Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce ar putea urma: scenariul cel mai negru al crizei politice în 5 episoade desprinse din „House of Cards”

Liviu Dragnea la CEx

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

În timp ce luam prânzul duminică, zapam de la un post de știri la altul. Nimic interesant pe nicăieri, aceleași știri la fiecare post de televiziune. Cu o excepție: la Antena 3, într-un montaj de umplutură, ni se prezentau cadre scurte, probabil filmate în vară după vestimentația protagoniștilor, cu filmele preferate de politicieni. Deputatului Rădulescu îi plac filmele de acțiune. Are chiar o colecție impresionantă! Nimic surprinzător aici, cunoscută fiind istoria publică a domnului deputat. La un moment dat, apare și Liviu Dragnea. Declară relaxat că i-a plăcut House of Cards. În mod inexplicabil, detaliul acesta mi-a rămas puternic întipărit în minte de atunci, deși uit cancanurile de acest gen pe loc. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele câteva zile explică poate de ce subconștientul meu a păstrat acest detaliu și, nu doar că l-a păstrat, m-a și făcut să mi-l reamintesc în fiecare zi, de câteva ori pe zi, de duminică încoace.

Evenimentele care s-au succedat rapid sunt simple. În primul rând, premierul Mihai Tudose are un conflict cu ministrul de Interne Carmen Dan. În loc să se folosească de prerogativele clare care dau autoritatea unui prim-ministru să își revoce un ministru (și pentru care există precedent, situația Shhaideh/Plumb), premierul amână discuția pentru faimosul CEx. O mișcare proastă: dacă ar fi vrut să se afirme ca mascul-alfa, premierul ar fi revocat-o pe doamna Dan pe nesimțite. În al doilea rând, în urma CEx-ului, premierul rămâne în mod inexplicabil fără susținerea partidului, cu un vot de neîncredere uriaș. O mișcare din nou dubioasă, cu consecințe de această dată. Dubioasă pentru că nu înțelegem exact de ce premierul Tudose a devenit brusc necalificat pentru această funcție; motivele retragerii susținerii partidului sunt de-a dreptul puerile („Lipsa de comunicare naște monștri”, Marian Oprișan). Consecință: președintele PSD Liviu Dragnea are, în ciuda vocilor care îl văd deja detronat, autoritate supremă în partid. Ba chiar, e mai puternic decât a fost vreodată: nici măcar nu și-a mai mazilit premierul prin moțiune. Dovada clară că Liviu Dragnea are puterea supremă e dovedită și de al treilea eveniment: prin vocea lui Niculae Bădălău, dizident până mai ieri, impune din nou, scurt și cuprinzător, un personaj din cercul său cel mai intim, pe doamna Viorica Dăncilă.

Ce rezultă? Să ne amintim detaliul de la care am pornit. Domnului Dragnea i-a plăcut House of Cards (presupun că foarte tare, din moment ce a început lista de filme preferate cu el). Se crede președintele Frank Underwood. Pentru cine nu știe, Frank Underwood este un personaj prototipic din romanul realist clasic: un tip de individ care violează orice promisiune, principiu și lege pentru a-și atinge scopul. Violarea pleacă de la șantaj și ajunge la crimă. Faptul că Liviu Dragnea este un astfel de personaj este cât se poate de clar prin tot ce a întreprins de la câștigarea alegerilor încoace: calcă fără să respire bunul-simț, toate promisiunile și orice lege a țării ori de câte ori i se ivește ocazia pentru a-și atinge un obiectiv. Nu e cazul să le reiau aici: de la Ordonanța 13, până la vizita premierului Japoniei de ieri l-a „durut în papuci” de tot și de toate: de milionul de oameni din stradă, de Comisia și Parlamentul European, de opinia publică, de „programul de guvernare” ș.a.m.d.

Probabil că Liviu Dragnea va juca o carte à la Underwood: joacă în continuare. Cel puțin de devotamentul nelimitat al partidului său și al partenerilor din coaliție este sigur. Dacă îi iese mișcarea pe care intuiesc că vrea să o facă, nu are nimic de pierdut, are doar de câștigat. Dacă nu joacă însă, este sigur că va pierde și va pierde rău.

Vă propun un mic scenariu de realitate contrafactuală, de inspirație underwoodiană: o lovitură de stat parlamentară. 

Pasul 1. Prin nume din ce în ce mai absurde, îl va forța pe președintele Iohannis să respingă propunerile de premier venite dinspre majoritatea PSD-ALDE. Nu am prejudecăți, așa că am primit doar cu uimire nominalizarea doamnei Viorica Dăncilă. CV-ul doamnei pare cât de cât respectabil la o primă vedere (nici mai bun, nici mai rău decât al domnului Mihai Tudose). Am ascutat însă câteva fragmente din luările de poziție oficiale și din interviurile doamnei Dăncilă și mi-e clar că ar putea cu greu să conducă o organizație județeană de partid. Ce să mai vorbim de Guvernul României. Așadar, pe scurt, președintele Iohannis respinge această propunere. O respinge și pe următoarea. Și așa mai departe.

Pasul 2. Președintele nu respectă propunerea majorității parlamentare. Încalcă deci Constituția Românei și va fi, cu lejeritate, suspendat.

Pasul 3. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se instalează la Cotroceni. Semnează legile justiției de cum le primește. Avem vreun dubiu? Nu! ALDE este unul dintre artizani! Mai mult: a devenit președinte, intră în istorie (președinte interimar, ce-i drept, dar când te uiți pe lista președinților României de pe Wikipedia, îi vezi acolo și pe Nicolae Văcăroiu, și pe Crin Antonescu), dar, mai important, scapă de problemele penale. Liviu Dragnea trebuie răsplătit cumva, nu? Cadoul cel mai frumos care i se poate face este abrogarea legii 90/2001 care precizează clar că o persoană condamnată penal nu poate fi membru al Guvernului.

Pasul 4. Liviu Dragnea: Prim-ministru!

Pasul 5. Klaus Iohannis e reconfirmat și revine la Cotroceni. Cui prodest când tot răul se va fi înfăptuit deja?

Corolar: Liviu Dragnea are (1) autoritate supremă în partid; (2) majoritate lejeră în Parlament; (3) o Curte Constituțională perfect subordonată și servilă.

Îți recomandăm

Soluții împotriva acestui scenariu sunt slabe: (1) strada (ce-ar putea să facă?); (2) trădătorii de serviciu din Parlament (dar, fiind trădători, se pot, desigur, cumpăra).

Practic, am putea avea de-a face cu o lovitură de stat desfășurată în limitele Constituției României și ale legilor țării. Liviu Dragnea nu are nimic de pierdut și pare decis să joace totul la limită, la rupere. Nu are niciun scrupul. Mai e ceva: Președintele Iohannis nu pare să fie deloc calm pentru un om care teoretic are pâinea și cuțitul în mână. Este, repet, scenariul cel mai negru, care va prelungi criza politică la nesfârșit și care ne va face să ratăm și anul 2018.

În încheiere, vă propun ca temă de reflecție un citat din „Meșterul Manole” de Lucian Blaga, care mă tot chinuie de câteva zile; e o replică a călugărului Bogumil către Meșterul Manole: „Şi dacă întru veşnicie Dumnezeu şi crâncenul Satanail sunt fraţi? Şi dacă îşi schimbă obrăzarele înşelătoare, că nu ştii când e unul şi când e celălalt? Poate că unul slujeşte celuilalt”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si daca nu le iese varianta asta; si ajunge altcineva Prim Ministru, acel cineva in final va iesi tap ispasitor pentru toate nebuniile lor. Si la urmatoarele alegeri o sa spuna: nu noi, asta! Deci ... win/win.
  • Like 0
 • Cred ca Iohannis trebuie sa joace suficient de tare cat sa ii incurce pe ticalosi si suficient de precaut sa nu dea motive de suspendare. Ma gandesc ca cea mai buna solutie ar fi desemnarea unu premier tot din PSD dar unul care sa fie inghitit greu de Dragnea. Asa, ca un spin in coaste. De-a dreptul un inamic. Asta ar face suspendarea presedintelui un gest fara fond, iar presedintele ar avea justificarea celor doua guverne marioneta propuse de daddy. Responsabilitatea trecerii prin parlament ar reveni PSD-ului , care nu cred ca si-ar permite sa tranteasca un asemenea premier desemnat. Ar fi ca si cum si-ar da jos al treilea guvern. Intrebarea este: ar putea gasi Iohannis un asemenea candidat?
  • Like 0
 • Cezar check icon
  Domnule Alexandru Nicolae, mai citiți o dată Constituția că la Pasul 2 ați greșit. Dacă Președintele nu desemnează persoana pe care o propune majoritatea parlamentară asta nu înseamnă că încalcă Constituția. (Art. 85, alin 1)
  • Like 0
  • @ Cezar
   Cosmin check icon
   1.Se pare că există o decizie CCR , 80/16.02.2014, care clarifica desemnarea pm-ului
   2. Și dacă n-ar incalca,nu-i împiedică nimic legal sa-l suspende
   • Like 0
  • @ Cezar
   Pe lângă decizia CCR pe care o amintește domnul Cosmin, mai există argumentul că avizul CCR e consultativ. Și chiar dacă este negativ, tot se poate face suspendarea. Vezi suspendarea Băsescu II.
   • Like 0
 • Cosmin check icon
  In toate scenariile se vorbește de parcă cu Iohannis in funcție legile justiției nu ar putea trece.Vai ce o sa-i mai impiedice cu o sesizare la CCR! Din toate articolele de pe situri gen republica,hn, Adevărul, etc reiese un defetism mioritic absolut sumbru.Ce dracu așteptăm dacă nu facem nimic? Nu mai poate Dragnea de criză economica,sunt convins ca are planuri si pentru atunci.Cu inca puțină spalare pe creier in media, negrul va deveni mai alb ca niciodată. Ia să ieșim 1 milion pe stradă,chiar or să aibă curaj să suspende presedintele?Democratia este doar o adunătură de legi moarte sau un organism viu,in creierele noastre?
  • Like 1
 • Mihai check icon
  Excelent articol! Felictări! E cea mai pertinentă analiză pe care am citit-o in legatură cu acest subiect! E foarte trist că există o anumită aripă anti-PSD care urlă sus și tare că vor anticipate, PSD-ul să fie scos in afara legii si tot felul de măsuri extreme. E o inconștiența pură ca președintele să intre intr-un război cu un partid care joacă "la rupere" Să sperăm că o să numească pe altcineva din PSD iar marea coaliție mafiotă o să accepte.
  • Like 0
 • Eu cred ca Johannis va accepta propunerea psd. Va intarzia cat de mult criza politica (anticipatele) pentru a lasa psd sa si-o ia in freza "pe partea economica". Moment care va coincide cu alegerile prezidentiale pe care le va castiga "la pas" pe fondul nemultumirilor generale ale oamenilor. Nu va da motive psd sa il suspende dar va incerca sa intarzie cat de mult promovarea legilor strambe ale justitiei, castigand iarasi capital politic printre protestatarii de acum.
  Cred ca va renunta la anticipate pentru ca tot psd va castiga, cu un scor insa mai mic, iar el risca intre timp suspendarea. Iar un guvern de alta coloratura, chiar tehnocrat, nu va putea anula rapid porcariile facute de psd decat cu riscul unor mari nemultumiri populare care se vor rasfrange si asupra presedintelui.
  Un calcul facut la rece. Johannis e (cu echipa lui) un om politic rational, nu un luptator, cu sange fierbinte, pentru principii si dreptate.
  • Like 1
 • Minunata incheiere, dar nu cred ca putem spera ca tradatorii de serviciu sa ne salveze in ultimul moment, intorcand armele impotriva legilor care i-ar ajuta si pe ei. Nu-i avem la mana cu nimic, nu prea avem ceva sa le oferim (chiar de ar fi promisiuni desarte). Din strada nu putem face ceva, singura solutia ar fi o abordare "underwoodiana", dar ne cam lipseste un Francis al nostru..
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult