Foto: Guliver Getty Images
În fața inevitabilei morți, un fel de cronică anunțată, statul devine complice. Ne întrebăm: complice cu cine? Complicele cui? Complice cu cei pentru care bolnavul devine un plus într-o statistica aranjată și folosită paravan în evaluarile ulterioare. Evaluări tocătoare de fonduri.
Pentru un bolnav adevărat - în România noastră defectă până în măduva oaselor există mulți bolnavi fictivi - nu se vor găsi fonduri pentru investigații.
În România, oncologia înseamnă selecție naturală, un protocol clasic cu stampila pusă în clar: traiești sau mori. Trăiești dacă ai bani și puțină șansă.
Prietena mea s-a luptat. O dată cu boala. A doua oară cu sistemul. A treia oară cu birocrația. La granița atât de fragilă dintre viață și moarte, te lupți cu o mulțime de inamici. Statul, sistemul, teancurile de formulare, lipsa medicamentelor, condițiile precare de spitalizare și ce-o mai fi. Apoi cu dreptul de a te trata într-o țară normală pentru care, cel puțin în aparență, viața ar fi contat. Prietana mea s-a luptat, iar în cele din urmă a obosit și a cedat.
Îmi spunea că auzise undeva ce forme poate avea cancerul.
De țestoasă. „Țestoasa o prinzi repede, dacă ai un program de prevenție”.
De iepure. „Iepurele poți sa-l vânezi, dacă avem acces la tratament și medicamente de nouă generație”.
De pasăre. „Pasărea dacă și-a luat zborul... ". În cazul ei, pasărea a fost metastaza.
În România celor mai mulți dintre noi, fără acces la fonduri, fundații sau mesaje cu impact emoțional pe posturile de televiziune, totul costă: dreptul la o a doua părere, investigațiile, personalul auxiliar și, în cele din urmă, medicamentele. Se plătește tot, inclusiv privirea celui care îți dă vestea necruțătoare care îți schimbă viața într-o secundă.
Într-o Românie în care sistemul de sănătate a fost cuprins de cangrena politică, boala reală se vindecă doar cu bani. Plătitori de asigurări de sănătate, lună de lună conștientizăm fară reacție din partea noastră deturnarea banilor, disiparea lor care încotro, așa încât nimeni să nu mai poata desluși direcția în care au luat-o.
Ca o ironie, cei care contribuie la umilința noastră ne zâmbesc prin reviste unde sunt numiți oameni de succes cu preocupări reale față de pacienți.
Sub pretextul lipsei de fonduri, plătitorii de asigurări de sănătate își caută vindecarea plătind. Plătind un RMN, pentru că un loc pe lista de așteptare îl găsești peste vreo 3-4 luni și trecerea timpului ar putea fi fatală. Plătind analizele uzuale, pentru că o suplimentare de fonduri de la Casa de Sanatate este puțin probabilă. Plătind tomografii, biopsii și alte investigații costisitoare. Plătind punga cu sânge procurată din India. Plătind citostatice. Sau proteze mamare. Pentru că banii alocați pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân au fost folosiți pentru implanturile mamare ale vedetelor născute peste noapte de televiziuni. În cel mai fericit caz, dacă dispui de bani, pleci în țările vecine să te tratratezi dar, surprinzător, acolo poți constata că medicamentele pe care le căutai cu disperare în țară provin din Romania. Pâna unde poate duce nemernicia?
Un nou caz de cancer (și nu numai) este un plus în statistici, rețete, trimiteri la investigații și un loc pe patul de spital. Adică o cheltuială pentru statul român, ironic, binevenită, un bolnav real aducând în statistici alții fictivi. Cel puțin așa am aflat zilele acestea, că suferința unora oferă privilegii incomensurabile în conturile altora, generând 3 milioane de euro șpagă.
Deturnarea banilor din asigurări de sanatate cred că acum se află la apogeu. Cutia Pandorei ținută sub cheie de Casa de Asigurări de Sănătate s-a deschis zilele trecute. Este momentul unei confirmări clare a faptului că banii pe care îi plătim cu rigurozitate lună de lună nu se duc spre programe de prevenție, investigații sau intervenții care pot face diferența dintre viată și moarte, analize uzuale, medicamente și nici nu-i urmează pe pacienți prin Europa.
HexiPharma, afacerea Malaxa, lipsa de vaccinuri, lipsa medicamentelor vitale, a celor de generație nouă, decontări fictive, rețete false și multe altele - toate ne privează de drepturile noastre, garantate prin lege.
Cei care au creat sistemul pe care nimeni să nu-l poată desluși, ne transmit de fapt că privilegiile lor sunt cele care fac legea în sănătate.
Știu, nu spun noutăți, dar ar trebui pentru o clipă să vă opriți din rutina zilnică și să vă întrebați ce ați face dacă s-ar juca ca la ruletă opțiunile terapeutice ale prietenei, iubitei, soției sau mamei dvs. Ați mai fi indiferenți față de deturnarea banilor din asigurările de sănătate?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar dacă madam pandele (nu doamna firea) vrea sa crească licitatia la voucher-e de biciclete în timp ce spitalul din parohia proprie nu are materialele elementare....scuze ,toată societatea în care trăim este în stadiul de....metastaza!
poate ar trebui sa extirpam citeceva....Sau citiva!
2) "Vocea poporului" sta la baza democratiei. Democratia este, deocamdata cel putin, cea mai buna solutie in materie de sisteme de guvernamant. Daca dvs. aveti o idee mai buna propuneti-o, imbunatatirile sunt intotdeauna binevenite.