicale sictirite,indolente si dezumanizate. Și asta ,NU din cauza sistemului informatic,uneori deficitar. Din cauza nesimțirii intrinseci ! - a devenit un " modus vivendi" ,confortabil, al multor medici români,cu aprobarea umilã a pacienților . Mai sunt foarte multe de spus, comentat, "înjurat". Prefer sã mã opresc aici.
      • Like 1
    • @ Stefania
      DRT check icon
      Asa rezolva medicul specialist ... cu nu ii in stare nici o reteta sa scrie si te trimite tot la medicul de familie... el e secretarul de servicu! Sistemul medical trebuie vazut in ansamblu. CNAS impune o gramada de restrictii medicului de familie. Stiati ca daca mergi in privat la Cardiolog, la un profesor renumit si iti prescrie anumite medicamente, acelasi profesor iti spune sa mergi la medicul de familie sa ti le scrie compensat, si medicul de familie din cauza reglementarilor CNAS nu poate sa ia in considerare Scrisoarea Medicala de la profesor pentru ca nu e din sistemul CNAS? Sunt multe reguli absurde....Stiati ca medicul de familie e platit de CNAS cu 12 lei consultatia?
      • Like 2
    • @ Stefania
      Stimata Doamna, daca aveti asemenea experiente cu medicul de familie, poate ar fi cazul sa mergeti la un alt medic de familie. Este o piata cu mai multe optiuni, pana la urma. Problemele relatate in articol sunt reale, nu sunt povesti. Sunt medici de familie de nota 10 (si aici nu suntem subiectivi, dar cunoastem destule exemple). Cred ca este incorect sa generalizam si sa dam vina pe toti medicii de familie.
      • Like 2
    • @ DRT
      Stefania check icon
      Nu, nu stiam si nici nu cred asa ceva.Asta cu 12 lei nu o cumpara nimeni.Daca totul este asa de rau de ce mai stau? Medicul de familie trebuie sa-si faca treaba, la fel cum o face si medicul specialist.Din pacate se confirma inca o data ca nu stiu decat sa se planga.Medicii de familie sunt "secretarii de serviciu" pentru ca asa se comporta.Respectul pacientilor si colegilor se castiga, nu se cerseste.Asa ca ar fi bine sa se schimbe domniile lor si apoi sa pretinda.Daca si noi am face la fel, in loc sa ne facem treaba pentru care suntem platiti, ne-am vaita tot timpul ce bine ar fi! Dar noi muncim ca prostii sa platim taxe din care sunt platiti altii ca sa se vaite tot timpul. Pe noi ne paste concedierea daca nu ne facem treaba!Asa ne-am saturat....
      • Like 0
    • @ Tianu Burduja
      Stefania check icon
      Nu sunt singura cu astfel de experiente.Este o tara intreaga.Eu inteleg ca mama dumneavoastra este medic de familie, drept pentru care va simtiti obligati sa-i aparati pe acesti medici, dar problemele sunt generalizate, nu sunt cazuri izolate.Din pacate, exemplele de care vorbiti pot fi considerate cazuri izolate.Nu credeti ca ceva trebuie sa se schimbe? Medicul de familie este primul contact cu sistemul medical romanesc pe care-l are un asigurat, iar acest contact este dezastruos.
      Nu ar trebui sa ne supere criticile deloc, pentru ca ele ne ajuta.Am observat ca de obicei bugetarilor nu le place sa-i critice cineva, si mai ales cei trecuti de o anumita varsta.
      • Like 0
    • @ Stefania
      Nu simt nevoia sa-i apar, stimata doamna. Primul contact ar trebui sa fie impecabil, cum bine spuneti. Din tot ceea ce stiu, insa, conditiile in care acesti medici sunt fortati sa lucreze (inclusiv salarii, birocratie etc.) nu le permit sa se concentreze asa cum ar trebui pe nevoile pacientilor. Acesti medici nu prea sunt "bugetari" - da, sunt platiti de CNAS, dar sunt printre cei mai antreprenori dintre bugetari. Verificati cu cat sunt platiti, in ce conditii lucreaza, de cand nu li s-au mai marit salariile. Si comparati cu situatia din alte state. Si inca ceva...daca medicii ar fi atat de rai, de ce sunt cel mai bun produs de export? De ce alte tari se bat sa-i aiba acolo? Si de trimis inapoi nu ii mai trimit, deci sunt buni... Doar cateva ganduri, nu e cu suparare, chiar imi face placere dialogul. Cu gand bun!
      • Like 1
    • @ Tianu Burduja
      Stefania check icon
      Nu, medicii nu sunt rai, o parte dintre ei nu-si fac treaba pentru care sunt platiti prost asa cum spuneti.A fi platit prost nu este o scuza pentru nimeni, nu numai pentru medici.Eu sunt una care tine cu ei si am spus tot timpul ca sistemul este creat sa-i omoare atat la propriu cat si la figurat si credeti-ma ca stiu ce spun. Trebuie sa fie uniti intre ei, sa iasa si sa spuna nu sa se supuna! Sunt acolo si ca sa schimbe lucrurile, daca ele merg prost.Pacientul roman este foarte ascultator si supus in fata medicului, numai ca anumiti medici profita de treaba asta si nu este corect.Este o meserie care se face cu daruire, nu este inginerie.Medicul este unul dintre stalpii societatii alaturi de preot, dascal si judecator, prin urmare comportamentul acestora trebuie sa fie pe masura importantei lor in societate.Nu au de ce sa asculte de politicieni sau de alti incompetenti mai ales ca multi dintre ei nu au nici macar jumatate din scoala medicilor.
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      Cu asta pot fi si nu pot fi de acord in acelasi timp. Daca dumneavoastra aveti un medic de familie lipsit de respect, bun simt, etc., atunci mutati-va la altul. Cereti-i sa va respecte. Ati spus foarte bine "cu aprobarea umila a pacientilor". Haideti sa nu mai fim noi asa, atunci. Haideti sa ne cerem drepturile.. Personal eu am avut numai medici de familie care isi stiu meseria si sunt oameni extraordinari. Intamplator, medicul meu de familie actual este chiar mama lui Sebastian. Si nu am decat cuvinte de lauda.

      In rest, ca romanul este abrutizat mai peste tot, agresiv in limbaj, ba uneori si violent, nu e ceva nou. Suntem un popor in refacere, dupa o perioada de crunta supravietuire morala. Vom avea atat de lucru cat si de lupta pentru a reface mentalitati si a readuce respectul de sine si de aproape, acolo unde ii este locul.
      • Like 0
    • @ Stefania
      medicii de familie sunt suprasolicitaţi, acesta ar fi principalul motiv pentru care nu fac teren şi prevenţie. cât despre epuizarea tuturor căilor de investigaţie de către medicul de familie... dreptul de a prescrie investigaţii este limitat la două-trei analize de sânge şi-o radiografie.
      • Like 0
    • @ Stefania
      dacă tot eşti aşa de pornită, măcar documentează-te şi-o să vezi că chestia cu 12 lei e reală. ce scrii dumneata în comentariile astea sunt 'impresii de la uşă', habar n-ai ce se petrece cu adevărat în sistem, câtă incompetenţă şi corupţie există în minister şi mai ales în CNAS.
      • Like 0
    • @ Daniel Ciungu
      cum să facem să ne cerem drepturile (şi eu am un medic de familie de toată isprava şi mai am şi o soră medic specialist care se confruntă cu aceleaşi probleme) de la adevăraţii vinovaţi, ăia care ne iau zeci de procente pentru asigurări şi înapoi ne dau doar bătaie de joc?
      • Like 0
  • check icon
    Este evidentă prăbușirea sistemului de sănătate românesc!
    Este atât de slab, încât până și pe guvernanți a ajuns să-i doară-n koor de cetățeni!
    • Like 2
  • DRT check icon
    Ma bucur pentru faptul ca cunoasteti sistemul medical si din punctul de vedere al medicinei de familie, dar m-as fi bucurat daca a-ti fi mentionat ca medicii de familie sunt platiti la nivelul anului 2008, asta ce dupa 2008 s-au taiat drastic fondurile ca apoi anual sa se aloce cateva firmituri ca pana in 2017 sa reajungem la aceleasi valori si sa le depasim cu foarte putin pe cele din 2008. In paralel, desi chiar rapoartele Bancii Mondiale recomanda investirea in Asistenta Medicala Primara, care asa cum este ea acum, acopera peste 75% din nr de servicii medicale, verificabil in statisticile CNAS, Guvernele investesc tot in sistemul centralizat, astfel in ultimii 7 ani veniturile salariale in spitale s-a triplat. Una din motivatii fiind ca daca pleaca medicul din spital se poate observa destul de rapid problema, pe cand daca pleaca un medic de familie sufera doar comunitatea de unde a plecat, si uite asa am ajuns ca in 2017 peste 650 de localitati sa nu aibe deloc medic de familie si alte peste 1300 de localitati sa aibe deficit de medici de familie. Acest lucru nu ii intereseaza pe cei de la Guvern, problema este insa ca distrug ultimul si singurul sistem de asistenta medicala cu acoperire nationala!
    • Like 2
    • @ DRT
      Foarte corect. Multumesc pentru adaugiri.
      • Like 0
    • @ DRT
      da, tocmai îmi spunea sora mea (medic primar endocrinolog, lucrează în ambulatorul unui spital de stat) că ea n-a atins încă salariul din 2008. în schimb CAS le caută tot felul de noduri în papură şi le găseşte tot felul de motive de penalizare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult