Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Când mai auziți despre conspirații sau atacuri la adresa fiscalizării multinaționalelor, să vă amintiți aceste cifre

multinationale in Romania

Imagine cu caracter generic/ Foto: Click4StockRF / Alamy / Profimedia

Un subiect fierbinte: despre multinaționale și faptul că nu plătesc taxe în Romania. Adevărat sau fals? În contextul unor potențiale măsuri fiscale de suprataxare a microîntreprinderilor și PFA-urilor, crește sentimentul de frustrare în societate din cauza nedreptății: risipa la stat nu se vede? Dar unele multinaționale, de ce nu declară profit și nu plătesc taxe? Am vorbit despre risipa din bugetul public, gradul foarte scăzut de colectare a restanțelor (ANAF are de recuperat 70 miliarde lei taxe și impozite restante, de 11 ori mai mult decât impactul tuturor creșterilor de taxe vehiculate recent) … în acest articol o să vorbesc despre contribuția fiscală a multinaționalelor, cu cifre și argumente. Vă rog un lucru: lăsați teoriile conspiraționiste deoparte și încercați să înțelegeți cifrele care urmează, cred că sunt elocvente. O să vorbesc la modul general, iar apoi particular, pe marginea unui articol care prezintă 50 de multinaționale drept „adevăratele căpușe din România”.

- Multinaționalele la modul general: în România sunt 605.646 de companii active, din care numai 1.010 (0,2%) au venituri peste 50 milioane euro, aproximativ 80% dintre acestea fiind companii străine și concentrează jumătate din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România. Repet (extrem de important): Jumătate din România stă în 1.010 campanii. Din care 80% sunt multinaționale.

Aceste firme înregistrează aproape 1 milion de angajați din cele 4 milioane locuri de muncă din sectorul privat, salariul mediu fiind cu 30% peste media la nivel național. Nu contează (doar) ce profit obțin / declară în România aceste multinaționale, impactul fiscal major vine din TVA, accize și contribuții sociale pe contractele de muncă. Acum, care este impactul fiscal total al celor 800 de top multinaționale active în România? Aportul la TVA este similar cu ponderea în rulaje (cifra afaceri) = 50 miliarde lei în 2022 + aport la contribuții muncă (30% din total, deci 40 miliarde lei) + accize (cuantific aici doar tutun, alcool și combustibil) = 30 miliarde lei. În total, 120 miliarde lei încasate de la 800 de companii multinaționale (fără să consideram impozitul pe profit), adică o treime din toate veniturile încasate la bugetul public. În lipsa acestor 800 de companii multinaționale, deficitul public din România ar fi fost 200 miliarde lei (vs 80 miliarde lei / 2022) adică 14% din PIB, am fi avut 1,5 milion de șomeri (în loc de 0,5 milioane) și România era în FALIMENT. PUNCT. Când mai auziți aceste conspirații / atacuri la adresa fiscalizării multinaționalelor, să vă amintiți aceste cifre. 

- Analiza punctuală a 50 de companii (majoritatea multinaționale) – zilele acestea circulă un articol extrem de superficial care spune așa: iată adevăratele căpușe ale României, 50 multinaționale cu venituri peste 100 milioane euro cu profituri zero sau pierderi, iar IMM-urile sunt hăituite și se închid pe capete. În esență, acest articol prezinta 50 de companii care au venituri mari și profit mic sau pierderi pe parcursul anului 2022. Ideile simple cu o poveste conspiraționistă în spate prind repede, dar majoritatea sunt greșite din puncr de vedere tehnic. Am blocat alte 4 ore din concediu pentru a face analiza financiară extinsă pentru ultimii 15 ani a celor 50 de multinaționale pentru a demonstra că:

  • În ultimii 15 ani au obținut profit în 60% din timp, doar în 6 ani au obținut pierdere (mai jos captura de ecran cu firmele și rezultatul net pentru fiecare an din ultimii 15 ani)

clic pe imagine, pentru a o vedea la o dimensiune mai mare

  • Doar contribuțiile pe muncă și TVA-ul plătit în ultimii 15 ani se ridică la 92 miliarde lei, din care în 2022 impactul este de 9 miliarde lei, aproape 10% din deficitul fiscal și 2% din toate veniturile încasate la buget

clic pe imagine, pentru a o vedea la o dimensiune mai mare

  • Aceste 50 companii au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de la 34 mld lei (2008) până la 113 mld lei (2022), antrenând achiziții de la furnizori, investiții și locuri de muncă („doar” 107.000 locuri de muncă / 2022)

clic pe imagine, pentru a o vedea la o dimensiune mai mare

Paradoxal, cu cât știi, vezi și înțelegi mai puține, cu atât ești mai sigur pe tine. Așa că, pentru toți cei care sunt „siguri” că nu am dreptate și sunt tentați să mă atace, am o invitație: vă trimit XLS cu analiza financiară a celor 50 de companii, investiți și voi (cel puțin) 4 ore să le analizați și apoi să discutăm pe argumente.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Robert check icon
    "Ponderea multinaționalelor în cifra de afaceri e între 55-60% din total. Ponderea în contribuția la buget prin taxe e de 30%."
    Restul e pură vrăjeală...
    • Like 0
    • @ Robert
      Gabriel check icon
      notiunea de multinationala nu se rezuma la activitatea pe pietele mai multor natiuni ci si la notiunea de corporatie, adica sunt companii cu un numar ridicat de angajati (peste 250 esti perceput drept corporatie de catre piata in general). poate pt dvs e "vrajeala" faptul ca salariile platite ajung la romani, ramand intr-un procent coplesitor in tara si sunt purtatoare la randul lor de alte taxe dar pentru foarte multi (vezi nr de angajati) e realitatea fara de care ei si familiie lor nu ar putea trai la nivelul la care o fac.
      • Like 0
  • Dacă sunt asa năpăstuite corporațiile asta și tot sunt pe pierdere de ce nu pleacă?
    Am asa o impresie ca potabile nu pleacă de la măcelărie.
    • Like 0
  • Gigi check icon
    Interesanta pledoarie.Numai ca aceste minuni de multinationale de fapt nu platesc nimic la noi , ba mai mult, primesc si TVA -ul diferenta intre cel de rambursat si obligatiile declarate.Cum se face ca in acelasi domeniu o firma romaneasca are o rata a profitului de 7-15% iar multinationala are 1-2 % printr-o minune(de obicei e pierdere).In timpul anului plateste profit iar la final( la bilant) vine cu diminuare si ajunge la 0 sau minus?
    • Like 1
    • @ Gigi
      Mircea check icon
      Aici aveti doar partial dreptate. Da, unele mutinationale au profituri mici sau pierderi. Dar impozitul pe profit (16%) este doar unul si de cele mai mte ori cel mai mic impozit platit de o societate comerciala. Grosul taxelor este in TVA, accize (daca e cazul) si taxe salariale. Aici se duc cei mai multi bani pentru orice companie (multinationala sauu locala). Si toate aceste impozite se platesc indiferent ca esti pe pierdere sau nu. Pierderea/profitul mic afecteaza doar impozitul pe profit. TVA se plateste pe orice vanzari, nu pe profit. Taxele salariale imense de la noi se platesc pe orice salariat, accizele pe orice marfuri accizabile. Mai mult chiar si salariul net platit angajatilor (deloc putini) ajunge in fibal sa fie majoritar cheltuit de acestia in Romania, generand alt TVA la stat, alte accize la benzina, tutun, parfumuri.
      Sunt consultant fiscal si am clienti de toate felurile si din toate domeniile, de la persoane fizice, pana la multinationale. Niciunul nu se plange de impozitul pe profit/venit/microintreprindere. Toti se plang insa de impozitarea muncii, abuzuri ale Anaf la deducerea TVA, etc.
      Si mai important este un lucru de care nu aud sa se vorbeasca niciodata in astfel de discutii: legislatia fiscala din Romania si cea internationala e facuta pentru a a fi foarte greu, legal, sa muti sau sa scazi profiturile (de la legislatia privind preturile de transfer la CbC reporting, la obligatia bancilor de a raporta conturile si tranzactiile). Iar din experienta mea, multinationalele sunt cele mai atente la aplicarea corecta a legislatiei. Da, ca peste tot, sunt si oii negre, dar procentual o rata mult mai mica a multinationalelor nu aplica corect legea decat rata micilor intreprinderi care eludeaza pe unde pot. Un exemplu simplu ar fi: desi in ultimii 10 ani gradul de conformare a crescut foarte mult, tot mi se intampla in 8-10-15% din cazuti sa nu primesc bon fiscal decat la o mica companie decat daca cer (ma refecr la un restaurant de cartier, o brutarie, la piata, la coaforul din colt, etc. ). Dar niciodata nu mi s-a intamplat sa nu primeac bon la Crrefour, la Ikea, la Vodafone, etc.
      • Like 3
  • În timp ce cifrele și analizele Domnului Guda sunt corecte, multinaționali folosesc o serie de strategii pentru a-și reduce povara fiscală.

    Prețurile de transfer sunt adesea utilizate. Această strategie implică manipularea prețurilor de transfer între diferite filiale ale aceleiași companii multinaționale. Prețurile de transfer pot fi aplicate și proprietății intelectuale, cum ar fi cercetarea, brevetele și redevențele.

    De exemplu, producătorul de dispozitive medicale din Irlanda, Medtronic, a transferat proprietatea intelectuală în paradisuri cu impozite reduse la nivel global. Valoarea acestor active necorporale între Medtronic și filiala sa de producție din Puerto Rico a fost în valoare de $1,4 miliarde de dolari! IRS (ANAF American, dar mult mai eficient) a dus Medtronic în instanță, susținând că transferul proprietății intelectuale către o jurisdicție cu un regim fiscal mai mic a fost o încercare de a evita plata impozitelor din SUA. Această dispută juridică a durat în jur de 8 ani!

    Deci, dacă guvernul român dorește ca cetățenii multinaționali să-și transfere proprietatea intelectuală în România, beneficiind astfel de impozitarea acesteia, guvernul ar trebui să perceapă o rată scăzută de impozitare de, să zicem, 10%. Multinaționalele s-ar alinia pentru a transfera proprietatea intelectuală în România!
    Din păcate, IQ–ul colectiv al Guvernului român nu depășește dimensiunea pantofului lui Marcel --- 43?
    • Like 0
  • Ovidiu M check icon
    Stimate domn, cred ca gresesti.
    • Like 0
  • Nu mă convingeți, ba chiar am senzația de manipulare (nu o luați ca pe un reproș personal), de aceea mă voi referi succint la argumente în ordinea lor din text. Întărzieri de 70 de miliarde : Gelu Diaconu, anafistul lui Ponta a introdus controlul fiscal in simulație, agentul economic era călcat de control, decizii de impunere fantasmagorice erau calculate din burtă, sumele astfel obținute descarcă deficitul bugetar. Umblă vorba că sunt peste 25 de miliarde care se rostogolesc așa. Multinaționalele raportează toate pierdere în 2022, printre care Romtelekom, Vodafone, Carrefour, Enel, E-On... ceea ce este strigător la cer! Dacă s-ar privatiza CFRul pe 1 leu am economisi și am scuti deficit bugetar de aproape 6 miliarde! Nu văd în sheet-ul 2/5 nici o bancă, nici un OMV, nici o multinațională cu profit, oare de ce nu le-ați exemplificat? Sunt de părere că toată lumea are dreptate, toți sunt îndreptățiți să optimizeze fiscal, dar nu plângeți de mila multinaționalelor că au ele singure grijă de ele.
    • Like 1
    • @ Niculae Moromete
      Mircea check icon
      Ideea autorului este fix ca nu trebuie sa iei de buna o lozinca de genul "stie toata lumea ca peste tot multinationalele nu platesc impozite", ci sa vii cu argumente concrete, cu cifre si legi care sa combata ce a spus el. Ori dumneavoastra ati facut fix asta: ati zis sa nu le luam apararea, ca stiti dumneavoastra mai bine cum platesc le impozite, fara un singur exemplu. Tot ce ati mentionat concret sunt cateva multinationale care au pierdere. Dar autorul nu contesta in niciun argument din articol ca multinationalele platesc putin impozit pe profit. Ba chiar scoate acest impozit din calcul si da numai exemple de alte impozite, care nu sunt dependente de profit si pe care multinationalele le platesc cu varf si indesat, pana la punctul in care, fara ele, economia ar fi pe butuci cu un deficit de 14% din PIB. Faceti diferenta intre impozitul pe profit, care intr-adevar este des si in toata lumea eludat mai mult sa mai putin de mutinationale si restul taxelor care vin la buget de la multinationale. Separat, mai este un aspect pe care lumea nu il ia in calcul de mte ori: multinationalele au un de cele mai multe ori un model economic de crstere si extindere, nu de obtinere de profituri. Cand Lidl face niste profituri in Romania, mai deschide un magazin, mai creeaza niste locuri de munca si mai plateate niste TVA (apropos, TVA il platesti cand ai cheltuieli, care contribuie la diminuarea profitului). Obiectibul de business al Lidl nu este sa isi ia actionarii din Germania banii pe anul asta, ci sa ajunga in 10 ani la 300 de magazine in toata tara, de exemplu. Ori magazinul de la colt de strada are ca obiectiv sa faca profituri, ca patronul sa poata scoate banii sa isi intretina familia, ca traieste din banii aia tot anul urmator. Patronul mic trebuie sa isi ia profiturile ca altfel nu are ce manca, el nu isi permite sa stea 10 ani pe pierdere xa sa reinveateasca si sa devina mare lant de magazine. Deci, fara a incalca sau eluda legi, Lidl e pe pierdere 10 ani si nu plateste impozit pe profit (dar plateste TVA, accize, taxe salariale si cel mai important - salarii). Acum in acesti 10 ani, cine credeti ca aduce mai multi bani la buget: Lidl care intre timp a ajuns la 2000 de angajati si 300 de magazine si care nu a platit un leu in impozit pe profit (dar a rupt in TVA si taxe salariale), sau magazinul de la colt care in acesti 10 ani a crescut de la 3 la 7 angajati si s-a extins si in anexa de langa bloc, dar a platit anual impozit pe profit ca un bun cetatean?
      • Like 1
  • O atitudine absolut scandaloasă a domnului autor Guda. Nu trebuie să fie nimeni specialist în finanțe pentru a înțelege ce se știe în toată lumea, nu numai la noi: firmele străine mari, tari și șmechere, găsesc tot felul de portițe legale pentru a externaliza profiturile și a nu plăti mai nimic la bugetul de stat al României. Ne ia domnul Guda cu tot felul de abureli doar-doar ne-o distrage atenția de la esență. Da, nu zice nimeni că multinaționalele nu oferă locuri de muncă, multe din ele plătite decent. Dar obligațiile fiscale, știe și domnul Guda că nu se rezumă doar la asta. Aceste multinaționale au cifre de afaceri foarte mari, e deci logic că fac și profit suficient de mare în fapt (că altfel ar închide afacerea), dar scriptic sunt vai de capul lor, cu profit mic sau chiar fără profit. Eu nu mă pricep la finanțe, dar cei care se pricep, în speță domnul Guda, ar face bine ca în loc de a se face că nu vede și de a face pe avocatul șmecherilor (probabil interesat), mai degrabă să spună lucrurilor pe nume, cinstit. Dacă nu cer prea mult.
    Observație: există și multe firme românești șmechere care fac ”din condei” profit mic sau zero. E rău și în cazul lor. Cu o singură excepție: banii pe care nu-i dau la bugetul da stat aceste firme românești șmechere, măcar se regăsesc cumva tot în economia națională. În schimb dacă o multinațională eludează datoriile către bugetul de stat și externalizează profitul, atunci acei bani NU se mai regăsesc în circuitul economic național. Noi rămânem doar cu salariile angajaților care intră în circuitul economic. E mai mult decât nimic, dar nu e nici pe departe destul.
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Alex check icon
      Din fericire lucrez într-o multinationala care face optimizări fiscale și se afla chiar pe lista prezentată în articol. Chiar și așa nu pot fi de acord cu dumneavoastră când spuneți că nu plătesc nimic la bugetul de stat. In ultimii ani firma asta a investit zeci de milioane de euro în sedii de birouri și echipamente de ultimă generație, toate acestea generând și TVA. In ultimii 10 ani au crescut de trei ori numărul angajaților din sediul în care lucrez, majoritatea noilor veniți fiind proaspăt absolvenți fără experiență. In plus absolut toți angajații sunt plătiți "la vedere" , nu ca în Horeca de exemplu unde știm cu toții că cea mai mare parte din afacere se face la negru.
      Ca idee eu cotizez lunar la bugetul de stat prin CAS și CASS cu suma de 8940 lei. Daca as fi lucrat pe un salariul de doua mai mic la o companie neaosa, corecta și care nu face optimizări fiscale credeți că bugetul se stat ar avea de câștigat sau de pierdut?
      Concluzia mea ar fi că e rău cu rău dar mai rău fara rău.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Dacă o firmă are cifră de afaceri mare nu înseamnă că are și profit. Este posibil să aibă datorii sau să facă investiții de exemplu. Dacă o multinațională deschide o fabrică în România, banii pentru utilaje de unde vin? Oare nu se trec în bilanț cu minus iar firma nu are profit? Apoi dacă produce o piesă care a fost proiectată în Germania, testată în Spania și certificată în Franța, cum se calculează profitul înregistrat de firma din România? Are dreptate autorul când spune că fără aceste firme ne-am întoarce în anii 90 cu 100 USD salariul net plus corupția de rigoare a specialilor care s-a mai redus de atunci deși nivelul este tot ridicat.
      • Like 2
  • Felicitări, la o asemenea invitație, n-am cum să rămân pasiv. Așadar dacă vreți opinia unui actuar avizat, trimiteți XLS (la detaliul maxim, nu ne sperie tabele de miliarde de detalii, nu un excel amărât) pe adresa roprocor@gmail.com. Apoi aveți doar de câștigat, oricare ar fi concluzia calificată.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sunt de acord cu Dvs. ca multinationalele au un rol important in economia noastra pentru ca ei de fapt dau tonul la ce se intampla pe aici prin Romania. Au avut un aport important in "albirea" economiei, au creat o clasa de mijloc care prin salariile si beneficiile lor sustin o parte foarte importanta a consumului si nu in ultimul rand si o crestere a nivelului de profesionalism a fortei de munca din Romania. Iar pentru acest lucru, ne place sau nu, trebuie sa le multumim pentru ca daca nu ar fi fost ele am fi fost ca Ucraina, sau poate mai rau.
    Totusi este interesant de vazut profitul brut al acestor companii si sa il comparam cu profit standard. De exemplu FMCG - 10%, Retail: 2,5%, etc. si sa vedem cum se situeaza acestea fatra de profitul standard. Iar acolo unde profitul este mai jos, sau pur si simplu negativ de vazut care sunt motivele. O scadere a pietei, o crestere a costurilor pe care acestia nu au reusit sa o transfere in preturi. ceva servicii platite catre centru sau o optimizare fiscala care se practica in sensul ca in tari profitul este minim datorita unor preturi de transfer care "muta" profitul legal in tari mult mai atractive dpdv fiscal.
    P.S. Iar cel mai interesant exemplu este comertul on-line. Eu cumpar un produs din Germania pe un site on-line. Vanzare are loc in Romania si nu in Germania. Vanzatorul "opereaza" pe teritoriul Romaniei, dar nu plateste nici un fel de taxe aici, ci numai in Germania. Ar fi corect ca acesta - care face venituri si in Romania - sa plateasca un impozit pe venit si aici in Romania?!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon