Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ne-au făcut să iubim să-i urâm și asta se repară greu! Tu, posesor de vot prețios, tu ce l-ai întreba pe candidat?

Dacă prin absurd examenul electoral nu s-ar trece cu mici, cârnați, bere, plicuri cu bani și sacoșe cu de toate... Dacă politicienii ar trebui să dea un altfel de examen de admitere ca să ne merite votul? Dacă, în loc să iubim să urâm politicienii, ne-am educa propriile așteptări în ceea ce-i privește?

Dacă ar fi să-i trecem prin furci caudine înainte de a le da votul nostru prețios pe care să ni-l onoreze la maximul potențialului lor de oameni de bună credință – mă întreb, cum ar arăta un astfel de examen? Unii își vor freca mâinile cu ghidușie, alții se vor gândi – academic, la probe scrise și practice, alături de pensionari și oameni suferinzi. 

Alții mai pesimiști s-ar întreba retoric: La ce bun?

Aici e buba – statul ăsta pe tușă, lipsa de opinie, lipsa de reacție și de ce nu - de penalizare electorală promptă – îi face pe ei, cei ce au în buzunar votul nostru, să se comporte aidoma unui copil căruia părinții au uitat să stabilească limite clare de bun simț. Granița dintre corect și incorect, bun și rău, etic si neetic - devine fluidă, permisivă, nimic alb sau negru - gri. Domnia gri-ului! A legilor interpretabile! A traseismului politic! Detonarea valorilor: doctoratul nu mai e chiar doctorat, alesul din închisoare e chiar onorabil, șpaga e doar taxă de lobby și lista e mult mai lungă decât umilul meu acces la astfel de dedesubturi.

Scuzați-mi utopia, dar nu mă pot abține să nu mă intreb: Ce ar fi dacă? Ce ar fi dacă în campania electorală candidații de orice fel și pentru orice tip de scaun într-un rol public nu ar trebui să treacă testul „care îl bălăcărește mai tare pe celălalt”, ci un altfel de examen, al moralității? Știu, voi naște dezbateri, comentarii pozitive sau răutăcioase și mi le asum pe toate, căci noi suntem cei care am votat, noi suntem cei ce iubim să urâm politicienii!

Domnule candidat aspirant la votul meu,

V-aș întreba dacă ați citit integral Constituția României și nu aș lua de bun ce-mi spuneți, v-aș întreba detalii...

Nu v-aș pune să-mi recitați din imnul României, ar fi prea simplu – dar v-aș întreba numele a cinci martiri ai neamului românesc, fie ei din perioada interbelică, fie din timpul regimului comunist! Pentru că dacă vreți să ocupați acel scaun, apoi trebuie să știți zilnic că mulți oameni au murit ca dvs. să fiți acolo!

Apoi v-aș întreba care e viziunea dvs. despre România și ce veți face concret ca să nu doar halucinăm frumos, ci să clădim? România aservită, România cu capul plecat, România fără de curaj - nu e ceea ce îmi doresc pentru cei trei copii ai mei și dvs, domnule candidat aspirant, reprezentați România!

V-aș ruga apoi să locuiți o zi alături de un pensionar singur care trebuie să-și drămuiască amărâta de pensie pentru o bucată de pâine și multe medicamente? Și v-aș ruga să trăiți ca el și cu el o singură zi din viața dvs. Apoi aș vrea să vă priviți părinții în ochi, dacă-i mai aveți, și să le promiteți că veți face ceva pentru ei toți!

V-aș întreba dacă aveți copii și dacă ați fost vreodată la Camera de Gardă în vreun spital din țara asta? Și dacă nu ați fost, atunci aș vrea să ascultați poveștile a 10 părinți care au fost și și-au văzut pruncii uciși de un sistem neputincios. Aș vrea să vă rămână scrijelite pe creier privirile lor împietrite.

V-aș întreba apoi câți bani aveți și cum i-ați făcut? Convingeți-mă că știți cum se conduce o echipă, un business, că plătiți taxe ca și mine lună de lună, că știți ce înseamnă să pierdeți și să învățați din greșeli, că sunteți propria dvs. creație, și nu păpușarul unor interese meschine.

Îți recomandăm

Domnule candidat aspirant la votul meu, care sunt valorile dvs. și principiile după care vă educați copiii?

Și dacă ar trebui să reprezentați România la Parlamentul European, v-aș pune să susțineți un discurs în română și ]n engleză în fața unei audiențe ostile. Țara dvs. merită un discurs onorabil și de nu-l puteți susține din lipsă de aptitudine, măcar faceți un efort și instruiți-vă!

V-aș întreba apoi dacă știți câți copii trăiesc în grija rudelor în România anului 2016 pentru că părinții lor au plecat pe alte meleaguri ca să-și câștige o pâine? Și ce veți face pentru ei?

V-aș urca într-o mașină, fără coloană oficială, și v-aș plimba prin țară, prin fostele orașe industriale: numărați, vă rog, farmaciile, magazinele second hand, băncile vs. școli, dispensare, spitale, piețe cu produse locale... Ați înțeles? Priviți disperarea acelor oameni ce-și frământă mâinile pentru că nu știu ce vor pune pe masă mâine.

Și dacă tot vom fi pe drum, hai o tură și prin satele de câmpie – uitați-vă atent pe câmp cum își muncește țăranul român pământul în România lui 2016. Evul mediu vă spune ceva? Prin comparație vă voi arăta cum se face agricultură în țările europene – da, acele țări europene cu funcționari suficient de pregătiți să știe să scrie un proiect, să facă o strategie și să absoarbă fonduri europene.

V-au zdruncinat drumurile? Ar fi fost bine să avem și noi măcar o autostradă care să taie țara în lung și-n lat. Asta cu autostrada a devenit un fel de „Dă, Doamne, să vină americanii!” Faceți odată autostrăzile astea de care țara și investitorii au nevoie ca să scoatem țara din anonimat și sărăcie!

Și încă ceva: cum stați cu somnul? Prefer insomniacii – adică cei ce nu pot dormi în Parlament! A, și ca să nu uit, nu-mi plac ambidextrii, adică cei ce pot vota la două mâini.

Să nu uit, ar mai fi ceva. Vedeți scaunul acela – e un detector de minciuni, așezați-vă pe el și acum răspundeți-mi la întrebarea: „Iubești România? Sunteți dispus să puneți mai presus de interesele personale, interesele țării?”

Ne-au făcut să iubim să-i urâm și asta se repară greu! Tu, posesor de vot prețios, tu ce l-ai întreba pe candidat?

Mai multe articole pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Belcin check icon
    Domnilor ..asigurati stiti unde se duc banii de asigurari de sanatate ai domniilor voastre ??? la ..bugetul consolidat.....de acolo au mai multe circuite..pana ajung la casele de asigurari de sanatate..asa ca IMAGINATI-VA ..cum sunt distribuiti..sa nu vorbim de incompetenta reportajelor care pun in lumina proasta ...serviciile medicale..personalul medicala...alo domnii cu reportofonul stiti ce inseamna sa consulti peste 100 de pacienti??? pe tura ..faceti socoteala pe luna ..pe an...pe ani..asa ca informati-va apoi aruncati cu noroi..apropo ..JURAMANTUL LUI HIPOCRARE mai contine o fraza ..MEDICUL ARE GRIJA DE PACIENT ,IAR PACIENTII AU GRIJA DE FAMILIA LUI...mai cititi domnilor jurnalisti ...vedeti ca studiile unui medic dureaza pana la 12 ani..rasplata ??dupa.......
    • Like 0
  • check icon
    cred ca este momentul sa eliminam din politica VAGABONZII (dan iosif), ACTIVISTII (ion iliescu), OAMENII DE BINE (adrian paunescu), SPECIALISTII MULTILATERALI (cristiana anghel) si IMBECILII (nu merita pomeniti :) ) ! "tu ce l-ai întreba pe candidat?" SIMPLU : "ce ai facut in ultimii 5 ani cu viata ta ?" raspunsul lui trebuie sa atinga 3 pct : 1. nu poti sa ai functie intr-un partid decat ca un hobby, respectiv daca nu ai un loc de munca normal si timp suficient, nu ai ce cauta intr-un partid. partidul, nu este club de fotbal, nu are angajati, ci numai suporteri suporteri ! caci, 2. nu poti fi parlamentar da nu ai minim 1 afacere de 10 ani, sau 1 facultate, + 1 familie + 500.000 euro in banca, si NU poti fi parlamentar daca ai pierdut 3 procese sau esti condamnat definitiv. parlamentul nu este bursa sa te imbogatesti din "activitate" in parlament ! deci, 3. nu poti fi ministru daca nu ai minim 1 copil trecut de liceu (vezi boureanu :) ) !
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Dragi partide, nu mai cheltuiţi sume enorme pe sloganuri de campanie. Vă dau unul gratis, sub formă de poezie: "Sunt partidul cel cinstit/ Şi la uşă am venit/ Să-ţi aduc în graba mare/ Lista cu sponsorizare" Voila!
    • Like 1
  • Valentin check icon
    "Spune-mi ce sponsori ai ca să-ţi spun cine eşti." (proverb popular)
    • Like 1
  • E clar un discurs (defect profesional?) bun de rostit dar nasol in scris. Oratoria da rau pe hartie.
    • Like 0
    • @ Dalia Amal
      check icon
      cred ca in politica "Oratoria", arata cumva ca un "Oral" :)
      • Like 0
    • @
      Evident. Un oral care la asternut nu merge pana la capat. Dar remarca mea se referea la discursul doamnei, care discurs, fara artificii vocale, isi pierde forta.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Din câte ştiu orice formaţiune politică are nişte sponsori. Nu persoane fizice, ci companii, asociaţii etc. Ar fi foarte interesant să vedem cine a finanţat puzderia de afişe şi fluturaşi care împânzesc spaţiul electoral şi care - se vede cu ochiul liber - costa mai mult decât nişte simple coli scoase la imprimantă. Dar asta nu se va întâmpla niciodată.
    • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Bănuiesc că asta se vede din obiectul de activitate al sponsorilor. În afară se numeşte "lobby".
      • Like 1
    • @ Valentin
      check icon
      sa analizam : popa si afaceritul voteaza stanga :) muncitorul si familiile cu multi copii voteaza dreapta :) si restul ... cred ca restul se duc la bere (faina, galeata, pix, ...), cine NU da berea castiga alegerile :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult