Foto: Guliver Getty Images
Acest articol m-a făcut să vă povestesc ce mi s-a întâmplat și mie, în primăvara anului trecut:
Într-o dimineață ploioasă, sună fixul RDS și răspund din curiozitate. Cine mai sună azi pe fix?!
O voce de domnișoară:
- Vă rugăm să ne răspundeți la un scurt sondaj, de trei intrebări.
Dacă-s doar trei, fie, răspund.
- Faceți cumpărături la magazinul de cartier sau supermarket?
- Ambele.
- Cu ce vă deplasați la magazin?
- Pe jos sau cu mașina.
- Folosiți internetul?
- Da.
Interesant sondajul.
Peste câteva zile, tot o dimineață ploioasă, că altfel aș fi fost în grădină, sună din nou fixul.
- Numărul dvs. a ieșit câștigător, ați câștigat o trusă profesională de scule, o puteți ridica de la Hotelul Mara, miercuri la ora 14.45, după o prezentare.
Merg la prezentare mânat mai mult de curiozitate. Mă gândesc și la premiu, fără doar și poate.
În hol mă regăsesc pe tabelul organizatorilor, semnez și intru în sală.
Surpriză, suntem peste 20 de participanți și eu sunt cel mai tânăr!? Nu poate fi întâmplare. Se pare că prin metoda de căutare a publicului țintă, dimineața, pe fix, ăsta e rezultatul, pensionari mai ușor de convins.
Aflu că au confirmat participarea peste 50 de persoane, dar au venit doar 23.
Începe prezentarea, echipă de 4 persoane, unul foarte tânăr, unul peste 40 care e starul și încă doi asistenți sub 40.
- Vă rugăm să puneți telefoanele pe silențios! Asistenții umblă prin sală să-i ajute pe cei ce nu se descurcă.
Starul prezintă, ceilalți trei umblă prin sală precum supraveghetorii la examen, vă rog să fiți atenți, vă rugăm să nu vorbiți.
Subiectul prezentării, sănătatea:
- Să ridice mâna cine crede că e importantă sănătatea!…
Cam la nivelul ăsta era expunerea.
În față, pe masă trei movile acoperite cu pânză. Mă gândeam la o vânzare de ceva vitamine, suplimente. Și un plic mare pe care scrie „Surpriza Baia Mare”.
Sunt mirat că nu se afișează niciun logo, niciun nume de firmă, nimic. La întrebarea „Ce firmă sunteți?” ni se spune că e o firmă elvețiană. Păi dacă e elvețiană, e clar că e treabă serioasă.
Și se descoperă prima movilă, un set de 16 vase de inox, Silver Royal. Se fac comparații cu Zepter, astea sunt mai multe, mai bune, tehnologie mai nouă, oțel Solingen. Prețuri: Zepter 12.500 lei pentru 12 vase, iar astea 16 cu doar 8.000 lei.
Se frige, se fierbe mult mai sănătos în ele, că ce e mai important decât sănătatea? Pe ascuns, să nu mă vadă asistenții vigilenți, caut pe Amazon vasele, sunt la 80 de lire, adică vreo 400 de lei.
Movila a doua, plită cu inducție, e comparată cu una de la Bosch care costă 4.000 lei, asta e doar 3.000 de lei. Noi am luat de la Lidl cu 80 de lei.
Produsul trei, un fel de pernă care masează, are infraroșu și alte nemaipomenite calități vindecătoare. Prețul: doar 6.700 lei. Se fac și demonstrații, mă bag și eu la un masaj, e mecanic, interesant. Nu simt infraroșul, întreb dacă e pornit, da, este.
Și se ajunge la plicul „Surpriza”, ni se spune că nu se poate deschide decât la peste 50 de participanți. Dar… s-a sunat la firmă și, cu greu, după multe insistențe, se acceptă deschiderea. Un asistent îi spune prezentatorului că i s-a confirmat pe email acordul firmei. Sigur?… să nu fie probleme. Cineva din sală zice că e păcăleală, prezentatorul și asistenții se supără tare și-l scot pe recalcitrant la o cafea. Omul iese cu greu și-și lasă scurta pe scaun.
- Luați-o.
- Nu, că mă întorc.
- Totuși, luați-o.
O ia și nu l-am mai văzut. Totul e sub control.
Se deschide plicul „Surpriza”, în el trei alte plicuri cu premii.
Ni se dau cartonașe cu numere, eu am 724140.
Plicul 1, 1000 lei reducere la cumpărături.
Se trage la sorți, nefiind 50 rămân cartonașe nedistribuite, numărul din plic nu-l are nimeni, premiul nu se câștigă.
Plicul 2, 2000 de lei reducere. Ca să ne ajute, se stabilește că se câștigă acum cu doar prima cifră, cifra câștigătoare este 3, sar norocoșii în sus de bucurie. Fiind mulți se va stabili ulterior ce va fi cu ei.
Și plicul 3, 3000 de lei reducere la aparatul de masaj, plus gratis plita și gratis vasele. Cu doar 3700 de lei, toate trei produsele. Urale. Tot prima cifră e câștigătoare. Dar, atenție mare, doar primii trei care anunță sunt norocoșii. Trebuie să anunțe prin atingerea unuia dintre cei trei din echipă. Aceștia iau poziții caraghioase, cu mâinile întinse orizontal să poată fi atinși de câștigători. Agitație, suspans și, în fine, cifra câștigătoare este 7. Sar să atingă echipa mai mult de jumătate din sală. Eu stau la locul meu ca și cum nu aș fi câștigat. Nu aveam de gând să cumpăr nimic, așteptam premiul.
Se acceptă toți câștigătorii, nu doar trei. Se aglomerează lumea să facă contractele, la așa ofertă, toate trei produsele la doar 3700 de lei! Nu se verifică defel dacă se înghesuie doar câștigătorii.
Stau și aștept premiul. Poate că păream trist că nu am câștigat, că vine lângă mine o pensionară și-mi șoptește că poate să mă ajute, să schimbăm cartonașele, îmi dă ea unul cu 7, câștigător. Îl arăt pe al meu, tot câștigător, râde și zice că asta a fost cea mai bună poantă de azi.
Se liniștește lumea după ce s-au semnat contractele, au trecut mai bine de două ore de la începutul prezentării și ni se mai prezintă niște produse. Răbdarea mea e la limită, dar mă controlez, nu aș vrea să fiu dus la cafea și să ratez premiul după ce am stat atât.
Tălpici cu gel care au încorporați și magneți care reglează bătăile inimii, chiar așa. În Germania se vând cu 100 de euro, aici cu doar 100 de lei. Scoate lumea banii și cumpără.
Cremă la cutie de 500 ml, mentă, eucalipt, vindecă orice, doar 49 de lei. Cumpără lumea.
În sfârșit e gata după trei ore.
Premiul, trusa profesională de scule, este un set de biți, 25 de bucăți plus sistemul de prindere în mașina de găurit. Estimez valoarea la 30 de lei. Plus masajul. Cam scump dacă socotesc timpul pierdut.
Nu am mai văzut acest tip de afacere, de tipul cum să prostim lumea în mod profesionist. Se prezintă produse cu niște prețuri astronomice și apoi lumea sare la reduceri și la un câștig prin tragere la sorți, care e de fapt falsă.
Dacă se spunea de la început prețul de 3700 de lei pentru toate produsele, cred că nu cumpăra nimeni.
Cum reacționează familia pensionarului păcălit să plătească rate multe luni, pentru niște produse nenecesare și mult supraevaluate?
Cum se naște o astfel de afacere, există cursuri de pregătire, numite „formare manipulatori”? Cine inventează scenariul? Cum se recrutează personalul? Produse se gasesc, nu e o problemă, prin metoda asta se poate vinde chiar orice.
Experiența a fost interesantă, dar la altă prezentare de acest fel nu mă mai duc, asta e clar. Am mai fost sunat pentru prezentări similare, nu am mai fost.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sub impulsul determinat de o astfel de prezentare, o persoana apropiata mie a alergat intr-un suflet la cel mai apropiat bancomat (pe care oricum nu stia sa-l foloseasca), l-a abordat pe un necunoscut rugandu-l sa-i scoata cei 4000 ron de pe card, dandu-i si cardul si PIN-ul. Cred ca numai norocul l-a salvat de furtul cardului si, odata cu el, de pierderea economiilor.
Afacerea asta nu-i nicidecum nouă, se practică afară de mulți ani. Dar acolo nu prea le mai merge, aproape orice pensionar are calculator, iar doamnele de 80 de ani au tableta în poșetă, de smartphone nu vorbim...Așa că au deplasat afacerile spre teritorii unde laitmotivul vârstnicilor este " nu știu, nu pot, de fapt nici nu vreau ", calculatorul e prea complicat, ce-mi trebuie mie internet, fiind astfel numai buni de jumulit.
Sunt firme "serioase" în sensul că funcționează legal, bazându-se numai pe persuasiune, umflarea prețurilor, dar in primul rând pe lipsa de informare.
Concluzia? Informare. Dacă puteți, spuneți-le părinților dornici de participare la astfel de evenimente, cam ce-i așteaptă. Furnizați-le exemple, exact de felul celor din articol. Chiar dacă nu sunt încă invitați, arătați-le preventiv astfel de exemple. Si îndemnați-i să dea mai departe!
Da, o solutie ar fi o campanie televizata prin care sa li se explice oamenilor schema, dar ar ramane basma curata escrocii si mi-e teama ca la noi ajung ministrii.
Acestia cu afacerea lor merg peste tot in Romania
Si eu stiu cazuri de oameni care erau sa fie inselati exact cu acest tip de afacere.
Si pana cand familia nu a amenintat cu politia si protectia comsumatorului nu s-au linistit.
De fapt de ce nu se autosesizeaza organele statului ? Stim bine de ce.