Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce să îți duci copilul într-o „tabără urbană” pe timp de vară

Copii in tabara

Foto: Getty Images

Dacă luăm la întâmplare 10 adulți și îi întrebăm ce ar vrea să facă într-o lungă vacanță, probabil că mulți ar răspunde că vor să doarmă, să se uite la seriale, să nu facă nimic. Oboseala cruntă acumulată în ani de muncă asiduă ucide curiozitatea multora, setea de cunoaștere, dorința de explorare. Din fericire, nu e și cazul copiilor. Întrebați-i! În vacanță, ei vor să se joace, în primul rând, să experimenteze - „ce se întâmplă dacă…?”, să încerce activități noi și să își testeze abilitățile și limitele, să se distreze. Unii vor să inventeze, să meșterească, alții vor să creeze un nou univers, fie scriind sau poate pictând. Pentru toate acestea însă, este nevoie de supravegherea și poate chiar și de îndrumarea unui adult. 

Ca doctorand în Științele Educației și fondatoarea unei școli pentru copii cu abilități înalte, dar și ca mamă - pur și simplu, mi-este foarte clar că timpul liber al copiilor ar trebui să fie o investiție în dezvoltarea abilităților lor. Realitatea este că noi, adulții, mergem la serviciu în continuare, în timp ce ei au o vacanță de 3 luni, iar copiii noștri ajung să stea mai ales în fața unui ecran, așteptând doar să treacă timpul. De la 2 la 14 ani, se adună ca timp de vară 36 de luni, adică 3 ani, în care copilul ar putea să exploreze, să învețe, să deprindă obiceiuri sănătoase despre cunoaștere: să pună întrebări, să caute răspunsuri, să se exprime.

Pentru mulți părinți, conceptul de tabără urbană este încă unul străin, deși este probabil cea mai bună soluție pentru petrecerea timpului liber al copiilor. Există after-school-uri care oferă servicii pe timp de vară, dar conceptul multora este atât de apropiat de cel din timpul anului școlar, bazat pe supravegherea copiilor în timp ce își fac temele, încât ele nu sunt nici cele mai utile, nici preferatele copiilor.

Cum sună comunicarea exclusiv în limba engleză pe teme precum „Creative Science”,

„Animals Curiosities” sau „Let’s talk .... Magic”? Sunt doar câteva dintre temele săptămânale pe care le dezvoltăm în taberele urbane organizate de școala noastră. Pe lângă acestea, există vizite la muzee, excursii și drumeții, dar și dezvoltarea personală prin teatru, pentru cei mai mari. Sigur, distracția este importantă, este limba vorbită de toți copiii, dar ei au nevoie și de alte lucruri: să se cunoască, să fie înțeleși și acceptați. 

Unul dintre obiectivele noastre principale este autocunoașterea. Așadar, activitățile indoor și outdoor urmăresc dezvoltarea inteligenţelor multiple: naturalistă, kinestezică, spaţială, socială, lingvistică, logică, emoţională. De asemenea, copiii sunt încurajați să se prezinte, să vorbească despre ce îi pasionează, dar și să se conecteze cu cei din jur, lucrând în echipă sau făcând „schimb de hobby-uri”, de exemplu.

Un alt obiectiv al unei tabere urbane este descoperirea calităţilor personale și dezvoltarea abilităţilor proprii. Aventura care durează de luni până vineri trebuie să le ascută simțurile, să le dezvolte potențialul personal folosind la maxim abilităţile personale şi descoperind abilităţi noi sau mai puţin antrenate.

Ca fondatoare a școlii pentru copii cu abilități înalte, am văzut evoluții care m-au marcat. Aceste tabere urbane pot fi începutul unei dezvoltări incredibile pentru copii care până atunci nu au găsit locul și oamenii lângă care să se simtă liberi să se exprime, să fie respectați și înțeleși întru totul. Putem spune, fără a fi cinici, că nu toți copiii se plictisesc ușor și nu toți copiii doresc permanent să evolueze. Dar cred că le suntem datori, ca părinți și educatori, să le oferim tuturor, și mai ales celor cu abilități înalte, ocazii de a se dezvolta. 

Nu rar am auzit elogii despre copilăria „cu cheia de gât”, aventuri în spatele blocului în care protagoniștii erau alergați de câini fără stăpân, trăgeau cornete prin țevi, uneori cu scopul de a nimeri un animal, și săreau garduri doar ca să afle dacă o să fie prinși. Vara era Vestul Sălbatic prin care treceai cum puteai. Din păcate, acele vremuri, de care uneori ne amintim cu nostalgie, ascund și povești dureroase despre bullying și agresiuni verbale sau fizice. Copiii noștri au nevoie de protecție și de timp de calitate ca să ajungă cea mai bună versiune a lor.

Mesajul meu despre educație de calitate și atenție acordată fiecărui copil în parte, unic și special în felul său, sper să ajungă la cei care înțeleg nevoia celor mici de un mediu propice în care să se dezvolte și să se descopere la cel mai mare potențial al lor. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, ideea de tabăra urbană suna excellent! Pentru copii... cu abilități înalte? Dar ce facem pentru copiii... cu abilități medii? Au ei acces la aceasta tabara? Cum îi aducem la un nivel ridicat, astfel încât sa fie egali cu cei pentru care a fost creata? Este această tabăra pentru toți copiii, indiferent de posibilitățile financiare ale părinților? Cum gestionează personalul taberei conflictele între copii? Cât despre copilăria cu "cheia de gat"... Da, a fost parte dintr-o epocă mai mult sau mai puțin plăcută. Dar și atunci existau tabere de vara, cluburi sportive, biblioteci, cluburi ale copiilor... Nu toți erau alergați de câini fără stăpân, trăgeau cu cornete sau săreau gardurile sa vadă daca sunt prinși...
  • Like 0
 • Eh dragii moșului toate bune și frumoase, numai să nu uităm un aspect. Aceste tabere de vară se adresează părinților cu posibilități materiale, pentru foarte mulți nu rămân decât un vis frumos.
  • Like 4
  • @ Liviu Andrei Torcătoru
   Ionel check icon
   CORECT ! Teoria ca teoria.......
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon