Foto: Profimedia Images
Vremurile în care treaba fondatorilor unei companii de tehnologie se termina odată cu scrierea unei bucăți de cod s-au dus. În prezent, în contextul accesului rapid la soluții de generare de cod automată, a unei piețe foarte concurențiale, dar și a diminuării investițiilor în start-up-uri la nivel global, transformarea unei soluții tehnice într-un produs comercial devine mai dificilă. Iar provocarea este cu atât mai mare pentru start-up-urile locale, care, deși beneficiază de multă inovație din punct de vedere tehnic, se lovesc de lipsa unei culturi de business. Acesta este și unul dintre motivele pentru care, spre deosebire de țări vecine precum Bulgaria sau Polonia, în România nu avem prea mulți unicorni. Dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba în următorii ani.
Daniel Rosner, Co-founder & Chief Growth Officer al Innovation Labs, și Dan Călugăreanu, Partener al Early Game Ventures, au vorbit într-un interviu pentru Republica despre principalele provocări pe care le poate întâmpina un business tech aflat la început de drum, precum și despre noutățile celei de a 12-a ediții a programul de pre-accelerare pentru start-up-uri de tehnologie.
„Am depășit vremurile în care treaba fondatorilor consta în scrierea unei bucăți de cod și lucrurile mergeau de la sine. Suntem în etapa în care codul acela trebuie să devină un produs, să fie pus în piață și validat. Abia apoi poți considera că ai un MVP (minimum viable product, n.n.) real. În multe cazuri, start-up-urile românești au un mic punct de inflexiune. Nu știu să-și caute îndeajuns de bine și de repede drumul. Avem, din păcate, atât de multă moștenire tehnică și atât de puțină moștenire de business. Dacă îi scoți pe oameni din zona lor de confort, adică scriere de cod, și le spui „hai să vindem produsul”, lucrurile devin dintr-o dată dificile pentru ei”, a spus Dan Călugăreanu, Partner al fondului Early Game Ventures, care va investi 500.000 de euro într-unul dintre start-up-urile câștigătoare ale ediției Innovation Labs din acest an.
Investiția este o premieră pentru programul Innovation Labs. Banii vor fi investiți într-o singură companie fie prin cumpărare de acțiuni, fie prin așa-zisele convertible notes.
„Sunt alături de Innovation Labs de mult timp, am fost mentor, am fost în juriu, astfel încât acest parteneriat a venit natural. Am văzut câtă muncă este acolo, dar și faptul că tot acest efort se întrerupe aproape brusc după momentul galei Demo Day. Am simțit că, pe lângă contribuția pe partea curriculară, putem aduce valoare și pe partea materială. (…) Start-up-urile românești sunt în continuare subfinanțate, iar costurile au crescut foarte mult, la toate nivelurile. Misiunea noastră ca fond de investiții este să găsim cea mai bună companie, să o creștem cât mai mult cu putință, și, dacă se poate, să venim cât mai repede cu un unicorn”, a precizat Dan Călugăreanu pentru Republica.
„Implicarea fondului de investiții va ajuta echipele atât prin prisma finanțării, cât și prin cea a faptului că va fi alături de noi și pe parcursul programului și va pune întrebările grele. Un risc foarte mare pentru o companie de tehnologie e să lucreze foarte mult într-o direcție de business care nu este neapărat potrivită. Și dacă ai pe cineva care îți pune întrebările incomode mai din timp și te ajută să schimbi traiectoria mai repede, te poate ajuta la fel de mult ca finanțarea. (…) E important că se oferă o sumă mare pentru că atunci când trebuie să scalezi și să mărești echipa, te confrunți cu o piața foarte competitivă. Trebuie să ai o rezervă de bani semnificativă care să-ți permită să atragi talentele de care ai nevoie”, susține Daniel Rosner, Co-founder & Chief Growth Officer al Innovation Labs.
„Orice idee ai avea, există multă concurență”
Lansarea unui prototip tech este mai rapidă și mai ieftină ca niciodată. Există numeroase soluții din punct de vedere tehnologic, de la generare automată de cod, până la soluții de infrastructură în cloud, iar testarea se poate face mult mai repede decât acum câțiva ani. În ciuda faptului că în 2023 investițiile la nivel global au coborât la jumătatea nivelului atins în 2021, există mai multe posibilități de finanțare pentru start-up-urile tech. Totuși, piața este mai competitivă iar provocarea constă în capacitatea de a te diferenția de concurență.
„Orice idee ai avea, oricât de nouă, există multă concurență și va trebui să depui mai mult efort ca să te diferențiezi. Clienții tăi vor avea mai multe opțiuni din care să aleagă și lupta de a găsi acel diferențiator ca să cumpere de la tine devine mai grea. Iar anul acesta credem că va fi și mai greu dacă ne uităm la ce se întâmplă pe piața de investiții la nivel global, în zona de tehnologie. Nu e cel mai bun context, dar, ca regulă, start-up-urile puternice au apărut după o criză”, crede Daniel Rosner legat de dinamica pieții de startup-uri tech.
În acest context, ediția Innovation Labs din acest an vine cu o curriculă unică, adaptată cerințelor actuale ale start-up-urilor aflate la început de drum, coordonată de Flavia Husar, Co-founder al Innovation Labs și Chief Innovation Officer. În plus, accesul la o parte din resursele digitale ale programului se va face în regim open source prin intermediul unui podcast și vor fi disponibile inclusiv celor care nu participă direct în program, ulterior încheierii ediției.
„Anul acesta ne concentrăm pe o curriculă care să inițieze echipele în ceea ce înseamnă un proces de ideație care să ofere validare continuă pentru progresul lor. Studenții, mai ales, au această provocare de a identifica o problemă care să fie destul de semnificativă, astfel încât cineva să dea bani pentru a o rezolva. Vrem să-i ajutăm în acest proces de a merge către potențiali clienți, de a discuta cu ei, de a le prezenta un prototip și de a primi feedback, pentru ca mai apoi să îmbunătățească cât mai rapid soluția până în punctul în care cineva este dispus să plătească pentru ea. Trebuie să-i facem să înțeleagă de ce contează foarte mult și alegerile de business, nu doar alegerile tehnice. Studenții din zona tehnică se entuziasmează foarte mult când vine vorba de tehnologii, dar trebuie să învețe să arate același entuziasm și față de nevoile clientului”, a explicat Daniel Rosner, care este și cadru didactic al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica din București.
Un start-up de succes este un întreg
O idee bună și un MVP sunt doar începutul. Pentru ca un start-up să crească este nevoie și de abilități de vânzare foarte bune, inițial ale fondatorilor, dar și de tot ceea ce este necesar unei companii, pornind de la marketing, până la aspectele juridice.
„Un lucru pe care oamenii tehnici nu-l înțeleg este că un start-up de succes are nevoie și de vânzări, și de marketing, dar și de înțelegerea problemelor juridice, a celor financiare, a celor de recrutare pe termen lung, are nevoie de oameni complementari în echipă, de asigurări, de proceduri, de certificări etc. Atunci când închei un contract, de multe ori nu este vorba doar despre produsul tehnic și despre vânzări, ci despre un întreg. Un client mare te întreabă, de obicei, de asigurări, de proceduri, de certificări, de cum scalezi echipa. Nu poți să fii la masă cu jucători mari dacă nu poți să arăți că ești serios și că bifezi toate cerințele”, a menționat Daniel Rosner.
La rândul său, Dan Călugăreanu a subliniat că, în primă instanță, cei mai buni vânzători ai un produs tech sunt chiar fondatorii, care trebuie să deprindă abilități de vânzări, iar, ulterior, să se concentreze pe ceea ce înseamnă să creezi relații umane și să navighezi o organizație.
„Fondatorii sunt cei mai buni vânzători ai produsului propriu, în faza inițială. Degeaba angajează cel mai bun om de vânzări, pentru că acesta nu înțelege 100% ce este în spatele produsului și nu îl poate explica așa cum trebuie. Din păcate, mai târziu nu mai au aceeași abilitate de vânzări și pun piedică produsului atunci când acesta evoluează mai mult spre nevoia reală a clienților. Acesta este momentul în care ar trebui să intervină niște oameni de vânzări, în sensul clasic al cuvântului, care știu cum să pună problema și să vândă. Scalarea vânzării este o problemă reală a tuturor start-up-urilor românești”, susține Dan Călugăreanu, de la Early Game Ventures.
„Vârfurile generației actuale reprezintă ce poate fi mai bun”
Pe parcursul celor 12 ani de când există Innovation Labs, numărul tinerilor care visează să-și înființeze propria companie a crescut. La fel și numărul de opțiuni de viitor pe care le au la dispoziție. Printre ele se numără posibilitatea de a lucra în multinaționale, de a rămâne în învățământ și cercetare, dar și de a se orienta pentru opțiunile de carieră existente până acum sau chiar de a avea propria afacere. Daniel Rosner consideră că există anumite provocări semnificative în învățământ, dar există numeroase oportunități și sisteme de suport în mediul privat pentru cei care își doresc să învețe și să-și dedice timp și energie în această direcție, iar „datoria noastră este să-i punem pe traiectoria bună”.
„Pe vremea când eram student la Facultatea de Fizică, la Universitatea București, eram 300 de oameni. Ne știam unii pe alții, iar nivelul era destul de ridicat, atât la nivel matematic, cât și filosofic. Acum nu mai văd neapărat această tendință, dar văd că vârfurile de acum sunt peste vârfurile noastre. Adică aceia care vor să se dezvolte într-o anumită direcție au foarte multă deschidere, pot avea orice informație și conexiune într-o secundă. Studenții de azi care vor să facă treabă sunt mult mai buni decât cei din generația mea. Au altă capacitate, sunt fabuloși. Vârfurile generației actuale reprezintă ce poate fi mai bun”, spune Dan Călugăreanu.
Tineri care vor să se înscrie în programul Innovation Labs trebuie să știe că sunt așteptați să vină cu idei tehnologice foarte bune, create de echipe complementare dispuse să se dedice proiectelor lorși să muncească.
Ediția din acest an va fi deschisă prin 4 hackathoane desfășurate la nivel național la începutul lunii martie. Mai multe informații despre pre-înscriere se pot găsi pe site-ul www.innovationlabs.ro sau pe rețelele sociale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.