Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Planurile pentru România ale lui Giles Portman, noul ambasador britanic: „Am intrat într-o librărie să caut ghiduri despre țara voastră și nu am găsit multe. M-a surprins foarte tare. Aveți o țară foarte frumoasă, dar încă neexplorată de mulți oameni din UK”

Giles Portman

Foto - Inquam Photos/ Saul Pop

Energic, echilibrat, cu răspunsuri prompte atât în engleză, cât și în limba română, Giles Portman, noul ambasador britanic la București, și-a început oficial mandatul cu o declarație de dragoste pentru România „Într-o singură țară am vrut să fiu ambasador: România. Sunt încântat să fiu aici.“

Evident, prima întrebare care încolțește este „de ce tocmai România, dintre toate țările lumii?!“ Dincolo de o călătorie profesională lungă spre acest moment al carierei, la conferința de presă ambasadorul britanic a definit România „o țară într-o poziție favorabilă“ datorită relației bilaterale extrem de calde. „Ca diplomat, întotdeauna este o bucurie să vii în țări unde relația este bună. În România, există și un potențial neexploatat. […] Când mă pregăteam să vin în România, am intrat într-o librărie să caut ghiduri despre țara voastră și nu am găsit multe, lucru care m-a surprins foarte tare. România este cu adevărat o țară foarte frumoasă, dar încă neexplorată de mulți oameni din Marea Britanie. Promovarea unui turism durabil și responsabil cred că poate fi un real câștig pentru economia românească.“

În urmă cu 20 de ani, ca negociator al Marii Britanii la Bruxelles, ambasadorul Giles Portman a fost implicat în aderarea României la UE. Post-Brexit, a negociat relația cu privire la drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit. Acum, a sosit la București din postul de Director pentru Europa în Ministerul britanic de Externe, lucru pe care a ținut să-l sublinieze în discursul său introductiv în limba română: „Cred că este pentru prima dată când Directorul pentru Europa vine la București ca ambasador. Aceasta arată importanța în creștere a României pentru Marea Britanie. Viziunea mea este: îmi doresc ca relația bilaterală dintre Marea Britanie și România să crească și mai mult, pentru că suntem două țări care gândesc la fel. Și vreau ca românii să vadă în Marea Britanie un partener natural, pe care se pot baza. […] La baza acestei relații bilaterale se află legăturile umane din ce în ce mai apropiate – mă refer în mod special la cei 1.2 milioane de români din Marea Britanie. Și, desigur, la dragostea Regelui Charles pentru România.“

Ca orice nou ambasador, Giles Portman a venit cu priorități strategice pentru mandatul său: apărarea și securitatea, ca parteneri în NATO; lupta împotriva crimei organizate (migrația ilegală, criminalitatea financiară, sclavia modernă și traficul de persoane); comerțul și investițiile bilaterale. „Vom continua să creștem sprijinul Regatului Unit pentru voi, aici, pe teren, pentru a construi o relație strategică de apărare. […] Comerțul nostru bilateral a crescut cu 48% la sută anul trecut. Vreau să promovez investițiile în România și un mediu de afaceri transparent și echitabil: pentru noi locuri de muncă, pentru a crește prosperitatea și calitatea vieții.“

O agendă ambițioasă la început de mandat, într-un an cu alegeri importante la nivel global. Ambasadorul ne-a oferit o perspectivă limpede asupra unei amenințări despre care vorbim mult în România, dar pe care mă întreb adesea în ce măsură suntem pregătiți sau, și mai rău, hotărâți s-o combatem. „Ceea ce putem observa este că dezinformarea rusă a fost îndreptată împotriva Europei de mulți ani. Intenția Rusiei este de a confuza, diviza și dezbina societățile noastre la toate nivelurile, profitând de orice ocazie pentru a face acest lucru. Dezinformarea pe care am văzut-o de la războiul total nejustificat împotriva Ucrainei este un exemplu în acest sens. Așadar, trebuie să fim cu toții conștienți de intențiile dezinformării ruse, care este prevăzută în doctrina lor militară. Pentru Rusia, dezinformarea nu este legată doar de mass-media, este o chestiune de doctrină militară. Și cred că ar trebui să discutăm foarte deschis despre această problemă ca aliați NATO. Trebuie să continuăm să ne adaptăm acestei provocări și să ne antrenăm profesionalismul în abordarea amenințării dezinformării externe.“

Este un sentiment reconfortant să descoperi că, la case mai mari, această conștientizare profundă a puterii mecanismelor dezinformării ruse, care se dezlănțuie libere în toată lumea, vine la pachet cu încrederea în rolul presei obiective, de calitate, ca factor esențial în menținerea echilibrului unei democrații puternice. 

La finalul discursului său, ambasadorul Portman a ținut să menționeze că așteaptă „cu nerăbdare“ să lucreze cu presa, „un partener foarte important, pentru Ambasada britanică, pentru mine“. Alături de presă, ambasadorul a subliniat rolul societății civile în crearea și menținerea unei societăți incluzive, „în care fiecare persoană poate fi productivă și implicată“, dar și în protejarea drepturilor omului și combaterea traficului de persoane. „Când am aplicat pentru acest job, unul dintre lucrurile care m-au interesat a fost, de fapt, rolul sectorului neguvernamental în dezvoltarea relației bilaterale. Și de când am ajuns aici, am avut contact cu mai multe organizații caritabile britanice care fac o muncă uimitoare, sprijinind persoanele cu dizabilități, copiii vulnerabili și pacienții în fază terminală. Vreau să susțin munca lor. Avem un fond important de peste 1 milion de lire sterline în acest an pentru a sprijini organizațiile neguvernamentale din România și din Marea Britanie, care se confruntă cu flagelul traficului de persoane. Este o problemă comună, iar pentru combaterea ei lucrăm foarte strâns împreună. În calitate de ambasador, voi oferi susținerea mea personală și vizibilitate sectorului neguvernamental.“

Chiar dacă la ambasada britanică începe un nou mandat, pilonii strategici rămân esențiali: „democrația, libertatea și suveranitatea merită să fie apărate și pentru ele merită să lupți“, a precizat ambasadorul fără patos sau încrâncenare, cu fermitatea care vine din experiență, convingere și dorința de a reprezenta cât mai elocvent brandul de țară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult