Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Băsescu, dispus să explice Pieței de ce e necesară grațierea celor condamnați de abuz în serviciu: „Dacă au o delegație de 10 oameni sunt gata să discut cu ei”

Senatorul PMP Traian Băsescu s-a arătat dispus joi să stea de vorbă cu protestatarii din Piața Victoriei pentru a le explica de ce este nevoie să fie grațiat abuzul în serviciu. 

„Abuzul în serviciu este un instrument de ținere sub control a clasei politice și cred că trebuia să intre pe lista de grațiere (...) Dacă au (protestatarii din Piața Victoriei - n.n.) o delegație de zece oameni, eu sunt gata să discut cu ei, să le explic de ce niște poziții de scoatere a oamenilor politici de sub controlul instituțiilor de forță sunt necesare. Sunt deja cinci ani de când Parlamentul, și parlamentul trecut și parlamentul actual, sunt aproape captive acestor instituții”, crede Traian Băsescu.

După ce ziariștii i-au spus fostului președinte că i se reproșează că, după ce a luptat împotriva corupției pe parcursul celor două mandate, acum face amendamente pentru Legea grațierii, Traian Băsescu a motivat că în prezent instituțiile de luptă împotriva corupției „au deviat” și desfășoară „o vânătoare de oameni politici”.

„Am făcut instituții capabile să lupte cu corupția, numai că aceste instituții au deviat, au ajuns să facă o vânătoare de oameni politici, spre exemplu din finanțarea campaniilor electorale utilizând Codul penal, când de fapt exista legea 334 pe 2006, republicată în 2010, care face din finanțările ilegale contravenție și obligația de a fi predați banii la bugetul de stat, dar nicidecum un act penal. Or, parchetele noastre, când vine vorba de anchetarea finanțării campaniilor, au ca țintă omul politic care a fost finanțat și de aici dosare, când de fapt discutăm despre contravenții”, a spus miercuri senatorul PMP, Traian Băsescu.

Majoritatea senatorilor din Comisia juridică a votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

Joi dimineața votul a fost reluat la solicitarea PNL, iar senatorii juriști au dat înapoi, astfel că pedepsele pentru fapte de corupție nu vor mai fi grațiate.

Miercuri seara peste 1.500 de persoane au protestat împotriva votului pentru Legea grațierii, iar joi sunt anunțate noi proteste.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce nu face baie de multime cum facea acum cativa ani? Unde ii este "barbatia" marelui conducator de flote disparute? Este la Nuti? Nici nu stiu de ce mai scrieti despre el, ar trebui sa il lasati sa moara in umbrele istoriei scrise asa urat de el.
  • Like 0
 • Exemple din mediul familial propice domnului Băsescu nu-l recomandă spre a da lecții de etică și morală după ce , pe parcursul a două mandate prezidențiale, instituțiile specifice s-au constituit ca părți ale sistemului blamat astăzi chiar de domnia sa. O postură ce-l onorează este însă ”nobila profesie de bunic” căreia ar trebui să i se dedice.
  • Like 0
 • A3 e aici? Nu e prost Basescu! E disperat! A ajuns sa spuna ca "s-a facut un abuz si cu sediul A3"!!! Dupa ce se pune bine si cu astia se poate duce linistit la "racoare"...
  • Like 0
 • Eu zic ca ai lua pe putin 10 ani de beci domnesc dacă Nuti deschide gura .( in fata procurorilor :-)
  • Like 1
 • Paul check icon
  Eu m-as duce doar ca sa ii spun hai sictir. Lui besitul ii tremura șoriciul ca dacă intra Nuti îl trage după ea la bulău ca sa i se reducă ei din pedeapsa.
  • Like 1
 • Băsescu rămâne același câine politic dintotdeauna, dar de data asta mușcă mâna celor care l-au hrănit (a se înțelege votat). Începe sa fie disperat dacă s-a aliat cu întreaga mișcare anti-anticoruptie atât de fățiș și violent.
  Săracii politicieni! De frica nu pot conduce bine țara, ca altfel ar face-o. Exact așa cum au făcut-o și până să vină DNA-ul să-i întrebe de sănătate.
  Auzi tupeu! Îi trebuie delegați! Până mai ieri se dădea în vânt după băile de mulțime. De ce n-a încercat și aseară una?
  • Like 1
  • @ Republican
   Paul check icon
   Basitul nu e un câine politic ci o jigodie sau o javra... care definiție i s-o potrivi mai bine?
   • Like 0
 • check icon
  Cică „Dacă au o delegație de 10 oameni sunt gata să discut cu ei”...
  Eu sper că dacă merge la el o delegație de 10 oameni, să se întoarcă fiecare cu 10 bucăți separate din el: un ochi, o ureche, un nas, un dinte, o mână, un picior...
  • Like 0
 • check icon
  „După ce ziariștii i-au spus fostului președinte că i se reproșează că, după ce a luptat împotriva corupției pe parcursul celor două mandate,”. Serios??!! Ziariștii sau măcar unii dintre ei chiar cred că B. a luptat împotriva corupției??!! Bună glumă, continuă bine protestele... așteptăm „noi vești”.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult