Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mic ghid de manipulare: cine are nevoie de duşmani şi teme inventate

Protest AUR 2022

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În ultimii ani, discursul public în România a urcat foarte mult scara agresivităţii. Sumedenie de emisiuni nu mai caută deloc dezbaterea de idei (nu ştiu dacă mai avem aşa ceva), ci promovează discuţiile agresive, atacurile la persoană, scandalul şi, dacă s-ar putea ca totul să se termine cu o păruială între participanţi, ar fi o binecuvântare pentru producător sau moderator. Iar când în studiou nu se găsesc vorbitori cu vederi opuse, atunci întâlnim un crescendo al acuzaţiilor şi procurorii ad-hoc îşi dau unul altuia argumente pentru a ajunge mai repede şi mai cinic la execuţia publică, de obicei în lipsă, a persoanei înfierate ca odinioară în tribunalele staliniste ale poporului.

Nici pe reţelele de socializare atmosfera nu e mai solară: mai toţi avem opinii ferme şi bine fundamentate şi, Doamne fereşte!, să fie vreunul care să nu ne dea dreptate. Iar subiectele zilnice rostogolite de varii influenceri sau agenţii de ştiri parcă sunt înadins căutate încât să ne pună în cazemate virtuale, cu mitralierele cuvintelor îndreptate unul împotriva celuilalt, gata să rupem prietenii şi să ne împroşcăm cu jigniri.

2024 va fi un an electoral. Iar cu atâta virulenţă şi atâtea discursuri înverşunate, fără substanţă, dar garnisite bine cu fraze bombastice, zgândăritoare de orgolii şi resentimente, pe teme banale de prea multe ori, în decembrie anul viitor probabil ne vom trezi prin palatele capitalei şi sediile primăriilor cu cei mai buni utilizatori ai acestui discurs urlat şi găunos şi ne vom da seama ce înseamnă cu adevărat concretizarea urii şi agresivităţii. Ori poate tocmai această apropierea a unui nou şi esenţial ciclu electoral este motivul pentru care asistăm la acest circ grotesc în care raţiunii i se vorbeşte prea puţin, dar, în schimb, se inflamează temerile şi iluziile.

Ne găsim astăzi într-un moment care presupune schimbarea lumii cu care ne-am obişnuit. Inteligenţă artificială, decarbonizare, maşini fără iubitele noastre motoare diesel, renunţarea la pensii speciale şi corupţie în schimbul banilor care ar trebui să schimbe faţa României. Sunt destule provocări chiar fără să amintim o inflaţie cum nu a mai văzut demult Europa, o campanie constantă condusă de la Răsărit (Rusia, poate China?) împotriva ideilor şi modului de viaţă european, şi “greşelile neforţate” pe care le săvârşim singuri: cancel culture, obsesia pentru drepturile minorităţilor, indiferent de natura lor. Fiecare om, la fel ca fiecare societate, are o limită până la care poate accepta schimbarea, înnoirea: când aceasta este trecută, bunăvoinţa pentru schimbare se va transforma în aversiune, iar un progresist decent va deveni un mizantrop conservator. Un lider adevărat, mai ales într-o societate democratică, ar trebui să ştie sau măcar să intuiască unde este acest ‘’punct de fierbere’ şi să nu îl atingă. 

Un ultim eurobarometru arată români dezamăgiţi de Uniune, după ce, înainte de pandemie, eram printre cei-mai-încântaţi-de-Bruxelles-europeni. Suntem iarăşi în contra-poziţie cu ţările Occidentului. Pentru această schimbare de poziţie ar fi mai multe explicaţii: de la aversiunea noastră pentru reguli şi până la teoriile conspiraţiei care prind mult mai uşor în societăţile unde încrederea în politicieni şi liderii formali este la genunchiul broaştei. Iar cele din urmă reprezintă o formă de manipulare, aşa cum vom vedea tot mai multe în următoarea perioadă.

Evoluăm ciclic, istoric, economic. De ce nu s-ar întâmpla astfel şi cu discursul? Din când în când, poate nu mai avem nevoie să auzim lucruri pozitive, cum să construim o societate mai bună, să ne facem planuri, să argumentăm. Ne săturăm de linişte şi oameni care zâmbesc. Trebuie să fim cutremuraţi, să ne războim cu cineva, oricine, doar să devenim un pic vikingi sau răzeşi de-ai lui Ştefan înarmaţi cu tastaturi şi telecomenzi. Să fim nesimţiţi şi să uităm de reguli sociale. Întotdeauna se vor găsi nişte politicieni care nu au fost în stare să construiască nimic să se pună în fruntea hoardelor de nemulţumiţi şi să arunce primii cu piatra în vreme ce rostesc cutremuraţi versete din Biblie.

Aceasta va fi forma predominantă a discursului 2023 – 2024. Parţial cerută, determinată de nevoia noastră “de a spune lucrurilor pe nume” şi “a ni se face dreptate”, parţial indusă şi potenţată.

Cât priveşte fondul, adică pentru ce vom urla unii la alţii, aşteptările mele sunt mai sumbre. Cum spuneam, cei “buni de gură”, cunoscându-şi impotenţa, mai rar vor promite “o ţară ca soarele sfânt de pe cer” (să nu se creadă că interbelicii care îşi doreau aşa ceva ar fi fost mai de Doamne-ajută! decât extremiştii de azi). Mai important, când e vreme de urlete, nu e vreme de conceput proiecte: e vremea eliberării! Mulţimile excitate sunt cel mai bine ţinute în priză nu de planuri măreţe, ci de ameninţarea unui duşman pervers. Ameninţarea nu trebuie să fie concretă, nu îi veţi auzi pe noii tribuni că se tem de Moscova, imperialistă dintotdeauna şi principalul nostru duşman din ultimele secole. Nici vorbă, în Est sunt conservatorii de la care se ia lumină deşi nimeni nu va şti să vă spună de ce. La fel ca în anii ’50, ’60, ’70 şi ’80, duşmanul e în Apus.

De data aceasta, duşmanul e mai perfid ca oricând. Nu ne mai cucereşte pământurile cu tancurile şi oştirile sale. Duşmanul deceniului al treilea este demn de Armaghedon. Deja ne-a cucerit fiindcă politicienii noştri i-au dat pe mână toate bogăţiile. Iar acum ne vrea copiii pentru perversităţile sale care l-ar face şi pe Nero să roşească, ne vrea puritatea sufletului, vrea să ne extermine cu medicamente, ne va transforma în armate de zombi care să lucreze pentru o mână de evrei care îşi schimbă periodic sângele pe care îl fură de la bebeluşi. Duşmanul s-a camuflat, este printre noi, trăim ca nişte mici fluturi prinşi în pânza sa de păianjen.

Iar odată ce duşmanul este setat, pe urmă totul poate fi explicat. Nu primim următoarele tranşe din PNRR? Explicaţia e simplă. Europa are o problemă cu noi fiindcă nu permitem căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu au ei treabă cu pensiile speciale fiindcă şi la ei soldaţii primesc pensii babane. Doar a zis şi preşedintele că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile, nu-i aşa?

PNRR este un proiect care trebuie să asigure modernizarea fiecărei ţări din Uniunea Europeană. Însă doar o parte a publicului înţelege asta şi un bun procent din cetăţenii acestei părţi este convins că, oricum, noi nu suntem capabili să construim eficient lucruri măreţe nici cu sacoşa de bani pe masă. Aşa că pierderea miliardelor nu este un dezastru. Totuşi, politicienii hârşiţi ştiu că în mintea oamenilor va rămâne imaginea lor impotentă şi nu vor să rişte prea mult. Aşa că vor arunca fumigene care să abată şi acel minim al atenţiei către alte subiecte, iar PNRR să fie oricum uitat. Acesta e doar un exemplu.

Într-o societate funcţională, efortul lor ar fi dificil. La noi, însă, unde mare parte din mass-media trăieşte din stipendiile guvernului şi partidelor coaliţiei, nici nu va fi dificilă abaterea atenţiei. E uşor să găseşti o temă care să arunce populaţia în două tranşee, o parte împotriva celeilalte şi să creezi o falsă temă. Religia la BAC vi se pare suficientă? Dacă nu, într-un ceas, două minţi isteţe de PR şi marketing politic vor găsi ceva care nu le-a căzut pară mălăiaţă ca pseudo-subiectul pomenit.

Ce s-a întâmplat în SUA când a câştigat Trump, cum l-a transformat mass-media maghiară pe fostul protector al lui Viktor Orban, miliardarul George Soros, în duşmanul perfect al “regatului de o mie de ani”, cum s-a reuşit Brexitul: toate acestea sunt exemple devenite repede clasice despre cum se manipulează alegătorii printr-un discurs al urii şi prin inventarea unor false probleme. Adevărat că pe fondul unei nemulţumiri publice şi a inadecvării cetăţenilor la schimbare, cum s-a întâmplat în cazul Brexitului.

Partea proastă pentru noi este că s-ar putea ca această strategie să nu fie “pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte” şi, în loc de naţionalişti de mucava gen Tudose ori Daea, să ne trezim cu cei care cu adevărat nu disting realitatea de teoriile conspiraţiei şi li se pare necesar să facă o Românie ca “soarele sfânt de pe cer”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Extraordinar dom'le, ce nerecunoscători românii să devină eurosceptici după ce au fost scuipați în față de jegustrieci!
    Cât tupeu, nu se poate așa ceva, sigur e o manipulare!
    • Like 0
  • Citesc și mă crucesc: ”.... pe fondul unei nemulţumiri publice şi a inadecvării cetăţenilor la schimbare, cum s-a întâmplat în cazul Brexitului”. Cum, cum? INADECVAREA cetățenilor la schimbare? Deci ne-am întors la teza ceaușistă cu ”crearea omului nou, cu o înaltă conștiință revoluționară”? Doar acest om nou poate suporta schimbarea? Păi din start asta ar trebui să ne dea fiori. Înseamnă că schimbarea nu e o urmare firească a dezvoltării societății, caz în care s-ar instaura lin, ci schimbarea e IMPUSĂ FORȚAT din ”laboratoarele oculte”, iar oamenii simplii, săracii, se adaptează și ei cum pot, dacă pot. Dacă nu, atunci ar trebui să creăm ”oameni adecvați pentru schimbare”. Hai zi să mori tu, domnu' autor! Și atunci mai vorbim disprețuitor despre cei care cred în diferite acțiuni oculte? Metaforic vorbind, se spune că principala grijă a diavolului este să ne convingă că nu există. Numai că el există. Dvs ați identificat răul în persoana naționaliștilor gălăgioși. Am spus doar gălăgioși, fiindcă nu cred că avem în România extremism de niciun fel, deci nici naționaliști extremiști. Eu însă, și (mulți) alții considerăm că răul este distribuit pe o arie mult mai mare, iar naționaliștii de mucava, dacă cumva reprezintă vreun rău, acesta este mult mai benign decât alte rele. Nu e vorba că răul ar veni din partea occidentului. Și în orient și în occident răul vine de la CONDUCERILE statelor, care impun mulțimilor niște principii și / sau acțiuni rele. În est, avem dicaturi mai puternice sau mai nuanțate, dar tot dictaturi. Populația Rusiei e îndoctrinată în favoarea războiului și dominației imperialiste, neglijând aspectele care țin de viața decentă, civilizată și bunăstarea minimă necesare populației. Iar o bună parte a populației e trimisă la moarte în acest război nedrept, de cucerire a cât se poate de mult din Ucraina. În vest s-a trecut în altă extremă, tot impusă forțat, desigur. Se îndoctrinează populația în favoarea luptei (ILUZORII deocamdată) cu schimbările climatice, chiar dacă cele mai mari poluatoare țări sunt în est și nu dau doi bani pe adoptarea niciunei măsuri în acest sens. E ca și când mai mulți oameni stau într-o casă comună și doar vreo 2 din 10 hotărăsc să facă curat, să nu mai fumeze în casă etc, iar ceilalți fac mizerie și atmosferă viciată și mai mult. Contează că unii sunt civilizați și ceilalți nu? Nu prea. E ceva fără sens. Dar europenii și americanii parcă trăiesc într-o lume a lor, nerealistă. Totuși e greu de crezut asta. Dar mai există o variantă: ei, stăpânii vestului, se folosesc de lupta cu schimbările climatice ca PRETEXT, repet PRETEXT, pentru a ne pune pe noi, populimea (tot vestică), cu botul pe labe. Și mai pot fi și alte pretexte bune: o pandemie de exemplu. Sau tot felul de alte situații speciale, sau de urgență, care au marele ”avantaj” că oferă guvernanților din toată lumea, posibilitatea de a suspenda (temporar, desigur, doar până la următoarea urgență) DREPTURILE democratice, pentru care s-a luptat și s-a murit în toată lumea, inclusiv la noi în decembrie 1989. Și mai sunt și alte spețe în care se forțează schimbarea de sus în jos, în ciuda frustrării și nemulțumirii populațiilor ”inadecvate” schimbării.
    Deci sper că am fost bine înțeles: există un conflict (pe resurse și sfere de influență) între estul dictatorial și vestul (încă) democrat, dar mai există un conflict puternic, în egală măsură în toată lumea, între clasele conducătoare (formale sau informale, vizibile sau oculte) și marea masă a populațiilor, care sunt pur și simplu HĂITUITE. Iar mulți oameni, adormiți de propagandă oficială, nici nu realizează pe ce lume mai sunt. La propriu și la figurat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon