Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Metastaza, o pasăre care și-a luat zborul... Lupta inegală a prietenei mele cu viața în România

Femeie, zbor

Foto: Guliver Getty Images

În fața inevitabilei morți, un fel de cronică anunțată, statul devine complice. Ne întrebăm: complice cu cine? Complicele cui? Complice cu cei pentru care bolnavul devine un plus într-o statistica aranjată și folosită paravan în evaluarile ulterioare. Evaluări tocătoare de fonduri.

Pentru un bolnav adevărat - în România noastră defectă până în măduva oaselor există mulți bolnavi fictivi - nu se vor găsi fonduri pentru investigații. 

În România, oncologia înseamnă selecție naturală, un protocol clasic cu stampila pusă în clar: traiești sau mori. Trăiești dacă ai bani și puțină șansă.

Prietena mea s-a luptat. O dată cu boala. A doua oară cu sistemul. A treia oară cu birocrația. La granița atât de fragilă dintre viață și moarte, te lupți cu o mulțime de inamici. Statul, sistemul, teancurile de formulare, lipsa medicamentelor, condițiile precare de spitalizare și ce-o mai fi. Apoi cu dreptul de a te trata într-o țară normală pentru care, cel puțin în aparență, viața ar fi contat. Prietana mea s-a luptat, iar în cele din urmă a obosit și a cedat. 

Îmi spunea că auzise undeva ce forme poate avea cancerul.

De țestoasă. „Țestoasa o prinzi repede, dacă ai un program de prevenție”.

De iepure. „Iepurele poți sa-l vânezi, dacă avem acces la tratament și medicamente de nouă generație”.

De pasăre. „Pasărea dacă și-a luat zborul... ". În cazul ei, pasărea a fost metastaza.

În România celor mai mulți dintre noi, fără acces la fonduri, fundații sau mesaje cu impact emoțional pe posturile de televiziune, totul costă: dreptul la o a doua părere, investigațiile, personalul auxiliar și, în cele din urmă, medicamentele. Se plătește tot, inclusiv privirea celui care îți dă vestea necruțătoare care îți schimbă viața într-o secundă.

Într-o Românie în care sistemul de sănătate a fost cuprins de cangrena politică, boala reală se vindecă doar cu bani. Plătitori de asigurări de sănătate, lună de lună conștientizăm fară reacție din partea noastră deturnarea banilor, disiparea lor care încotro, așa încât nimeni să nu mai poata desluși direcția în care au luat-o.

Ca o ironie, cei care contribuie la umilința noastră ne zâmbesc prin reviste unde sunt numiți oameni de succes cu preocupări reale față de pacienți.

Sub pretextul lipsei de fonduri, plătitorii de asigurări de sănătate își caută vindecarea plătind. Plătind un RMN, pentru că un loc pe lista de așteptare îl găsești peste vreo 3-4 luni și trecerea timpului ar putea fi fatală. Plătind analizele uzuale, pentru că o suplimentare de fonduri de la Casa de Sanatate este puțin probabilă. Plătind tomografii, biopsii și alte investigații costisitoare. Plătind punga cu sânge procurată din India. Plătind citostatice. Sau proteze mamare. Pentru că banii alocați pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân au fost folosiți pentru implanturile mamare ale vedetelor născute peste noapte de televiziuni. În cel mai fericit caz, dacă dispui de bani, pleci în țările vecine să te tratratezi dar, surprinzător, acolo poți constata că medicamentele pe care le căutai cu disperare în țară provin din Romania. Pâna unde poate duce nemernicia?

Un nou caz de cancer (și nu numai) este un plus în statistici, rețete, trimiteri la investigații și un loc pe patul de spital. Adică o cheltuială pentru statul român, ironic, binevenită, un bolnav real aducând în statistici alții fictivi. Cel puțin așa am aflat zilele acestea, că suferința unora oferă privilegii incomensurabile în conturile altora, generând 3 milioane de euro șpagă.

Deturnarea banilor din asigurări de sanatate cred că acum se află la apogeu. Cutia Pandorei ținută sub cheie de Casa de Asigurări de Sănătate s-a deschis zilele trecute. Este momentul unei confirmări clare a faptului că banii pe care îi plătim cu rigurozitate lună de lună nu se duc spre programe de prevenție,  investigații sau intervenții care pot face diferența dintre viată și moarte, analize uzuale, medicamente și nici nu-i urmează pe pacienți prin Europa.

HexiPharma, afacerea Malaxa, lipsa de vaccinuri, lipsa medicamentelor vitale, a celor de generație nouă, decontări fictive, rețete false și multe altele - toate ne privează de drepturile noastre, garantate prin lege.

Cei care au creat sistemul pe care nimeni să nu-l poată desluși, ne transmit de fapt că privilegiile lor sunt cele care fac legea în sănătate.

Știu, nu spun noutăți, dar ar trebui pentru o clipă să vă opriți din rutina zilnică și să vă întrebați ce ați face dacă s-ar juca ca la ruletă opțiunile terapeutice ale prietenei, iubitei, soției sau mamei dvs. Ați mai fi indiferenți față de deturnarea banilor din asigurările de sănătate?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu Romania este defecta pana in maduva oaselor.......proasta calitate a oamenilor face diferenta. Priceputi la toate, mandri de umbra pe care o fac ei pamantului, dispretuitori de toti si de toate. Asa se face ca pachetul de unt romanesc, produs cu mandrie in Romania este mai scump si inferior calitativ celui german adus din strainatate. Asa se face ca romani veniti din strainatate injura strainii de pe urma carora castiga, laolalta cu confratii de limba si neam. Nu toti, dar totusi prea multi. Rezultatul, o realitate Kafkiana dureroasa si palpabila unde numai Dumnezeu mai poate face minuni. Totul in Romania este lipsit de eficienta, se consuma timp si energie uriasa pentru a realiza ceva cat de mic si la o calitate cel putin mediocra. Si pentru toate astea, U.E, americanii, rusii sau chinezii sunt eternii vinovati. Mai nou, coruptia si politicienii. Pai majoritatea populatiei, accepta si imbratiseaza acest mod de viata datorita egoismului personal. Atata timp cat fiecare a ramas neatins de problemele societatii, nu a vazut, nu a auzit si nu ia pasat. Ici, colea traiesc si se lupta cu "ferma animalelor" o mana de oameni care isi fac datoria si mentin perversa realitate in picioare. Asta, cu pretul sigurantei personale sau bunastarii individual, numai unul Dumnezeu stie. Din pacate, sunt din ce in ce mai putini, fie ei,judecatori, profesori, doctori, ingineri, preoti, muncitori sau tarani. La fel de putini sunt si copiii nou nascuti depasiti numeric de persoanele decedate. Asta da indicator de crestere economica. Si in vreme ce toata lumea arunca vina pe toata lumea si arata cu degetul efectul, coruptia si politicienii, natia se dezintegreaza, incet si sigur ignorand cauza tuturor relelor. Mai in gluma mai in serios, de fiecare data cand trec pe langa un cimitir, ma gandesc ca in final eista si romani fericiti.
    • Like 1
  • Nu stați in casa dacă va pasa ! Și cum săptămâna trecută am strigat doar vreo 70 de oameni in Bv , concluzia e una și gura , majoritați populației nu-i pasa , așa ca meritam sa fim furați și umiliți .
    • Like 2
  • toți sau aproape toți avem exemple mai mult sau mai apropiate,tragedii care ne marchează mai mult sau mai puțin!
    Dar dacă madam pandele (nu doamna firea) vrea sa crească licitatia la voucher-e de biciclete în timp ce spitalul din parohia proprie nu are materialele elementare....scuze ,toată societatea în care trăim este în stadiul de....metastaza!
    poate ar trebui sa extirpam citeceva....Sau citiva!
    • Like 3
  • Va inteleg suferinta. In urma cu multi ani, si mama mea, inca tanara, a pierdut lupta cu cancerul in Romania. In urma cu putini ani, sotia mea a castigat-o. Si cel mai bun prieten al meu. Si sotia lui. Tot in Romania. Si pe masura ce imbatranesc, lista asta probabil ca va deveni din ce in ce mai lunga. Nu sunt singurul care am o asemenea lista, cu victorii si infrangeri, si e posibil sa ajung si eu pe ea. In ce priveste CNAS, Churchill spunea ca daca statul (britanic, nu roman) ar fi un individ, ar trebui bagat in puscarie in fiecare zi. Da, viata nu e dreapta. Lui Dumnezeu, sau naturii, nu-i pasa, ne da si cancer si nici nu-i trazneste din senin pe infractori. Asa ca nu ne ramane altceva de facut decat sa ne punem speranta in medicina si in justitia asta imperfecta, facuta de oameni imperfecti. Deoarece, cu toate bunele si relele, e tot ce avem.
    • Like 4
    • @ Razvan Pintea
      Anon check icon
      In ceea ce priveste statul nu sunt de acord. "Statul" e un sistem pe care noi il construim. Nu Dumnezeu trebuie sa-i pedepseasca pe infractori si nici sa faca sistemul sa mearga. E responsabilitatea noastra si se poate mai bine. Daca stam si speram si asteptam si ne convingem ca altceva nu putem face, atunci coruptia asta mizerabila o sa continue sa existe.
      • Like 3
    • @ Anon
      Avem deja justitie. Nu putem sa ne facem dreptate singuri, fiindca aia nu e dreptate, ci razbunare. Si ne intoarcem in preistorie.
      • Like 0
    • @ Razvan Pintea
      Anon check icon
      Nu propuneam sa ne facem dreptate singuri. Sistemul, inclusiv cei care lucreaza in justitie, inclusiv cei care decid cine lucreaza in diferitele functii din justitie e format din oameni, oameni care vin din randurile noastre. Asta e un aspect, al doilea ar fi presiunea sociala. Daca majoritatea dintre noi ne comportam corect si criticam vehement coruptia si comportamentele gresite in general, asta va ajuta la reducerea criminalitatii. Ies corupti din puscarie zambitori si mandri. De ce? Deoarece chiar si dupa ce au fost condamnati, chiar si dupa ce s-a demonstrat clar ca au furat inca INCA exista oameni care ii lauda, care le acorda atentie, le pun la dispozitie scene pe care sa tina discursuri si ii aplauda. Nu trebuie sa ne intoarcem in preistorie pentru ca acolo suntem deja. Trebuie sa evoluam.
      • Like 0
    • @ Anon
      Socrate si Iisus au fost condamnati si executati democratic, in urma "presiunii sociale". Asa ca dati-mi voie sa fiu circumspect vis-a-vis de vocea poporului.
      • Like 0
    • @ Razvan Pintea
      Anon check icon
      1) Justitia de azi nu functioneaza ca cea din antichitate.
      2) "Vocea poporului" sta la baza democratiei. Democratia este, deocamdata cel putin, cea mai buna solutie in materie de sisteme de guvernamant. Daca dvs. aveti o idee mai buna propuneti-o, imbunatatirile sunt intotdeauna binevenite.
      • Like 0
    • @ Anon
      Sunt sigur ca democratia mai are nevoie de multe imbunatatiri. Doar n-am ajuns la sfarsitul istoriei.
      • Like 0
    • @ Anon
      In plus, un pic de perspectiva nu strica. Fiecare cioara-si lauda puiul - noi cu democratia (vox populi), altii cu sharia (vox dei). Noi avem superioritate tehnico-stiintifica si militara, ei castiga teren la propriu (imigratia) si la figurat (Turcia). Si istoria continua.
      • Like 0
    • @ Razvan Pintea
      Anon check icon
      Sugerati cumva ca teocratia ar fi o alternativa viabila a democratiei?
      • Like 0
    • @ Anon
      Pentru Occident, nu cred. In alta parte, nu stiu. Va propuneam o perspectiva in care teza democratiei se infrunta azi global, pe mai multe fronturi, cu antiteza teocratiei. Sunt curios carei sinteze va da nastere in Europa conflictul asta.
      • Like 0
    • @ Razvan Pintea
      Anon check icon
      Daca avem macar un dram de inteligenta, atunci democratia isi va continua existenta. Modificari sunt probabil necesare, dar nu printr-o fuziune cu teocratia, in nici un caz. Proba cea mai clara o constituie calitatea vietii, in special lipsa de educatie in zonele controlate prin teocratie. Asta ca sa nu mai vorbim de conflicte. Religia a avut candva un rol important in societate, dar acele vremuri au trecut si foarte bine ca au trecut. A venit vremea pentru ceva mai bun.
      • Like 1
    • @ Anon
      Intrutotul de acord. Din pacate, ne cam lipseste argumentul demografic.
      • Like 1
  • Anon check icon
    Ce mizerie. E absolut revoltator. CNAS ar trebui desfiintata. In momentul de fata mi-e greu sa-i gasesc vreo utilitate reala. Este insa o reala bataie de joc.
    • Like 1
    • @ Anon
      De la echipa naționala de fotbal și pana la CNAS, toate ar trebui desființate in țara asta. Sa nu se mai plătească impozite.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult