Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Coronavirus în România | Logica românească: „Trebuie să mergem la război? Perfect! Hai, luați-o voi înainte, că vă prind eu din urmă”

coronavirus in Romania - Octav Ganea

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Pasagerul clandestin. Trișorul. „Free rider", cum se spune în engleză. Acesta este comportamentul prezent în orice problemă de bunuri publice, în orice decizie colectivă. „Trebuie să mergem la război? Perfect! Hai luați-o voi înainte, că vă prind eu din urmă." Sau „Avem de plătit întreținerea la bloc? Lasă, bre, s-o plătească restul, că oricum și apartamentul meu primește căldură de la vecini."

În perioada următoare o problemă gravă de „free riding” nu este doar că oamenii vor trișa atunci când declară localitatea de plecare și cea de destinație sau atunci când promit să stea în casă. Tot gravă este problema de coordonare între cetățeni ca actori economici.

Măsurile de distanțare socială înseamnă sacrificii. Ele sunt un bun public, precum pregătirea pentru război. „Pregătește-te pentru război, ca să nu fie nevoie să lupți într-unul", spune un sfat înțelept. Da, trebuie să facem sacrificii, să prevenim o calamitate; prevenția nu e gratis. Dacă luăm această atitudine de distanțare socială, atunci cererea anumitor produse are de suferit, la fel și producția. Teatrele nu mai au spectatori, magazinele din mall au mai puțini clienți, hotelurile rămân fără turiști etc. Este cazul să înțelegem cu toții că această pierdere trebuie împărtășită. Magazinul din mall care rămâne fără clienți va întâmpina dificultăți cu plata chiriei, proprietarul mall-ului ar trebui să înțeleagă.

Ce vreau să spun este că în aceste zile se testează flexibilitatea economiei, a prețurilor, a producției. Dacă doar unii vor suporta pierderile, în timp ce alții se vor face că plouă, înseamnă că economia rămâne rigidă. O economie rigidă se va afunda într-o criză prelungită. În plus, o economie rigidă pavează drumul către intervenționism, către măsuri autoritare. Acest intervenționism este otrăvitor pe termen lung și societatea devine dependentă de el foarte rapid. E ca un drog. Pentru a lua doar o doză mică de intervenționism este necesar, carevasăzică, să manifestăm flexibilitate. Ok, scad vânzările de pantofi, că nu se mai plimbă lumea? Hai atunci să-și ajusteze prețurile și profiturile toată lumea. Scade consumul de bere? Atunci hai să suporte și fabrica, nu doar barul.

Distanțarea socială nu trebuie să însemne indiferență socială. De fapt, când te gândești, este exact invers: ne distanțăm social tocmai fiindcă nu ne este indiferentă soarta semenilor noștri; eu așa am înțeles. Deci, ne distanțăm dar devenim mai solidari.

Dacă nu vom înțelege problemele clienților și ale furnizorilor, dacă nu manifestăm flexibilitate, atunci vom avea un val de falimente și extinderea unui blocaj general, care va trage în jos majoritatea firmelor. Va fi o epidemie economică.

Nu uitați! Experimentăm un șoc economic. Este tranzitoriu. Cu răbdare și sacrificii din partea tuturor vom trece peste el în timp scurt și la vară vom merge la plajă. Dacă însă ne proptim cu egoism în propriul interes, lăsându-i doar pe alții să sufere, atunci vom scufunda economia și ne vom duce și noi la fund. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rică Venturiano: „Cetățeni! Ori toți să muriți... Ori toți să scăpăm...”
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    "Scade consumul de bere? Atunci hai să suporte și fabrica, nu doar barul". E doar un exemplu însă
    prost! Păi dacă barul nu vinde, e si fabrica in dificultate și atunci: dă faliment și barul și fabrica, rămân pe drumuri toți angajații, și ai fabricii și ai barului. Nu se mai produce, banii nu mai circulă. Și ca astea multe. O fi bine așa?
    Intervenționism? Poate un ajutor limitat și bine țintit că altfel se duce economia de râpă. O fi ea flexibilă economia- dacă este- dar la astfel de șocuri se poate rupe. Și e foarte greu de reparat. Economiei îi merge rău, merge rău și oamenilor.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Fofilatul și descurcâreala e genetică la români.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Iar cum la noi egoismul, dezorganizarea, lipsa de respect fata de norme, legi si semeni, minciuna, mistocareala si jemanfutismul sunt adanc inscrise in genele romanashilor, pe noi ne omoara mai mult aceste tare decat catastrofa insasi, ce'o fi ea, virus, cutremur, inundatie, razboi, etc
    • Like 2
  • check icon
    De citit una din cele mai importante cărți scrise vreodată: "Gena egoistă" - Richard Dawkins.
    Acolo se pot găsi MULTE explicații, printre care și cele potrivite cazului de față.
    • Like 2
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Mulțumesc pentru recomandare.
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Tot Dawkins explica si cum genele pot colabora, chiar dacă sunt "egoiste" ca să-și mărească șansele de propagare. Nu mai știu dacă în gena egoista sau în ceasornicarul orb.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult