Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Sunt sătul și revoltat de Școala românească…” Fenomenul studenților care te plătesc ca să le faci proiectul pentru examen

Copiat la facultate

Foto: Profimedia Images

Sunt sătul de sistemul de învățământ din România. Pur și simplu m-am săturat să văd următorul comportament: diverși oameni mă contactează sau scriu pe grupuri de programatori că au nevoie de ajutor contra cost, la un proiect.

Până aici nimic în neregulă.

E mai productiv să lucrezi în echipă.

Așa că cer mai multe detalii...

Și aflu că proiectul e pentru facultate.

Că persoana nu înțelege programare, dar are mare nevoie să îi facă cineva proiectul. Altfel, nu trece examenul.

Mi-a ajuns până peste cap și mă revoltă să văd că mentalitatea asta încă se propagă în 2021. Dar partea cea mai rea e când pun următoarea întrebare: „Ai nevoie și de ajutor să înțelegi cum să faci proiectul?"

99% dintre oameni răspund că au nevoie doar de proiect, cât mai repede. Nu vor și nici nu au nevoie să îl înțeleagă.

Știu de unde vine mentalitatea aceasta. Din cauza asta mă revoltă atât de tare. Mentalitatea.

Am trecut și eu prin sistemul de învățământ românesc și mi s-a cultivat aceeași mentalitate.

În 12 ani de școală și 4 de facultate, foarte rar mi s-a explicat de ce am de făcut o temă… Sau un proiect. Sau de ce trebuie să învăț niște noțiuni pentru examen. Aveam senzația că totul merge din inerție. Pur și simplu eram obligat să fac niște lucruri pentru că „așa trebuie”. Altfel, luam o notă mică sau aveam restanță.

Cel mai trist lucru, ca student, este că îți dai seama mult prea târziu că lucrurile pe care le-ai făcut atâția ani sunt inutile. De cele mai multe ori vezi asta doar la primul interviu de angajare - pe care îl pici.

Ce să vezi, ce ai învățat la școală nu are nicio legătură cu ce ți se cere la interviu și pe urmă la job.

Și e păcat, pentru că mulți visăm când mergem prima dată la școală că vom deveni cineva. Poate visăm că munca noastră va fi importantă și că va însemna ceva.

Știu cum îmi doream să creez jocuri, când eram mic, și speram că la liceu, la mate info, voi învăța asta și că voi crea programe pe care le vor folosi mii de oameni.

În realitate am învățat pentru sute de teste, informații pe care acum nici nu mi le mai amintesc. Am pierdut atâtea mii de ore învățând noțiuni inutile (pe care oricum le pot găsi în câteva secunde pe internet - explicate mult mai bine decât în manual). 

Încă nu am reușit să trec complet peste această frustrare. Dar cea mai mare problemă este că, iată, la 10 ani de când eu intram la liceu, lucrurile se întâmplă fix la fel.

Credeam că trecerea în online va schimba ceva. În realitate, se folosesc aceleași tehnici de predare, singura diferență e că orele se desfășoară pe Zoom, acum.

Și asta, în timp ce văd în fiecare zi, în comunitatea noastră WellCode, oameni foarte pasionați, care vor mai mult de la viață, dar care sunt blocați de sistem și de mentalitatea încurajată de acesta.

Oameni care nu au nicio vină și care își doreau mai mult de la viață, își dau seama acum că sistemul de învățământ le asigură doar că își vor lua diploma, neștiind ce îi așteaptă pe urmă.

Mă enervează să aud despre aceleași comportamente nepăsătoare ale profesorilor. Oare nu-și dau seama că în mâna lor se află viitorul a câtorva zeci de elevi, în fiecare an?

Că rolul lor nu e doar să își predea materia și la final să corecteze niște teste? Rolul lor e să arate imaginea de ansamblu, practică a lucrurilor. 

Poate că nimeni din clasa ta nu va ajunge istoric, dar înțelegând istoria va fi mai simplu să îți dai seama ce se întâmplă în prezent.

Poate că nu vor ajunge toți doctori, dar cu siguranță ne-ar ajuta pe fiecare să știm cum să avem grijă de sănătatea noastră, mai ales acum, când avem nevoie mai mult ca niciodată de un sistem imunitar puternic.

Am învățat despre zeci de proteine la biologie, dar nimeni nu mi-a spus cum să am o alimentație sănătoasă sau că e posibil să am mereu energie.

De ce nu renunțăm odată la perspectiva pe termen scurt, la definiții memorate, la proiecte cu cerințe aiurea, la examene din niște noțiuni inventate de dragul teoriei?

Până la urmă, nu face bine nimănui acest sistem. E un sistem care omoară entuziasmul, cheful de muncă și talentul. Și asta e valabil pentru studenți, elevi, dar și pentru unii (puțini) profesori.

Pentru că, în foarte mare parte, sistemul este format de fapt din profesori care se complac, perpetuează boala.

Cred cu toată convingerea că vina este a profesorilor care sunt nepăsători. Care nu își fac treaba de călăuzitori ai generațiilor tinere. Care nu oferă un model de urmat.

Studenții care cer proiecte gata făcute sunt rezultatul „muncii” acestor „profesori”. Consider că nimic nu e mai rușinos pentru ei decât faptul că elevii lor cu note mari eșuează în masă la interviurile de angajare.

Pentru că, până la urmă, despre asta e vorba (sau ar trebui să fie vorba) la școală și la facultate: să te pregătească pentru viață, să te ajute să alegi un job care să te facă fericit și care să îți ofere stabilitate și bunăstare.

Altfel, e degeaba...

Și m-aș bucura dacă le-ar spune cineva studenților următoarele:

1) Diplomele nu sunt îndeajuns pentru un job.

Hârtia pe care tu o s-o primești la finalul facultății îți va fi inutilă dacă mergi la interviu și nu știi să faci nimic (acolo nu îți mai poate face nimeni proiectul).

2) O notă la examen nu reflectă abilitatea cuiva.

Toată lumea știe că în facultățile din România se copiază „pe rupte", iar materia de la examene e învechită, deci niciun angajator nu mai dă doi bani pe facultate.

3) Copiatul funcționează doar la școală.

Orice angajator care se respectă vrea să vadă cum îți merge mintea. Să înțeleagă cum gândești lucrurile. Și, cel mai important: să vadă că poți rezolva o problemă nouă pe care el o are.

Nicidecum o problemă pe care „ai învățat-o” de dinainte pentru examen. Pentru că viața e imprevizibilă și plină de provocări noi. 

Cred că în prezent singurul mod în care putem aduce o schimbare este ca noi, părinții, prietenii, mentorii să avem grijă de generațiile tinere.

Să nu mai trimitem copiii la școală doar pentru diplome și să înțelegem că o notă mare e, de cele mai multe ori, doar niște cerneală scrisă pe o hârtie, un concept care are valoare doar în sistemul închis al școlii.

Deci, cea mai importantă abilitate pentru un tânăr în ziua de azi este capacitatea de a rezolva o problemă nouă, practică și de a gândi creativ.

Pilele, relațiile și plagiatele sunt de domeniul trecutului. Cine nu se va adapta va avea de suferit - sau se va angaja la stat (dacă are pile). Totuși, acolo salariul e mic (deși sporurile sunt mari și multe) și munca plictisitoare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu vad facultatea viitorului functionind ca un departament al unei companii. Tot compania se ocupa de admitere, stabilirea criteriilor de eligibilitate a standardelor si modul in care sunt evaluate aptitudinile celor ce doresc sa urmeze aceste cursuri. Nu va avea sute de studenti si amfiteatre pline iar o grupa poate avea 10 studenti! O serie va avea poate 3 absolventi, dar aceea vor fi ingineri, doctori , programatori adevarati a caror pasiune pentru calea aleasa ii va conduce catre performanta. Ceea ce vor invata va fi util companiei in dezvoltarea tehnologica si cu siguranta nu vor neglija nici un aspect necesar dezvoltarii viitorului specialist de top. pentru ca nu-i asa facultatea trebuie sa pregateasca specialisti de dop a caror pregatire si pasiune trebuie sa aduca societatii plus valoare iar specialistului satifactia lucrului facut temeinic si recunasterea performantei. Ai putea termina facultatea la 18 ani pentru ca ai inceput programarea devreme, Poti lucra in cadrul companiei in tehnologia care te pasioneaza poti avea libertatea sa evoluezi si vei avea resursele de dezvoltarea necesare in directia ceruta de piata. Vei invata si dezvolta proiecte de care piata are nevoie iar compania va investi in produse cerute de consumator. Procesul de invatare nu va fi o goana dupa note mari, diplome sau doctorate. Nu are rost sa alergi dupa asa ceva pentru compania te pregateste ca tu sa fii capabil sa gindesti si sa rezolvi probleme tehnice pe care sa le transpui in produce ce sunt cerute pe piata , vindute si vor asigura profit companiei si dezvoltare sustenabila.
  Notiunea de a TERMINA FACULTATEA va fi desueta pentru ca nu o vei termina niciadata. Dezvoltarea tehnologica este atit de rapida incit procesul de productie si invatare trebuie sa se produca concomitent pe o spirala asemenea codului ADN. Facultate trebuie absolvita de oameni cu pasiune si cu spirit inovator. Pentru toti ceilalti ce isi doresc bani, glorie sau alte lucruri desarte de pe acest pamint exista multe alte meserii la fel de respectate ca cea oferita de absolvirea unei facultati.!
  • Like 0
 • "În 12 ani de școală și 4 de facultate, foarte rar mi s-a explicat de ce am de făcut o temă… Sau un proiect. Sau de ce trebuie să învăț niște noțiuni pentru examen." Cred ca problema este absolut gresit pusa. Stim foarte bine de ce mergem la scoala, facultate, de ce trebuie sa invatam. Nu mai trebuie explicatii in plus. Invatam pentru a ne forma niste abilitati de studiu si de invatare, care apoi sa ne ajute sa invatam ceea ce ne trebuie exact in domeniul profesional sau in domeniul pasiunilor noastre. Nici o scoala, indiferent de nivel nu isi propune si nici nu ar trebui sa-si propuna sa te invete toate cunostintele necesare la un anumit loc de munca. Asta face o scoala profesionala pentru meseriile mai simple (sofer, zidar, desi si acolo schimbarile tehnologice se produc in interval de cativa ani) sau un "training" in cadrul organiztiei in care te angajezi. Scoala trebuie sa iti dea un monim de cunostinte de baza si capacitatea de invatare si de adaptare. Nici o facultate nu te va putea pregati pentru cerintele particulare ale unui domeniu ingust de specializare sau al unei anumite organiztii (in sens larg). Eu de exemplu am terminat facultatea de chimie: am lucrat mai apoi in industri de medicamente, in cercetare - biochimie si imunologie, apoi (din pacate in contextul tulbure de la mijlocul anilor '90) in adminstratie universitara si apoi in sistemul privat. Consider ca cel mai important lucru pe care mi l-a dat scoala a fost capacitatea de a invata cele necesare in fiecare din aceste "roluri".
  • Like 0
 • Da, aveți dreptate dar și profesorii, in special cei care predau materii finalizate cu examene( bac, en) predau în funcție de ce se cere, folosind un fel de rețete pt că sunt pe urma evaluați după rezultatele elevilor
  • Like 0
 • Treaba cu proiectele făcute de alţii e veche de când se fac proiecte (făcea bunicu-meu prin anii 1950 pentru odraslele colegilor, dar gratis), şi e şi internaţională. Cu copiatul la fel. În altă ordine de idei: sunt destule facultăţi în România unde înveţi exact ce trebuie pentru job. Sigur, cu condiţia să cauţi un job în domeniu. Că dacă se duc filologi la call center, e clar că n-au învăţat la facultate deprinderile necesare pentru domeniul IT...!
  • Like 0
 • se practica si inainte de 1990 si, hai sa ne aducem aminte de scandalul plagiatului la doctorat a cutarui prim ministru, si nu numai plagiat ci si lucrarea scrisa de un "negru".
  parca lui eugen barbu i se punea in seama ne-scrierea de el a unor opusuri etc, etc
  dar sa mai constatam, deci, ca acum sunt la rand , fii celor care si-au platit temele si examenele (la negru) acum 25 sau 30 de ani!
  • Like 1
 • Autorul acestei scrieri pare a fi fost sau este actual student al unei facultăți care, din păcate, vinde, pe nu prea mulță bani, diplome de licență. Că mai sunt profesori, criticați generos de autor, care nu te învață cum să faci "proiectul" ci îți dă notă de trecere pe alte "baze", este, ca excepție, posibil. A generaliza însă pentru întreaga masă de dascăli ai învățământului românesc , absența orientării practice în formarea viitorilor absolvenți arată simplu că autorul textului în discuție trăiește pe altă lume. Îl invit pe D-l Trâmbițaș să prezinte cum vede domnia sa prestația profesorului la o disciplină precum Programarea proiectelor în varii domenii folosind IT, sau la Filosofie sau la Etică și Responsabilități Sociale în Management, de exemplu. Zecile de mii de elevi absolvenți ai liceelor și universităților românești, au plecat în țări dezvoltate economic și social, fiind acceptați și apreciați, fără a o lua dacapo cu studiile. Că există foarte mult spațiu de progres în învățământul nostru, de acord. Dar că profesorii din școlile și universitățile noastre sunt toți o apă și un pământ este o percepție total deformată, dată probabil de o nefericită eperiență individuală !
  • Like 2
 • Bun articolul.
  Programa scolara parca e facuta pentru profesori, nu pentru elevi. Prin urmare, in scoala se invata multe lucruri inutile, se detaliaza foarte mult niste notiuni care nu ajuta cu nimic la transformarea elevului intr-un cetatean util societatii.
  Iata cateva exemple de la Limba Romana:
  - Sunt persoane capabile sa se exprime corect si sa inteleaga perfect un text si, cu toate astea, nu cunosc in detaliu timpurile, modurile si cazurile verbelor – adica pot sa functioneze fara a sti gramatica din care se da capacitatea;
  - Intr-a VIII-a se evalueaza daca elevul stie ca in propozitia "Andrei are vise marete": "are" este predicat verbal (neaparat verbal, nu de alt fel), "vise" este complement direct (nu cumva indirect) iar "marete" este atribut adjectival;
  - De acord ca trebuie sa stim ca "pârâiașului" e un diminutiv dar chiar e necesar sa stim ca terminatia "-lui" este articol hotarat (chiar e relevant pentru cunoasterea limbii daca e gresit perceput ca sufix?) iar vocala "u" dinaintea lui este vocala de sprijin (adica nu e parte din acel articol hotarat). Da, din asta sunt evaluati elevii nostri de a VIII-a......
  La limba romana as insista pe: intelegerea unui text – (desi pare simplu, citirea oricarui forum va demonstra contrarul), elaborarea clara si concisa a unui text, care sa transmita mesaje fara echivoc si alte asemenea care lipsesc multora dintre noi. Poate de asta avem concetateni care nu inteleg corect o stire, care cad usor in plasa stirilor false, care nu inteleg corect un email etc.
  Situatia e cam aceeasi la majoritatea materiilor
  • Like 2
 • Maron_S check icon
  sunt viitorii manageri din companiile de real succes, pentru ca nestiind sa faca nimic concret ajung in functii de conducere - pentru ca oricum nu au ce pierde altfel
  • Like 1
 • Problema asta nu are nicio legătură cu școala românească. Eram în Germania, bursier DAAD la Uni Heidelberg când am văzut prima oară un site care vindea... Referate, Diplom- und Magisterarbeiten! Iar asta era în Wintersemester-ul 1996/97!!! Deci problema nu e nici nouă, nici românească!

  De asemenea, problema nu are nicio legătură cu profesorii sau cu sistemul de învățământ în general, ci cu orânduirea socială de kko în care suntem forțați să trăim. Sunt convins că toți cei care cumpără lucrări de-a gata nu sunt dintre cei mai săraci, care te roagă să-i păsuiești cu banii până la următoarea bursă studențească. Sau până la următorul salariu, că acum se poate să faci și facultate la zi și să ai și job full time. Pe vremea mea nu se putea, fiindcă ți se spunea că facultatea este de zi, nu FR, deci nu erai primit la examene dacă nu aveai prezențe.

  În cazul celor care cumpără lucrări de-a gata este vorba de de copii de bani-gata, născuți și crescuți în puf, deci răsfățați ai sistemului capitalist. Înainte, în România Socialistă, nu vedeai așa ceva! Deci cauza reală a problemei este în mod evident orânduirea capitalistă bazată pe antagonismul de clasă și exploatarea omului de către om. Exploatatorii de bani-gata știu că în capitalism totul este o marfă care se vinde și se cumpără. La fel știu și amărâții exploatați care fac lucrări de-a gata ca să le vândă exploatatorilor de bani-gata!

  Tot sistemul capitalist pemite și perpetuarea la infinit a acestei mizerii. Hai să vedem și cum. Spui tu:

  "1) Diplomele nu sunt îndeajuns pentru un job.

  Hârtia pe care tu o s-o primești la finalul facultății îți va fi inutilă dacă mergi la interviu și nu știi să faci nimic (acolo nu îți mai poate face nimeni proiectul)."

  De regulă cei de bani-gata care își cumpără lucrări de-a gata sunt copii de patroni și fac facultatea exact ca să aibă o diplomă. Deci doar ca s-o aibă, nu ca să se angajeze cu ea, că la banii lor/ ai părinților, pe care îi vor moșteni tot ei, nu le trebuie să se angajeze niciunde! Ei vor fi tot patroni, exact ca părinții lor, deci niciodată angajați! Dar dă bine să-și treacă diploma în CV, că poate loaza se înscrie într-un partid și își cumpără și loc eligibil prin Consiliul Municipal sau Județean, sau chiar prin Parlament! Nu e doar o presupunere, chiar există cazuri concrete!

  "2) O notă la examen nu reflectă abilitatea cuiva.

  Toată lumea știe că în facultățile din România se copiază „pe rupte", iar materia de la examene e învechită, deci niciun angajator nu mai dă doi bani pe facultate."

  Depinde de domeniu, că geometria euclidiană, de exemplu, e cam aceeași de la Euclid încoace!

  "3) Copiatul funcționează doar la școală.

  Orice angajator care se respectă vrea să vadă cum îți merge mintea. Să înțeleagă cum gândești lucrurile. Și, cel mai important: să vadă că poți rezolva o problemă nouă pe care el o are.

  Nicidecum o problemă pe care „ai învățat-o” de dinainte pentru examen. Pentru că viața e imprevizibilă și plină de provocări noi."

  De fapt e exact invers: dacă vede că îți merge prea mult mintea, mai ales mai mult decât lui, angajatorul, mai ales dacă e român și dacă mai e și de bani-gata, te consideră periculos, așa că ai toate șansele să pici la interviul de angajare.

  Rezolvarea problemelor nu este importantă. Și de multe ori nici dorită. Că dacă problemele se rezolvă, nu mai există "obiectul activității".

  Cât despre previzibilitate, se pare că "rezolvarea problemelor" exact pe asta se bazează. Poate cel mai bine se vede asta în comunicarea firmelor cu clienții cu ajutorul boților de chat, care au răspunsuri "învățate" dinainte pt. aproape orice problemă, rareori este necesară implicarea unui agent uman...
  • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Corina check icon
   Ați spus unele lucruri adevărate...
   • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   diferenta ca la ei sunt cazuri izolate si daca nu furi tot reusesti, pe cand la noi furtul la ore e ceva sistemic si in masa si incepand de la scoala primara unde elevilor le fac parintii temele, pana la la licee unde prin toate clasele sunt situatii de copiat desi mai toti eram capabili sa invatam dar nu intelgeam la ce ne ajuta, mai vedeti vedeti protestul camerelor de supraveghiere la titularizari, etc. Furtul asta e sistematic si modul de evaluare induce asta - daca mare parte din note ar fi legat nu de ce stii in test ci de proiecte lucrate, de lucru in echipa, participare la ora, etc. acest furt ar scadea.
   • Like 1
 • Invatamant traditional, inchistat, orientat spre profesor, nicidecum deschis spre elevi/studenti, spre viitor si piata muncii. Cu totii o stim chiar daca nu o spunem. Impostorii depreciaza munca cinstita si devotamentul unor dascali adevarati. Universitatile romanesti sunt departe de topul mondial, Nobel-ul e foarte departe de stiinta romaneasca (Ungaria, la o populatie de sub jumatate fata de RO are 11 laureati), iar romanii lucreaza prin toata Europa la muncile necalificate, sezoniere. Iar statul continua sa finanteze acest dezastru!
  • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult