Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am făcut concediul prin Italia și am ieșit la un cost de cazare la 65% din cât am fi dat în medie pe zi la mare în România

Italia.

Foto: Facebook Cristian Păun

A apărut o statistică cu privire la sezonul estival 2023 la mare în România. Pe scurt: cazarea în medie a costat în acest sezon estival 546 euro / 2 persoane pentru un sejur mediu de 4,8 zile. Un calcul simplu arată că pentru o persoană a fost plătită cazare în valoare medie de 56,9 euro / persoană / zi.

Noi am avut o medie de 37,5 euro / persoană / zi în acest sezon estival în care au fost incluse următoarele:

- 1 noapte la Ljubliana

- 7 nopți la Veneția (în centru), 2 zile de mare plajă în Lido di Venetia și Cavalino Treporti

- 4 nopți la Napoli (cu vizite la Vezuviu, Caserta, Pompei și Herculane, plus vizită în centrul orașului de o zi)

- 6 nopți la Maiori pe Coasta Amalfitană cu plajă și mare în fiecare zi, plus o vizită pe coasta amalfitană;

- 5 nopți în Reggio Calabria (o zi excursie la Stromboli și în insulele Aeolian).

- 3 nopți în Leuca (o excursie cu vaporașul la peșteri, 2 zile de plajă)

- 1 noapte în Bellaria (Rimini) cu vizită în San Marino

- 1 noapte în Budapesta (baie la Termele Széchenyi)

Toate cazările au fost apartamente (cu o excepție - Bellaria) în care am avut bucătărie cu tot ce trebuie în acest preț de 37,5 euro / persoană.

Pe lângă faptul că am văzut și am făcut mult mai multe lucruri, am ieșit la un cost de cazare la 65% din cât am fi dat în medie pe zi la mare în România. Am mers doar la plaje libere, nu am plătit nimic pentru plaje. Cu mașina am făcut 7.000 de km cu o medie de 7,2 l/100 km benzină (am avut un portbagaj deasupra mașinii care explică consumul ceva mai mare). Am plătit vignetă pentru Ungaria și Slovenia pe o lună și la italieni am mers jumătate din distanță fără costuri (pe drumuri naționale sau pe autostrăzi fără taxe, în sudul Italiei nu se plătesc taxe de autostradă). E mai ieftin decât cu avionul 4 persoane (fără închiriat mașină).

Concluzia o trageți și voi singuri.

Pregătim deja concediul de anul viitor ca să prindem prețuri bune la cazări, în locațiile cele mai bune! Revin cu detalii... Facem asta de ani buni. Salvăm bani și avem multe amintiri de neuitat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce ar spune domnul Păun de un concediu cu 4300 lei care a inclus transport cu benzinara proprie, cazare, masă, inclusiv piscină la Chișcani, lângă Peștera Urșilor precum și toate celelalte (muzee, tiroliene, via ferrata, acces în diverse obiective etc.), timp de 10 zile (că na, nu tot românul are 28 de zile de relaxare), pentru 3 persoane, în circuit prin munții României? Asta vine sub 30 euro/zi de persoană....
    Așteptăm cu interes relatări din următorul concediu... Paris, Londra, New York, cu escală în Dubai.
    Dacă vrei să ne arăți ce bengos ești matale, măcar abține-te să faci comparații fără rost. Eu unul nu dau munții Parâng pe Vezuviu și nici Sarmizegetusa Regia pe Pompei. Și nu, nu sunt acri strugurii, pot spune că mi-a plăcut mai mult Giethoorn din Olanda decât Veneția sau Parisul decât orice din Italia... dar una-i una și alta-i alta.
    P.S. Știu că tema era litoralul românesc dar eu pe ăla îl exclud din start. Orice, în afară de litoralul românesc.
    • Like 0
  • Mirea check icon
    Ai salvat banii de la înec sau din incendiu?
    Voiam să fac concediul în Italia, Lido di Jesolo.
    Am căutat cazare, scump doamnă, scump!
    Am găsit ceva mai convenabil în apropiere, dar tot scump!
    De aceea mi-am văzut de treabă și am mers în Albania!
    Marea la fel, plaja la fel, conducători auto la fel, (plin de mașini cu număr italian), prețuri mult mai mici.
    Media nord+sud/zi de sejur, da, ai dreptate!
    Dar nu toți avem concedii și bani ca profesorii universitari!
    Hai să trăiești!
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Salvam bani?
    Saraca limba romana. Economisim bani, nu calchiere dupa "save money".
    In rest, pare un concediu de vis. Bravo, la mai multe. Dar si prin tara pentru ca asa circula banii intre romani si mai ajutam un picut turismul local.
    • Like 2
    • @ Rucs
      Mirea check icon
      Turismul local nu merită nimic!
      "Jepcoralul" românesc? BLEAHHHHH!!!
      Când vor avea o atitudine corectă față de turist, poate!
      Sigur în altă viață!
      Nu e săptămână să nu afli de oameni intoxicați cu mâncare servită de vreun local!
      Dacă intri luni la prânz în vreun local unde a avut loc orice paranghelie în weekend, fii sigur că mănânci friptura rămasă!
      Ospătarul te cântărește fără jenă din ochi și te tratează după cât ești de "greu" la buzunar; oricum te trage în piept!
      Măcar că scuipă în mâncare și tot te face!
      Nu, mulțumesc!
      • Like 0
    • @ Mirea
      Rucs Rucs check icon
      Da, pot sa recunosc tabloul descris de dvs. Doar ca nu o fi chiar general...
      Eu inteleg ca, daca imi cheltui banii in tara sau catre producatori locali, imi va fi si mie bine. Si nouă. Si dvs, ca va faceti banii aici, in tara, nu pe lună (sau poate trăiți in diaspora si atunci ma înșel). Totul e circular, inclusiv banul. Ca eu sa am clienti/plătitori pentru businessul meu, trebuie ca acei oameni sa si aiba bani. Unii din ei aici lucrează - au o pensiune sau au o ferma care are contract cu pensiuni, sau au sere de legume sau produc lenjerii hoteliere, sau lucrează in constructii si amenajari de pensiuni, restaurante etc.
      • Like 2
  • Turism bifat pe repede inainte. Am fost si acolo si dincolo, am bagat la matz am facut selfiuri, an facut suma. Nu am inteles nimic decat ca a rezultat o diferenta de calcul. Cool!!!
    • Like 2
  • Calculele făcute de autorul articolului sunt relative și oarecum subiective. Zice dumnealui că a avut 28 de nopți de cazare- lung concediu, bravos domnule- majoritatea prin Italia și a ieșit mai ieftin decât pe litoralul românesc, astea sunt gogoși. Poate să găsească prin Eforie cazări mai ieftine decât ce spune dumnealui. Dacă se raportează la Mamaia sau la hoteluri de fițe, atunci are dreptate.
    Concluzia mea ar fi -ironic bineînțeles dar și amar- că săracii pleacă în Italia, că e mai ieftin și cei cu bani pe litoralul românesc!? Știu că
    serviciile turistice de la noi lasă de dorit, dar afirmații și calcule precum cele din articol sunt cel puțin răutăcioase și sigur departe de adevăr
    • Like 5
    • @ Christian
      Nume check icon
      Nu sunt deloc un fan al litoralului romanesc, dimpotriva, dar si mie mi se pare comparatia rautacioase si mai ales incorecta pentru ca comparam mere cu pere. Imi este foarte greu sa accept ca la conditii identice preturile la noi sunt mult mai mari decat in strainate.
      • Like 4
    • @ Nume
      O sa fii surprins dar da, preturile la noi sunt cel putin la fel ca in strainatate.
      • Like 0
    • @ Nume
      Danny check icon
      MAjoritatea care spun ca afara e mai ieftin, se cazeaza in case personale prin aibnb sua altele....ca daca ar sta la hotel ca si la noi ....nu ar mai putea sa zica nimic....
      Asa am ma tot stresau uniii ca la schi in Austria e mai ieftin ca in Romania...dar la noi se uitau la preturi in Poaiana.....iar un Austria stateau la 30-40 km de partie.....
      • Like 0
    • @ Christian
      Mirea check icon
      Dumnealui e profesor universitar!
      Adică de aia 28 de zile de concediu, de aia fără grija cheltuielilor.
      Și da, dacă faci media, așa e! Sudul Italiei e ieftin, plajele sunt superbe, se mănâncă bine și ieftin, peisaje și istorie cât cuprinde!
      Asta e! După muncă și răsplată!
      • Like 0
    • @ Mirea
      Mulțumesc, nu am știut că e profesor universitar. De acord, dumnealui își expune propria viziune și experienta personala privind turismul. Și eu, la rândul meu susțin că am avut un concediu foarte plăcut în țară- nu pe litoral- la prețuri sub cele prezentate de dumnealui, am întâlnit oameni devotați profesiei care au investit în turismul românesc și au creat condiții de cazare foarte bune. Menționez că pandemia i-a afectat puternic, au pierdut angajați, dar se străduiesc în continuare. Poate sunt un pic rău dar închei spunând că nu toți suntem profesori universitari și nu toți putem face concedii de 28 de zile în Italia
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon