Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Culisele victoriei Roșia Montană | Cum au dat gratuit doi avocați români Tribunalului din Washington argumentul hotărâtor că în România „nu e Vodă prin lobodă”. „De aia au pierdut în halul ăla, fără să câștige niciun sfanț și mai trebuie să dea și cheltuieli de judecată…”

Dumitru Dobrev - Marius Harosa

avocații Dumitru Dobrev (stânga) și Marius Harosa 

O acțiune juridică specială denumită amicus curiae, inițiată de doi avocați români, Dumitru Dobrev și Marius Harosa, a avut un rol important în câștigarea de către statul român a procesului intentat României de către Gabriel Resources la Tribunalul arbitral internațional de la Washington, proces care a durat mai bine de nouă ani.

Unul dintre argumentele-cheie prezentate de cei doi avocați, care s-au alăturat ulterior echipei oficiale de avocați contractați de statul român - LALIVE din Elveția și Leaua Damcali Deaconu Păunescu din România - se referă la faptul că investitorul Gold Corporation nu a obținut licența socială, ceea ce înseamnă că nu a avut acordul locuitorilor din Roșia Montană pentru proiectul minier de exploatare a aurului.   

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, avocatul Dumitru Dobrev a subliniat că o parte semnificativă din munca pentru câștigarea procesului de la Washington și care nu este vizibilă în mod direct a fost realizată de către judecătorii români, a căror contribuție a fost tradusă și prezentată în fața tribunalului arbitral. 

„S-a văzut, de-aia au pierdut în halul ăsta, deci nu au câștigat niciun sfanț și mai trebuie să dea și cheltuieli de judecată - pentru că, cumva, atât Leaua, dar și intervențiile noastre și toate hotărârile noastre, care au fost pe 20 de ani, au convins tribunalul arbitral că totuși aici nu e Vodă prin lobodă, aici e o țară unde sunt niște judecători care au blocat proiectul, pentru că niște ONG-uri au pus degetul pe rană și au arătat - aici nu e bun, aici nu ați făcut cum trebuie”, a spus Dobrev, care de mai bine de 20 de ani, cu câteva întreruperi, a fost avocatul organizațiilor non guvernamentale care au încercat să se opună proiectului Gold Corporation de exploatare a aurului de la Roșia Montană.

Întrebat de unde crede că au pornit informațiile - vehiculate ulterior și de politicieni, între care premierul Marcel Ciolacu - potrivit cărora România ar fi urmat să piardă procesul cu Gabriel Resources, iar statul român să fie obligat să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari, avocatul a susținut că bănuiește că totul ar fi putut porni de la un așa-numit „punctaj” întocmit de consilieri de imagine zeloși și preluat de oameni politici „cu suflet candriu de papugiu”.

„E posibil ca avocații, fiind vorba de un proces cu asemenea implicații, să fi avut o atitudine precaută, să spună: da, avem șanse să câștigăm, dar să știți că există și niște șanse să pierdem... (Moderator: Ceea ce e firesc, nu poate să garanteze nimeni nimic până la urmă). Eu puteam să pierd doar reputație că am scris pe blog articolul ăla în 2013 (că RMGC va pierde procesul cu statul român – n.n.), dar pentru Leaua e tragic dacă... Și atunci probabil că și-au luat niște măsuri de precauție. Probabil că niște consilieri de imagine, consilieri politici, niște comunicatori au văzut niște note de subsol printre opiniile date Ministerului de Finanțe că s-ar putea să și pierdem și atunci au pus lupa doar pe chestia aia, au făcut o strategie de comunicare, politicianul, care e suflet candriu de papugiu, așa era cântecul lui Cristian Vasile, șlagărul interbelic, nu e în stare să îi cârmească pe ăștia, ăștia se suie în capul lui, comunicatorii și îi dau așa-numitul punctaj - ce spui la televizor când îți pune ăla microfonul - și neavând personalitate, neputând să iasă din linia de comunicare, a dat drumul la gherlă. Asta s-a întâmplat, asta cred eu”, a răspuns avocatul la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Avocatul Dobrev spune că până acum nu există dovezi că cineva ar fi urmărit să dea „un tun” pe bursa din Toronto, unde sunt tranzacționate acțiunile Gabriel Resources. „Toată lumea a stat călare pe site-urile bursei din Toronto și nu rezultă, cel puțin până în momentul de azi, când discutăm, că s-ar fi traficat cantități mari de acțiuni și că cineva a dat un tun. Sunt care au câștigat, dar sume foarte mici, și majoritatea, deși s-au bucurat enorm că acțiunile s-au dus până la 0,86 dolari canadieni pe acțiune, după aceea, când s-a aflat rezultatul, buf, au pierdut tot. Deci nu putem înfiripa un raționament în care să putem follow de money trail, să spunem că cineva a făcut chestia asta ca să dea un ultim tun, ca să zic așa”, a spus Dumitru Dobrev.

El a explicat că, la momentul apariției în România a declarațiilor privind o posibilă înfrângere a statului român de către Gabriel Resources la Washington, tribunalul arbitral rămăsese în pronunțare, astfel că nu mai exista posibilitatea să fie influențat de alte declarații din afară. În opinia sa, declarațiile premierului Ciolacu au fost „doar pentru uz intern”, în contextul campaniei electorale. 

„Totuși, ați făcut-o pro bono. Ce v-a mânat în luptă?, a fost întrebat avocatul Dobrev la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Eu sunt o fire competitivă și eu vreau dosare mari și nu prea aveam la vremea aceea. După aceea am lucrat la niște firme de avocatură mai mari, apoi am fugit de pe plantație și mi-am făcut propria mea prăvălie. E chestia asta - că vrei să te bați cu cei mai buni și asta aveam acolo, pentru că RMGC-ul lua crème de la crème - doamna Diculescu Șova, Mușat, Nestor, Țuca Zbârcea - și atunci e senzația că ești ca ăla de pe camionul din Odesa cu racheta Neptun, când vezi că se apropie nava amiral a Mării Negre și îi dai drumul și o lovește. Chestie pe care o poți povesti nepoților. E satisfacția că i-ai bătut pe liderii de piață în profesia noastră”, a explicat Dobrev.

Moderator: „Câți bani v-a dat Soros ca să vă opuneți exploatării aurului de la Roșia Montană? Ce interes are Soros în această speță?

Dumitru Dobrev: „Nu știu dacă cumulat, pe 3-4 ani, cât am luat de la CRJ  (Centrul pentru Resurse Juridice- n.n.) însumează 5.000 de lei în banii de azi. De multe ori m-am dus și pe banii mei, când ONG-urile nu aveau bani să plătească, ne duceam noi și puneam bani de la noi.”

Moderator: „De ce a finanțat aceste mișcări de protest miliardarul american?”

Dumitru Dobrev: „Soros este un evreu ungur care a scăpat ca prin urechile acului de Holocaust și el a zis că după '89, după căderea Zidului Berlinului, o parte din banii pe care i-a câștigat - meritat sau nemeritat, pe bursă - trebuie să se ducă în ridicarea nivelului de democrație în statele din Europa Centrală și de Est. De-aia a făcut și Universitatea Central Europeană de la Budapesta, de-aia a dat bani pentru advocacy, adică ONG-uri care să dea în judecată, să ajungă cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg să înceapă un pic statul de drept. Și cumva avocații sunt în zona asta.”

Amintim că începând de la finalul lunii ianuarie, premierul Marcel Ciolacu și alți lideri politici au afirmat că sentința de la Tribunalul de arbitraj din Washington va fi defavorabilă României şi că statul român va fi obligat să plătească despăgubiri cuprinse între 2,5 miliarde şi 6,7 miliarde dolari. România a câștigat însă procesul Roșia Montană, iar compania Gabriel Resources trebuie să plătească statului român 9,4 milioane de euro, costurile procedurii de arbitraj și cheltuieli de judecată, decizia fiind definitivă și executorie.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult