Foto: Guliver/Getty Images
„Un brand, același produs, indiferent de țară”. Comisia Europeană ia măsuri pentru eliminarea dublului standard care face ca produsele din statele vechi al UE să fie superioare din punct de vedere calitatativ celor din statele mai nou intrate în comunitatea europeană. Producătorii care vor fi prinși folosind dublul standard pe piețele UE riscă amenzi uriașe, de minimum 4% din cifra de afaceri.
Invitată în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, șefa Delegației Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a explicat cum s-a ajuns la această schimbare legislativă la nivelul UE. „Standardul dublu la alimente este o realitate, este o preocupare și este o soluție pe care UE a găsit-o deja. Aici, România a descoperit puțin apa caldă când a spus că va veni cu niște soluții. Soluțiile au fost deja agreeate la nivelul UE, pentru că e o problemă care ține de funcționarea pieței unice și de efectele nocive ale libertății de mișcare a mărfurilor dacă nu sunt respectate niște standarde de sănătate publică.
Toate aceste produse, chiar dacă aveau dublu standard, ele erau sigure pentru consumul cetățenilor. Ce s-a observat e că anumite firme din dorința de a face profit mai mare sau - spun ele - din dorința de a se adapta mai bine gusturilor locale, specificității locale au schimbat rețetarul pentru anumite produse. Și atunci a apărut această insatisfacție, produse care se cheamă la fel au gust diferit. Și atunci la nivelul Parlamentului european și la nivelul Consiliului de miniștri s-a venit cu noi standarde și noi reguli pentru a preveni astfel de derapaje”, a declarat Angela Cristea.
Cum au motivat producătorii folosirea de rețete diferite care duceau la variații ale calității în funcție de țară? „Am avut multe discuții cu producătorii. Și ei ne-au spus de pildă că românilor le place mai mult usturoiul, în anumite rețete punem mai mult usturoi în România decât în Danemarca sau în Suedia, unde poate nu există această apetență pentru usturoi.
Regulile acestea trebuie să se aplice. Parte din aceste reguli existau, dar nu se aplicau suficient în statele membre. În România sunt aplicate parțial. Ar trebui controale mai sistematice și mai multe laboratoare de verificare a calității alimentelor și aplicarea de sancțiuni în momentul în care se constată încălcarea standardelor”, a spus reprezentanta Comsiei Europene în România.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pana si mancarea chinezeasca din romania nu e la fel condimentata cum e cea chinezeasca in Spania.
Doar ca noi, romanii, am putea manca mai mult produse locale -astea sigur sunt pe gustul si profilul genetic romanesc.