Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Despre șoferii nesimțiți din București. Și de data asta nu „Firea e de vină”

Singura veste bună de săptămâna trecută după testul ratat cu amenajarea benzii pentru mijloacele de transport în comun din Nordul Capitalei este că administrația nu renunță la idee. „Nu se pune în niciun caz problema să renunțăm la culoarele unice. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, un document strategic de planificare a transportului în regiunea București-Ilfov, realizat sub coordonarea BERD, precizează clar că una dintre măsurile care duc la creșterea mobilității este realizarea acestor benzi destinate transportului public. Vom acționa să facem această măsură cât mai eficientă”, spune Gabriela Firea.

În ultimele aproape 3 decenii, s-a împământenit ideea că oricare cetățean proprietar de autoturism - indiferent de model, mărime, grad de poluare sau zgomotul pe care-l produce -, are dreptul subsecvent la parcare dată de primărie, din bani publici. Și pentru că primăria nu i-a dat, are, în consecință, dreptul din naștere de a lăsa mașina oriunde - pe trotuare, spații verzi, trecerea de pietoni, la intrarea în scara de bloc, pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități.

Săptămâna trecută mi-am așteptat un prieten din Copenhaga la Aeroportul Otopeni. În drumul spre hotel, făcea o observație simplă, cu semn de întrebare la final, pe care numai cineva care nu e obișnuit cu răul din Capitală o poate spune natural. Ciudate obiceiuri aveți voi, românii. Mă uit de 10 minute pe geam, 8 mașini din 10 au o singură persoană, iar aceea este șoferul. Voi nu încurajați sistemul car-sharing?

Mi-a explicat apoi că în orașele Europei crește de ani buni ideea mersului cu mașina la muncă împreună cu colegii. Un părinte lasă la școală și colegii vecinului. O familie își face cumpărăturile la hipermarket împreună cu prietenii, în aceeași mașină.

Faceți acest exercițiu, propus de amicul meu din Copenhaga. Stați la un semafor într-o intersecție aglomerată și numărați-i pe cei care au în autoturism încă o persoană în mijlocul zilei. Rezultatul- cel puțin în cazul meu, nu are valoare de statistică, dar este grăitor. Din 98 de mașini monitorizate (în calitate de pieton, intersecția Piața Iancului, în jurul orei 14), 87 aveau doar șofer. Există momente în zi când te întrebi cine mai muncește în București, dacă toți aceștia care se află permanent în trafic pot să-și facă meseria din mașină, cu telefonul, sau dacă sutele de mii de autoturisme aflate simultan în mers sunt ocupate de agenți de vânzări care se văd cu clienți.

Condusul în Capitală devine o chestiune care ține de patologic. Mulți parchează oriunde, consideră că sfânta avarie îi face invizibili, sau cred că marele câștig este acela de a parca pe treptele instituției în care au treabă. Alții au descoperit WAZE, iar asta le dă dreptul să considere că aleile, străduțele, trotuarele- toate se transformă în bulevarde și se conduc ca atare.

Nu ştiu câtă lume înţelege magnitudinea schimbării adusă de mediul digital. De exemplu, această aplicaţie (n.r. WAZE) strânge date din trafic, de la utilizatori, foloseşte anumiţi algoritmi si oferă un traseu optimizat. Magnitudinea schimbării adusă de această aplicaţie s-ar vedea dacă nu ar mai fi folosită, cred că gradul de congestie al traficului din Bucureşti ar creşte cu 10-20%”- spunea Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, la evenimentul We Love Digital organizat de profit.ro și citat de Digi24.ro

E și cealaltă față a monedei, despre care ministrul Jianu nu a vorbit. Ce a mai adus WAZE? Mașini de toate mărimile pe străduțele dintre blocuri, împreună cu modul mizerabil în care se conduce în București- înjurături, nervi, claxoane, poluare, circulație bară la bară. Iar acestea toate arată că foarte mulți șoferi ies pe străzi cu mașinile fără să admită că accesul pe o stradă lăturalnică ar putea fi mai curând o concesie din partea locuitorilor zonei, care nu ies să protesteze și să ceară bariere. Uzează de un drept nescris de a fi agresivi, de a circula cu o viteză inacceptabil de mare printre blocuri.

Proprietatea asupra unui bun- fie că e vehicul, teren sau apartament- este de necontestat, e constituțional, e la libera alegere. Dreptul de a avea parcare de la primărie în cazul vehiculelor- într-un oraș care a fost proiectat cu bulevarde mici și înguste înainte de Al Doilea Război Mondial și pe timpul comuniștilor- e aberant. Dacă și-ar lua tractor cu remorcă sau treierătoare de grâu, acești cetățeni ar avea pretenția ca Primăria Generală sau primăria de sector să să le dea loc în care să le lase peste noapte și în mijlocul zilei?

Ce te faci atunci când soțul are autoturismul său, soția pe al ei, iar copilul student prima lui mașină? Poate fi obligată administrația să ofere 3 locuri pentru o familie din 3 membri care stau în același apartament? Pe de altă parte, corupția, amatorismul ultimelor 27 de ani au permis ca în București și orașele mari să se ridice clădiri de birouri fără parcări. Iar pentru asta ar trebui să răspundă penal cei care au aprobat și recepționat lucrările.

Cei care vântură dreptul de a ajunge repede la orice instituție din centrul orașului pot fi combătuți cu argumentul că nimeni nu le limitează acest drept. O pot face cu taxiul, mijloacele de transport (așa cum sunt ele până vor fi înlocuite de primărie), pe jos sau cu bicicleta (dacă se vor construi piste). Nu se restrânge niciunui cetățean dreptul de a ajunge într-un anume loc (spital/ școală/ administrația financiară). Unde scrie că trebuie să circulăm prin centrul orașului la volanul autoturismului propriu, mai ales dacă suntem câteva sute de mii care ne găsim zilnic treabă?

Această fotografie este făcută în București, în zona Alba Iulia, Unirii. Pe trotuar, câteva mașini de mari dimensiuni ale căror șoferi încalcă cel puțin 2 reguli de parcare și câteva ale bunului simț. O persoană cu dizabilități sau o mamă cu un copil la plimbare în cărucior ar încăpea cu greu printre ele. La nici 2 minute de mers pe jos la pas, o parcare administrată de Consiliul General al Municipului București, care e mai mereu pe jumătate goală. 

Costă 1,3 lei ora. Dacă primăria ar face parcări cu plată, șoferii ar fi dispuși să le utilizeze? Una din soluțiile anunțate de administrație este aceea de a încheia acorduri cu centrele comerciale pentru a folosi parcările noaptea și în zilele de sărbătoare pe post de parcări publice. Îi vedeți pe cei care pretind că au dreptul de a-și lăsa mașinile pe trotuare parcând în hipermarket și parcurgând 5 minute pe jos ca să stea la un local?

Problematica numărului excesiv de mașini care sufocă Bucureștiul este atât de gravă și cu consecințe nebănuite asupra nivelului de trai al tuturor cetățenilor, încât trebuie atacată frontal, cu măsuri dure- interdicții de acces cu autoturismul în inelele centrale, amendarea tuturor șoferilor care încalcă regulile sau claxonează și ridicarea fără milă a mașinilor care parchează la întâmplare, privându-i pe ceilalți locuitori de dreptul de a merge pe jos. Cu cât măsurile vor fi luate mai repede și mai hotărât, cu atât cresc șansele ca orașul să poată rezista asaltului. Șoferii agresivi care vor comenta, probabil, inclusiv aici, pe tonul cu care conduc trebuie să înțeleagă că împart orașul cu ceilalți cetățeni- pietoni, bunici cu nepoții ieșiți la plimbare, elevi care merg la școală, persoane cu dizabilități care au și ele dreptul de a se mișca dintr-un loc în altul. Despre efectele poluării cu noxe și poluării fonice am mai vorbit, iar numărul crescând de copii cu boli respiratorii este unul din ele. Marea provocare a autorităților- fie că vorbim de ministerul transporturilor, fie că vorbim de Primăria Generală București- este să facă din sistemul public de transport (metrou, autobuze, troleibuze și tramvaie) și pistele de biciclete opțiuni de deplasare atât de bune, încât să fie folosite și de executivii de top din marile companii care azi vin cu mașina la muncă.

Cifre oficiale furnizate HotNews.ro de Prefectura București și Prefectura Ilfov arătau în mai 2017 că în ultimii cinci ani numărul autoturismelor a crescut de la 1.224.816 la 1.382.122. În Ilfov, la finalul anului 2011, erau înmatriculate 93.009 mașini, iar la începutul lunii octombrie 2016 - 144.820. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce primăriile municipala si ale sectoarelor bucureștene precum si politia rutiera se fac ca nu observa amplasarea de bidoane, bolovani, lăzi, cutii, anvelope, ghivece etc pe domeniul public in dreptul anumitor imobile ai căror proprietari au mai mult tupeu? Nu ma refer, evident, la garaje in fata cărora staționarea este interzisa e Codul rutier si nici la parcările de reședință, ci la aproprierea abuziva, fara nicio autorizație, a unor secțiuni uneori importante de carosabil care in mod normal al trebui sa fie accesibile tuturor. Încercați sa va lăsați mașina acolo o noapte si vedeți cum o găsiți a doua zi.
    In alta ordine de idei, in sectorul 2, fostul primar promisese, cu mai multi ani in urma, intr-o publicație a primăriei intitulata Foișorul de foc, amenajarea unor parcări supraterane in zona Iancului, însoțind textul cu imagini despre cum vor arata. Nu am mai auzit nimic despre acest proiect, poate si pentru ca primarii nu organizează reuniuni publice in care sa dialogheze (in mod real) cu cetățenii, asa cum am văzut ca exista obiceiul in alte tari.
    • Like 0
  • Autorul de articol, domnul Alex Livadaru, parcă a venit acum două zile în București, că pînă acum două zile trăia idilic undeva la vreo 10 Km de cel mai apropiat drum asfaltat, putea parca ori și unde dorea, cînd datoria îi cerea să meargă la stîna proprietate personală, să mulgă oile și caprele,tot proprietate personală, și care încălca puțin legea, din generozitate, și mai lua în mașină cîțiva consăteni, pe chestia share... că ăia mai pîrțuiau, că aveau noroi pe cizme, că pantalonii erau jegoși, nu conta, oare cît costă un spălat de interior a tapițeriei unui autoturism...
    Domnule Alex Livadaru, cînd ai hotărît să trăiești în București, ai evaluat anumite posibilități, de muncă, un anumit venit net, care să acopere o rată,o chirie pentru un apartament,întreținerea unde inclusiv apa se plătește, și nu se ia din pîrîul de lîngă casă, unde fructele doar se cumpără și nu se culeg din pomul din fața casei, și unde spațiul nu este larg.
    Drumul spre satul natal nu vă este închis, vă puteți întoarce, puteți călători singur, cu familia, poate luați un necunoscut și stați cu grijă dacă portmoneul nu este cumva în pericol să dispară, sau poate să plătiți despăgubiri dacă produceți un accident în care ar fi rănit vecinul cu care shăruiați călătoria, că s-au mai văzut și din astea.
    Că bucureștenii sunt cam necivilizați, ce vreți, angajații feluritelor instituții publice cu atribuții de control doar mimează că lucrează de cam 30 de ani, și de aceea a apărut obișnuința de a opri autoturismul cu care ne deplasăm, exact la intrarea instituției unde aveam treabă, că este sau nu loc liber nu prea contează, la fel cînd mergem a cîrciumă, sau o luăm pe mîndră de acasă...
    Ați ales să trăiți în București! Și aici se trăiește clipa, oportunitatea, de care se află de multe ori tîrziu...Și atunci, totul e cum ați scris, uităm că trăind într-o țară care se declară creștină creștină și civilizată, nu ne mai pasă de regula a II-a a creștinismului,,Iubește-ți Aproapele", că uităm de regulă...Nu vă luați după mine, eu sunt ateu, dar așa le văd și le înțeleg eu, despre alții...
    • Like 0
  • https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1844007149252517&id=1827648854221680 uite unul din motivele pt care multi nu își lasă mașina acasă.
    • Like 0
  • Bunicel articol. Simt totusi un iz de generalizare care imi displace profund.

    Parchez oricat de departe este nevoie pentru a nu incurca si, chiar daca trebuie sa opresc 30 de secunde pentru a lasa pe cineva tot timpul caut un loc unde incurc cel mai putin si neaparat dupa intersectia de pietoni, daca exista una.

    Conduc marea majoritate a timpului singur in masina, incerc pe cat posibil sa ajut persoanele din jurul meu cu un drum cu masina chiar daca trebuie sa ocolesc un pic.

    Dar propun sa analizam dintr-un alt unghi problema:

    1. Poluarea tratata superficial
    A avut cineva curiozitatea sa verifice cat polueaza un diesel vs o benzina. Imi place cum toata lumea se uita la Euro. Stie cineva care polueaza mai putin dintre o benzina euro 3 si un diesel euro 6. Mergand un pic mai departe, cati stiu cel putin 1 prieten/coleg care are filtrul de particule scos de pe un diesel, deh, ne place la pompa dar la piese ne descurcam ?

    2. Dreptul la parcare, parcarea inchiriata si cea la liber
    Nu am cerut nimic gratis de la nimeni, preturile platite pentru parcarile de bloc imi par aberant (de mici) si este un exemplu simplu de incompetenta ale organelor statului (refuza sa valorifice la maxim locurile de parcare prin reglarea pretului din intalnirea cererii cu oferta). Procedura de inchiriere este un dezastru, felul in care procedeaza politia cand ajunge este un dezastru si dimensiunile lor se incadreaza in aceeasi categorie... un dezastru. Discriminearea facuta de catre organele legii intre cei cu numere straine si cei cu masinile inmatriculate aici sunt de asemenea interesante. Pentru ca daca esti destul de prost ca sa platesti dari la stat poti platii si amenzi. Restul nici nu le primesc ...
    Despre parcarile la liber, jumatate nu sunt semnalizate ca atare ...
    Platesc oricand 3 ron pe ora pentru un loc de parcare pe care primesc bon si intre 100-300 de ron/lunar pentru un loc de parcare cu diferite facilitati in proximitatea cutiei de chibrit in care locuiesc dar, se pare ca primaria/statul rar vrea banii mei (pentru parcare). De asemenea poate ca sunt constant refuzate ofertele firmelor de a construi parcari supraetajate metalice. Dar heeeei, nu este Primaria de vina pentru ca nu ai loc de parcare in Bucuresti.

    3. Vestea buna, vestea buna este ca ... nu se renunta la culoarele unice, vestea rea este ca restul masurilor sunt lasate pentru mai incolo
    Haideti sa vedem ce mai apare prin acest PMUD (Planul de Mobilitate Urbană Durabilă) atat de solicitat ca si justificare:
    - jumatate din buget este pentru extinderea si modernizarea metroului
    Amuzant pentru ca eu credeam ca nu se mai face nimic in acest sens. Ma impacasem cu ideea ca metroul este prea complex pentru noi si nu se mai face.
    - managementul traficului
    Aoleo, adica s-ar putea discuta despre un sistem mai mult sau mai putin destept pentru sincronizarea semafoarelor.
    Nu prea mai fac eu pe pietonul dar, nu m-ar dernja nici daca toate treceri de pietoni ar fi iluminate suplimentar, sau cu buton declansat de pietoni.
    - infrastructura de biciclete
    Da, da poate revin multi bucuresteni la acest mijloc de transport.

    Din punctul meu de vedere, daca s-ar rezolva metroul, managementul traficului si poate s-ar face cativa soferi biciclisti poate ar fi mult mai usor de inghitit banda unica. Face sens...


    Ca si incheiere, consider ca dupa ce ai paralizat traficul o zi, demisia si o scurta declaratie cu "Imi pare rau!" poate ii obliga pe babuinii agresivi parcati pe treceri de pietoni sa isi reconsidere atitudinea. Babuinii vor fi babuini pentru ca sunt tolerati asa si o duc bine.
    • Like 2
  • Problema asta, a circulației cu automobilele proprietate personală, a parcării acestora și a poluării nu se pune doar în București, ci în toată țara, la fel, inclusiv în Năsăud, orășel cu cca. 1o.ooo de locuitori, în care trăiesc.
    Cauzele sunt, fără îndoială, multiple, mergînd de la indiferența autorităților locale față de fenomenul creșterii, în progresie geometrica, a numărului de autoturisme, a gradului în care fiecare din acestea poluează, pînă la nesimțirea (de multe ori crasă) a celor care le conduc.
    Tote acestea ar merita o discuție aprofundată, pentrucă fenomenul a devenit de-a dreptul exploziv, amplificându-se pe zi ce trece. Dacă nu se găsesc (și încă iute) soluții viabile, riscăm să ne transformăm într-o țară blocată, la propriu.
    • Like 2
  • Sper că nu greșesc dacă afirm că în urmă cu ceva timp ați mai tratat subiectul cu haosul rutier bucureștean! Mi se pare un articol foarte bun, pertinent, însă ar trebui ca toată presa să încurajeze orice măsură luată în sprijinul fluenței rutiere și a tot ce ține de circulație în general, de deplasarea în capitală și zonele limitrofe. Consider că inclusiv introducerea benzii unice în zona de nord, trebuia menținută. Orice început e greu, dar la noi pare totul imposibil de realizat orice schimbare. Încet, încet lucrurile începeau să meargă. Închipuiți-vă cum a fost ziua în care s-a schimbat circulația auto de pe partea dreaptă pe stânga în Marea Britanie, Australia, Japonia, etc? A fost simplu? Nicidecum, în ciuda faptului că erau mult mai puține vehicule. Dar acolo legea e lege și regulile când se impun se și respectă. Se vor implementa aceste benzi unice chiar și fără celelalte măsuri adiacente( autobuze mai multe, sistematizare mai complexă ajutătoare, etc.) pentru că aceasta este una din măsurile care vor duce la scopul final. De noi depinde dacă vom dori să înțelegem rostul acestor măsuri și dacă ,,vreau o țară ca afară" nu e doar titlul unei frumoase melodii!
    • Like 2
  • Cel mai simplu si eficient mod de a combate orice problema legata de masini si soferi este instalarea de camere de luat vederi . Cand o sa curga cu amenzi sa vedem cine mai parcheaza pe unde vrea .
    • Like 0
    • @ Anastase Marian
      check icon
      Absolut... Camere de vederi mai sunt prin oraș, nu știu câte, dar sunt în marile intersecții cel puțin. Nu știu dacă și funcționează și, dacă funcționează, dacă sunt și folosite. După cum arată orașul, cred că stau acolo degeaba, chiar dacă transmit imagini, imaginile alea trebuie cumva procesate și cumva valorificate. Singurul mod de a descuraja demența la volan și nesimțirea este amenda, cu atât mai usturătoare, cu cât este mai gravă încălcarea legii. Asta trebuie făcut constant, consecvent și cu un plan, nu să te apuci să dai amenzi așa, că a dat azi ministrul ordin ca să se facă planul de încasări.
      • Like 0
    • @ Anastase Marian
      Si,cine sa le dea amenzi?Stau peste drum de Mega Mall Pantelimon si de o gradinita aflata in fata mallului.In spatele blocului o baza sportiva in cuprinsul carei a
      • Like 0
    • @ Filimon Luminita
      exista un hotel si un bazin de inot,unde de la ora 8la 20,zeci de copii, adusi de parinti vin la inot.toate acest masini care aduc copii la gradinita la bazin si chiar destul de multi care merg in Mall,trag masinile pe unde vor ,numai in bloc nu au avut curajul.Mai puneti situatia cind pe stadion este meci si cind doi indivizi parcangii de profesie indruma, contra cost ,soferii pe toate aleile ,unele cu semn de interzis stationarea,dintre blocuri.la toata aceasta debandada politia asista impasibila.Cum impasibila trece si noaptea, cind niste descreerati urla din masinile lor smechere,cu muzica data la maxim sau turind masinile de parca sunt la curse.Si,cine zici s a le dea amenzi?Noi intii trebuie sa ne educam.In general libertatea vine la pachet cu bunul simt cu respectarea legilor si a celorlalti oameni si nu numai.La noi a venit cu golaneala,smecherie,cu dreptul celui mai tare in gura,pumn,pile.
      • Like 2
  • Si in Romania, ca si in celelalte state civilizate, educatia (de orice tip) s-a facut "cu biciul" si datorita acestui sistem se si mentine. Pana nu vom amenda cu sume considerabile lipsa bunului simt, nu vom vedea schimbari majore. Referitor la traficul sufocant din capitala consider ca un sistem de camere de supraveghere intersectii si niste baieti de la Circulatie (care sa le monitorizeze si sa trimita amenzi in plic pentru ORICE depasire coloana, tramvai, intoarcere / depasire linie continua, traversat pe rosu, oprit pe avarie fara "avarie", shicane in trafic etc) ar forta substantial cresterea gradului de civilizatie si bun simt in trafic.
    • Like 5
  • Sunt socat ca exista asemenea idei in Romania, si astea chiar in presa. Poate fi asta un prim pas dintr-un drum foarte lung catre normalitate?
    • Like 1
  • In Bucuresti nu mai exista politie rutiera de ceva vreme. Deja cam multa vreme. Ati observat?!
    Nu incerc sa fiu sarcastic, pur si simplu nu mai sunt politisti pe strada! Daca ii dam la o parte pe cei care mai stau din cand in cand "cu radarul"... Mai ramane ceva?!
    Altfel, da, domnul Livadaru, in optimismul sau, are dreptate.
    Si inca ceva - ati observat cum semnul acela de atentionare cu un cerc mare negru in mijloc pare sa indice politistilor zonele/intersectiile de care sa stea departe?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult